Wat onder andere na de oorlog is veranderd, is de hoeveelheid informatie en prikkels die we te verwerken krijgen, dat is nu echt waanzinnig. Vroeger had je alleen een radio en een krant en maakte je praatje met mensen op straat. Er was een bibliotheek met wat boeken en je ging naar een bedrijf of specialist als je over een onderwerp wat meer wilde weten. Dat was het! Meer was er gewoon niet. Ik kan me herinneren dat wij vroeger een zwart-wit televisie hadden, waar maar 2 Nederlandse zenders op zaten en er weinig uitzendingen op een dag te zien waren. We hadden een radio, een telefoon en een krant. Dat was het. Ook hadden we een bibliotheekkaart waarmee we boeken leenden als we meer over een onderwerp wilden weten. De encyclopedie stond bij bijna iedereen op de plank. Computer, mobieltjes en spelcomputers waren er niet. Een vriendinnetje had als één van de eersten zo’n leuk spelletje op een klein handcomputertje, een Donkey-Kong spel, maar dat was alweer in de jaren ‘80. Langzaam deed de kleuren-tv zijn intrede en waren er meer uitzendingen. Nederland 3 kwam erbij en meer en meer prikkels kwamen binnen. Deze ontwikkelingen gaan nog steeds door. Mooie ontwikkelingen, dat zeker, maar ze zijn wel echt doorgeslagen. Op alle gebieden worden we geholpen in het huishouden: met wasmachines, vaatwassers en noem maar op. Bijna elk gezin heeft een auto, soms twee. Op lichamelijk gebied worden we hier alsmaar luier van en op geestelijk vlak raken we overprikkeld. Iedereen heeft een computer en een mobiel. Nu staan we dag en nacht in contact met de buitenwereld met onze WiFi. Pubers appen elkaar de hele dag (en nacht) en we zoeken snel iets op via onze telefoon. Natuurlijk, alles heeft twee kanten en het is super dat het kan. Aan de andere kant veroorzaakt dit allemaal veel stress in ons lichaam, echt niet gezond meer.
Wanneer schakel jij eigenlijk af? En hoe doe je dat? Echt even bij stilstaan hoor! De informatiestroom is te groot geworden en het ‘moeten’ maakt het nog erger. Daarnaast bewegen we te weinig, nemen we steeds de auto en wandelen of fietsen doen we misschien in het weekend. We maken ons vaak wel druk over het feit dat we te weinig bewegen en gaan dan fanatiek rennen of sporten en dat is weer stressverhogend. Plan gewoon elke dag een uur in om te bewegen. Ga flink wandelen, fietsen (liefst zonder trapondersteuning). Ga eens lekker fitnessen,één of twee keer per week, om je spieren te versterken. Hou je daar niet van? Ga dan yoga doen of doe zelf oefeningen in de ochtend. Doe alsjeblieft elke dag wat! Als je buiten bent, maak dan contact met de natuur. Velen voelen de energie niet meer, velen zien de prachtige omgeving niet meer. Constant zitten we in ons hoofd en missen het belangrijkste waarom we leven en dat is genieten van de natuur, de rust en de stilte. Kijk naar de natuur, bewonder de natuur en voel hoe je energie oppikt en hoe je weer aardt. Verander echt, dan zullen hormonen ook veel meer in balans komen en daarmee ook je gezondheid. Een mooi boek is de “Celestijnse belofte” van James Redfield, dat vertelt over energie. Daarnaast is het ook spannend en leerzaam.
Wat is stress?
Stress hebben, betekent dat het lichaam prikkels ontvangt. Prikkels waar het op moet reageren. Wanneer die prikkels er continue zijn, zullen er constant stresshormonen actief zijn in het lichaam. Stress komt van veel kanten. Honger hebben, tekorten aan vitamines, te hard werken, een spannende film kijken, verkeerde voeding, medicijngebruik, het zijn allemaal van dat soort prikkels. Er zijn veel manieren waarop stress zich kan uiten. Je kunt stress voelen als je iets heel leuk en spannend vindt. De adrenaline wordt gestimuleerd en je voelt je goed. Er is ook een uiting van stress die juist heel negatief voelt. Die komt tot uiting in angst of een trauma na een val of iets ergs wat is gebeurd. Soms is die stress voelbaar en raak je opgefokt, soms voel je de stress niet direct zoals bij een onverwerkt trauma. Er zijn ook mensen die helemaal niet in de gaten hebben dat ze überhaupt stress hebben zoals bij verveling of overwerkt zijn, waardoor ze gewend zijn aan stresshormonen. Men denkt alles aan te kunnen maar dat is vaak het moment dat je op adrenaline leeft, net zolang totdat het lichaam totaal is uitgeput. Stress kun je voelen, hoewel niet altijd of je krijgt de verkeerde informatie van je lichaam. Bekende symptomen zijn:
- Onrustig gevoel
- Veel zweten
- Maagklachten, misselijk of een maagzweer
- Suikerspiegelschommelingen
- Slecht slapen
- Opgeblazen buik
- Haaruitval
- Huidproblemen
Stress is uiteraard voor alles in je lichaam bijzonder slecht. Veel vrouwen hebben veel stress door een jachtig leven zonder al te veel ontspanning. Hierdoor verandert er veel in ons hormoonstelsel. Vrouwen maken bij stress prolactine aan en dit geeft weer heel veel klachten als PMS, onregelmatige menstruatie of het uitblijven ervan, depressie, droge slijmvliezen. Dit zijn allemaal klachten die we ook in de overgang zien. Daarnaast is prolactine een tegenhanger van dopamine dat blij maakt en een initiatiefnemend hormoon is. Als je langdurig stress hebt, zul je minder van dit blij-maak hormoon aanmaken. Wanneer je jong bent en je hebt overgangsverschijnselen, is het heel goed mogelijk dat je helemaal niet in de overgang bent maar gewoon teveel stress hebt en er teveel prolactine aangemaakt wordt. Het is ook heel goed mogelijk dat je wel in de overgang bent en er vreselijk veel last van hebt. Stress verergert je klachten.
Er is echter nog iets wat je moet weten. Bij stress maakt de bijnier altijd het hormoon cortisol aan. Wist je dat progesteron de grondstof is voor dit cortisol? Bij PMS en bij de overgang staat dit hormoon al erg onder druk. In een stresstoestand verliezen we dus nog meer progesteron. Punt is dat dit ook weer ten koste gaat van oestradiol (oestrogeensoort), ook daar is progesteron voor nodig. Dat het lichaam cortisol aanmaakt, is natuurlijk niet voor niets. Het zorgt ervoor dat je de stress kunt opvangen. Het is niet de bedoeling dat je continue onder stress staat. Cortisol wordt altijd aangemaakt in een bepaalde hoeveelheid, dat is normaal. Zodra het licht wordt, maakt het lichaam cortisol aan zodat je de dag kunt starten. Zodra het avond wordt, neemt het cortisolgehalte weer af. Wanneer mensen inslaapproblemen hebben of juist moeilijk wakker worden, is de kans groot dat het cortisolgehalte niet in orde is. De bijnier maakt ook DHEA- hormonen aan, die weer de voorlopers zijn van testosteron en oestrogeen. Bij langdurige stress maken de bijnieren geen of bijna geen DHEA aan, hetgeen een oestrogeentekort tot gevolg heeft. En een tekort geeft overgangsverschijnselen….
Doordat er constant teveel cortisol aanwezig is in het lichaam, kan je bloedsuikerspiegel flink stijgen. Dat doet het lichaam omdat de bloedsuiker extra energie geeft. Door stress gebruik je veel glucose. Hierdoor zakt je suikerspiegel vaak en heb je steeds trek in lekkere (zoete) dingen. Uiteindelijk kan dit zelfs insulineresistentie veroorzaken, wat weer heel slecht is voor borstkanker, en kun je suikerziekte ontwikkelen (zie hoofdstuk: borstkanker). Insuline is ook een hormoon dat wordt aangemaakt in de alvleesklier die suikers (energie) naar onze cellen moet brengen. Wanneer er continue teveel insuline in je bloed zit, reageren de cellen hier niet meer hierop. Bovendien zal insulineresistentie uiteindelijk, naast welvaartsziektes, ook kunnen leiden tot dikker worden, vooral bij de buikomtrek. Niet elke vrouw wordt dikker van stress maar de meesten wel. Feit is dat stress voor een zuurstoftekort in je lichaam zorgt, waardoor spieren niet in staat zijn vet te verbranden.
Vrouwen hebben na de overgang al meer kans op borstkanker en als de insuline bij voortduring te hoog is, versterkt dit de kans op het krijgen van borstkanker nog meer. Teveel stress heeft, behalve dat er teveel cortisol wordt aangemaakt, ook een negatief effect op de hormonen. De dopamine- en serotoninegehaltes nemen af. Er gebeurt erg veel en dat kan gevoelige, pijnlijke borsten geven. Ook word je sneller ziek.
Wanneer stress je teveel wordt
Te veel stress veroorzaakt onder andere een overbelaste bijnier, waardoor de hormonen uit balans raken. Dit heeft een negatief effect op je gezondheid, je gewicht en de overgang. Wanneer een lichaam stress ervaart, wordt in eerste instantie noradrenaline aangemaakt. Een hormoon dat het lichaam als het ware wakker en alert maakt. Dan komt de adrenaline op gang en hierdoor kun je meteen reageren op wat op dat moment noodzakelijk is. Bijvoorbeeld meteen remmen in een noodgeval, meteen kunnen ontwijken als iets op je afkomt. Dat soort dingen. Wanneer de nood geweken is, wordt endorfine aangemaakt en dat zorgt ervoor dat je weer rustig wordt. Wanneer het probleem niet opgelost kan worden, zal het lichaam cortisol aanmaken.
Dit zorgt ervoor dat je lang alert blijft. Wanneer het probleem alsnog opgelost wordt, zul je blij worden en dat doet het hormoon serotonine. Wanneer de oplossing niet komt, blijf je dus hangen in die stress. Dat zorgt ervoor dat uiteindelijk je bijnieren uitgeput raken door de enorme aanmaak van stresshormonen. Deze bijnierbelasting kan ook weer een reden zijn dat de schildklier op een laag pitje gaat functioneren. Dit wordt niet altijd ontdekt bij een onderzoek door de huisarts. Meestal is de afwijking zo gering dat het niet aantoonbaar is maar je hebt er wel de negatieve gevolgen van, zoals vermoeidheid, heftige overgangsverschijnselen en overgewicht. Als een schildklierafwijking wel aantoonbaar is, kan de afwijking zo klein zijn dat je er geen medicijnen voor krijgt, terwijl je er wel steeds dikker en vermoeider van kunt worden en er overgangsklachten door ontstaan.
Ook vermoeidheid, alles als zware last zien en weinig vreugde voelen, kan veroorzaakt worden door een overbelaste bijnier. Hierin zijn verschillende gradaties. Bij de lichte vorm van een overbelaste bijnier ben je snel moe en geïrriteerd, kun je weinig hebben en zie je dingen snel als last. Je merkt dat je slechter in je vel zit en de overgangsverschijnselen kunnen heftiger zijn. Je kunt je ook depressief voelen. Je hebt ook heel zware vormen die een echte burn-out kunnen veroorzaken. Dit ontstaat als je heel lang onder een enorme stress of druk staat. Je moet stoppen met werken en je bent jezelf totaal kwijt. Je kunt niet meer functioneren en de dagelijkse bezigheden zijn je al te veel. Ik krijg deze mensen in mijn praktijk en het is gewoon sneu om zien. Beren van mannen die eerder een enorme business over de hele wereld hebben opgezet en nu gewoon als een energieloos wezen thuis zitten en gewoon niets meer kunnen. Eten maken, kleding uitzoeken, de simpelste dingen kunnen ze niet meer. Vaak worden ze op antidepressiva gezet en hebben ze hevige lichamelijke klachten. Bij een bijnieruitputting ben je slap en het boeit je allemaal niets meer. Gezonde voeding is dan ook van heel groot belang, juist omdat je ziet dat deze mensen vaak veel pepmiddelen nemen als koffie, cola, chocolade en energiedranken. Stop er meteen mee als je overbelaste bijnieren hebt. Ga ontspannen, doe leuke dingen en ga rustig bewegen. Door te bewegen, te lachen, te zingen en te vrijen, maakt het lichaam endorfine aan; een hormoon dat ontspannend werkt en je blij maakt. Je moet zelf wel aanvoelen hoeveel beweging het lichaam aankan.
Ook zoet voedsel maakt endorfine aan. Vaak zien we dat emotie-eters als ze zich niet fijn voelen, veel suikerproducten nuttigen. De endorfine die op dat moment vrijkomt, geeft hen een fijn gevoel. Uiteindelijk worden ze er toch ongelukkig van omdat suiker veel nadelen heeft. Toch kun je met natuurlijk zoet ook veel bereiken zoals in fruit en gedroogd fruit. Als je echt in een burn- out zit, werkt het endorfinesysteem niet meer en word je nergens meer blij van. Tegenwoordig komt een overbelaste bijnier steeds vaker voor omdat we zoveel “moeten”. Werken, gezin, sporten en een sociaal leven kosten veel tijd en energie, waardoor er vaak geen tijd meer overblijft voor jezelf. Dit gaat een tijdje goed, maar de bijnier staat wel onder grote druk. Tijdens de overgangsjaren kun je een bijnieruitputting krijgen, wat vaak een moment is van verandering.
Hieronder zie je de eerste symptomen van een overbelaste bijnier.
Hoeveel herken jij er?
1) Vaak moe zijn, chronisch moe zijn, hoeveel je ook slaapt
2) Moeilijk wakker worden en niet willen opstaan
4) Veel trek in hartige of zoete producten
5) Alles kost veel energie, zelfs leuke dingen
6) Dagelijkse dingen kosten de grootste moeite
7) Laag libido
8) Snel boos en uit je balans (je schrikt van je eigen reactie)
9) Als je ziek bent, duurt het langer om beter te worden
10) Wanneer je snel opstaat, ben je een beetje duizelig
11) Je voelt je wat depressief en hebt weinig lol in je leven
12) Vrouwen hebben last van een vervelende menstruatie of overgang
13) Geheugen en concentratievermogen gaan achteruit
14) Vaker menstruatie of wegblijven ervan
15) Het erg koud hebben
Wat zijn bijnieren?
Bovenop de nieren zitten kleine orgaantjes, bijnieren genaamd, die verantwoordelijk zijn voor een deel van de hormoonhuishouding. Kort gezegd scheidt een gezonde bijnier een uitgebalanceerde hoeveelheid hormonen af. Wanneer deze in balans zijn en je lichaam verder gezond is, heb je veel energie en zit je lekker in je vel. Stress, om wat voor reden dan ook, kan dit systeem in de war sturen. Eerst ervaar je heel veel stresshormonen die je totaal uit balans brengen en uiteindelijk raken de bijnieren uitgeput. Dit tekort kan leiden tot veel klachten, zoals enorme vermoeidheid.
Het hormoon wat bij chronische stress een probleem is, heet cortisol. De functie van dit cortisol is om alerter te zijn, gevoeliger. Je zoekt naar oplossingen en wilt lichamelijk sterker worden. Cortisol zorgt er ook voor dat cellen weinig glucose kunnen opnemen. De glucose wordt dus omgezet in vet. Vandaar dat je van langdurige stress dik kunt worden. Er zijn ook mensen die juist afvallen. Dat komt doordat ze een stofje bezitten, waarmee ze uit vet glucose maken. Glucose is de brandstof. Cortisol, dat continue in ons lichaam zit door chronische stress, doet veel met ons op negatief vlak. Wanneer je veel last hebt van overgangsklachten, kan dat een teken zijn dat je cortisolgehalte chronisch te hoog is. Ook als je vaak trek hebt, vocht vasthoudt, snel blauwe plekken hebt of regelmatig niet lekker in je vel zit, kan dit een teken zijn van chronische stress.
Dat je bijnieren overbelast raken, kan veroorzaakt worden door een stapeling van veel stressfactoren die maanden, soms jaren kan duren. Overbelasting van je bijnieren kan ook plotseling optreden na een grote stressfactor zoals bij ernstige gebeurtenissen (ongeluk, overlijden, ziekte, scheiding). De een is er ook gevoeliger voor dan de ander.
Wanneer je een heel ernstige vorm van bijnieruitputting hebt, betekent dit dat cortisol niet meer aangemaakt wordt. Dat ontstaat meestal na heel wat jaren van chronische stress. Omdat het lichaam nog steeds in de stressmodus zit, zal het adrenaline produceren. Dit zal door de reguliere gezondheidszorg ontdekt en behandeld worden. Men noemt dit de ziekte van Addison (let op: artsen doen verder niets met voeding, terwijl dit wel een meespelende factor is). Een milde vorm ontdekt men niet snel en dus loop je soms wel jaren rond met vage klachten als constante moeheid, allergieën, artritis, verminderd immuunsysteem, auto-immuunziekten, suikerspiegelschommelingen, spijsverteringsproblemen, dikker worden.
Er zijn wel een paar kenmerken die wijzen op een burn-out:
- Moeilijk in slaap komen in de avond en moeilijk wakker worden in de ochtend
- Veel behoefte aan eten
- Cafeïnebehoefte
- Concentratiestoornissen, snel geïrriteerd zijn en weinig kunnen hebben
- Dikker worden of niet afvallen (ligt aan je constitutie)
- Altijd maar moe voelen en weinig zin in dingen hebben
- Snel duizelig zijn en een lage bloeddruk hebben
- Voedselovergevoeligheden
- Geen zin hebben in beweging, vooral hangen op de bank en niets willen doen.
- Ontstekingsgevoeligheid
- Het heel koud hebben
- Hypoglykemie-achtige klachten
In het begin heb je wel energie om je dagtaken te vervullen, maar zodra je gaat zitten, stort je helemaal in en voel je zwaar, loom en heb je nergens zin in. Langzaam maar zeker word je chronisch moe.
Door die suikerspiegelschommelingen, die mede chronische stress veroorzaken, ga je automatisch meer snelle en ongezonde koolhydraten eten of koffie drinken. Hierdoor zullen de bijnieren nog verder overbelast worden en gaat je gezondheid verder achteruit. Bij een bijnieroverbelasting zie je ook vaak dat mensen weinig kunnen hebben en angstiger zijn. Angstaanvallen komen dan ook veel voor in die periode. Ook kun je je verward of depressief voelen en komt slapeloosheid veel voor. Vrouwen in de overgang wijten de klachten aan de overgang terwijl er wel degelijk meer aan de hand is.
Kijk eens naar onderstaande stress veroorzakende factoren die ook de bijnieren enorm onder druk zetten:
- Stress op het werk, zware baan, lange uren of wisseldiensten
- Veel ruzie hebben
- Je dik of lelijk voelen
- Milieuverontreiniging (contact met chemische middelen)
- Slecht of weinig slapen
- Ernstige dingen meemaken, zoals overlijden of werkloosheid
- Weinig ontspanning
- Te veel aan je hoofd hebben
- Angst en zorgen
- Ontevredenheid
- Heftige ziekte hebben
- Infecties; (astma, longontsteking) hoe langer en heftiger de infectie, hoe erger de stress voor de bijnieren is.
Ook ons voedsel kan de oorzaak zijn van een overbelaste bijnier:
- Ongezonde voeding, te veel witte suiker, bloem en verkeerd vet
- Vaak op dieet gaan om gewicht te verliezen
- Allergieën (deze verergeren naarmate de bijnier meer overbelast raakt)
- Chemische E-nummers
- Koffie, chocolade, energiedranken
- Alcohol
- Teveel eten.
Vaak zie dat wanneer meerdere stresssituaties bij elkaar komen, mensen niet meer verder kunnen.
Wanneer je een overbelaste bijnier hebt, moet je hier zelf ook mee aan de slag. Het oplossen ervan is een combinatie van verschillende factoren, zoals je lifestyle, psychische factoren en je voeding. Allergieën kunnen ook een grote oorzaak zijn. Omgekeerd zal een overbelaste bijnier ook weer meer allergieën veroorzaken.
Vragenlijst:
- Op welke manier ga jij met stress om? (dagindeling, ontspanningsmomenten)
- Psychische belasting, zoals onverwerkte emoties, hoe uit je die? Bij
wie kun jij terecht?
- Hoe sterk is lichamelijke belasting aanwezig, zoals zware arbeid, ziekte?
- Wie in je omgeving geeft je stress, belast je of trekt je energie weg?
- De manier waarop je leeft; je omgeving, werkklimaat, uitgaan,
verontreiniging, is dat zoals jij dat wilt? Of accepteer je het maar?
- Hoe denk je over dingen? Denk je in oplossingen of ben je een
doemdenker die altijd moeilijkheden ziet?
- Hoe eet jij ? Eet je gezonde producten, of heb je allergieën,
verslavingen en/of eet je veel gemaksvoedsel?
Lees de onderstaande punten eens en probeer hier in je leven rekening mee te houden.
1) Neem je genoeg rust ( je hoofd leeg maken)?
2) Heb je hobby’s (dingen waar je blij van wordt)?
3) Sport of beweeg je genoeg (elke dag 30 tot 60 minuten)?
4) Werk je normale werktijden of maak je te veel uren, pieker je, ben je te lang onderweg in de auto? (gebruik die tijd om een luisterboek af te spelen. Zo ontspan je, omdat je niet kunt nadenken)
5) Kun je omgaan met de dagelijkse stress zoals kinderen, huishouden, werk? Wat belast je en kun je hier wat aan veranderen, zoals een huishoudelijke hulp, minder uren werken of oma inschakelen die af en toe komt voor de kinderen?
6) Hoe zijn je relaties? (partner, vrienden, collega’s). Wie en wat geeft jou stress? Kun je nog goed communiceren met je partner en geniet je nog van elkaar? Maak een keuze in wat je wilt.
7) Wat zijn je gedachten? Onthoud, je kunt ze sturen naar positieve gedachten.
8) Hou eens een eetdagboek bij en zie wat je eet. Is dat gezond?
9) Drink je koffie, alcohol, energiedranken of rook je? Stop daar onmiddellijk mee. Het belast je lichaam enorm.
10) Loop eens rond in huis. De slaapkamer moet geurvrij zijn. Zet je raam open. Ook is er geen elektriciteit in de kamer zoals tv, telefoon en computers. Denk ook eens aan het waterbed, je wekker en je lampje, ook deze belasten het lichaam. Haal de geuren in huis weg, neem een luchtreiniger van Zibro en eventueel een luchtbevochtiger, als het nodig is. Deze zou je ook op je werk kunnen neerzetten. Zit je de hele dag achter een pc of staan er allemaal pc’s om je heen? Dit belast enorm. Ga tussendoor naar buiten en wandel veel. Ga in de pauze weg van je werkplek.
12) Wat vind je echt heerlijk om elke dag te doen en wat belast je elke dag? Doe hier iets mee!
13) Wat mis je in je leven (vrijheid, spannende dingen, lachen, gezelschap, het is gemakkelijker dan je denkt om dingen die je mist, wel te krijgen). Alles is een keuze, jouw keuze!
15) Waar schaam jij je voor of voel jij je schuldig over? Heb je een gevoel dat jij jezelf of anderen tekort doet? Veel mensen zitten met oude trauma’s en blokkades. Kies voor jezelf en ruim ze op. Er zijn zo veel paramedici die je hiermee kunnen helpen. Ga eens naar iemand die bio-resonantie doet, dit kan blokkades weghalen.
Zorg voor ontspanning en deel je dag beter in, vraag mensen in je omgeving om hulp. Ga vaker wandelen, naar de sauna of ga op yoga. Bepaalde therapieën kunnen blokkades en dus stress weghalen. Zoek alsjeblieft iemand die je kan helpen!
Bijnieroverbelasting gaat bijna altijd samen met hypoglykemie. Het cortisol is nodig om het bloedsuikerniveau op peil te houden en zodra de bijnier overbelast is, zal deze minder cortisol aanmaken, wat ten koste gaat van de suikerspiegel. Wanneer de suikerspiegel laag is, worden de bijnieren hierdoor belast omdat het stress voor het lichaam is. Daarom is het belangrijk dat je voedsel eet dat de suikerspiegel zoveel mogelijk met rust laat. Regelmatig eten is belangrijk. Probleem is dat mensen met suikerspiegelschommelingen vaak voor voedsel kiezen dat de suikerspiegel snel laat stijgen zoals koffie, chocolade, zwarte thee, snoep en snacks. Dit is maar van korte duur en er volgt een cirkel van problemen. Het probleem is namelijk dat dit de bijnieren nog meer belast omdat hier teveel cortisol voor nodig is. Naast vermoeidheid is ook overgewicht dan vaak snel het gevolg omdat het snacken zal toenemen door het tekort aan cortisol.
VOEDING EN JE BIJNIEREN
Allereerst is het belangrijk om je voedselovergevoeligheden te ontdekken. Veel mensen zonder het te weten een allergie zonder en eten dagelijks waar ze overgevoelig voor zijn. Sterker nog, vaak zijn mensen verslaafd aan voedsel waar ze allergisch voor zijn zoals bijvoorbeeld kaas. Een voedselallergie zal de bijnieren gigantisch overbelasten en je vermoeidheid of je burn-out alleen maar versterken.
1) Laat testen welk voedsel stress veroorzaakt en ontdek je persoonlijk voedingsplan. Kijk op: www.persoonlijke-voeding.nl.
2) Probeer te eten voor je honger hebt want als je honger krijgt dan heb je te lang gewacht en zal je suikerspiegel weer te laag worden wat weer bijnierstress veroorzaakt
3) Eet nooit meer witte bloemproducten of producten met geraffineerde suiker
4) Neem geen koffie, cola, zwarte of groene thee en chocolade meer
5) Eet, als je een te lage bloeddruk hebt (dit komt het meeste voor bij
bijnieruitputting), extra zout, vooral zeezout (niet te veel natuurlijk)
6) Eet echt voldoende eiwitten, liefst 2 keer per dag. Deze eiwitten kun je halen uit vis, soja, vlees, noten, peulvruchten en ei
7) Mensen die tegen melkproducten kunnen, mogen elke dag een bakje yoghurt maar laat de melk absoluut achterwege
8) Eet uitsluitend volkoren granen (etiket: volkorenmeel of producten waar meel inzit). Het liefst van spelt of glutenvrij)
9) Eet echt superveel groenten
10) Eet veel gekiemde groenten
11) neem dagelijks 1 kelptablet en eet veel groene olijven, zeewier zoals in sushi, courgette, selderij, snijbiet.
12) Eet geen bananen, rozijnen , dadels, vijgen of citrusvruchten
13) Eet veel onverzadigde vetten zoals lijnzaadolie, olijfolie en walnootolie
14) Eet veel noten, zaden en pitten
15) Eet niets wat gefrituurd is
Producten die je absoluut niet meer mag gebruiken. Bouw ze wel rustig af.
1) Koffie
2) Chocolade
3) Cola
4) Zwarte en groene thee
5) Fruit in de ochtend
6) Alcohol
7) Melk
8) Witte bloem
9) Witte suiker
10) Margarine
11) Gefrituurd voedsel en fast-food
Lees meer over de overgang op mijn blog OVERGANG.
heb je veel last dan kan ik via een voedingstest of via the Body code (weghalen van emotionele blokkades en trauma’s) aan je werken
www.persoonlijke-voeding.nl (of mail me dan stuur ik mijn boek Wegwijs in de overgang naar je op)