Magnesium is een mineraal dat we eigenlijk allemaal zouden moeten nemen. Het is namelijk betrokken bij wel 600 lichaamsprocessen en er is snel een enorm tekort aan. Het is erg belangrijk voor energie en spieren. Magnesium zit wel in noten, pitten, zaden, (groene) groente, peulvruchten, vlees, vis en volkorenproducten, maar alleen als deze van hoge kwaliteit zijn, en dat schort er tegenwoordig nog al eens aan. Ook eten we hier in de regel te weinig van en is verzuring (zie uitleg) dagelijks een feit. Verzuring ‘rooft’ magnesium weg, zoals ook stress dat doet. Een magnesiumtekort hebben we dus zo te pakken.
Er zijn verschillende vormen van magnesium, maar in dit artikel ga ik in op de bisglycinaat. Dit de best opneembare vorm en tevens is het zacht voor de darmen, dus ook mensen die darmklachten hebben kunnen deze vorm magnesium vrijwel altijd verdragen.
Wanneer je magnesium op een potje ziet staan is het belangrijk om te kijken wat erachter staat. Dat heeft er namelijk mee te maken waaraan magnesium gebonden is, en dat is erg belangrijk voor de opname ervan. Zo raad ik oxide (magnesiumoxide) af, omdat deze vorm slecht opneembaar is; het is alleen aan te raden om je ontlasting op een zo natuurlijk mogelijke manier zacht te krijgen (wanneer vezels en water niet afdoende werkt). Bisglycinaat is juist een aanrader: bisglycinaat – ook wel glycinaat genoemd – is afkomstig van een aminozuur (eiwit). Glycine is goed opneembaar. Ook heb je bij deze vorm geen opnameproblemen als je het samen met een aantal andere mineralen tegelijk inneemt (zoals met een multivitamine, of via voeding). Bij de opname van mineralen ontstaat namelijk vaak een soort file: de stoffen moeten wachten op elkaar. Maar omdat deze magnesiumvorm aan een aminozuur gebonden is, is de opname altijd goed.
Wettelijk gezien mag ik helaas maar beperkt informatie geven, alleen wat toegestaan is.
Van de 600 lichaamsprocessen waarbij magnesium een rol speelt zijn er 9 punten die ik (van de wet) mag benoemen waar magnesium goed voor werkt, namelijk:
- Magnesium draagt bij tot de instandhouding van normale botten
- Magnesium speelt een rol in het celdelingsproces
- Magnesium draagt bij tot een normale eiwitsynthese
- Magnesium draagt bij tot een goede elektrolytenbalans
- Magnesium draagt bij tot een normaal energieleverend metabolisme
- Magnesium draagt bij tot de instandhouding van normale tanden
- Magnesium draagt bij tot een normale psychologische functie
- Magnesium draagt bij tot een normale werking van de spieren
- Magnesium draagt bij tot de vermindering van vermoeidheid en moeheid
De klachten waar je magnesium voor kunt inzetten kun je hieruit dus zelf afleiden.
Wanneer je veel stress hebt, of wanneer je bepaalde medicatie neemt die de opname kan verminderen, is het verstandig om extra magnesium te nemen.
Je kunt magnesium helemaal naar eigen gevoel en inzicht innemen. Vaak wordt aangeraden het bij de maaltijd in te nemen voor een betere opname, maar dat hoeft bij de magnesium van Terranova niet. De unieke samenstelling zit vol verse, onbewerkte planten en kruiden, waardoor de opname ervan enorm verbetert en je kan het dus nemen wanneer je dat nodig vindt. Volwassenen kunnen er 4 per dag nemen (dus 400 mg). Voor het slapengaan bevordert het de nachtrust, maar overdag houdt het je gezond en relaxt. Bij het sporten kan het ook verstandig zijn, om de spieren te ondersteunen.
Je kunt het ook geven aan kinderen vanaf 1 jaar, maar dan maar 1 per dag, dus 100 mg magnesium. Pas als kinderen boven de 6 jaar zijn mag je 200 mg geven, en boven de 10 jaar 300 mg. Volwassenen maximaal 400 mg. Maar meestal volstaat 100 tot 200 mg per dag prima. 400 mg zet je niet structureel in, maar op momenten dat je voelt dat je het nodig hebt.
Een teveel wordt door het lichaam uitgescheiden, maar als je structureel teveel neemt (boven de 400 mg) kun je er wel klachten van krijgen. Dat merk je aan klachten aan je darmen en dan ben je meer moe, je voelt je zwakker en krijgt veel dorst.
Welk merk magnesium gebruiken?
Door het enorme aanbod zie je door de bomen het bos vaak niet meer. Magnesiumvormen als citraat, malaat en tauraat zijn allemaal aan te raden, maar bisglycinaat is dus de best opneembare vorm. Daarnaast is het belangrijk om naar de overige ingrediënten te kijken: wat zit er nog meer in naast magnesium. Veel merken stoppen er veel rommel en hulpstoffen in, deze kun je beter niet nemen.
Ga dus voor een heel natuurlijke en neem er een die:
- 100% natuurlijk is en vrij is van vulstoffen, bindmiddelen en andere hulpstoffen
- 100% vegan is, dus waar geen dieren aan te pas komen; op welke manier dan ook
- vrij is van stoffen zoals soja, tarwe, gist, zuivel
- ondersteunde stoffen bevat om de opname extra te bevorderen
Dan komt het Magnesium 100 mg Complex van Terranova er erg goed uit. Deze voldoet aan alles.
Men gebruikt de magnesium bisglycinaat van TRAACS, dat is een handelsnaam die exclusieve gepatenteerde producten bevat die ervoor zorgen dat mineralen stabiel zijn en gemakkelijk opgenomen worden.
TRAACS™ heeft:
• Een grotere biologische activiteit
• Een verhoogde biologische beschikbaarheid
• Een grotere stabiliteit
• Een grotere tolerantie (geen gastro-intestinale stoornis, dus van het maag-darmtraject)
• Verbindingen die geen interactie hebben met andere voedingsmiddelen die de opname van mineralen verhinderen (vezels, fytaten).
• Hypoallergene, glutenvrije en veganistische ingrediënten
Toch heb ik twee kanttekeningen die ik wel even naar voren wil halen en wil uitleggen in dit product:
1) Er zit haver in, maar die is niet glutenvrij. Van nature is haver glutenvrij, maar bij het verwerken van haver kunnen er toch gluten bij komen, hoewel niet veel. Wanneer je echter echt coeliaki hebt, zou ik dit product niet adviseren. Bij een glutenovergevoeligheid kan het wel. In de capsule zit werkelijk zo enorm weinig haver en gluten daarvan, dat je daar geen last van krijgt. Bij coeliakie werkt het anders en mag je geen enkel risico lopen.
2) Ook zag ik oxide staan. Ik dacht: huh, dat is een vorm die altijd afgeraden wordt. Dus ik heb de firma gevraagd wat dit betekent en hoeveel % van die 100 mg magnesium dan oxide is. Dit is hun antwoord:
Het TRAACS-bisglycinaatmateriaal™ wordt ‘chelaatbuffer’ genoemd, omdat het enkele resterende sporen van magnesiumoxide van het productieproces in de bisglycinaatvorm bevat en dat ook het extra voordeel heeft dat het als buffermiddel in het uiteindelijke materiaal fungeert. De buffering verhoogt de pH (alkaliteit) van de formule, waardoor deze zachter wordt voor het maagdarmkanaal en ook de absorptie vergemakkelijkt.
Daarom, om te bevestigen: oxide is geen extra ingrediënt dat wordt toegevoegd tijdens de vervaardiging van dit product, maar we moeten het wel vermelden als onderdeel van de TRAACS-ingrediëntbeschrijving™ in overeenstemming met de etiketteringsvoorschriften en de handelsmerkovereenkomst met Albion Labs.
Dit is een goede uitleg, dus dan adviseer ik hem graag om zijn unieke formule, waardoor de opneembaarheid bijzonder is. Ikzelf doe hem altijd in mijn shake en haal de magnesium uit de capsule. Ook deze capsule is natuurlijk en vegan, maar voor mij heeft het geen extra waarde dus neem ik die er niet bij.
MAGNIFOOD COMPLEX 275mg –
Bestaande uit:
Gestabiliseerde rijstzemelen 100mg
Avena sativa [groen haverzaad] 75mg
Brandnetelblad (vers gevriesdroogd) 50mg
Pompoenpitten 50mg
Samenstelling per vegetarische capsule:
Vegetarische capsule
(hydroxypropyl methylcellulose) 118mg –
Magnesium (bisglycinaat) 100mg 27 % RI*
P-5-P (pyridoxaal-5-fosfaat) 0,5mg 36 % RI*
* RI = Referentie Inname
Ingrediënten
Vegetarische capsule, magnesium bisglycinaat, gestabiliseerde rijstzemelen, groen HAVERzaad (gluten), brandnetelblad, pompoenpitten, P-5-P