B6 waarom sommige mensen last  krijgen van opstapeling en andere niet.

B6 krijgen we veel binnen via de voeding zoals: vis, kip, noten, peulvruchten (met name linzen, kikkererwten en sojabonen), aardappelen, volkoren producten, tarwekiemen, zemelen, zonnebloempitten, biergist, fruit (met name avocado’s en bananen) en groente (met name koolsoorten en spinazie) maar zit ook in veel supplementen. Bij een teveel plas je die uit. Maar bij een kleine groep mensen gaat dit niet goed en ontstaan er klachten door opstapeling. Deze klachten zijn neurologisch van aard te denken aan doof gevoel, tintelingen of pijn in handen en voeten. Een arts kan met een bloedonderzoek dit ontdekken en zijn advies is supplementen stoppen en voeding mijden waar het inzit. Maar is dit eigenlijk wel goed advies. Tijdelijk ja maar op lange termijn niet. Beter is de oorzaak te achterhalen. Wat kan die oorzaak zijn?

 

Nou dat kan meerdere oorzaken hebben zoals:

  • De omzetting van de niet actieve en opneembare B6 ( pyridoxine) naar een opneembare actieve vorm verloopt niet goed doordat het lichaam een enzym mist of niet actief is wat weer komt door een tekort aan co-factoren als kalium, calcium, kobalt en mangaan.
  • Wanneer je in supplement de actieve vorm b6 neemt (pyrioxaal-5-fosfaat) is de kans op stapeling veel kleiner en omzeil je de bovenstaande enzymen  maar toch kan het dan ook fout zijn door de hieronderstaande punten.
  • Wanneer de omzetting wel goed gaat of je neemt al de actieve B6 kan het toch nog mis gaan als je een aminozuren tekort hebt (eiwit) en vooral het eiwit L-lysine is hierbij nodig. Dus is er een tekort dan kan de B6 zich niet aan de receptoren van een celwand hechten en blijven in het lichaam en stapelen zich op.
  • Maar het kan ook aan de nieren liggen die krijgen het niet afgevoerd je plast het dus niet uit waardoor het in het bloed en weefsel gaat stapelen (Dat kan ook bij mensen die alleen B6 binnen krijgt via voeding).  De omzetting van B6 naar een 4-pyridoxate vorm ( vorm die afgevoerd kan worden) lukt niet door een enzym AOX1 tekort niet. Dit kan komen omdat er een B2, ijzer en of molybdeem tekort is.
  • Helaas komt uit een bloedonderzoek zelden naar voren dat er tekorten zijn aan deze co-factoren waardoor de arts het niet kan behandelen en je B6 compleet moet gaan mijden. Dus moet je stoppen met je met  multi-vitamine waardoor er nog meer tekorten optreden. Waarom zijn die tekorten? Eet je niet goed? heb je darmklachten en is de opname slecht. Het is beter de oorzaak te zoeken dan te stoppen met een multi en voeding met B6 erin. (tijdelijk uiteraard wel)

Meer weten? Dan zie ik je graag op een consult bij Irene lelieveld ik kan alles uittesten voor je.

www.persoonlijke-voeding.nl

 

 

Mocht je opzoek zijn naar een vervangende goed multi vitamine zonder B6?  ik hem nog niet tegen gekomen maar je zou wel kunnen nemen is het volgende

Code korting 20 krijg je 20% korting hierop