Ons hele leven veranderen we en groeien onze hersenen mee. Het begint al als baby, wanneer we onze eerste ontwikkelingen doormaken. Geestelijke stappen die baby’s maken, gaan vaak gepaard met lastig gedrag en huilen. Dit duurt niet zo lang maar komt in de babytijd wel een paar keer voor. (zie boek: “Oei, ik groei!” van Frans X. Plooij) De hersenen groeien en na zo’n ontwikkelingssprongetje kunnen baby’s opeens meer. Ze kunnen plots staan, of woordjes zeggen, noem maar op. Ze groeien naar zelfstandigheid. Dan komt de puberteit en ook dat is weer zo’n periode waarin kinderen veranderen en hun hersenen mee veranderen. Ook dit gaat gepaard met gedragsveranderingen, die voor de omgeving vaak moeilijk te begrijpen zijn. Ik zeg altijd maar, pubers zijn een apart volk en alleen als je puber bent, begrijp je het gedrag. Hormonen spelen een bijzondere rol hierin. Wanneer een vrouw een baby krijgt en hormonen door haar lichaam gieren, zien we dat ze ook nu weer verandert en zorgend wordt, zich wat kan wegcijferen en heel beschermend wordt naar het gezin. Opeens hoeft ze niet meer zo nodig uit te gaan en bezig te zijn met dingen die ze eerder erg belangrijk vond.

Geen wonder dat een vrouw tijdens de overgang, wanneer haar hormonen veranderen, zelf ook verandert. Ook nu zullen de hormoon een  verandering in de hersenen activeren en dat zien we terug in haar gedrag tijdens de overgang. Net als bij de puberteit, maken vrouwen in de overgang ook een grote hormoonverandering door. Zo kunnen vrouwen snel geïrriteerd, huilerig, boos en depressief worden en enorme  moodswings krijgen. Op het moment dat de hormoonveranderingen  achter de rug zijn, zijn de hersenen en de geest veranderd. Vrouwen staan sterker in hun schoenen, weten vaak wat ze willen en voelen zich wijzer dan voorheen. Er komt een soort rust over hen en zij hoeven zich niet meer zo nodig te bewijzen, flinke discussies te voeren en noem maar op.  Bij mannen gebeurt dat ook. Dat noemen we de penopauze. Ook mannen kunnen hier enorm last van krijgen. Doordat hun hormoonveranderingen veel minder heftig zijn, verloopt het proces geleidelijker.

Wat we wel zien, zowel bij vrouwen als bij mannen, is dat beide seksen opeens toch wel last krijgen van die verandering. De veranderingen in hun hersenen kunnen zorgen voor een verandering in hun leven die vaak tijdelijk is, net zoals bij pubers. Ook hier geldt dat echt niet elke man of vrouw dit meemaakt. Ook niet elke puber zal extreem gedrag vertonen. We zien in extreme situaties dat mannen opeens een dikke sportwagen kopen, flink gaan stappen met vrienden of een jongere vrouw willen. Bij vrouwen zien we ook veranderingen. Zij hebben een gevoel van: is dit nou mijn leven? Soms kiezen vrouwen voor een scheiding, nieuwe carrière of laten het zorgen los en kiezen ervoor leuke dingen doen, ze zoeken iets in groepen of spiritualiteit wat ze missen. Ook komen ze meer voor zichzelf op. Een nieuwe levensfase begint. Na een tijdje, wanneer ze rond de 50 zijn, komt er berusting voor in de plaats en zien we dat zowel mannen als vrouwen langzaam rustiger worden en veel tijd besteden aan wat ze zelf leuk vinden. Normaal gesproken is aan het zorgen voor een gezin ook een einde gekomen. Tegenwoordig baren veel vrouwen  hun eerste kind als ze niet meer piepjong zijn. Dat heeft tot gevolg dat, wanneer ze tegen de 50 lopen, ze vaak nog pubers in huis hebben.  Tegenwoordig zijn er veel scheidingen, worden er andere relaties aangegaan en worden er nieuwe, samengestelde gezinnen gevormd. Dat kan in het proces van de overgang behoorlijk lastig zijn. Je gaat zelf een nieuwe fase in en het is moeilijk alle energie te stoppen in het samengaan van eigen kinderen en die van een partner. Kinderen kunnen ook nog een stuk jonger zijn dan je eigen kinderen. Dat valt allemaal niet mee.

Natuurlijk zijn er veel facetten in het leven waardoor de een heftiger reageert op deze veranderingen dan de ander. Emotionele trauma’s, gevoeligheid van je hersenen en je lichaam, leefwijze, stress, voeding en roken bepalen voor een heel groot deel hoe jij door deze periode gaat. Als je een zwaar dominante man hebt of je kunt je in je huwelijk niet ontwikkelen in wie jij wilt zijn, is de kans dat je hiervan los wilt komen natuurlijk veel groter dan wanneer je een heel gelukkig huwelijk hebt en je jezelf allang ontplooid hebt. Ook als je veel tekorten hebt door verkeerde voeding, zal de gevoeligheid voor klachten veel groter zijn dan wanneer je altijd zeer gezond en gebalanceerd gegeten hebt. Je kunt dus niet zeggen dat alleen hormonen de hoofdschuldigen zijn want dan zou iedereen klachten hebben of opeens een nieuwe studie, nieuw werk, een dikke wagen of een gespierde jonge man willen. Rokers moeten trouwens oppassen; zij komen gemiddeld 2 jaar eerder in de overgang.

 

Lees meer over de overgang op mijn blog OVERGANG.

heb je veel last dan kan ik via een voedingstest of via the Body code (weghalen van emotionele blokkades en trauma’s)  aan je werken

www.persoonlijke-voeding.nl (of mail me dan stuur ik mijn boek Wegwijs in de overgang naar je op)