Wat zijn Acaciavezels?

 

Acaciavezels komen van een boom en is een prebiotica voor onze darmflora. Prebiotica betekend dat het voeding is voor de darmbacteriën. Vooral de bifidum-bacterieen in de dikke darm snoepen ervan. Dit is een stam waar we er echt veel van  willen in ons lichaam omdat het een enorme positieve invloed heeft op onze gezondheid. Dus heb je darmklachten welke dan ook (lekkende darm, prikkelbare darm, ontstekingen, ontlastingsproblemen, gevoelige darmen of gewoon om je darmen gezond te houden) dan is acaciapoeder perfect. Wanneer je ook probiotica neemt om de stammen aan te vullen, is een prebiotica altijd het beste om erbij te nemen want deze voedt de probiotica (darmbacteriën in capsule)

De bifidum-bacterieen zijn dus erg belangrijk voor onze gezondheid, ze produceren namelijk 3 belangrijke vetzuren Butyraat (boterzuur) acetaat en  propionaat Deze geven energie aan de darmflora en aan de darmen voor aanmaak van darmepitheel. Het heeft een positief effect tegen lekkende en of ontstoken darmen en werkt op een goede stoelgang. Wanneer de darmen in balans zijn zal dat een enorm effect hebben op je algehele gezondheid en werkt tegen veel welvaartziekte.

Paar opmerkelijke positieve effecten

  • Betere vertering, dus gezonder lichaam en geest.
  • Productie van het enzym DPP-4 wordt gestimuleerd die gluten, melkeiwit, soja, spinazie en paddenstoelen moet afbreken en heeft een belangrijke functie tegen histamine
  • Heeft een effect tegen vorming van kanker
  • Minder kans op ontstekingen
  • lekkende darmen komen minder voor. De darmen en ontlasting verbeterd
  • Minder kans op auto-immuunziekte, diabetes, harde ontlasting, prikkelbare darm SIBO, allergisch zijn op voeding, neurotransmitter problemen, overgewicht.
  • Aanmaak van B-vitamine en vitamine K verbeterd

Deze acacia vezels kun je gewoon kopen als een soort van poeder die je dan in je smoothy/ water of door je proteïne shake mengt. Het is goed oplosbaar en omdat het water absorbeert in het lichaam heb je snel een vol gevoel en eet je minder wat bij afvallen een positief effect heeft. Drink er dus wel veel bij.

Naast de Bifidum- bacteriën stimuleert het ook de groei van de akkermansia muciniphila en de faecalibacterium prausnitzii, en deze twee zijn weer belangrijk voor een gezonde slijmlaag. (lees meer ook over fut 2 het gen die slijm produceert voor een goede slijmlaag)

Voordeel van deze vezels is dat het de kans op winderigheid, opgeblazen buik, krampen minimum is, bij andere vezels zoals psyliumvezels kan dat wel veroorzaken. De  acacia is dus meer geschikt en zeker als je uiterst  gevoelige darmen hebt. De kans op winderigheid is zelf 5x lager dan bij de prebioica waar FOS en GOS inzitten, deze worden veel gebruikt.

Nog een voordeel is dat het je cholesterol verlaag en afvalstoffen gebonden worden en uitgescheiden.

Neem dagelijks ruim voor het eten in water of in je shake/  smoothy  1-2 theelepels  (bij afvallen 3 flinke theelepels) van deze acacia vezels.  Drink er wel echt heel veel hierbij omdat ze dus een water opneembaar vermogen heeft en dat ze ook goed opgelost in de darmen aankomen. (psylliumvezels hebben nog veel meer water nodig en geeft dus eerder darmklachten)  

Ga naar www.nutritioncompany.eu Toets acacia in. Met de code 221292 krijg je ook nog 20% korting.