Taurine wat is het?  kan energiedranken fataal zijn?

Taurine is een stofwisselingsproduct van de aminozuren (eiwitten) cysteïne en methionine waar B6 bij nodig is voor aanmaak. Het is zelf geen aminozuur maar wordt wel zo genoemd. Het zit in je lichaam vooral in de immuun-cellen, skeletspieren en je hartspier. Het lichaam maakt het normaal gesproken zelf dus aan (met name in lever en hersenen) Daar zijn baby’s en kleine kinderen een uitzondering van en zij moeten het binnen krijgen via de melk (zit in borstmelk en flesvoeding)

Je kan het ook binnen krijgen via je voeding, supplementen en energiedranken. De taurine variant in  energiedranken is de Synthetische variant en die is af te raden want in 1 blikje zit al 1000mg taurine wat absurd hoog is (wetende dat 3000mg de bovengrens is en veel bijwerkingen heeft)

Zelf hoog taurine nemen is niet aan te raden tenzij een therapeut dat voor een bepaalde doeleinde adviseert want het kan wel echt voordelen hebben. Het heeft positief effect op de bloedglucose-, voor de ogen-, het vloeibaar houden van galzuren-, kan toxische verbindingen uitscheiden via de gal-, fungeert als neurotransmitter en werkt samen met GABA (voor rust is GABA)-,werkt positief op leren-, motoriek-, hartritme-, spierconcentratie en de bloeddruk.

Wanneer je vlees, zuivel en vis  eet, dan krijg je voldoende via de voeding binnen. Voor veganisten is wel een probleem en zouden rode algen kunnen eten of eventueel een supplement nemen maar hou het laag, zo’n 100 mg per dag maximaal.

Wanneer je magnesiumtauraat neemt, dan krijg je dus taurine binnen, want de magnesium is gebonden met taurine en voor veganisten zou dit al een idee kunnen zijn. Deze kan je nemen voor je spierspanningen te verlagen maar deze vorm werkt ook goed bij hart en vaatproblemen, het verlaagd van de hoge bloeddruk, het verbeterd vetstofwisseling, remt aderverkalking, stabiliseert plaques, beschermd de hartspier en gaat hartritmestoornissen tegen.

Je mag maximaal 3000 mg per dag nemen maar dat is al absurd veel en zeer ongezond. Therapeutisch inzet van taurine zal nooit boven de 2000 mg zijn.

Er zijn verschillende aandoeningen waar therapeuten taurine voor inzet

  • aderverkalking 1500mg (verdeeld over de dag)
  • Rusteloze nemen 2 x daags 500 mg
  • oog/ maculadegeneratie 750 mg
  • hartritmestoornissen opbouwen van 400 mg tot max 1600 mg (aanvoelen wanneer het verbeterd)
  • Hoge bloeddruk opbouwen van 500 tot 2000 mg (meten wanneer het verbeterd)

Taurine is vaak synthetisch en een afvalproduct van de chemische industrie voor het maken van schoonmaakmiddelen. Wanneer wij dat nemen in onze voeding kan dat de nierfunctie zodanig aantasten dat er nierfalen ontstaat. Dit zit in energiedranken. 1 blikje zit 1000mg taurine in. Je moet weten dat 3 blikjes serieuze gezondheidsklachten kan geven.

Teveel taurine kan dus zelfs tot plotselinge dood lijden wat je vaak ziet bij sporters die dood op veld neervallen. Want zeker in combinatie met inspanning, transpiratie kan dat fataal zijn voor de vochthuishouding, Ook enorm veel zout voedsel kan dit doen.

Dus neem niet zomaar taurine als supplement en al zeker geen voeding waar taurine inzit.

Ook kun je er hartritmestroornissen, uitdroging, bloedverdunning en Krampaanvallen van krijgen.