Eiwitten te kort/ hoe vul je ze aan.

 Wat mij opvalt in mijn voedingspraktijk is dat veel mensen een eiwit tekort hebben. Wanneer we naar het voedingscentrum kijken dan is hun advies wat eiwitten betreft wel goed, behalve de bronnen die ze adviseren ben ik het totaal niet mee eens. Veel en veel te veel zuivel. Dus als mensen hun zuivel weglaten en vegetarisch of zelfs vegan gaan eten is het verdomd moeilijk om je eiwitten binnen te krijgen en gaat het mis, gezondheid gaat achteruit. Daarom adviseer ik altijd een plantaardig proteïne shake elke dag, dan weet je zeker dat je het binnen krijgt.

 Een eiwit is opgebouwd uit een aantal aminozuren. Er zijn 20 verschillende soorten aminozuren. Iedere eiwit heeft zijn eigen structuur, dus de eiwitten uit noten zijn anders dan die uit vlees. Via voeding krijg je eiwitten binnen maar het lichaam kan er ook een boel zelf maken. Niet allemaal en daarom is het eten van eiwitten noodzakelijk. Wanneer je eiwitten eet moet het lichaam dit verteren en afbreken. Hieruit ontstaan dan aminozuren. De aminozuren die het lichaam zelf aanmaakt noem je niet essentieel, wat dus betekend dat je deze niet perse hoeft te eten. De aminozuren die het lichaam niet zelf kan maken en dus na het verteren van voedsel vrij komen noemen we essentiële aminozuren. (essentieel betekent dus noodzakelijk en moet elke dag gegeten worden).

De mens bestaat voor ongeveer 17% uit eiwitten. Vooral de spieren bevatten veel eiwitten. Maar ook je nagels, haren, wanden van bloedvaten, botten en tanden bevatten eiwitten maar ze hebben allemaal een ander aminozuren patroon. We hebben elke dag eiwitten nodig en je lengte en gewicht bepalen hoeveel je ervan nodig hebt. Maar ook wat je wilt bereiken. Ze gaan ervan uit dat je 1,0  gram eiwit per kg dat je weegt nodig hebt. Dus weeg je als man 75 kilo heb je ruim 75 gram eiwitten nodig en weeg je 60 kilo als vrouw ongeveer 60 gram. Wanneer je sport heb je meer nodig.

Maar eiwitten hebben nog veel meer functies zoals:

 • Bouwstof voor ons lichaam
 • Is nodig om enzymen aan te maken
 • Is nodig om hormonen aan te maken
 • Is nodig om antistoffen aan te maken
 • Is nodig voor spieropbouw
 • Is een transportmiddel
 • Kan als brandstof dienen in noodgevallen.

Er zijn veel bronnen van eiwitten en overal zit wel wat eiwitten in, maar een paar waar alle 9 aminozuren inzitten die essentieel zijn en het lichaam niet zelf kan maken zijn: vlees (20+),vis (20), schelp/ schaaldieren(18), noten(18),sojaboon(30) sojayoghurt (5), peulvruchten (9 en 21)), quorn(14), melk/yoghurt(5) kwark (10)kaas(20),Quinoa(17), eieren(13)1ei(6)  (vegan product wisselen sterk)       proteïne shake(30 gram24)

Tussen haakjes kun je zien hoeveel eiwitten per 100 gram erin zitten. Dus 100 gram vlees bevat ongeveer 20 gram eiwitten. Voor precies info hierover raadpleeg ik je mijn boek wegwijs in sportvoeding

Zijn eiwitshakes nodig?

Nee, in principe kan je ook met voeding je eiwitten binnen krijgen en zeker als je alles eet, dan heb je geen shake nodig. Wanneer je maar genoeg andere eiwitbronnen eet. Maar toch kan een eiwitshake wel erg handig zijn en zeker voor sporters. Verder raad ik het aan als je bepaalde groepen uit je voeding haalt zoals zuivel, of wanneer je vegan gaat eten. In de eiwitshake krijg je meteen alle verschillende aminozuren binnen. De meeste shake zijn gemaakt van wei-eiwit (whey-eiwit) of ook wel caseïne-eiwit genoemd.  Dit is gemaakt uit melk, een zeer populaire manier om eiwitten binnen te krijgen maar niet voor iedereen de aller-gezondste keuze, ook zitten in deze shakes vaak veel kunstmatige zoetstoffen en andere nare bijproducten. Alle shakes op een rijtje

 • Wei-shake (raad ik af, teveel zuivel en meeste zitten vol chemische stoffen)
 • Soja-shake (raad ik af, teveel oestrogeen in)
 • Rijstproteïne-shake (raad ik aan bij mensen met darmklachten) Goed merk is Mattisson
 • Erwteneiwit-shake (raad ik aan) Goed merk is Orangefit

 

Vegan shake

Het doel van een eiwitshake is eigenlijk heel simpel. Je krijgt snel eiwitten binnen zonder veel te hoeven eten. Voor mensen die willen afvallen is dat zeker een optie maar ook voor mensen die geen zuivel eten, sporters, die willen aankomen waardoor je er nog wat graan bij doet enz.

kunstmatige toevoegingen in veel shakes (vooral de dierlijke zoals wey-shakes) is echt uit ten boze. De meeste staan stijf van de suiker of kunstmatige zoetstoffen zoals: aspartaam, sorbitol en acesulfaam-K enz. Je wilt toch niks chemisch in je lichaam? Bovendien nep je, want je lichaam denkt dat er suiker binnen komt en maakt extra insuline aan en hierdoor zakt de suikerspiegel en ontstaat er  juist extra honger, dus niet echt heel slim. Ook zit er vaak conserveringsmiddelen in. Dit kan gezondheidsklachten en onrust geven in het lichaam.

Plantaardige eiwitshakes

De plantaardige shake zoals hennep, rijst, erwten zijn vrijwel altijd vrij van ongezonde bijstoffen en is een veel puurder product. ( M.u.v sojashakes die ook plantaardig zijn en wel vaak veel rommel bevatten en bovendien raad ik ze af door de hoge oestrogenenen) Voorbeelden hiervan is rijstproteine, hennepshakes (laag in eiwit), erwteneiwitshakes. Deze zijn gezonder dan je denkt. Niet omdat ze puurder zijn zonder chemische stoffen (wel altijd op letten want er is heel veel op de markt)maar er zitten behoorlijk veel vitamine en mineralen in. Ook zitten er alle essentiële aminozuren in. De hoeveelheid eiwitten is soms wel wat lager uit plantaardige shake dan de dierlijke maar bij erwten en rijst proteïne scheelt dat amper. Bovendien blijkt uit onderzoek dat de rijstproteïne shake en erwten proteïne  net zo effectief is als de whey shake voor spieropbouw en herstel.

Vegan

Ben je vegan dan is het vrijwel noodzakelijk om een shake te nemen, mits je elke dag perfect alles uitrekent met je noten, peulvruchten, quinoa en soja. Natuurlijk zitten er in andere producten zoals graan, zaden, pitten groente en fruit ook eiwitten MAAR  graan als voorbeeld mist het aminozuur lysine dus daar moet je bruine bonen bij eten die wel lysine bevat maar weer geen methionine wat wel weer in graan zit. Dus vegan eten is behoorlijk wat kennis voor nodig en met een shake elke dag krijg je tenminste alles binnen.

Eiwit shake rijst met vanille  mattisson abolute rijst proteine met vanille 

Eiwitshake rijst biologisch https://www.nutritioncompany.eu/nl/mt-raw-rice-natural  

Eiwitshake plantaardig met boel superfoods erin https://www.nutritioncompany.eu/nl/juvo-raw-green-protein-biologische-maaltijdvervanger

Eiwitshake wei (melk) https://www.nutritioncompany.eu/nl/wei-proteine-biologisch

met de code 221292 krijg je 20% korting op deze site van nutrition company op alles en altijd

shake met melk of soja (niet de voorkeur)  maar liever  met amandelmelk, rijstmelk of havermelk