Wanneer we goed eten elke dag weer opnieuw kunnen we in principe alles binnen krijgen met voeding. Maar dan heb ik het ook over echt goed eten en niks voorbereid, vers van het land en biologisch. Groente, fruit, eiwitten, noten, zaden, pitten enz. Geen suiker en andere ongezonde dingen want die trekken juist weer mineralen weg. Wie doet dat? Eigenlijk vrijwel niemand. Dus eigenlijk zou iedereen, dus ook gezonde mensen, er goed aan doen om extra supplementen te nemen.

Dit is een hoofdstuk uit mijn boek Een gezonde eter voelt zich beter die nu 10 euro is. Te bestellen via irene.lelieveld@home.nl

 

Er zijn namelijk verschillende factoren, die wij niet altijd in de hand hebben, die de opname van vitaminen en mineralen uit onze voeding beïnvloeden. Deze invloeden kunnen lichamelijk zijn (denk bijvoorbeeld aan verslechtering darmflora, allergieën, ziekte etc.) of uit de externe omgeving komen (bijvoorbeeld onregelmatige werktijden, veel binnenzitten, stress, spanning etc.).

De meeste vitamines en mineralen kunnen niet zelf door ons lichaam worden aangemaakt maar vormen wel een belangrijk onderdeel bij biologische processen zoals de aanmaak van nieuwe cellen. Vandaar dat vitamines en mineralen ook wel co-enzymen worden genoemd. Zonder deze belangrijke vitaminen en mineralen kunnen onze lichaamseigen enzymen niet werken en valt de totale stofwisseling stil.

Vitaminen en mineralen dragen bij aan een goede stofwisseling: de eiwitten, vetten en koolhydraten worden beter in balans gebracht. Mede hierdoor zullen koolhydraten niet alleen maar in vetcellen worden omgezet.

Velen denken dat onze huidige voeding alles bevat wat men nodig heeft maar staan er niet bij stil dat deze ‘gewone voeding” nadelige gevolgen heeft voor de vitaminen en mineralen. Om witte bloemproducten of suiker te verteren heeft het lichaam bijvoorbeeld extra behoefte aan B vitamines en de mineralen calcium, magnesium en zink. Laten deze beide ingrediënten (witte bloem en suiker) nu de basis vormen van veel producten uit de supermarkten. Wij vinden dan ook dat het dramatische gesteld is met het supermarkt voedsel. We zijn zo gewend geraakt aan zoete smaken dat zowat alle producten witte suiker bevatten. Verder zijn de bodems waar onze groenten op geteeld worden leeg en wordt kunstmatig bewerkt. Hierdoor bevatten de geteelde groenten nog maar weinig belangrijke voedingsstoffen. Ook fruit dat minder voedzaam is doorat veel vruchten groen geplukt worden (nog voor ze rijp zijn) heeft nadelige gevolgen voor de aanwezigheid van onder andere vitamine c. Wanneer we uitsluitend biologische producten eten, krijgen we wel meer waardevolle voedingsstoffen binnen maar nog altijd niet voldoende. In een uiterste situatie waarin men alles zelf maakt, de juiste combinaties weet te maken van voedingsproducten en dagelijks een goed uitgebalanceerde dagmenu klaarmaakt, is het enigszins mogelijk dat ons lichaam voldoende vitamines en mineralen tot zich neemt. Met uitzondering van vitamine C en zink die door externe omgevingsfactoren al snel onder druk komen te staan.  Mensen met overgewicht zijn, hoe raar het ook mag klinken, vaak ondervoed. De keuzes van hun voedingsproducten zijn vaak zo slecht dat deze veel te weinig vitaminen en mineralen bevatten.

WIL JIJ GOEDE SUPPLEMENTEN SLIKKEN, MAIL ME WANT ER IS VEEL TROEP OP DE MARKT.

op www.nutritioncompany.eu heb je vrijwel alleen maar goede producten te koop. Met de code 221292 krijg je daar 20% korting

ook kun je kiezen voor een voeding en supplementen test in mijn praktijk dan weet je helemaal goed wat je nodig hebt. (ook als er geen tekorten zijn maar het lichaam toch extra behoefte heeft aan bepaalde vitamine) www.persoonlijke-voeding.nl

Hieronder krijg je een uitgebreide uitleg over vitamines en mineralen

Vitamines zijn te verdelen in vetoplosbare en wateroplosbare vitamines. De vitamines die in water oplosbaar zijn, verlaten dan ook het lichaam direct na hun werkingsopdracht via de urine. Voorbeelden zijn:

  • vitamine C
  • vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11 (foliumzuur) en B12

 

De vetoplosbare vitamines worden opgeslagen in de lever. Voorbeelden zijn:

  • vitamine A
  • vitamine D
  • vitamine E
  • vitamine K

 

Omdat wij zelf deze vitaminen niet kunnen aanmaken(met uitzondering van vitamine D dat via zonlicht aangemaakt wordt), is het verstandig deze vitamines via biologische en gezonde voeding binnen te krijgen. Door onze Westerse voedingspatronen heeft vrijwel meer dan de helft van alle volwassenen een chronisch te kort aan vitamines en mineralen! Het is zeer verstandig iedere dag een Multi-vitamine supplement te slikken.

 

Vitamine A:

Deze vitamine is in 2 vormen verkrijgbaar: retinol en bètacaroteen.

Retinol is de dierlijke vorm en bètacaroteen de plantaardige vorm. Bètacaroteen wordt ook wel provitamine A genoemd aangezien het omgezet kan worden in retinol of vitamine A. Vitamine A is een sterk antioxidant wat in het lichaam erg nodig is. Hierdoor kunnen tekorten ontstaan.

Gevolgen van een tekort aan A:

  • gebrek aan eetlust
  • droge, schilferige huid
  • spruw
  • zweertjes in de mond
  • zwak immuniteitssysteem
  • nachtblindheid
  • brokkelende nagels
  • onvruchtbaarheid
  • huiduitslag

 

Om bètacaroteen om te zetten in vitamine A zijn vitamine C, ijzer en jodium nodig. Een Multi vitaminen-supplement dient dan ook altijd zowel bètacaroteen als vitamine A te bevatten. Ondanks dat vitamine A een belangrijk onderdeel is voor de vitaminehuishouding, is het wijs de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van 800 microgram niet te overschrijden. De kunstmatige toevoeging isotretinoïne kan bij overmatig gebruik zelfs leiden tot vergiftiging en geboorteafwijkingen. Het is ten alle tijden aan te raden in overleg met een specialist of arts deze vitaminen in hoge dosering te nemen.

Voedingsproducten met vitamine A en bètacaroteen:

 

Beste bron                                         Redelijke bron                             Dierlijke bron

Gedroogde abrikozen

Wortels

zeewier

Boter

 

Fruit: kersen, mango, perzik,pruimen, appel

Groente: andijvie, broccoli,pompoen, rode paprika, sla, spinazie, witlof, zoete aardappel

Kruiden: bieslook, peterselie

Zonnebloempitten

Palmolie

Vis

Eidooier

Lever

Haring

Heilbot

 

 

Vitamine B:

Door de wateroplosbaarheid verlaat vaak teveel van deze vitamine ons lichaam. De vitamine B’s zijn cruciaal bij het omzetten van koolhydraten en vetten in energie, helpen bij het afbreken van overbodige aminozuren (aminozuren zijn de moleculaire bouwstenen van proteïne die nodig is voor onze spieren), transporteren zuurstof en energiebevattende stoffen naar de cellen. De kwaliteit van ogen, huid en haar hangt af van de vitaminen B. In de praktijk worden zij ook wel het stress supplement genoemd aangezien vitamines B helpen bij het verminderen van stress in het lichaam.

Alle vitamines B (B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11, B12, B15, B17, foliumzuur,) werken samen en is een goede balans tussen allen belangrijk. Vandaar dat wij adviseren een vitamine B complex (supplement met alle vitamine B’s) te nemen in plaats van 1 afzonderlijk B vitamine supplement. De dosering van vitamine B6 dient echter met mate genomen te worden aangezien deze ook toxische resultaten geeft bij een te hoge inname.

Gevolgend van een vitamine B tekort:

  • Vermoeidheid
  • Nervositeit
  • Depressiviteit
  • Haaruitval
  • Cnstipatie
  • Slechte eetlust

 

Gevolgen vitamine B1 Thiamine tekort:

  • Agressie
  • Gebrek aan eetlust
  • Depressie
  • Hartritme stoornissen
  • Concentratie gebrek
  • Moe
  • Tintelingen in ledematen
  • Zenuwzwakte
  • Slaapstoornissen
  • Kortademig
  • Verstopping

 

Beste bron                                    Een goede bron                             Dierlijke bron

Avocado

Alle volkoren granen

Tarwekiemen

Alle peulvruchten en sojabonen

Noten

Pijnboompitten

Sesamzaad

Zonnebloempitten

Bloemkool

Broccoli

Prei

Fruit:Gedroogde vijgen,

sinaasappel, ananas

gedroogde pruimen, rozijnen

Groenten: aardappel in schil,

bloemkool, boerenkool, broccoli, champignons, prei, spinazie, spruiten, zoete aardappel

Kruiden: knoflook, peterselie

biergist

Vlees

Schol (vissoort)

 

 

Gevolgen vitamine B2 Riboflavine gebrek:

  • Ontstoken tong
  • Gescheurde mondhoeken of gesprongen lippen
  • Branderige ogen
  • Gevoelig voor licht
  • Verwijde pupillen
  • Huidschilfers
  • Haaruitval
  • Vette huid
  • Trillende ledematen
  • Duizeligheid
  • Slechte concentratie
  • Slaapstoornissen
  • Klachten bij plassen
  • Jeuk rond de vagina

Beste bron                                     Redelijke bron                                     Dierlijke bron

 

Amandelen

Champignons

Volkoren tarwe

 

Noten

Fruit: banaan, perzik, gedroogde pruimen

Groenten: boerenkool, broccoli, spinazie, pompoen

Peulvruchten en sojabonen

Biergist

Zonnebloempitten

Volkoren graansoorten

Eieren

Zalm

Sardientjes

Makreel

Paling

Wild

Rundvlees

 

 

Gevolgen vitamine B3 niacine tekort:

  • Moe
  • Spierzwakte
  • Weinig eetlust
  • Huidaandoeningen
  • Slechte adem
  • Zweren in mond en lippen of overgevoelig tandvlees
  • Hoofdpijn
  • Slaapstoornissen
  • Verstrooid
  • Depressie
  • Zenuwzwakte
  • Diaree of misselijkheid

 

Beste bron                                       Redelijke bron                               Dierlijke bron

Volkoren tarwekiemen

Wilde rijst

Biergist

Pinda

 

Fruit:abrikozen, bananen, perziken

Groenten: champignons, erwten, tomaten

Noten

Pijnboompitten

Sesamzaad

Zonnebloempitten

Peulvruchten en sojabonen

Graan: boekweit, volkoren tarwe

 

 

 

Eieren

Heilbot

Tonijn

Zalm

Magere vleessoorten zoals rundvlees, kip en kalkoen

 

 

Gevolgen vitamine B 5 Pantotheenzuur tekort:

  • Gewrichtspijn of stijfheid
  • Haaruitval
  • Vroegtijdig grijs worden
  • Kleine scheurtjes in mond of ooghoeken
  • Krampen in ledenmate
  • Leerproblemen of concentratieproblemen
  • Oogklachten
  • Prikkelbaar
  • Verstoppingen

 

Beste bron                                    Redelijke bron                                  Dierlijke bron

Boekweit

Volkoren tarwe

Zonnebloempitten

 

 

Fruit: papaja

Groenten: bleekselderij, boerenkool, broccoli, koolsoorten, sla, spinazie

Kelp

Peulvruchten

Biergist

Walnoot

Volkoren graansoorten

 

Orgaanvlees

Eierdooiers

Vette vis

Garnalen

 

 

Gevolgen vitamine B6 Pyridoxine tekort:

  • Vermoeidheid
  • Depressieve stemmingen
  • Prikkelbaar
  • Haaruitval
  • Gesprongen mond of ooghoeken
  • Circulatiestoornissen
  • Gevoelloosheid in ledenmaten
  • Artritis
  • Spierzwakte
  • Verzwakt immuniteitssysteem

 

Beste Bron                                            Redelijke bron                                  Dierlijke bron

Tarwekiemen

Rode bieten

Citrusvruchten

Kool

Sojaproducten

 

Fruit: avocado, bananen, papaja

Groenten: avocado, groene paprika, wortel, bleekselderij, boerenkool, sla, spinazie

Noten

Zonnebloempitten

Peulvruchten

Volkoren graan

Biergist

Magere vleessoorten

Eieren

Tonijn

Heilbot

Zalm

 

Gevolgen vitamine B11 foliumzuur tekort:

  • Moe
  • Onrustig
  • Angstig
  • Gebrek aan levensvreugde
  • Geheugenzwakte
  • Slaapstoornissen
  • Spijsverteringsstoornissen
  • Ontstekingen aan tong of lipslijmvliezen
  • Vroegtijdig grijs worden
  • Bloedarmoede

 

Beste bron                                          Redelijke bron                            Dierlijke bron

Tarwekiemen

Sojabonen

 

Groenten: andijvie, boerenkool,

broccoli, champignons, tuinbonen, spinazie,  venkel, bloemkool

Linzen

Havermout

Zilvervliesrijst

Noten

 

Eieren

 

Gevolgen vitamine B 12 Cobalamine tekort±

  • Moe
  • Nervositeit
  • Depressie
  • Problemen bij lopen
  • Stotteren
  • Mondontsteking
  • Vieze lichaamsgeur
  • Menstruatieklachten

 

 

Beste bron                                     Redelijke bron                                 Dierlijke bron

 – Groenten: taugé, kiemen, erwten, paprika,

Fruit: bananen, druiven, papaja, perzik

Zonnebloempitten

Noten

Kruiden: gember, ginseng, zoethout, smeerwortel

Zeegroenten/ zeewier

 

Veel aanwezig in alle dierlijke producten

 

Vitamine B 15 pangaminezuur

Beste bron                                        Redelijke bron                              Dierlijke bron

 – Sesamzaad

Zilvervliesrijst

Zonnebloempitten

Pompoenpitten

Biergist

 –

 

Gevolgen vitamine B Choline tekort:

  • Vergeetachtig
  • Gebrek aan concentratie
  • Prikkelbaar
  • Slaapstoornis
  • Hartklachten
  • Circulatiestoornissen
  • Hoofdpijn
  • Oorsuizen
  • Verstopping

 

Beste bron                                        Redelijke bron                              Dierlijke bron

 –

 

Groenten: bleekselderij,

boerenkool, sperziebonen, bleekselderij, boerenkool, sla, spinazie, kool, sperziebonen

Kruiden: anijs, gember

Peulvruchten en sojabonen

Noten

Biergist

Tarwekiemen

Eidooier

 

Gevolgen vitamine B inositol tekort:

  • Zenuwzwakte
  • Angstgevoelens
  • Circulatiestoornissen
  • Oogklachten
  • Constipatie
  • Eczeem
  • Haaruitval

 

Beste bron                                        Redelijke bron                              Dierlijke bron

 – Fruit: papaja, rozijnen, citrusvruchten

Noten

Haver

Kelp

Maïs

Tarwekiemen

Zilvervliesrijst

Melasse

 –

 

Gevolgen PADA tekort:

  • Huidveranderingen
  • Huidziekte
  • Haaruitval
  • Vroegtijdig grijs
  • Moe
  • Prikkelbaar
  • Agressie
  • Hoofdpijn
  • Spijsvertering
  • Nervositeit

Beste bron                                         Redelijke bron                              Dierlijke bron

 –

 

Alfalfa

Kelp

Groenten: boerenkool, sla, spinazie

Rijstzemelen

Volkoren tarwe

melasse

 –

 

Vitamine C

Wij mensen zijn de enige levende wezens (samen met de cavia’s) die zelf géén vitamine C kunnen aanmaken. Dit betekent dat wij vitamine C altijd via onze voeding en supplementen binnen moeten krijgen. Men ontdekte de rol van vitamine C doordat zeelieden scheurbuik kregen door te weinig groenten en fruit eten op lange reizen.

Gevolgen tekort:

  • Bloedend tandvlees
  • Snel slijmvliesontsteking
  • Spataderen
  • Overgewicht
  • Maag en darmproblemen
  • Vermoeidheid
  • Concentratie problemen
  • Slaapproblemen
  • Haaruitval
  • Verzwakt immuniteitssysteem
  • Depressie

Vitamine C verstevigt ook bloedvaten, helpt cardio-vasculaire aandoeningen voorkomen en verlaagt het vet- en cholesterolgehalte. Als natuurlijk anestheticum (natuurlijke paracetamol) vermindert vitamine C vele soorten pijn. Ook helpt het allerlei verontreinigingen (die via lucht, water en voedsel) het lichaam binnendringen te ontgiften. Verder vertraagt vitamine C de opbouw van melkzuur, ondersteunt het de genezing van wonden, littekenweefsel en blessures. Vitamine C is noodzakelijk voor de vorming van bindweefsel. Ongeveer 25% van de ingenomen vitamine C verlaat ons lichaam via de urine. In Nederland geldt een dagelijks aanbevolen hoeveelheid van 60mg en in België zelfs 80 mg. In de klassieke homeopathie en orthomoleculaire geneeswijzen worden hoeveelheden van 500 tot 3.000mg voorgeschreven. Vitamine C in hoge dosering kan laxerende werken en er zijn onderzoeken die zeggen dat je er nierstenen van kunt krijgen. Daarom adviseren we ook zelf niet hoger dan 1000 milligram per dag te nemen. Wil meer vitamine c raadpleeg dan een orthomoleculaire therapeut of arts

Welke mogelijkheden zijn er wat betreft vitamine C:
– Veel verse groenten en fruit bevatten vitamine C, kies dan ook altijd voor verse en liefst biologisch geteelde producten.
– Veel medicijnen beïnvloeden de opname van vitamine C in ons lichaam. Mensen die dagelijks medicijnen gebruiken of De pil nemen doen er goed aan extra vitamine C te nemen.
– Rokers scoren altijd slecht op de aanwezigheid van vitamine C in hun bloedwaarden. Door de toxische stoffen van tabak moet het lichaam nog harder werken om o.a. ons immuunsysteem op peil te houden waardoor giftige stoffen geen kans krijgen schade aan te richten. Ook meeroken kan tekorten veroorzaken, houdt dus rekening met kleine kinderen! Als ouders roken, doen zij er goed aan dit absoluut niet in huis te doen!

 

Groenten met veel vitamine C:

Spruitjes Broccoli Boerenkool
Rode kool Rode paprika Knolselderij
Taugé Tomaten Uien
Bleekselderij Aubergine

 

Fruit met veel vitamine C:

Sinaasappel Kiwi Pruimen
(blauwe) Bessen Nectarine Appel
Grapefruit Aardbei Papaja

 

 

 

Vitamine D:

Helaas wordt het belang van vitamine D nog altijd zwaar onderschat. Deze vitamine zorgt voor de opname van de mineralen calcium en fosfor in onze botten en is belangrijke voor een goede nierfunctie, sterke tanden en sterke botten. Ook draagt D bij aan een gezond zenuwstelsel, een goede hartslag en bloedstolling. Vitamine D kunnen we zelf door middel van zonlicht aanmaken: door de zonnestralen wordt onder de huid cholesterolderivaat omgezet in vitamine D. Deze vitamine kunnen we dus wel aanmaken afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht.

Meer studies wijzen uit dat niet calcium belangrijk is voor botontkalking, maar juist vitamine D. Ook zou vitamine D de groei van kankercellen remmen zoals borst-, darm-, prostaat- en hersenkanker. 

Gevolgen tekort D:

  • Tandproblemen
  • Slaapstoornissen
  • Nervositeit
  • Pessimisme
  • Depressie
  • Spierzwakte
  • Vergrote gewrichten
  • Bijziend

 

Beste bron                                         Redelijke bron                                Dierlijke bron

Dagelijks 30 minuten buiten zijn, ook in de winterperiode! Ook al schijnt de zon niet, door het buitenlicht maken we toch D aan. Framboos

Rozenbottel

Papaja

 

Vissoorten

 

Tip: Mensen die regelmatig verbranden in de zon en een witte huid hebben, kunnen door middel van een kuur een mooie tint verkrijgen. Start in de winterperiode met het nemen van een Multi-vitaminen supplement met vitamine D en probeer in het voorjaar iedere dag 1 uur in de zon te lopen of liggen zonder zonnebril en het liefst ook niet ingesmeerd als dat lukt met je huid ( niet tussen 11-16.00 uur!)

Ga je echt zonnen, smeer je dan wel altijd na ongeveer 15 minuten in met een hoge beschermingsfactor en laat de huid wennen aan de zon! Door deze gewenning in combinatie met de vitamine D, zal je huid de zonnestralen eenvoudig kunnen verwerken en kan pigment ontstaan

 

 

Vitamine E

Vitamine E is een krachtige antioxidant en immuniteitsbeschermer. Deze vitamine elimineert vrije radicalen en werkt versterkend in combinatie met vitamine C.

Vitamine E gaat ook het verouderingsproces tegen en helpt het oxidatieproces van LDL cholesterol (slecht cholesterol) tegen te gaan. (zie bij cholesterol voor meer informatie)

Er dient echter een hoge dosering vitamine E te worden toegepast om deze werking te verkrijgen, 800 IE per dag! Let op mensen met bloedverdunnende medicatie moeten met hun arts te overleggen aangezien vitamine E de bloedstelling remt. Een tekort aan vitamine E herken je aan:

  • Vermoeidheid
  • Nervositeit en prikkelbaarheid
  • Concentratieproblemen en prestatie zwakte ?
  • Slecht genezing wonden
  • Blauwe plekken
  • Ontstekingen
  • Onvruchtbaarheid en miskramen
  • Levervlekken

 

Beste bron                                         Redelijke bron                                                 Dierlijke bron

Plantaardige olie en boter

Noten

Pinda

 

 

 

Groenten: broccoli, spinazie, spruiten, zoete aardappel

Fruit: peren, zwarte bessen

Sesamzaad

Zonnebloempitten

Volkoren graansoorten

Eieren

Heilbot

Garnalen

 

 

Calcium
Dat calcium botten sterk maakt is door recente onderzoeken tegengesproken. Calcium is juist nodig voor de aanmaak van botten en het geleiden van zenuwimpulsen in onze lichaamscellen, het reguleren van onze hartslag en de aansturing van cellulaire functies.

Over de hele wereld worden verschillende hoeveelheden aan calcium genuttigd: zo wordt in India 300 mg per persoon dagelijks aan calcium verkregen en in de Scandinavische landen ruim 1.300mg per persoon per dag. Uit recente onderzoeken is echter gebleken dat een te hoge inname van calcium nadelige gevolgen heeft voor ons bottensysteem. Er zijn als het ware gevallen bekend waar “verstening” van botten optreedt bij een te hoge calciuminname.

Calcium is belangrijk maar niet de allerbelangrijkste schakel in het verkrijgen van sterke botten: regelmatig bewegen en vitamine D doen meer.

De regel dat melk goed voor de calciuminname is gaat dus op basis van de resultaten niet op. Jonge kinderen worden overspoeld met melkproducten die (zogenaamd) de calciumvoorraad op peil houden. Jammer, want deze producten bevatten vaak onnodig veel calorieën, suikers en verzadigde vetzuren. Bovendien is melk verzurend voor het lichaam en om die verzuring tegen te gaan verbruikt het lichaam onder andere het mineraal calcium.

Heb je last van osteoporose of heb je net als vele een grotere kans erop dan is het hoofdstuk over osteoporose en de zuurbalans voor jou heel belangrijk. In dit hoofdstuk staat beschreven wat je kunt doen om bijvoorbeeld verzuring tegen te gaan. Verzuring is namelijk één van de grootste oorzaken van het fenomeen osteoporose. Regel nummer 1 is dus minder verzurend te eten.

Vraag voor een goed en gedegen vitamine D supplement dat veel meer voor je zal doen. Wil je meer informatie over wat je kunt doen om je botten gezond te houden? Neem een goed voedingsadvies ter harte, verminder de inname van melkproducten en kies voor een natuurlijke bron van calcium en let op de zuurbalans.

Gevolgen calcium tekort :

  • Rachitis
  • Osteoporose
  • Zwakke botten en tanden
  • Beenkrampen
  • Hartkloppingen,
  • Spierzwakte,
  • Spierpijn,
  • Vermoeidheid,
  • Prikkelbaarheid
  • Beenkrampen

 

Beste bron                                         Redelijke bron                                                 Dierlijke bron

Amandelen

Broccoli

Raapstelen

Sesamzaad

Tahin

Sojabonen

Gedroogde vijgen

Zeewier

Fruit: appels, bananen, bramen, citrusvruchten, dadels, peren, perzik, pruimen, rozijnen (in gedroogde vorm nog meer)

Groenten: artisjokken, bleekselderij, boerenkool courgettes, pompoen, koolsoorten, spinazie, spruiten, venkel

Peulvruchten

Peterselie

Volkoren graansoorten

 

Mosselen

Oesters

Sardientjes

 

 

Chroom

Een belangrijke schakel in het spijsverteringsproces vormt het mineraal chroom. Chroom zorgt er voor dat koolhydraten uit onze voeding, op een goede en snelle manier omgezet kunnen worden in energie. Deze energie is nodig voor zowel de fysieke als mentale processen. Ook heeft chroom een regulerende werking op de opname van insuline. Chroom verbetert de vetverbanding zonder een aanslag te doen op hun cholesterolniveau (wordt door chroom zelfs in balans gehouden) en heeft een goede invloed op de suikerverbranding.

Tegenwoordig zijn dieetpillen verkrijgbaar met chroom die beweren gewichtsafname te bevorderen. Laat je niks wijs maken want in gewicht afnemen bevorder je alleen maar als ook alle factoren (inwendig als uitwendig) met elkaar in balans zijn. Het nemen van extra chroom zal hier niet of nauwelijks aan bijdragen.

De dagelijkse toegestane hoeveelheid is maximaal 200 microgram. Overschrijdt dit niet.

Gevolgen chroom tekort

  • Verhoogde glucoseconcentratie in het bloed,
  • Gewichtsverlies
  • Betrokken bij verhoogde cholesterol en vetgehalte in bloed
  • Kan diabetes veroorzaken

 

Beste bron                                         Redelijke bron                              Dierlijke bron

 – Aardappelen in schil

Volkoren graan

kelp

Mosselen

 

Fosfer

Dit mineraal niet is niet alleen nodig voor het behoud van gezonde botten maar werkt ook regulerend op hormonen, is goed voor ons zenuwstelsel en verzorgt het transport van vet door ons lichaam. Daarbij heeft de aanwezigheid van fosfor een positief effect op de werking van alle vitamines B. Ook zet fosfor suiker om in energie en verbetert ons uithoudingsvermogen.

Kortom, ook fosfor is een onmisbaar mineraal.

Gevolgen fosfor tekort:

  • Pijn in botten
  • Bloedarmoede
  • Weinig eetlust
  • Gevoel van slapte
  • Pijn in de botten en gewrichten
  • Verlaagde weerstand tegen infecties.

 

Beste bron                                     Redelijke bron                              Dierlijke bron

Volkoren graansoorten

Noten

Pijnboompitten

Sesamzaad

Sojaproducten

Peulvruchten

Fruit: abrikozen, appels, bananen, dadels, perzik, pruimen, rozijnen, vijgen (gedroogde soorten nog meer)

Groente: artisjokken, selderij, champignons

Pompoenpitten

Kokos

Zeewier

Kruiden: peterselie, gember

Eieren

Vissoorten

 

 

Jodium

Jodium is zeer belangrijk voor onze schildklier en zeer nodig. Jodium is nodig voor het maken van het schildklierhormoon thyroxine. Dit hormoon is belangrijk voor onze stofwisseling en zorgt voor o.a. het verbranden van vet dat overbodig voor ons lichaam is. Verder zorgt jodium voor het behoud van gezonde haren, nagels en huid en heeft een positieve werking op het goede HDL-cholesterolgehalte in ons lichaam.

Steeds vaker krijgen mensen of jonge meiden te maken met schildklierproblemen. Een oorzaak is met name te vinden in het weglaten van jodiumrijke voedingsproducten zoals brood. Onder de puber groep wil niemand dik zijn en worden boterhammen in pauze weg gegooid. Ook slaan zij snel maaltijden over. Hierdoor kunnen in combinatie met een aantal factoren zoals genetische aanleg, schildklierproblemen ontstaan. Ook bij volwassen mensen duiken steeds vaker schildklierproblemen op door het weglaten van waardevolle voedingsproducten. Jodium is nodig voor het optimaal functioneren van onze schilklier.

Gevolgen jodium tekort

  • Kropvorming
  • Verminderd denkvermogen en reactievermogen
  • Vocht vasthouden
  • Schildklierproblemen
  • Gewichtstoename
  • Moe
  • Kouwelijk
  • Droge huid

 

 

Beste bron                                         Redelijke bron                              Dierlijke bron

Zeewier Fruit: bananen, perzik, aardbei, watermeloen

Groenten: aardappel in schil, artisjokken, aubergine, boerenkool,courgette, groene paprika, komkommer, pompoen, rapen, sla, sperziebonen,spinazie, tomaten, wortel, zoete aardappel

Zeevis

Schelp- en schaaldieren

 

Kalium

Kalium is van belang voor een goede gezondheid. Kalium is nodig voor een goede vochtbalans in ons lichaam. Dus met name mensen die vocht vasthouden, doen er goed aan voldoende kaliumrijke producten te eten. Verder heeft kalium een gunstige werking op ons hartritme en is belangrijk voor ons zenuwstelsel. Kalium speelt een belangrijke rol bij het doorgeven van zenuwimpulsen van ons lichaam zoals bewegen (spieren) en voelen. Mensen die plastabletten nemen, kunnen op termijn een te kort aan kalium hebben. Belangrijk is niet alleen gezonde producten te eten waar kalium in zit, maar ook een goed Multi vitamine supplement te slikken.

Zorg dat in dit supplement minimaal 40 mg kalium aanwezig is. Kalium laat zich het beste opnemen in combinatie met zink en magnesium. 

Gevolgen kalium tekort:

  • Algemene zwakte
  • slapenloosheid
  • Braken
  • Spierslapte of spierpijn
  • vermoeidheid
  • Lage bloeddruk

Beste bron                                         Redelijke bron                      Dierlijke bron

Zeewier

Abrikozen

Amandelen

Appels

Bananen

Dadels

Vijgen

Peulvruchten en soja

Volkoren tarwemeel

Fruit: avocado, nectarine, passievrucht, peren, perzik, sinaasappel

Groenten: artisjokken, bieten, bleekselderij, boerenkool, broccoli, radijs, spinazie, spruiten, venkel, wortel,

yams (wortelknollen)

Noten

Volkoren graansoorten

Sesamzaad

Kokos

Rundvlees

Mosselen

Kabeljauw

Ansjovis

Zalm

Heilbot

Sardientjes

 

 

Magnesium
Magnesium is verantwoordelijk voor vele processen in ons lichaam waaronder de meest belangrijke: het bevorderen van onze celfunctie. Magnesium is een belangrijk bestanddeel van chlorofyl, het pigment dat planten groen kleurt. Vandaar dat groene groenten een goede bron van magnesium zijn. Andere bronnen zijn o.a. noten, zaden, peulvruchten (bonen), volkoren producten, zeevis, schaal- en schelpdieren, chocola en cacao. In gebieden waar het leidingwater ‘hard’ is, zijn zowel calcium als magnesium in het water aanwezig.
Magnesium heeft ook een gunstig effect bij darmproblemen door het ontkrampende effect. Ook bevordert magnesium de opname van andere vitamines in de darmen. In Nederland mag magnesium aan voedingsmiddelen worden toegevoegd om de afbrekende werking van fytaten en de harde vezels van graanproducten tegen te gaan. Ook het (kunstmatig) bewerken van voedingsproducten zorgt voor een verlies aan magnesium. Daarom adviseren wij zo veel mogelijk te kiezen voor ongeraffineerde voeding. Alcoholische dranken beïnvloeden ons magnesiumpeil negatief waardoor het gebruik van alcoholische dranken absoluut afgeraden wordt bij een chronisch tekort. Is de zuurbalans niet in orde dan zal ook dit ten koste gaan van onze voorraad magnesium.

Probeer altijd magnesium uit de voeding te halen en je zuurbalans optimaal te houden. Wil je toch extra magnesium nemen, kies dan voor een magnesiumsupplement met kalium. Langdurige inname van magnesium kan kaliumtekorten veroorzaken door een biochemisch proces in ons lichaam. Informeer altijd een voedingsdeskundige naar welke voedingssupplementen van goede kwaliteit zijn.

Gevolgen magnesium tekort:

  • Slap en moe
  • Hyperactiviteit bij kinderen
  • Snelle hartslag
  • Spierkrampen
  • Prikkelbaar
  • Depressie
  • Lage bloedsuiker
  • Hartkloppingen
  • Nervositeit

Hieronder zie je bronnen waar veel magnesium in zit

Beste bron                                    Redelijke bron                   Dierlijke bron

Kelp

Noten

Peulvruchten

Gedroogde bananenschijfjes

Gedroogde vijgen

Volkoren tarwemeel

Fruit: abrikozen, appels, avocado, dadels

Groenten: spinazie, tuinbonen

Kokos

Kruid: knoflook

Honing

 

 

Vis

Krab

 

Mangaan

Een ander zeer belangrijk mineraal is mangaan. Dit belangrijke anti oxydant is o.a. verantwoordelijk voor de vorming van gezond botweefsel en speelt een rol bij het verwerken van aminozuren, verteren van koolhydraten en cholesterol. Verder beïnvloedt mangaan de stofwisseling van glucose.

Hoewel mangaan zeer belangrijk is voor onze gezondheid, is een te hoge dosering van dit mineraal niet gezond. Een goed vitamine supplement zal een juiste hoeveelheid mangaan bevatten van maximaal 10 mg mangaan.

Gevolg mangaan tekort:

  • Slechte groei
  • Kraakbeenverlies
  • Hypoglycemie
  • Slecht geheugen
  • Nerveuze prikkelbaarheid.
  • Betrokken bij diabetes, hartkwalen en reumatische gewrichtsontstekingen.

.

Beste bron                                    Redelijke bron                    Dierlijke bron

 – Fruit: abrikozen, bananen, grapfruit, sinaasappel

Groenten: boerenkool, bieten, bleekselderij, komkommer, sla, spinazie, wortel,zoete aardappel

Volkoren graanproducten

Noten

Eieren

Forel

 

 

Selenium

Steeds meer onderzoeken wijzen uit dat selenium een belangrijke rol speelt in het vertragen van het ouderdomsproces. Selenium heeft als mineraal een sterke anti oxidatieve werking en beschermt ons immuunsysteem tegen ontstekingen en oxidatieve stoffen. Ook heeft selenium een goed effect op onze schildklier waardoor dit orgaan beter kan functioneren.

Door de anti oxydatieve werking van selenium speelt deze een belangrijke rol bij de preventie van o.a. darm-, prostaat- en longkanker en tijdens het herstelproces na kanker. Een volwassen persoon heeft zeker 70 microgram aan selenium nodig per dag.

Gevolgen selenium tekort

  • Verstoord de werking van de hartspier
  • Weerstandverlies
  • Schildklierproblemen

Beste bron                                         Redelijke bron                    Dierlijke bron

Volkoren graansoorten

Broccoli

Champignons

Knoflook

Uien

Kelp

 

Fruit; appel, framboos, grapfruit, mandarijn, perzik, sinaasappel

Groenten: kool, pompoen

Peulvruchten

Paranoten

Ei

Mosselen

Kreeft

Garnalen

Tonijn

 

 

IJzer
IJzer vormt een belangrijk onderdeel bij de vorming van hemoglobine (het rode eiwit bestanddeel van rode bloedcellen). Deze rode eiwitten zorgen voor het transport van zuurstof van de longen naar alle andere cellen in ons lichaam. Zonder ijzer zullen lichaamscellen sterven. Denk hierbij ook aan het afsterven van hersencellen bij een acuut  zuurstoftekort. Vandaar dat ook steeds vaker mensen met een slaap-apneu (zuurstoftekort tijdens de slaap dat door verschillende factoren kan ontstaan) geadviseerd worden zo snel mogelijk een arts te raadplegen.  Voor een goede en juiste opname van ijzer zijn vitamine C, koper, vitamine B6, B12, vitamine E én genoeg eiwitten nodig.

IJzer is een vrij moeilijk mineraal aangezien bij een optimale aanwezige voorraad de overtollige hoeveelheden via de urine ons lichaam verlaat. IJzer verkregen uit dierlijke voedingsproducten is een ander verhaal: dit ijzer wordt minder eenvoudig door het lichaam verwerkt waardoor ophopingen kunnen ontstaan. Deze ophopingen kunnen dan weer andere problemen veroorzaken doordat een overmatige aanwezigheid van ijzer de productie van vrije radicalen bevordert.  Hoe meer ijzer in ons lichaam beschikbaar is, hoe meer vrije radicalen er gevormd kunnen worden. Een ijzerkuur via de huisarts is absoluut geen probleem maar het doorlopend innemen van ijzerpreparaten in combinatie met een hoge vleesconsumptie, kan dus meer kwaad dan goed doen. 

Gevolgen ijzer tekort

  • Bleke huid
  • Chronische vermoeidheid
  • Uitputting
  • Broze nagels
  • Bleek
  • Tintelende ledematen
  • Hartkloppingen
  • Hoofdpijn

Ben voorzichtig met het innemen van ijzersupplementen zonder deskundig advies. Een uitgebalanceerde (liefst biologisch) voeding bevat voldoende hoeveelheden ijzer.

Beste bron                                Redelijke bron                             Dierlijke bron

Zeewier

Volkoren graansoorten

Peulvruchten en sojabonen

Gedroogde abrikozen

Fruit: Gedroogde abrikozen, dadels,pruimen, rozijnen, vijgen

Groenten: pompoen, spinazie

Sesamzaad

Zonnebloempitten

Noten

Vlees

Mosselen

 

Vrouwen die zwanger zijn doen er goed aan een speciaal vitamine-mineralen supplement te nemen met extra ijzer en zink! Floradix en Floravital zijn 2 geweldige producten die op een eenvoudige en snelle manier tekorten aanvullen.

Zink
Buiten vitamine C vormt zink een onzettend belangrijke schakel in ons immuunsysteem: zonder zink zal dit systeem niet kunnen functioneren. Zink is niet alleen belangrijk voor ons immuunsysteem maar ook voor onze wondgenezing, de bloedstolling, ontwikkeling van een ongeboren kind, de ontwikkeling van hersenen en is nodig voor heel veel biochemische processen in ons lichaam.

Gevolgen zink tekort:

–       Verminderde weerstand           – Onregelmatige en vaak pijnlijke menstruatie

–       Impotentie                                – Vermoeidheid

–       Diabetes                                   – Aderverkalking

–       Postnatale depressie               – Slechte wondgenezing

–       Vetzucht                                   – Onvruchtbaarheid

–       Weinig zin in seks                    – Gedrags-, slaap- of leerproblemen bij kinderen

–       Huidaandoeningen                  – Haaruitval

–       Allergische klachten                – Striae

 

Waarom hebben zoveel mensen een tekort aan zink:

  • Door de vele geraffineerde voedingsmiddelen zoals bleekmiddelen van bloem, rijst en suiker
  • Aanwezigheid suiker: overal zit tegenwoordig suiker in wat ten koste gaat van zink
  • Door verzuring (verkeerd eetpatroon) zal onder andere het mineraal zink onder druk komen te staan

Wat kun je nu zelf doen om je zinkgehalte hoog te houden of weer in balans te brengen:

  • Houd rekening met de zuren- basen huishouding. Eet meer basische producten zoals; groenten, fruit, kruiden en sojaproducten en laat de zwaar verzurende producten geheel uit je voeding weg zoals koffie, alcohol, witte bloemproducten, witte suikers en producten waar suiker of witte bloem in verwerkt zit (snoep, koek, verschillende soorten broodbeleg enzovoort), varkensvlees, fast-food en cola.
  • Eet veel producten waar zink in zit. Mensen doen er goed aan een supplement te nemen waar een toegestane hoeveelheid van ruim 10 mg in zit. Essential Organics heeft een natuurlijk Multi supplement met hoog gedoseerde zink wel 15 milligram. Daarbij is het belangrijk onze dagelijkse voeding te voorzien van producten die veel zink bevatten. Deze zijn o.a.

 

Beste bron                                   Redelijke bron                     Dierlijke bron

 – Groenten: champignons, spinazie

Pompoenpitten

Zonnebloempitten

Sesamzaad

tahin

Volkoren graanproducten

Noten

Sojaproducten

Linzen en kikkererwten

Erwten

Gedroogde abrikozen

Gember

Havermoutpap met havermelk

 

 

Vlees

Oesters

Eieren

vis

 

Zwavel

Beste bron                                         Redelijke bron                             Dierlijke bron

Noten

Frambozen

Bleekselderij

 

Frambozen

Groenten: bleekselderij, boerenkool, alle koolsoorten, radijs, sla, snijbonen, sperziebonen, spruiten, uien

Peulvruchten en sojaproducten

Kelp

Knoflook

Volkoren tarwesoorten

 

Eieren

Vlees

Vis

 

Ons advies voor een preventief gebruik van vitamines en mineralen dat gebaseerd is op vele jaren praktijkervaring, testmethode en studies.