Deze groep horen absoluut thuis in het menu van een gezonde eter. Dagelijks een portie van dit voedsel is een boost voor je gezondheid en lichaam.

Er zijn verschillende soorten pitten, zaden en noten  zoals:

 • Sesamzaad
 • Lijnzaad
 • Zonnebloempitten
 • Pompoenpitten
 • Chia-zaad
 • Pijnboompitten
 • Hennepzaad
 • Maanzaad
 • Noten (hazelnoot, walnoot, cashew, pistache paranoot, pecan, macadamia, amandel)

Sesamzaad:

Dit zijn de zaden van een sesamplant. Ze zijn rijk aan allerlei vitamine en mineralen. Bevat heel veel vitamine A, B en C en ook de mineralen: calcium, fosfor, natrium, magnesium, chloor, zwavel, silicium, ijzer, koper, zink en sporen van jodium. Ook zit er veel onverzadigde vetzuren in en lecithine.

Wanneer je dagelijks sesamzaad eet, draagt dat bij tot gezonde botten, spieren, bloed en het zenuwstelsel. Bovendien versterkt het de bloedvaten en je gewrichten. Er wordt ook olie van gemaakt. Sesamolie mag je alleen koud gebruiken. Je kunt sesamzaad door het  eten doen, maar er zijn ook sesamkoeken van gemaakt. Let op dat je alleen de sesamzaadkoeken  gezoet met honing neemt. Ook kun je tahin nemen, dat een sesampasta is, gemaakt van licht geroosterde en gemalen sesamzaad.

Tahin is heerlijk op brood of door gerechten.

Verder wordt er ook Gomasio gemaakt van sesamzaad. Dit is ook licht geroosterd sesamzaad maar dan vermengd met zout.

Sesamzaad is te koop in de supermarkten en reformzaken.

Tahin en Gomasio en sesamkoeken met honing zijn alleen te koop  in reformzaken.

 Als je niet tegen pinda’s kunt, zou je pindasaus op basis van pindakaas kunnen vervangen door tahin; de smaakt lijkt er enorm op. Ook kun je het van cashewnoten pasta maken.

 

Lijnzaad

Dit zijn de zaden van olievlas en deze zijn rijk aan vezels, vitaminen, mineralen, omega 3 vetzuren en plantenslijmen. Dit laatste klinkt niet zo smakelijk en vele vinden het ook niet fijn, maar het is ontzettend gezond voor je darmen. Het verbetert de stoelgang en is een natuurlijk laxeermiddel. Deze plantenslijmen werken ook geweldig bij mensen, die last hebben van  maag en darm infecties. Ook reguleert het de bloedsuikerspiegel en is een voedingsbron voor de darmflora. Het beste is het gebroken lijnzaad 15 minuten te laten wellen in water en het dan op te drinken.

Dit adviseer ik altijd mensen bij de ontgiftingskuur (E-book reset je lichaam of Een gezonde eter voelt zich beter), omdat het een geweldig reinigend effect heeft in de darmen. Lijnzaad stimuleert de gezonde darmflora en zorgt voor mooie ontlasting. Ook zitten er de mineralen seleen en vanadium in en de vitaminen E, C en caroteen.

Wanneer je lijnzaad eet moet je wel de gebroken vorm nemen want anders poep je ze gewoon uit en heeft het lichaam er verder weinig voordeel ervan. Maar als je gebroken lijnzaad in de winkel neemt is de hoeveelheid omega 3 erin te verwaarlozen, sterker nog zodra lijnzaadolie in contact komt met lucht oxideert het en wordt het zelfs ranzig (ongezond). Dus dat betekend dat je het beste de lijnzaad zelf kunt stampen. Ook zitten er in lijnzaad veel eiwitten en lecithine, dat positief werkt op het cholesterol.

Uit lijnzaad wordt olie gewonnen, de lijnzaadolie. Dit is een zeer gezonde bron van omega 3 vetzuren. Deze omega 3 vetzuren zijn erg gezond en zijn heilzaam tegen welvaarziekten. Bewaar de olie als hij geopend is altijd in de koelkast.

 Uit onderzoek is gebleken dat mannen beter geen of weinig lijnzaadolie kunnen gebruiken omdat het de kans op prostaatkanker verhoogd. Mannen kunnen voor de omega 3 vetzuren beter walnootolie nemen. Voor vrouwen is lijnzaadolie wel erg gezond en heilzaam.

 

 Zonneboempitten

Dit zijn de zaden van de zonnebloem.

Ze zijn erg gezond en bevatten veel vezels, vitaminen en mineralen, zoals vitaminen A, B, C en de mineralen calcium, fosfor, ijzer, magnesium, chloor, zwavel, silicium. Ook zitten er veel onverzadigde vetzuren in, die erg gezond zijn tegen welvaartziekten. Een aanrader om deze dus dagelijks te eten. Van zonnebloempitten wordt ook olie en zonnebloempitten pasta gemaakt

 

Pompoenpitten

Dit zijn de pitten die in de pompoen zitten. Pompoenpitten bevatten veel voedingstoffen en omega vetzuren zoals omega 3 en 6. Verder zit er veel van de mineralen magnesium, zink, fosfor, kalium , ijzer ende vitaminen A, E en verschillend B-vitaminen in . Deze hebben een positief effect op het hele systeem, zoals immuniteitssysteem ,hart en vaatziekte en zenuwstelsel.

Enorm heilzaam voor mannen voor bescherming van de prostaat.

Ook wordt er pompoenpitolie gemaakt van pompoenpitten wat erg gezond  is omdat de omega 3 en 6 vetzuren mooi in balans zijn. Deze olie is zenuwversterkend en mag alleen koud gebruikt worden. Pompoenpitten kun je alleen in reformzaken kopen en de olie ook (olie is vaak moeilijk te krijgen)

 

Chia-zaad

Dit zaad is erg gezond en nog niet zo bekend. Het bevat veel omega 3 vetzuren en veel vezels, Ook bevat het veel antioxidanten en de mineralen  magnesium en calcium en ijzer. Het is zeer voedzaam en werkt enorm verzadigend. 1 eetlepel per dag is zeer gezond.( door je pitten ontbijt)

 

Hennepzaad

Dit is een zeer voedzaam zaad, dat groeit aan een plant, die het  zusje is van de bekende hennepplant. Deze zaadjes zijn een volwaardige  eiwitbron  en je kan er dan ook vlees mee vervangen.

Het bevat veel essentiële vetzuren, vooral de omega 3 en 6, wat weer een bijzonder goede uitwerking heeft op allerlei welvaartziekten. Ook bevat het veel mineralen zoals calcium, ijzer, fosfor, magnesium, zink, kopen,en mangaan en de vitaminen A, B en D.

Het is bovendien rijk aan oplosbare en onoplosbare vezels, wat een zeer positieve werking heeft op de darmflora en de spijsvertering. Verder is hennep het enige zaad, dat chlorofyl bevat,  een goede bron van antioxidanten.

Dagelijks 1 eetlepel hennepzaad of poeder is een echte aanraden. Er is ook hennepmeel verkrijgbaar.

 

Maanzaad

Maanzaad wordt veel op broodjes gedaan voor de lekkere nootachtige smaak. Ze zijn blauw van kleur en afkomstig van de papavers (verwant aan de klaproos).  Er wordt opium gehaald uit de onrijpe zaadbollen van de papavers en in het maanzaad kunnen wel sporen hiervan erin zitten, maar dit is te verwaarlozen en dus kun je ze gewoon eten en heeft maanzaad vele positieve eigenschappen. Er zit kalium, magnesium, fosfer, zink, ijzer  en calcium in.

 

Noten

Hiervan dagelijks een handje eten is geen overbodige luxe. Elke noot heeft zijn eigen voedingswaarde en gezondheidsvoordelen. Gezouten noten zijn minder gezond, maar altijd nog beter, dan helemaal geen noten eten. (Liever geen geroosterd noten eten, want die hebben door het roosteren al veel voedingsstoffen verloren.)In noten zit heel veel ijzer, kalium, calcium, fosfor, magnesium, zwavel koper, zink  en de vitaminen A, B en E en onverzadigde vetten.

Ze werken fantastisch tegen welvaartziekten en zijn cholesterol verlagend. Ook zitten er in noten veel onverzadigde vetzuren.

Leuk om te weten is dat walnoten ( wel het meest allergeen)eigenlijk altijd gifvrij zijn omdat de wortels van de boom heel diep zitten en de noten zelf geen gif opnemen. Op noten moet je echt goed kauwen, anders zijn ze moeilijk te verteren.

Noten zijn een volwaardige eiwitbron, dus je kunt hiermee vlees en vis vervangen.

Allergie voor noten komt veel voor, zelfs in hele ernstige mate, kastanje meel wordt vaak beter verdragen.

 

Ook de oliën van noten hebben allemaal een eigen heilzame kracht en ze steeds wisselen is dan ook een weldaad voor het lichaam. Deze oliën mag je alleen koud gebruiken. Verder is er veel te krijgen zoals noten pasta en notenmeel.

 

Pinda

Dit is een peulvrucht en erg voedzaam. Ook in pinda’s zitten veel voedingsstoffen, zoals vitaminen B en E en de mineralen calcium, kalium, natrium, magnesium, ijzer, fosfor, chloor, zwavel en onverzadigde vetten. Veel mensen denken dat pinda’s aan een bomen groeien maar ze groeien onder de grond.

Wanneer je pinda’s koopt moeten deze vooral vers zijn, zodat je zeker weet dat er geen schimmels opzitten. Ook moeten ze ongebrand zijn.

Pinda’s versterken het hart en hebben een positief effect op de cholesterol. Vele mensen halen het bruine vliesje van de pinda af, maar dat zou ik niet doen. In het vliesje zit veel vitamine B. De bio-pinda kaas kun je beter met mate eten en de bekende merken kun je beter laten staan omdat fabrikanten hier veel verzadigde vetten eraan toevoegen. Een allergische reactie op pinda komt ook veel voor, maar een reactie kan ook komen doordat de pinda oud was en vol schimmels zaten.

 

Budwigpap

Deze pap is ongelofelijk gezond en heilzaam voor het lichaam. Hij werkt preventief  tegen heel veel ziektes en kanker.

 

1 kg gebroken lijnzaad

250 g sesamzaad

250 g tarwekiemen

250 g quinoavlokken

250 g pompoenpitten

250 g havervlokken,  rijstvlokken, gerstvlokken of boekweit.

 • Meng alle droge ingrediënten samen en bewaar dit mengsel in een glazen pot.

 

125 g kwark (plantaardig maar geen soja

1 el lijnzaadolie

Paar walnoten

Wat fruit  (Gojibessen, bosbessen of gedroogd fruit)

Eventueel een beetje citroensap of 2 koffie lepels stuifmeelpollen.

 • Neem een paar flinke el uit de pot met droge ingrediënten.
 • Voeg de rest van de ingrediënten in je kommetje en roer het goed door.

 

Tip: om de voedingswaarde nog meer te verhogen kun je ook nog een capsule met probiotica en of een lepel Lecithine granulaat toevoegen.

laat de tarwekiemen weg en gebruik glutenvrije kiemen. Ook de gerstvlokken laat je weg en vervang je door wat meer van de andere glutenvrije granen te nemen.

Gebruik geen kwark maar neem daarvoor in de plaats  amandelmelk enz

Laat de noten weg en vervang het door verschillende pitten en zaden.

 

 

Pitten ontbijt van Irene

Op het budwig papje heb ik weer een eigen variant gemaakt.

3 el sesamzaad

2 el gebroken lijnzaad

1 el kokossnippers

2 el zonnebloempitten

2 el gemengde noten

Flinke tl chiazaad en hennepzaad

Paar eetlepels plantaardige yoghurt

 • Meng alle ingrediënten door elkaar. En klaar.

 

Tip: Je kunt om het nog gezonder te maken door 1 schep eiwitpoeder 30 gram is 24 gram eiwit   https://www.nutritioncompany.eu/nl/mt-rice-protein-van  (code 221292 voor 20% korting)

lees meer over eiwitten op https://www.persoonlijke-voeding.nl/blog/columns/eiwitten/

 

Ook doe ik er vaak een schep greens  doorheen  https://www.nutritioncompany.eu/nl/greens-for-lifetm   (code 221292 voor 20% korting)

Meer van dit soort tips vind je in mijn boek Koken met Irene nu van 19,95 voor 10 euro mail mij (www.persoonlijke-voeding.nl)

 

Ben je gevoelig voor voeding en je weet niet voor wat laat mij je helpen en testen www.persoonlijke-voeding.nl