De overgang is een grote verandering in het leven van een vrouw. Aan bijna geen enkele vrouw gaat de overgang ongemerkt voorbij. De klachten die kunnen ontstaan, variëren sterk van persoon tot persoon.

Het is een nieuwe periode in het leven waarin vrouwen weer een totaal nieuwe balans moeten vinden, zowel lichamelijk als geestelijk. Voor sommigen is het een schok en zeker voor vrouwen van begin 40, als zij merken dat de overgang begint. De leeftijd waarin de overgang start, varieert sterk. Sommigen merken het erg vroeg, als ze begin 40 zijn en anderen pas rond hun 50e levensjaar. Dit heeft vaak met erfelijkheid te maken maar ook eet- en leefwijze spelen mee. Vooral vrouwen die begin 40 met de overgang beginnen, kunnen het psychisch best moeilijk hebben. Opeens voelen ze zich niet meer jong en vruchtbaar. We weten dat het gebeurt maar als het erg vroeg gebeurt, kan dat heel lastig zijn en erg confronterend. Er zijn ook vrouwen die het juist wel prettig vinden om niet meer ongesteld te worden. Toch hoeft het niet door de overgang te komen dat er opeens opvliegers en zweetaanvallen zijn. Je ziet dit soort klachten ook wanneer de schildklier uit balans is. Vrouwen denken dan dat het de overgang is maar in werkelijkheid is er iets anders aan de hand. Deze verschijnselen en nog vele andere, bespreek ik in dit boek.

Tijdens en na de overgang worden vrouwen gevoeliger voor  welvaartziektes zoals kanker, hart- en vaatziekten, diabetes, reuma en dikker worden. De borsten en de huid verslappen en er komen meer rimpels. Toch kun je met voeding heel veel doen om de kans hierop te verkleinen of te vertragen.

Er zijn twee verschillende benamingen:

Overgang: dit is de periode waarin de hormonen beginnen te veranderen. De eerste kenmerken zijn opvliegers, nachtelijk zweten en het uitblijven of veranderen van de menstruatie.

Menopauze: dit is het moment waarop je een jaar lang niet meer gemenstrueerd hebt en je dus niet meer vruchtbaar bent.

Door goede begeleiding, liefst zelfs al vóór de overgang, kan een vrouw op een prettige manier deze periode ingaan, doormaken en afsluiten. Gezonde voeding staat centraal in dit boek. Als je PMS hebt, kan ik in een consult of in mijn boek Wegwijs in de overgang veel steun  geven. Je krijgt ook de nodige tips.

 

Kijk op: www.persoonlijke-voeding.nl voor afspraak of voor aanschaffen van het boek