Onze spijsvertering heeft het tegenwoordig niet gemakkelijk en dat zorgt voor heel veel darmklachten. Darmklachten hebben vaak 2 oorzaken:
– een slechte darmflora en
– een tekort aan spijsverteringsenzymen
Daarom zet ik in de praktijk naast een persoonlijk voedings- en leefplan ook een product in om zowel de darmflora als de enzymen te ondersteunen. Het is vaak wonderlijk om te zien hoe mensen hiervan opknappen.
Het kunnen 2 aparte producten zijn wanneer de klachten heel erg zijn, omdat je dan bij elke maaltijd enzymen moet slikken. Dat zijn:
Optie 1
* Digestive Complex van Terranova / bij elke maaltijd
KLIK HIER en
* Probiotic Complex van Terranova / voor het slapengaan
KLIK HIER
Optie 2
Wanneer je niet enorm veel last hebt volstaat het om alles-in-1 te nemen, dus probiotica en enzymen samen in 1 product dat je voor de avondmaaltijd neemt. Dat is Digestive Enzymes with Probiotica van Terranova: KLIK HIER
Voor ik ga vertellen wat er allemaal in dit bijzondere product zit van optie 2, wil ik je eerst graag kort vertellen wat enzymen, probiotica en prebiotica nou eigenlijk zijn.
Probiotica: dit zijn levende bacteriën, waarvan er enorm veel in je darmen zitten. Dat is ook de bedoeling, want ze helpen je lichaam bij heel veel dingen voor een goede gezondheid, zoals je immuunsysteem, een goede vertering, en ook helpen ze bij de aanmaak van enzymen. Alleen de juiste mix van bacteriën maakt een verschil tussen gezond zijn en klachten krijgen, en niet alleen aan je darmen.
Darmflorabacteriën zitten zowel in de dikke als in de dunne darm. Ze hebben gezonde voeding, veel vezels, veel groente, een gezond levensritme en weinig stress nodig om sterk te blijven. En precies daar schort het vaak aan. De twee belangrijkste groepen probiotische bacteriën zijn de Lactobacillen en de Bifidobacteriën.
Prebiotica: dat is voeding voor onze darmbacteriën, en dan niet de vezels uit granen zoals de meeste mensen denken. Die zijn ook belangrijk, maar dat zijn de onverteerbare vezels die de ontlasting smeuïg maken, maar zoals het woord al zegt: ze zijn onverteerbaar. Probiotica (de levende bacteriën dus) heeft prebiotica nodig die gemaakt zijn van verteerbare vezels uit groente en fruit en hier gaat het vaak mis, omdat mensen niet 2 x per dag groente en twee stuks fruit per dag eten. Je kan het ook via een supplement binnenkrijgen, dat noem je FOS of GOS.
Enzymen: dat zijn heel simpel gezegd een soort schaartjes die voeding in kleine stukjes knippen. Er zijn zo enorm veel enzymen nodig, dat het in dit artikel niet uit te leggen is. Even heel eenvoudig:
- Mond: enzymen om koolhydraten te verteren
- Alvleesklier: enzymen om koolhydraten, vetten en eiwitten te verteren
- Lever : enzymen om vetten te verteren
- Maag: enzymen om eiwitten te verteren
- Darmen: daar zitten meer de enzymen om melkeiwitten, melksuikers, fructose uit fruit te verteren, en verder ontzettend veel meer enzymen, bijv. om peulvruchten, gluten, histamine enz. enz. te verteren.
Gaat er ergens wat mis, dan ontstaan darmklachten in de ruimste zin.
Voor een gezonde darmwerking en goede enzymaanmaak is het belangrijk dat je lichaam basisch voedsel binnenkrijgt; basisch is het tegenovergestelde van zuur. Wanneer je veel zogenoemde verzurende voeding eet, en dus erg verzuurd bent, dan kan het lichaam moeilijk enzymen aanmaken. In het boek ‘Een gezonde eter voelt zich beter’ vertel ik veel over het zuur-basen-dieet (het boek kost 10 euro en is via mij verkrijgbaar). Waar het in het kort op neerkomt, is dat het lichaam 70% basisch voedsel nodig heeft. Dit betekent dat je vooral groenten, fruit en kruiden (= basisch) eet en zwaar verzurend voedsel achterwege laat zoals suiker, koffie, alcohol, chemische stoffen en E-nummers, witte-bloem-producten en fabrieksvoedsel. Daarnaast is een multivitamine met een goede opneembaarheid erg belangrijk, want de aanmaak van enzymen is wel degelijk afhankelijk van vitamines en mineralen. Neem dagelijks een multivitamine en extra magnesium, het liefst twee keer per dag.
Negatief voor de darmflora:
- Voeding waar je allergisch voor bent
- Koffie, alcohol
- melkproducten
- gluten
- nachtschade groep
- Suiker
- Kunstmatige stoffen
- Zoetstoffen
- Magnesiumstearaat
- Vetsin (E621)
- Veel medicatie
- Veel te weinig of verkeerd drinken. Vooral te weinig water.
In mijn boek ‘Darmklachten’ (nu 10 euro) staat alles over de darmen. Natuurlijk kan een uitgebreid, persoonlijk voor jou uitgetest advies in de praktijk erg waardevol zijn. Ga naar www.persoonlijke-voeding.nl
Nu wat meer over de Digestive Enzymes with Probiotica van Terranova
Wat maakt dit product zo uniek?
- Het is 100% plantaardig
- Het is 100% vrij van vulstoffen, bindmiddelen en andere additieven
Er zit een kruidenmix in ter ondersteuning, waaronder:
- Venkelzaad en gember ondersteunen het immuunsysteem*
- Venkelzaad en gember zijn antioxidanten, ter bescherming tegen vrije radicalen*
- Artisjokbladeren zijn goed voor de galfunctie*
- Gemberwortel en wortelstok bevorderen de spijsvertering*
- Kliswortel is goed voor de nierfunctie*
Gebruiksaanwijzing
Als voedingssupplement voor volwassenen zou ik 1 á 2 capsules voor de avondmaaltijd nemen
SPIJSVERTERINGSENZYMEN COMPLEX 80 mg
Bestaande uit:
Protease (A. oryzae) 14.690 HUT 27,6 mg EIWITTENVERTERING
Amylase (A. oryzae) 2545 DU 16,9 mg KOOLHYDRATENVERTERING
Lactase (A. oryzae) 727 ALU 7,3 mg MELKSUIKERVERTERING
Glucoamylase (A. niger) 6,5 AGU 7,3 mg VERTERING VAN ZETMEELACHTIGE KOOLHYDRATEN
Alpha Galactosidase (A. niger) 109 GalU 7,3 mg VERTERING VAN FRUCTANEN EN GALACTANEN
Protease (A. niger) 36 SAPU 6,8 mg EIWITTENVERTERING
Invertase (S. cervisiae) 291 SU 3,3 mg SUIKERVERTERING
Lipase (C. rugosa) 349 FIP 1,9 mg VETTENVERTERING
Glucoamylase (R. oryzae) 0,72 AGU 1,1 mg VERTERING VAN ZETMEELACHTIGE KOOLHYDRATEN
Lipase (A. niger) 7,27 FIP 0,15 mg VETTENVERTERING
Lipase (R. oryzae) 7,27 FIP 0,15 mg VETTENVERTERING
FOS (fructo-oligosachariden) 35 mg DIT IS PREBIOTICA
Lariks Arabinogalactan (Larix Occidentalis) 25 mg PREBIOTICA
MICROFLORA COMPLEX 13 mg
Bestaande uit:
Lactobacillus plantarum (Rosell-1012) 333 miljoen CFU *
Lactobacillus casei (Rosell-215) 267 miljoen CFU *
Lactobacillus rhamnosus (Rosell-11) 233 miljoen CFU *
Lactobacillus acidophilus / helveticus (Rosell-52) 167 miljoen CFU *
Bifidobacterium lactis (CHR Hansen BB-12) 167 miljoen CFU *
alle bovengenoemde stammen zijn van niet-zuivelproducten
GEEN TARWE – GEEN GLUTEN – GEEN ZUIVEL – GEEN GELATINE – GEEN DIERLIJKE INGREDIËNTEN – GEEN TOEVOEGINGSMIDDELEN – GEEN TOEGEVOEGDE SUIKERS – GEEN KLEURSTOFFEN – GEEN SMAAKSTOFFEN – GEEN CONSERVEERMIDDELEN
mail me als je wil weten waar je hem kan kopen en bij vragen of aanschaf van boek
www.persoonlijke-voeding.nl (contact)