Heel veel mensen zijn emotie-eters. Bij lekker weer zin in een ijsje, als je uitgaat veel alcohol en als je je rot voelt, een zak drop of koekjes. Je eetgedrag wordt dus bepaald door wat jij op dat moment voelt. Een stukje aangeleerd gedrag. Als kinderen pijn hebben, willen we troosten; een knuffel, een kus en wat lekkers en een kind voelt zich weer beter. Als je ouder wordt en je voelt je rot, is die mama met haar knuffel en kus niet meer bij de hand maar dat lekkers wel. Dus neem je dat maar als troost want het hoort er bij, zo heb je dat geleerd. Zoet voedsel geeft ook troost want er wordt een gelukzaligheidhormoon geactiveerd. Dus als jij je vaak rot voelt, dan kun je behoorlijk aankomen. Hiernaast gebeurt er nog iets in je lichaam. Je krijgt ook drang om zoet te eten. Dat komt doordat een lichaam stress ervaart bij pijn, doordat je gekwetst bent of gewoon in een stressvol leven zit. Bij stress kunnen je hersenen extra glucose gebruiken. Ze hebben extra energie nodig en je gaat vanzelf op zoek naar zoetigheid. Op dat moment interesseert het je eigen ook niet zoveel of je er dik van wordt, je hebt het even nodig. Wanneer je lichaam chronisch in de stressmodus staat, kan het zijn dat je de hele dag voor ongezonde dingen kiest. Je hebt jezelf nog wel enigszins wel in de hand. Zodra je richting burn-out gaat, je cortisol verlaagt en je adrenaline de overhand krijgt, word je onrustig als je niet eet. Je krijgt suikerspiegelklachten zoals trillen en je slap en geïrriteerd voelen. Uiteraard heb je ook mensen die door hun constitutie slank zijn en vaak zie je bij hen dat ze bij chronische stress juist niet eten en erg afvallen. Chocolade heeft helemaal een bijzonder effect, want behalve dat het zoet-vetachtig is, zitten er ook nog stofjes in die de hersenen positief stemmen en die, evenals cafeïne, even energie en een kick geven.
Het lijkt duidelijk dat dit op de langere termijn niet werkt en uiteindelijk ervoor gaat zorgen dat jij je alleen maar slechter gaat voelen. Niet alleen omdat de troost maar zo kort is, ook omdat je lichaam dikker is geworden wat je gevoel van eigenwaarde weer omlaag haalt (als het al niet te laag was). Je wordt moe van dit soort voedsel en de meeste mensen ontwikkelen daardoor klachten en ziektes. Bovendien is de kans op welvaartsziektes als diabetes, hart- en vaatziekten, insulineresistentie en kanker enorm verhoogd. Hierdoor ontwikkel je ook nog eens een angst voor deze klachten, wat dubbel negatief werkt en weer stress opwekt. Onderschat de kracht van de gedachte niet, zowel positief als negatief.
Test: ben jij een emo-eter?
1) Bij een tegenvaller op het werk of privé, word ik:
- A) eerst kwaad maar na een flinke wandeling of uurtje sporten relativeer ik de situatie
B) flink kwaad en heb ik nergens meer zin in
C) stil en blijf ik lekker thuis op de bank waar niemand mij stoort
2) Ik denk vaak aan wat mensen van mij vinden:
- A) (bijna) nooit
B) vaak
C) altijd
3) Boodschappen doen vind ik:
- A) leuk, want ik koop graag gezonde producten
B) erbij horen
C) lastig; ik weet dat ik producten koop waarvan ik weet dat ze niet goed voor me zijn.
4) “Eten” vind ik:
- A) heerlijk
B) een moetje
C) soms heel fijn en soms heel vervelend
5) Ik praat niet graag over wat ik voel:
- A) dit is niet waar, ik uit mijn gevoelens prima
B) waar, maar als men doorvraagt uit ik me wel
C) helemaal waar, mijn emoties houd ik voor mijzelf
6) Ik heb alleen maar gezonde producten in huis:
- A) klopt
B) kopt niet helemaal, ik heb ook ongezonde producten in huis
C) eerlijk gezegd heb ik meer ongezonde producten in huis dan gezonde producten
7) Na het eten van slechte producten voel ik me:
- A) prima ,want soms gun ik ze mezelf
B) gewoon, niet anders dan normaal
C) slecht, want ik wilde juist stoppen met het eten van slechte producten
8) Ik beloon mijzelf graag met eten:
- A) nooit
B) soms
C) vaak
9) Mijn koelkast is:
- A) netjes en geordend, gevuld met veel groenten en fruit
B) goed gevuld met groenten, fruit en lekkere toetjes
C) soms heel vol en soms heel leeg
10) Als ik een zak chips openmaak eet ik:
- A) niet te veel
B) een halve zak
C) het liefst een hele zak
11) Aan het begin van een nieuwe week neem ik me van alles voor maar krijg maar weinig gedaan:
- A) helemaal niet waar
B) ik krijg niet alles gedaan maar wel veel
C) klopt meestal wel helemaal
12) Ik kan goed omgaan met teleurstellingen:
- A) ik lach, huil of schreeuw een keer en dan ben ik het kwijt
B) na een dag peinzen zet ik mijn schouders eronder en ga verder
C) teleurstellingen brengen mij uit balans waardoor ik me slecht voel
13) Ik praat gemakkelijk met onbekende mensen:
- A) ja, geen probleem
B) daar heb ik niet altijd zin in
C) nee, ik praat niet graag met mensen die ik niet ken
14) Ik geniet van het leven
- A) altijd, ook als het even tegenzit
B) als het even tegenzit heb ik tijd nodig om weer te kunnen genieten
C) ik vind het moeilijk te genieten van het leven
Tel nu de scores op en kijk of jij een emo-eter bent:
Als je meer A geantwoord hebt, dan betekent dit dat je geen emo-eter bent en je doet het echt heel goed. Je kunt je voedingspatroon natuurlijk altijd nog gezonder maken door de juiste keuzes te maken. Start je daar vandaag nog mee, dan ben je al halverwege op weg naar je gezonde IK!
Als je meer B geantwoord hebt, dan betekent dit dat je geen emo-eter bent maar je er wel de neiging toe hebt. Je kunt jezelf wel trakteren op iets lekkers en ongezonds. Je probeert je emoties te uiten en in balans te houden ook wanneer dit even moeilijk is. Eten is voor jou lekker en belangrijk. Probeer nu alle ongezonde snacks, koekjes en snoepjes te vervangen door gezonde variaties. Ga shoppen bij een reformwinkel of kijk bij het Zonnatura-schap in de supermarkt. Probeer je hang naar zoet of hartig in toom te houden en trakteer jezelf op iets gezonds zoals gedroogd fruit of zaden en pitten. Start vandaag nog met deze nieuwe manier van gezond eten.
Als je meer C geantwoord hebt, dan betekent dit dat je een emo-eter bent. Een emo-eter hoeft niet per definitie dik te zijn. Helaas ben je geneigd negatieve emoties weg te eten of te vergeten en jezelf te trakteren op iets lekkers. Dit is niet verstandig! Probeer je emoties niet te verbergen maar ga op zoek naar een manier waarop jij je kunt uiten: sport, spel, zwemmen, neem deel aan een praatgroep, bezoek een psycholoog of voedingsdeskundige/therapeut. Gooi vandaag nog alle slechte snoep, snacks en voedsel weg een koop alleen nog maar gezonde producten. Praat er over met een vriendin/vriend of partner en leg uit dat je gezonder wilt gaan leven. Stap positief in dit proces. Ook zitten er altijd emotionele disbalansen achter. Ga ernaar op zoek met iemand die EFT, The emotion code, bio-resonantie of Nei-therapie kan toepassen.
Lees meer over de overgang op mijn blog OVERGANG.
heb je veel last dan kan ik via een voedingstest of via the Body code (weghalen van emotionele blokkades en trauma’s) aan je werken
www.persoonlijke-voeding.nl (of mail me dan stuur ik mijn boek Wegwijs in de overgang naar je op)