PMS staat voor Pre Menstrueel Syndroom. (Een syndroom is een term voor een verzameling klachten). PMS is een syndroom dat heel veel menstruerende vrouwen hebben. De symptomen van PMS zijn niet wetenschappelijk vastgesteld. Toch is het wel duidelijk dat PMS te wijten is aan maandelijkse hormonale veranderingen. Deze veranderingen zorgen ervoor dat de niveaus van oestrogeen en progesteron fluctueren en ook kunnen dalen. Er zijn meer hormonen die hierbij een rol spelen. De hormoonveranderingen die een vrouw in één maand doormaakt, maakt een man in zijn hele leven niet eens door. Er zijn veel oorzaken aan te geven waardoor de hormoonhuishouding in de war kan zijn. Dit kan te maken hebben met de milt, de lever, de verzuring, tekorten aan vitamines en mineralen, oestrogeendominantie, stress, enzovoorts.  Hierdoor kunnen klachten bij vrouwen met PMS worden versterkt dan wel veroorzaakt.

 

Oorzaak van PMS
PMS ontstaat door hormoonwisselingen. Zoals we eerder konden lezen bij de menstruatie, zien we dat in het eerste gedeelte na de menstruatie het oestrogeen domineert en na de eisprong domineert het progesteron. PMS ontstaat voornamelijk in de twee weken voor de menstruatie, als het progesteron zou moeten domineren. Punt is dat verschillende bronnen elkaar tegenspreken. De reguliere geneeskunde zegt dat PMS ontstaat door een oestrogeentekort. Dan worden oestrogenen voorgeschreven of fyto-oestrogenen . Er zijn meer natuurlijke middelen die het oestrogeen verhogen. Een teveel aan oestrogenen kan gezondheidsklachten geven, dus ja, wat is wijsheid?

In de natuurgeneeswijze zegt men dat het progesteron de schuldige is en wordt progesteroncrème geadviseerd. Hierdoor verhoogt het progesteron ten opzichte van het oestrogeen en klachten zouden zo moeten verdwijnen. Het is lastig om in te schatten wie gelijk heeft.

Zelf denk ik dat dit bij elke vrouw anders is en het gaat om de verhoudingen tussen de twee hormonen. Als de verhoudingen niet goed zijn, dan gaat het mis. Beide visies hebben in mijn optiek gelijk. Het kan wel per persoon wisselen wie er in dit specifieke geval gelijk heeft. Ik vermoed dat bij sommige vrouwen het progesteron zo hoog wordt in de twee weken voor de menstruatie, dat het oestrogeen daardoor in verhouding veel te laag blijft. In dat geval zal extra oestrogeen gebruiken de balans herstellen en klachten doen verminderen. Het kan ook zo zijn dat het progesteron niet voldoende stijgt in die twee weken voor de menstruatie. Het oestrogeen zal dan domineren. Progesteroncrème kan de oplossing geven, maar het oestrogeen moet wel verlaagd worden (door voeding). Ook bestaat de mogelijkheid dat het progesteron wel voldoende stijgt maar de oestrogenen enorm dominant zijn.  In dat geval zal extra progesteroncrème uitkomst bieden. Deze progesteroncrème moet wel bio-identiek zijn (hoofdstuk: natuurlijke oplossing).

Als  je PMS hebt, dan kun je het beste uitproberen welk hormoon bij jou problemen oplevert. Je kunt vragen of de arts het wilt testen voor je, maar vaak werken artsen hier niet graag aan mee. Is dit het geval, dan kun je bio-identieke progesteroncrème kopen bij de reformzaak, of juist oestrogeen (alle plantaardig)

Lees meer over de overgang op mijn blog OVERGANG.

heb je veel last dan kan ik via een voedingstest of via the Body code (weghalen van emotionele blokkades en trauma’s) aan je werken

www.persoonlijke-voeding.nl (of mail me dan stuur ik mijn boek Wegwijs in de overgang naar je op)

 

Oestrogeentekort (ten opzichte van progesteron)

Klachten:

hoofdpijn, slecht slapen, vaginale droogheid, botontkalking, hartkloppingen, problemen met de ontlasting, gewrichtsklachten, depressieve gevoelens en opvliegers tijdens de overgang.

Behandelen: met supplementen met fyto-oestrogenen en kruiden kun je het tekort herstellen. Veel bewegen en vooral activiteiten uitvoeren waarbij de druk op de botten hoog is, zoals wandelen.

 

Progesterontekort (ten opzichte van oestrogeen)

Klachten: pijnlijke borsten, dikker worden door vocht, moeheid, geïrriteerd zijn, angsten en overgevoeligheid.

Behandelen: met Yamwortel of progesteroncrème kun je het tekort herstellen.

Prostaglandine

Het lijkt erop dat een prostaglandinetekort ook problemen kan geven. Prostaglandine  is een hormoonachtige stof die meerdere functies heeft. Je hebt gunstige en minder gunstige prostaglandine. De gunstige soort is juist heel belangrijk. Prostaglandine wordt in ons lichaam aangemaakt door meervoudig onverzadigde vetzuren. Zorg  ervoor dat je voldoende omega vetzuren tot je neemt. Veel mensen hebben een tekort aan omega-3 vetzuren, waardoor je ziet dat te weinig van deze hormoonachtige stof wordt geproduceerd. Omega-3 zit in vette vis, lijzaadolie, walnoten en walnootolie, hennepzaad en hennepolie en in chiazaden. Aanvulling van je omega-3  met een capsule kan wel raadzaam zijn. Het is heel belangrijk dat je hier elke dag wat van eet of een omega-3 vetzuren capsule neemt. Ook bepaalde omega-6 vetzuren zijn belangrijk, zoals die in teunisbloemolie (GLA).  Er zijn ook ongunstige prostaglandinesoorten en deze worden aangemaakt bij een teveel aan verzadigde vetten. Verzadigd vet zit vooral in alle dierlijke producten. De ongunstige verzadigde vetten zijn ontstekingsbevorderend en kunnen pijn geven in het lichaam. Ook zien we dat ze PMS klachten kunnen bevorderen.

 

 PMS kent wel 150 symptomen

Hier de meest voorkomende:

acne

vermoeidheid

suikerzucht

vreetaanvallen

vocht vasthouden hoofdpijn

lichamelijke pijn gespannen borsten

constipatie

pijnlijke gewrichten

abdominale pijn

krampen

vermoeidheid prikkelbaarheid

angst

depressie

zwaarmoedigheid

rugpijn

hartkloppingen

gewichtstoename

paniekaanvallen gespannenheid

spierpijn

gebrek aan coördinatie verminderde werk- en/ of sociale prestaties

laag libido

WAT  TE  DOEN  BIJ  PMS?

Om PMS aan te pakken, kun je eerst eens zelf beginnen je voeding en de supplementen aan te passen. Werkt dat niet, dan kun je

progesteroncrème proberen of andere  producten nemen die juist weer het oestrogeen verhogen.

 

1)Eet een tijdje zo veganistisch mogelijk, waarbij je melkproducten geheel weglaat en weinig ei en vlees eet. Wel eet je vette vis.

2) Laat al het gefrituurde voedsel achterwege. Flink gebakken producten hebben ook een negatieve invloed: laat die dus ook achterwege.

3) Laat alcohol en tabak geheel weg, dit belemmert de afname van de klachten.

4) Stop met de Pil of het spiraaltje met hormonen. (pak eerst alle andere punten aan voor balans. Laat pas daarna de Pil achterwege).

5) Eet geen suiker en witte bloemproducten (geraffineerd fabrieksvoedsel laat je dus volledig links liggen).

6) Neem extra onverzadigde vetzuren en altijd koudgeperst, zoals lijnzaadolie, hennepolie, pompoenpitolie, olijfolie extra vierge.

7) Ben matig met honing (hoge glycemische index).

8) Vermijd geharde boter en producten ervan (koek, taart, enz.).

9) Vermijd alles met cafeïne erin, zoals koffie, zwarte thee, groene thee, chocolade en cola.

10 ) Neem dagelijks  400 mg magnesiumcitraat extra (een tekort kan PMS veroorzaken).

11) Neem extra vitamine-B6 (liefst in actieve vorm). Veel mensen hebben een te tekort hieraan, wat ook een belangrijke oorzaak kan zijn van PMS. Dat komt doordat ongezond voedsel vitamine B-6 uit het lichaam rooft . Een andere oorzaak is, dat ons voedsel vaak weinig vitamine B-6 meer bevat. Een extra aanvulling kan goede resultaten geven. (let op: teveel is ook schadelijk). Een vitamine B-complex is ook prima. Er zijn mensen waarvan het lichaam geen vitamine-B6 kan opnemen. Dan moet je een actieve vorm nemen, die meteen opneembaar is. Deze vorm heet “pyridoxaal-5-fosfaat”. Vitamine-B6 is ook nodig voor de aanmaak van serotonine en dit hormoon is belangrijk bij PMS.

12) Neem extra teunisbloemolie, dit kan gewoon in een capsulevorm. Het is vaak in een combinatie met omega-3 verkrijgbaar. Neem1000 tot wel 3000 milligram, verdeeld over de dag

13) Met homeopathische producten kun je vaak een goed positief effect krijgen, maar laat een mesoloog of een homeopaat dit even testen.

15) Neem fyto-oestrogenen wanneer het tekort aan oestrogenen een probleem is. (zie hoofdstuk: Natuurlijke oplossing).

 

Vrouwen die tijdens hun vruchtbare periode veel last hebben van PMS, zullen vaker een moeilijkere overgang  krijgen.

Lees meer over de overgang op mijn blog OVERGANG.

heb je veel last dan kan ik via een voedingstest of via the Body code (weghalen van emotionele blokkades en trauma’s) aan je werken

www.persoonlijke-voeding.nl (of mail me dan stuur ik mijn boek Wegwijs in de overgang naar je op)