Er zijn tegenwoordig veel middeltjes verkrijgbaar die bij overgangsklachten zouden moeten helpen. De basis, waar je het eerst aan moet werken, is de voeding. Deze moet helemaal kloppen en afgestemd zijn op je lichaam. Heel veel klachten in de overgang ontstaan door verkeerde voedingskeuzes, veel stress en te weinig beweging. Kijk dus eerst eens goed naar je manier van leven. Heb je teveel stress, drink je regelmatig een wijntje of een kop koffie? Beweeg je dagelijks te weinig en is je eten niet zo gezond als je zou willen of moeten, werk daar dan eerst aan. Op dat vlak valt al heel veel voordeel te behalen voor een fijne overgang.  Wanneer je dit  allemaal aangepast hebt, je hebt de ontgifting uit het boek uitgevoerd en de klachten blijven toch bestaan, dan zijn er veel natuurlijke producten die kunnen helpen (verderop meer hierover). Vaak gaan mensen naar de huisarts met overgangsklachten en de eerste middelen die meestal worden voorgeschreven, zijn de Pil en/of antidepressiva. Antidepressiva werken minimaal bij overgangsklachten en deze middelen maken je wat “vlakker”. Soms verergeren de klachten hier zelfs door. Depressieve gevoelens kunnen veel oorzaken hebben. Naast de overgang kunnen oorzaken ook liggen in een slecht werkende schildklier, een gebrek aan aanmaak van  serotonine of onverwerkte trauma’s. Naast antidepressiva zijn er nog veel meer medicijnen die worden voorgeschreven. Ben je bijvoorbeeld angstig, dan krijg je een angstremmer. Slaap je slecht,  een slaapmiddel, bij botonkalking vaak calcium in een slecht opneembare vorm.  Bij pijnen neem je pijnstillers of spierontspanners. Er zijn ook geneesmiddelen tegen opvliegers, incontinentie, enzovoorts. Ik raad je sterk af deze in eerste instantie te nemen. Ga eerst opzoek naar de oorzaak en probeer het op een natuurlijke manier op te lossen.

We moeten ons wel afvragen of ze eigenlijk wel werken. Verdwijnen de klachten of worden ze alleen onderdrukt? Wat zijn de bijwerkingen? Allemaal vragen die je  jezelf moet stellen. Ik vind dat iedereen die keuze zelf moet maken.  Voel goed wat het met je doet en lees vooral de bijsluiter. Veel vrouwen slikken de Pil of hebben een Mirenaspiraaltje om niet de overgang te hoeven voelen. Verder zijn er nog diverse andere, minder heftige hormonen te verkrijgen. De Pil en het Mirenaspiraaltje kunnen helpen, ja. De nadelen van kunstmatige hormonen worden niet snel uitgelegd. De Pil verhoogt de kans op trombose, wat overigens al heel lang bekend is. Heeft jouw arts dat tegen je gezegd zodat je ook eerlijk kunt kiezen? Trombose kan veroorzaakt worden door de hoge mate van oestrogeen in de Pil die de aanmaak van bloedstollende stoffen activeert. Het lichaam doet dit omdat het een heel natuurlijk proces is. Het lichaam snapt niet dat het nephormonen  zijn en dat die stolling niet nodig is. Dat is een overlevingsmechanisme van het lichaam. Op het moment dat je zwanger bent, stromen er heel veel oestrogenen door het bloed. Die stolling wordt geactiveerd om een vrouw te beschermen opdat ze bij de bevalling niet doodbloedt. Waarschijnlijk is het ook nog zo dat de Pil de botten verzwakt en de kans op kanker verhoogt.

Op regulier vlak is nog veel meer verkrijgbaar; van tabletten met oestrogeen, combi-oestrogeen en progesteron, pleisters, vaginale zetpillen en crème, tot zelfs neusspray met hormonen en implantaten. Wanneer niets werkt op natuurlijk vlak en je overgangsklachten zijn niet te harden, dan is het natuurlijk geweldig dat ze er zijn. Bij de gynaecoloog kun je hier alle info over krijgen. In dit boek probeer ik de natuurlijke weg meer te belichten omdat hier maar weinig over bekend is. In eerste instantie is “natuurlijk” uiteraard altijd beter.

Als je dan toch voor hormonen zou kiezen, is mijn advies om eerst de natuurlijke fyto-oestrogenen of de natuurlijke progesteroncrème  te proberen en, wanneer deze niet werken en je voelt je echt vreselijk, de bio-identieke hormonen te nemen. Werken die ook niet, dan is de stap naar synthetische hormonen altijd zo gezet.

Paul Musarella is een arts, gespecialiseerd in hormonale klachten en behandeling met bio-identieke hormonen. www.aesteticaeuropa.nl.

De meeste vrouwen in de overgang hebben een oestrogeendominantie, die kan ontstaan door De pil, door plantaardige hormonen of door xeno-oestrogenen en een tekort aan progesteron. Vroeger dacht men dat het altijd een oestrogeen tekort was wanneer er overgangsklachten ontstonden maar door onderzoek van Dr. John R. Lee is het tegendeel bewezen. Logisch ook want tijdens de overgang verlaagt de aanmaak van progesteron. Ook het oestrogeen, echter veel langzamer. Oestrogenen gaan pas bij de menopauze helemaal onderuit Doorat wij zoveel in aanraking komen met die xeno-oestrogen en fyto-oestrogenen en we bijna allemaal een vetlaagje hebben, zien we dat het oestrogeenlevel  in verhouding tot progesteron veel te hoog is geworden. Ons  vet maakt dus ook extra oestrogeen aan, waardoor wij hier in het westen,  zelden een tekort aan  oestrogeen hebben. Alleen wanneer je echt klein en mager bent, kan een tekort voorkomen. Verlagen van oestrogeen en verhogen van progesteron kan voor vrouwen echt heel veel voordelen geven.  Ik heb de klachten al eerder in het boek beschreven maar hier zie je de klachten die ontstaan als je een progesteron tekort hebt:

Dikker worden

Opvliegers

Hoofdpijn

Moeheid

Slapeloosheid

Huidklachten zoals psoriasis, acne en droogheid

Verdrietig of depressief voelen

Moeilijk kunnen concentreren

Meer kans op auto-immuunziektes

Laag libido

Vaginale klachten en schimmels

Ontstekingsgevoelig

Last van de urinewegen .

Trage schildklier

PMS

 

Middeltjes met progesteron of oestrogenen

 

De natuurlijke producten op een rijtje.

 

Progesterontherapie

Natuurlijke progesteroncrème is, behalve via bovenstaande link, ook verkrijgbaar bij natuurwinkels. Het is een bio-identieke hormoonzalf die veilig is. Zelf gebruik ik die van Kokoro:  Natural progesteronecrème. Wel goed lezen hoe je het moet toepassen. Je krijgt er een gebruiksaanwijzing bij.  Bij onjuist gebruik kunnen de hormonen uit balans raken. Het progesteron wordt gewonnen uit de wilde yam. De zalf heeft geen bijwerkingen wanneer je deze gebruikt bij een tekort aan progesteron in je lichaam. Natuurlijk moet je wel zeker weten dat je een progesterontekort hebt. Dat zien we vooral in het begin van de overgang vaak. Je brengt de zalf aan op de huid die het dan opneemt. Voordeel is dat het meteen opgenomen wordt in de bloedbaan. Vaak, wanneer je progesteron inneemt in pilvorm, zal de lever het voor het grootste deel afbreken. Sommige vrouwen voelen in het begin een lichte verslechtering. Ik adviseer je een arts of een therapeut die hiermee werkt, te raadplegen. De crème breng je aan op plekken met een dunne huid: polsen, borsten, hals, binnenkant arm, knieholte. Of je nu wel of niet menstrueert, je kunt progesteroncrème gebruiken en veel klachten zullen verminderen. Lees goed de bijsluiter die je bij de crème krijgt. Volgens Dr. John R. Lee, waarvan deze crème zonder recept verkrijgbaar is, heeft de crème enorm veel voordelen.

De gezondheidsbevorderende effecten van natuurlijk progesteron zouden volgens Dr. John R. Lee zijn:

  • bescherming tegen baarmoederkanker en borstkanker
  • normalisering libido
  • minder overbeharing
  • verbetering lipideprofiel (lipiden zijn een belangrijk component van celmembranen van o.a. de huid)
  • verbetering van het slaappatroon
  • verbetering nieuwe botvorming
  • bevordering vetverbruik
  • bevordering vochtafdrijving
  • bevordering werking schildklier en bijnierfunctie
  • normalisering bloedsuikerspiegel
  • normalisering zink- en kopergehalte
  • herstel juiste zuurstofgehalte in de cellen
  • een natuurlijk antidepressivum
  • verbetering in-vitrofertilisatie (ivf, reageerbuisbevruchting)
  • minder migraine
  • een betere zuurstofstofwisseling in je lichaam.
  • belangrijk bij aanmaak andere hormonen.

 

Oestrogeentherapie

Het is ook goed mogelijk dat je klachten veroorzaakt worden door een oestrogeentekort. De kans daarop is kleiner maar wel aanwezig, zeker in de menopauze. Dan kun je producten nemen die dit weer opvangen zoals fyto-oestrogenen, (isoflavonen, rode klaver, zilverkaars) en teunisbloemolie. Veel vrouwen hebben juist een oestrogeendominantie en dan is het aanvullen van progesteron een betere optie. Wat je moet doen bij een oestrogeendominantie volgt verderop.

Wat zijn fyto-oestrogenen?

In de eierstokken wordt oestrogeen aangemaakt. Vooral  na de menopauze, als je geen eisprong meer hebt, neemt het oestrogeen af. Zoals je eerder kon lezen is een tekort aan oestrogeen een probleem dat soms heel veel klachten genereert zoals opvliegers, depressieve gevoelens, slecht slapen, nachtelijk zweten enzovoorts. Wanneer een vrouw natuurlijke hormonen neemt, ook wel fyto-oestrogenen genoemd, die  in sojaproducten of  lijnzaad zitten, dan zie je dat de hormoonbalans stabieler blijft.

Fyto-oestrogenen zitten in:

Hop en bier

Rabarber

Anijs

Selderij

Venkel

Lijnzaad

Ginseng

Alfalfa

Rode klaver

Zoethout

In de meeste sojaproducten. Alleen de gefermenteerde vormen nemen!

 

Vaak hebben vrouwen minder last van overgangsklachten als ze dit soort producten gebruiken,  vooral de heel slanke vrouwen. Dat komt doordat fyto-oestrogenen zwak werkende, plantaardige hormonen zijn die dezelfde “sleutelgaten” gebruiken als het oestrogeen. Een dergelijk sleutelgat noem je de receptor. Daar passen, naast het oestrogeen zelf, ook de fyto-oestrogenen in. Hierdoor kan een tekort worden opgevangen.  Bij een tekort vullen fyto-oestrogenen deze plekjes op en voel je je beter. Ook bij PMS, wanneer een oestrogeentekort de oorzaak is, kunnen deze overgangspreparaten enorm goed werken. (PMS kan ook door een tekort aan progesteron worden veroorzaakt en komt vaker voor).

 

Er bestaan heel veel verschillende fyto-oestrogenen en ze zitten in allerlei voedingsmiddelen.

Er wordt beweerd dat soja de reden is dat in Japan overgangsklachten en borstkanker zo weinig voorkomen. Het valt te betwijfelen of wij hier ook veel van zouden moeten eten. Ook betwijfel ik of het eten van soja de enige reden is waarom deze ziektes daar weinig voorkomen. Bovendien komt uit nieuw onderzoek naar voren dat het eten van soja niet de oplossing is. De waarheid ligt eigenlijk altijd in het midden. Onderzoeken spreken elkaar vaak  tegen, zo ook weer bij dit onderwerp. Er worden veel onderzoeken gedaan en er wordt vooral gekeken naar de gezondheid in Japan. Zodra Japanse vrouwen verhuizen en het eten van westerse landen gaan nemen, zie je dat ook bij hen de kans op borstkanker net zo groot wordt als bij Westerse vrouwen.  De genetische aanleg is het dus niet. Naar mijn mening gaat het om het geheel:  wat ze eten en hoe ze daar leven. Het is echt niet alleen het sojagebruik. Men eet daar veel groenten en al vaak in de ochtend een groente-misosoep, wat gefermenteerde soja is. Juist de gefermenteerde sojaproducten maken het heilzaam. Verder eet men in Japan  ook veel vis en heel veel gezonde voeding. De mensen zijn er veel slanker en overgewicht komt er bijna niet voor. We moeten niet vergeten dat wat borstkanker betreft, overgewicht een enorme trigger is. In Japan eet men niet de soja zoals wij die kennen in sojamelk en sojayoghurt. Er wordt weinig sojamelk gedronken. Wel wordt heel veel gefermenteerde soja zoals miso en ketjap gegeten. Ook eet men veel natto,tempeh , tofu, waar heel veel fyto-oestrogenen inzitten. Dit heeft zeker een heilzame werking op het lichaam, in tegenstelling tot de sojayoghurt en sojamelk, die in Japan weinig gegeten worden. Verder eet men daar geen welvaartvoedsel en weinig  gefabriceerd voedsel. Juist de combinatie van dit alles maakt deze vrouwen zo gezond. Je moet als je soja neemt, altijd de biologische vorm nemen want niet biologische soja wordt erg genetisch* gemanipuleerd. Eet dus alleen de gefermenteerde producten, alleen die zijn echt heilzaam.

 

Er is nog iets dat erg belangrijk is en dat is de darmflora. Voor een goede opname van fyto-oestrogenen  is een bepaalde darmflora nodig.  Goed mogelijk dus dat Japanse vrouwen door hun gezonde voeding en het minimaal eten van bewerkt voedsel een heel goede darmflora hebben. Door gezond te eten en extra probiotica te nemen, kun je de darmen versterken en zullen de fyto-oestrogenen goed opgenomen worden. Wanneer jij veel sojaproducten eet, is de kans groot dat je darmen verzwakken want er zitten lectines en saponine in soja, die juist helemaal niet goed voor je zijn. In de oervoeding wordt soja helemaal afgeraden.  Totaal weglaten hoeft niet als je geen darmklachten hebt en je gezond bent. Dagelijks soja eten raad ik sterk af. Gefermenteerde soja zou wel mogen maar ook hiervoor geldt: niet overdrijven.

*”Genetisch gemanipuleerd” betekent dat er een methode is waardoor de eigenschappen van de planten veranderen door de genen te manipuleren. DNA is het erfelijke gedeelte van de plant. Hier wordt een stukje uitgeknipt en er wordt een ander stukje ingeplakt, waardoor de cellen andere eigenschappen krijgen. Door deze methode kunnen ziektes worden voorkomen,hoeven minder bestrijdingsmiddelen te worden gebruikt of is de plant is meer beschermd tegen droogte. Ook zie je dat de plant zelf niet doodgaat van de bestrijdingsmiddelen en alles eromheen wel. (gif zit wél in de plant. )Wat dit op lange termijn met de gezondheid doet, is niet duidelijk. Soja wordt heel vaak gemanipuleerd. Neem daarom alleen de biologische variant wanneer je besluit soja te eten.

Waar zitten fyto-oestrogenen in?

Er zijn veel verschillende soorten fyto-oestrogenen. Zo zitten de isoflavonen in soja maar ook in andere peulvruchten zoals linzen, bruine en witte bonen en pinda’s.  Dan zijn er nog coumestanen, die ook in veel peulvruchten zitten en de lignanen, die ook in zaden zitten zoals lijnzaad en sesamzaad. Verder in fruit en groenten als abrikozen en aardbeien en broccoli. Zodra je soja fermenteert, is de hoeveelheid fyto-oestrogenen enorm. De isoflavonen zitten behalve in soja ook in bonen, linzen, alfalfa en pinda.

Vooral lijnzaad en gefermenteerde sojaproducten scoren heel hoog met fyto-oestrogeen. Meergranenbrood scoort ook redelijk en de andere bronnen zoals hierboven genoemd, matig.

Als je geen verlaagde oestrogeenspiegel hebt, kan een teveel aan deze producten de hormoonspiegel uit balans kan trekken. Dat  hoeft echter niet zo te zijn. Dat noemen we een oestrogeendominantie en de symptomen zijn vocht vasthouden, vermoeidheid, dikker worden, borstvorming bij mannen en gespannen borsten bij vrouwen. Dezelfde klachten die ook ontstaan wanneer het progesteron te laag is. Bij deze klachten is het weer opletten geblazen met een teveel aan dit oestrogeenrijk voedsel of andere middelen.

Omdat onderzoeken zich zo tegenspreken, zou ik voorzichtig zijn met grote hoeveelheden fyto-oestrogeenhoudend voedsel en zelf goed aanvoelen wat werkt voor je. Als je duidelijk verbetering voelt, kun je het eten, anders moet je het mijden.

Uitleg over de sojasoorten.

Eet minimaal soja en mijd sojamelk. Neem altijd biologische soja als je toch yoghurt of tofu eet. Soja is vaak erg genetisch gemanipuleerd, dus zeker niet onverstandig om het te mijden. De sojamelk kun je heel makkelijk vervangen door granen- melksoorten als rijstemelk, havermelk, amandelmelk en kokosmelk. Yoghurt kun je vervangen door geitenyoghurt maar als je niet tegen melk kunt of het niet wilt drinken, dan is er geen alternatief. Dan kun je met mate sojayoghurt gebruiken.

Bij een oestrogeentekort kun je met mate gefermenteerde soja eten.

Hieronder leg ik uit wat erin te krijgen is:

Shoyu: dit is een saus, gemaakt van geweekte en gekookte sojabonen en geroosterde tarwe. Dit wordt met een schimmelcultuur (koji) vermengd en gaat door bepaalde toevoegingen fermenteren. Na een paar maanden is het klaar.

Miso: is gemaakt van soja, schimmels, gist en melkzuurbacteriën. Hier worden granen aan toegevoegd zoals rijst, gerst of tarwe. Het product gaat fermenteren en dat duurt twee jaar. De miso is zeer goed te verteren en zit vol met proteïne en fyto-oestrogenen.

Miso kent t de volgende soorten:

1) Mugimiso uit soja en gerst,

2) Shiromiso van soja en rijst

3) Hatchomiso, alleen van soja gemaakt.

Miso gebruik je als smaakmaker, bijvoorbeeld in plaats van een bouillonblokje.

Tamari: is  een sojasaus die oorspronkelijk als restproduct van miso is ontstaan. Het is glutenvrij en is pittig omdat het ook jaren heeft gerijpt (door de miso)

Natto: is ook gefermenteerd uit soja. Het is kaasachtig en kruidig als tofu. Je ziet de bonen zitten en is, voor ons westerlingen, vreemd van textuur en smaak.

Tempeh: dit is soja, die met schimmels rijpt. Er ontstaat een boonachtige massa, die je kunt bakken en in gerechten kunt doen. Het is dus ook een gefermenteerd product.

Verder heb je nog:

Tofu: dit wordt gemaakt van het afval dat ontstaat bij het maken van sojamelk. Door verhitting en het stollingsproces gaat de sojadrank vlokken en de vloeistof wordt eruit gehaald. Er blijft tofu over. Maar er zijn ook gefermenteerde soorten tofu.

Sojayoghurt: wordt gemaakt van sojamelk die je laat fermenteren met bacteriën zoals lactobacillus bulgaricus en streptococcus thermophilus. Helaas moet je proberen dit toch zoveel mogelijk  mijden. Eet het echt maar  af en toe.

Oestrogeendominantie

Wat vaak voorkomt is dat het oestrogeen dominant is en het progesteron veel te laag. Dan kun je het progesteron aanvullen met natuurlijke progesteroncrème maar het is ook belangrijk om je oestrogeen te verlagen. Vaak merk je dat aan heftige menstruatie en PMS of je hebt veel last van migraine voor en tijdens de menstruatie, je hebt pijnlijke borsten, wordt  snel dikker maar ook vleesbomen en endometriose wijzen op[ oestrogeendominantie.

Het is belangrijk dat je echt gaat afvallen want vet maakt extra oestrogeen aan. Verder zorg je ervoor dat je darmflora gezond en stabiel is. Let erop dat je xeno-oestrogenen zoveel mogelijk mijdt en alles gebruikt op natuurlijke basis, van dagcrème tot wasmiddel. Zorg dat je het progesteron aanvult met wilde yam en vermijd stress, eet echt gezond en laat het eventueel eens uitesten door mij. Stop met roken, alcohol en koffie. Neem goede supplementen en mijd voeding die fyto-oestrogenen bevat (zie stuk hierboven).

Kruidenthee of tincturen tijdens de overgang

Kruiden zijn mooie en sterke middelen tegen de overgang. Mensen die hierin gespecialiseerd zijn, noem je herboristen en zij kunnen voor elke overgangsklacht een kruidenmengsel voor je maken.

In dit boek zal ik kruiden beschrijven die erg goed werken en vaak als thee, tincturen of kruidentabletten te koop zijn. Het doel van de kruiden is om het hormonale evenwicht te herstellen. Kruiden verbeteren ook je spijsvertering, verminderen spanningen, verbeteren de bloedsomloop en zijn goed voor je algemene gezondheid,  zoals vochtbalans, nieren en lever. Kruiden werken snel en herstellen het evenwicht op een milde wijze. De kruiden worden opgenomen via de wand van de darmen. Je kunt de kruiden als thee drinken maar ook als tinctuur nemen, hier zit een beetje alcohol in. Thee en tincturen worden veel gemakkelijker opgenomen dan tabletten en capsules. Zowel kruiden als medicijnen gebruiken kan wel, hoewel er een paar medicijnen zijn waar je echt voorzichtig mee moet zijn en dat zijn medicijnen tegen epilepsie, schizofrenie, psychose, kanker en antidepressiva (altijd een herborist raadplegen). Interessante kruiden tijdens de overgang  zijn de ontspannende kruiden en  kruiden met hormoonachtige stoffen.

Thee maken: wanneer je kruidenthee neemt, mag je nooit meer dan 2 kopjes per dag van dezelfde thee nemen. Per kopje doe je 1 theelepel kruiden in een thee-ei en laat je de thee 5 tot 10 minuten trekken. Wanneer je een tinctuur neemt, heb je 15 tot 20 druppels nodig, die je oplost in water. Ook kun je voor capsules of tabletten kiezen, waar de kruiden in verwerkt zijn. Zo heeft elk merk wel een goed overgangspreparaat.

1)Kruiden die hormonen reguleren:

  • Hartgespan: werkt ontspannend, krampstillend, baarmoederversterkend.
  • Herderstasje: goed tegen groei van fibromen, voorkomt overmatige bloedingen van de baarmoeder, werkt ook ontstekingsremmend op urinewegen en werkt bij nierstenen.
  • Hop: bacteriewerend en vermindert gasvorming. Stimuleert de lever en galblaas, voorkomt galstenen, is vochtafdrijvend, menstruatie regulerend, bevat oestrogeenachtige stoffen (fyto-oestrogenen).
  • Kuisboom: (Vitex Agnus Castus =Monnikspeper) reguleert hormonen, is krampstillend en urineafdrijvend. Stimuleert de productie van oestrogeen en progesteron in eierstokken. Remt prolactine wanneer deze verhoogd is en werkt tegen pijnlijke borsten. Stimuleert de lever voor een betere vertering en vetstofwisseling.
  • Patrijsbes: baarmoederversterkend en vochtafdrijvend, geeft verlichting bij pijnlijke menstruatie en overmatige bloedingen, geeft energie en je wordt minder prikkelbaar.
  • Rode klaver: werkt reinigend, vochtafvoerend, werkt positief op de doorbloeding en voorkomt trombose. Werkt ook bij algemene huidaandoeningen, bootst oestrogeen na, tegen opvliegers, werkt ontspannend, werkt iets vaatverwijdend. (niet gebruiken bij anti-stollingsmedicijnen).
  • Salie: antibioticum, adstringerend, krampstillend, kalmerend. Verlicht opvliegers en zweetaanvallen.
  • Wildemanskruid: werkt ontspannend op zenuwen, hormoonregulerend, stimuleert de lever en bevordert gal, waardoor vertering en vetvertering verbeteren. Kan galstenen voorkomen, pijn en ontstekingen van geslachtsorganen verminderen, stimuleert de slijmvliezen, werkt ook bij vaginale droogheid.
  • Wilde yamwortel: ontstekingremmend, krampstillend, vooral bij kolieken, werkt als fyto-oestrogenen, tegen stijfheid. Alleen als crème gebruiken want tabletten zullen niet werken.
  • Witte dovenetel: baarmoederversterkend, krampstillend, reguleert overmatige bloedingen bij menstruatie, hormoonregulerend, tegen fibromen.
  • Zilverkaars: hormoonregulerend, krampstillend, grote fyto-oestrogeenachtige werking,werkt ontspannend op bloedvaten, is bloeddruk verlagend en hartslagverlagend, werkt vooral goed bij hevige hartkloppingen, bloedsuikerregulerend, opvliegers zijn minder heftig.
  • Brandnetel: zit ijzer in, ontstekingremmend, zuivert, vochtafdrijvend, tegen hypoglykemie.
  • Peterselie: tegen winderigheid, vochtafvoerend, baarmoederversterkend en enorme basische werking.
  • Kamille: rustgevend, krampstillend, ontstekingremmend, tegen winderigheid, lever- en galstimulerend.
  • Passiebloem: ontspannend, pijnstillend, geeft rust in je geest en is bloeddrukverlagend.
  • Valeriaan: ontspannend, slaapmiddel, tegen krampen, gaat angst tegen, vochtafvoerend. Alleen in de avond drinken.
  • Tijm: gaat winden tegen, positief effect op de darmbeweging, haalt opgezwollen gevoel weg, geeft een verlichting bij ademprobleem.

 

LET OP:  HET  ZIJN  OOK  ALLEMAAL  PRODUCTEN  DIE  EEN  STERKE  WERKING KUNNEN  HEBBEN OP HET LICHAAM. (Kuisboom, patrijsbes en wildemanskruid niet geschikt als thee)

 

 

 

Aromatherapie

Al eeuwen wordt aromatherapie als een geneesmiddel gebruikt. De geuren beïnvloeden ons. Onze hersenen kunnen zelfs geurherinneringen opslaan, waardoor je soms terug kunt gaan in je kindertijd als je een bepaalde geur ruikt. Het doet meer met ons dan we denken. Bij aromatherapie kun je de essentiële olie uit verschillende delen van een plant halen. Zo kunnen de bloemen, hars, vruchten, bladeren, wortels, schors, noten en zelfs de takken gebruikt worden om hier de olie uit te halen.

Bij het kopen van een olie moet je erg oppassen dat je de natuurlijke variant hebt want tegenwoordig wordt het voor veel minder geld synthetisch nagemaakt. Deze synthetische oliën hebben totaal geen geneeskrachtige werking meer en zijn ook niet voor inname geschikt. De natuurlijke olie heeft een positief effect op het lichaam. Onder verschillende klachten die ik in het boek beschrijf, staan de aroma’s vermeld die je kunt nemen.

Inwendig gebruik : 3x daags 30 minuten voor het eten , 1 tot maximaal 2 druppels. Los dit op in water.

Uitwendig gebruik:

  • Bad: 5 tot 10 druppels
  • Kompres: 1 tot 5 druppels op 1 dl water waar je de doek indompelt.
  • Massageolie: neem een natuurlijke olie als kokosolie of amandelolie en voeg daar 1 à 2 druppels olie aan toe. Let wel op dat je huid er niet op reageert.
  • Verdampertje: doe wat water en wat olie in een verdamper en je ruikt een paar uur de geur in de ruimte waarin je verblijft.

 

Vitamines  tijdens de overgang

Of je nu in de overgang bent of niet, we horen altijd gezond te eten. Tijdens de overgang is het belangrijk om hier toch nog eens extra kritisch naar te kijken. We komen vaak van alles tekort en we eten teveel producten waar suiker, witte bloem en chemische stoffen inzitten. Het aanbod is te groot en de keuze naar gezond is moeilijker. En als we gezonder eten, is het nog maar de vraag of we alles binnenkrijgen omdat de bodem leeg begint te raken en er snel tekorten ontstaan.

Daarom adviseer ik altijd een multivitamine te nemen.

Liever niet een hoog gedoseerde maar gewoon 100% ADH. We eten ook en daar krijgen we ook al van alles door naar binnen. 100% ADH zegt op zich niet zoveel want ADH betekent: Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid, en die is nogal laag. We hebben echt wel meer nodig dan de aangegeven ADH  maar als we die minimaal elke dag binnenkrijgen, hoef je niet bang te zijn dat je tekorten krijgt, ook niet op een dag dat je wat minder goed bezig bent. Verder is het belangrijk om voldoende vitamine-D, calcium, magnesium, zink en omega-3 vetzuren binnen te krijgen.

 

Advies

1)Multivitamine en mineralen (natuurlijk product en geen booster)

2) Vitamine-D3, in de winter wat hoger gedoseerd dan in de zomer. 1000 IU in de winter

3) Calcium/ magnesium en zink (nooit oxide), liefst in combinatie met vitamine- D3 en vitamine-K voor een betere opname

4) Omega-3 vetzuren met GLA erin (teunisbloemolie)

Hieronder volgt een korte beschrijving van de vitamines, wat tekorten met het lichaam doen en waar de vitamines in voorkomen.

 

Calcium

Belangrijk tegen botontkalking. Hiervoor  zijn vitamine-D3, zink en magnesium net zo belangrijk. We hebben dagelijks1000 mg nodig.

Calcium zit vooral in melkproducten. Geitenkaas en geitenyoghurt kun je beperkt gebruiken; ik ben er zelf geen voorstander van want de calcium wordt slecht opgenomen. Bovendien is het verzurend en dat kan juist weer ten koste gaan van deze mineralen om de verzuring tegen te aan, dus daarmee schiet je niet veel op.

 

BETERE OPNAME.

Neem vitamine-D3 bij de calcium en eet voedsel waar fosfor inzit, zoals pinda, ui, knoflook, cacao en eventueel geitenkaas.

 

Klachten bij tekorten Voeding waar veel calcium in zit
Rachitis

Osteoporose

Zwakke botten en tanden

Beenkrampen

Hartkloppingen

Spierzwakte

Spierpijn

Vermoeidheid,prikkelbaarheid

Noten, zaden en pitten

Vijgen

Vis, die je met graat en al verorbert

Groene bladgroenten (spinazie)

Waterkers

Peulvruchten

Volkoren producten

Peterselie

 

Vitamine B-Complex

Dit is een zeer belangrijke vitaminemix omdat deze B-vitamines de energie leveren om elke cel actief te houden en ze actief zijn bij de vorming van eiwitten. Ze zijn ook belangrijk bij de vorming van structuren zoals spieren, botaanmaak en weefsels. Vitamine B-complex werkt ook heel goed tegen stress. Kortom: voor veel zaken belangrijk.  Hieronder staan er een paar nader uitgewerkt. De vitamine-B familie is groter maar dit zijn de belangrijkste. Sommige mensen hebben moeite met de omzetting van de B-vitamine naar een actieve vorm. Dan is “B-dyn” van Metagenics echt een oplossing want hierin zit al de actieve vorm en hoeft het lichaam het niet zelf te doen.

 

B1 (thiamine)

Klachten bij tekorten Voeding waar veel B1 in zit
Angsten

Depressie

Weinig eetlust

Moe

Overgevoelig voor geluid en geur

Slecht slapen

Hartritmestoornis

Verstopping

Groenten

Ei

Volkoren granen

Peulvruchten

Aardappelen

Noten, zaden en pinda

Vlees

Avocado,(Bier) gist

 

B2 (riboflavine)

Klachten bij tekorten Voeding waar veel  B2 in zit
Kloven mondhoeken/ ontstoken tong

Bloeddoorlopen ogen

Overgevoelig voor licht

Branderige ogen

Haaruitval

Vette huid

Trillende armen of benen

Slecht slapen

Vaginale jeuk

Klachten bij plassen

Noten, zaden en pitten

Volkoren granen

Ei

Vis

Vlees

Peulvruchten

Ui

Abrikozen, banaan, sinaasappel

(Bier) gist

 

 

B3 (niacine)

Klachten bij tekorten Voeding waar veel B3 in zit
Moe

Spieren voelen verzakt

Huidklachten

Mondgeur

Zweren in de mond

Slecht slapen

Depressie/ angsten/ zorgen

Hoofdpijn

Spijsverteringsklachten(diaree, misselijkheid)

Noten, pitten en zaden

Volkoren granen

Aardappelen

Peulvruchten

Ei

Vis

Vlees

Groenten

(Bier)gist

  

B 5 (Pantotheenzuur )

Klachten bij tekorten Voeding waar veel B5 in zit
Gewrichtspijn of stijfheid

Haaruitval

Vroeg grijs worden

Scheurtjes in mond of ooghoek

Krampen

Prikkelbaarheid

Oogklachten

Verstopping

Branderige voeten

Slecht slapen

Depressie

Volkoren granen

Zaden, pitten, noten

Ei

Vis

Peulvruchten

Groenten

Koninginnegelei

 

 

B6 (Pyridoxine)

Klachten bij tekorten Voeding waar veel B6 in zit
Geen aanmaak natuurlijke anti-depressiva zoals dopamine en norepinefrine

Uitslag of jeuk rond vagina

Vermoeidheid

Depressieve stemmingen

Prikkelbaarheid

Haaruitval

Gesprongen mond of ooghoeken

Circulatiestoornissen

Gevoelloosheid in ledematen

Artritis

Spierzwakte

Verzwakt immuunsysteem

Volkoren granen

Soja/ peulvruchten

Ei

Vis

Vlees

Noten en pitten

Groenten en fruit

(Bier)gist

 

 

B 12 (Cobalamine )

Klachten bij tekorten Voeding waar veel  B12 in zit
Moeheid

Nervositeit

Depressie

Problemen bij lopen

Stotteren

Mondontsteking

Vieze lichaamsgeur

Menstruatieklachten

Vis

Vlees

Ei

Soja

Spirulina

Kelp

Gist

Lecithine

 

Vitamine-A

Is belangrijk voor je huid en je ogen. Verder voor de aanmaak van cellen en weefsel van de huid en voor aanmaak van epitheelcellen die in de luchtpijp zitten en voor de haren, het tandvlees, de longen en de huid.

Klachten bij tekorten Voeding waar veel  vitamine-A in zit
Nachtblindheid

Vermoeidheid

Huidproblemen

Dof haar

 

Ei

Oranje groenten en fruitsoorten

Boerenkool

Spinazie

Andijvie

 

Vitamine-C

Vitamine-C is een antioxidant. Dat betekent dat vrije radicalen onschadelijk worden gemaakt. Deze vitamine is belangrijk als bescherming tegen veel ziektes. Verder is vitamine-C nodig voor de vorming van bindweefsel en het immuunsysteem. Neem bij voorkeur een vitamine C preparaat dat gebufferd is om je maag te beschermen en een betere opname waarborgt. Een voorbeeld is de gebufferde vitamine-C van Vitakruid.

Klachten bij tekorten Voeding waar veel vitamine-C in zit
Bloedend tandvlees

Snel slijmvliesontsteking

Spataderen

Overgewicht

Maag en darmproblemen

Vermoeidheid

Concentratie problemen

Slaapproblemen

Haaruitval

Verzwakt immuunsysteem

Depressie

Trage wondgenezing

Groenten

Fruit

Aardappelen

 

 

Vitamine-D

Vitamine-D is erg belangrijk tegen botontkalking en andere veel voorkomende klachten in de overgang. Vitamine D stimuleert de opname van calcium in de darmen. Wanneer je het als supplement neemt, altijd een vitamine-D3 nemen, ook dit is de actieve vorm en goed opneembaar.

Klachten bij tekorten Voeding waar het veel in zit
Tandproblemen

Slaapstoornissen

Nervositeit

Pessimisme

Depressie

Spierzwakte

Vergrote gewrichten

Bijziendheid

Botontkalking

Zon

Levertraan

Boter

Melkproducten

Vette vis

Rundvlees

D3 zit in alle groenten en gist maar moet het lichaam zelf omvormen.

 

 

Vitamine-E

Dit is een belangrijke vitamine omdat deze de stofwisseling stimuleert van alle cellen. Verder beschermt vitamine-E de celwanden, de bloedbaan en alle weefsels.

 

Klachten bij tekorten Voeding waar veel vitamine-E in zit
Vermoeidheid

Nervositeit en prikkelbaarheid

Concentratieproblemen

Slechte wondgenezing

Blauwe plekken

Ontstekingen

Onvruchtbaarheid en miskramen

Levervlekken

Plantaardige olie

Noten, pitten en zaden

Volkoren granen

Ei

Vis

Soja

Ei

Melkproducten

 

Hier volgen nog een paar mineralen die extra belangrijk zijn tijdens de overgang:

  Jodium

Jodium is erg belangrijk voor een goed functionerende schildklier. Omdat deze in de overgang vaak wat trager wordt, kan een jodiumtekort dit versterken. Veel vrouwen stoppen met het eten van brood. Wanneer je daarvoor kiest,  ALTIJD kelptabletten nemen voor extra jodium!

Klachten bij tekorten Voeding waar het veel in zit
Kropvorming

Verminderd denkvermogen en reactievermogen

Vocht vasthouden

Schildklierproblemen

Gewichtstoename

Moeheid

Kouwelijkheid

Droge huid

Vis

Zeewier / kelp

Aardappel

Groenten

 

 

Kalium

Tijdens de overgang kan de vochthuishouding tot problemen leiden. Hartritmestoornissen komen ook vaker voor. Deze kunnen veroorzaakt worden door een tekort aan kalium. Neem je plastabletten, dan is de kans groot op een kaliumtekort.

Klachten bij tekorten Voeding waar veel kalium in zit
Algemene zwakte

Slapeloosheid

Braken

Spierslapte of spierpijn

Vermoeidheid

Lage bloeddruk

Hartritmestoornis

Vocht vasthouden

Zin in lekkers

Groenten

Fruit

Vlees

Vis

Noten en zaden

Kokos

 

 

Magnesium

Magnesium is een heel belangrijk mineraal tijdens de overgang. Het Is stressverlagend en heeft een heel goed effect op de werking van darmen, hart en spieren. Velen hebben een magnesiumtekort door verzurend voedsel (zie hoofdstuk zuren en basen)

Klachten bij tekorten Voeding waar het veel in zit
Slapte en moeheid

Hyperactiviteit bij kinderen

Snelle hartslag

Spierkrampen

Prikkelbaarheid

Depressie

Lage bloedsuiker

Hartkloppingen

Nervositeit

Noten

Peulvruchten

Volkoren granen

Vijgen

Groenten

 

 

Selenium

Selenium heeft als mineraal een sterke antioxidatieve werking en beschermt ons immuunsysteem tegen ontstekingen en oxidatieve stoffen. Selenium is erg  belangrijk bij veroudering en de overgang. Ook heeft selenium een goed effect op onze schildklier, waardoor dit orgaan beter kan functioneren. Door de antioxidatieve werking van selenium speelt het een belangrijke rol bij de preventie van o.a. darm-, prostaat- en longkanker en tijdens het herstelproces na kanker.

Klachten bij tekorten Voeding waar het veel in zit
Verstoorde werking van de hartspier

Weerstandverlies

Schildklierproblemen

 

Kelp

Ui, knoflook

Noten

Peulvruchten,

Ei

Vis

Volkoren graan

 

Zink
Vrouwen hebben snel een tekort aan zink en dit kan tijdens de overgang de zin in seks nog sterker verminderen. Zink helpt tegen huidklachten en dikker worden. Een tekort veroorzaakt veel PMS symptomen en overgangsklachten.

Klachten bij tekorten Voeding waar het veel in zit
Verminderde weerstand

Onregelmatige en vaak pijnlijke menstruatie

Vermoeidheid

Diabetes

Aderverkalking

Slechte wondgenezing

Snel dikker worden

Weinig zin in seks

Huidaandoeningen

Haaruitval

Allergische klachten

Striae

Moeilijk binnen te krijgen via voeding!

 

Havermout

Vis

Noten, pitten en zaden

Peulvruchten

Gedroogde abrikozen

 

Zoals je ziet, springen een paar voedingstoffen eruit die steeds terugkomen.

Daarom is het belangrijk om dagelijks te eten:

  • 300 tot 400 gram groenten en goed variëren
  • 2 stuks fruit en goed variëren
  • Flinke hand noten en pitten
  • Muesli (zonder tarwe) met volkoren graan en pitten
  • Havermoutpap met havermelk
  • Paar keer per week vis en vlees
  • Paar keer per week een ei
  • Volkoren granen (rijst, spelt, enz)
  • 2 tot 3 keer per week aardappelen

 

Echt weglaten omdat dit tekorten kan stimuleren:

  • Witte, geraffineerde producten zoals witte bloem en suiker
  • Koffie, zwarte thee, frisdranken en alcohol
  • Zwaar verzurend voedsel (zie hoofdstuk: zuren/ basen)

Cafeïne bijvoorbeeld, belemmert de opname van calcium, ijzer, kalium, zink, vitamine-B en vitamine-C.

 

Peulvruchten vormen een verhaal apart omdat deze ook wat stofjes bevatten zoals saponine, die juist bij een teveel eraan een negatief effect kunnen hebben op de darmwand. Eet peulvruchten dus met mate, ook al zijn ze heel voedzaam.

 

 

Maca

Dit is een superfood en nog niet zo lang bekend. Het heeft een regulerend effect op je hormonen. Maca brengt oestrogeen en progesteron zo veel als mogelijk in balans, gebruik hiervan 500 milligram per dag.

 

Als niets helpt, denk dan aan bio-identieke hormoontherapie.

 

Lees meer over de overgang op mijn blog OVERGANG.

heb je veel last dan kan ik via een voedingstest of via the Body code (weghalen van emotionele blokkades en trauma’s) aan je werken

www.persoonlijke-voeding.nl (of mail me dan stuur ik mijn boek Wegwijs in de overgang naar je op)