Hoe maak je zelf kruidenthee

Zelf kruiden thee maken is leuk om te doen en de thee zal lekkerder smaken. Je kunt van verse kruiden thee maken, zoals van munt of citroenmelisseblaadjes. Na het plukken doe je de kruiden gewoon in een kop heet water laat je even trekken. In principe kun je dat met alle verse kruiden doen. Maar veel kruiden groeien in de winter niet en daarom is het slim om in de zomer veel kruiden zelf te drogen, fijn te stampen en ze in glazen potten te bewaren. Kruiden staan overal om ons en wij noemen ze vaak onkruid.  Wanneer je kruiden plukt, doe dat dan altijd in een natuurgebied en niet langs de weg of op andere verontreinigde plekken. Let ook op dat er geen dieren of vossen overheen geplast hebben en was ze daarom altijd heel goed.

Ik heb wat thee soorten uitgezocht, die gemakkelijk te vinden zijn en die je gemakkelijk zelf kunt maken. kijk even op internet hoe de planten eruit zien en maak een screenshot zodat je kunt vergelijken op locatie

  • Brandnetelthee
  • Weegbreethee
  • Paardenbloemthee
  • Kamillethee
  • Kleefkruidthee
  • Citroenmelisse
  • Lavendel
  • Munt

Uiteraard kan het met nog veel meer kruiden zoals vrouwenmantel, jonge bladeren van bramenstruiken, rozemarijn (zie voor meer opties de uitleg geneeskrachtige kruiden).

Wanneer je de planten geplukt hebt, ga je ze eerst goed wassen en verwerk ze dan direct. Dus óf je trekt er meteen thee van óf je laat ze drogen. Ook kun je de verse kruiden meteen invriezen. Vergeet, voor je ze invriest, niet om de kruiden heel kort te blancheren.

 

Kruiden-drogen.
Heb je weinig kruiden, dan leg je de bladeren op een bord en zet deze in de vensterbank, na een paar dagen, zie je dat de plant is ingedroogd. Dikkere bladeren doen er langer over om te drogen, dan de dunne bladeren. Als ze droog genoeg zijn ga je ze verpulveren met je hand of  met een vijzel, stop kruiden altijd in een glazenpot.

Wil je grotere hoeveelheden drogen, dan bindt je de takjes van de kruiden samen en hang je je ze op de kop op in de garage. Na een week of twee zijn ze gedroogd en kun je ze fijnmaken en bewaren in glazen potten. Gedroogde en in een glazen pot bewaarde kruiden kun je ongeveer 1 jaar bewaren.

Je kunt kruiden ook in de oven drogen. Dat gaat nog sneller.

Zet de oven aan op 50 graden en leg bakpapier op de plaat. Leg hier goed verspreid de kruiden op. Laat de deur van de oven op een kiertje open staan en wacht tot ze gedroogd zijn (duurt wel even).

De verpulverde kruiden kun je beter in een goed sluitende glazen pot bewaren en wanneer je thee wilt zetten kun je ze los in de theepot doen, een thee-ei kan ook maar dan hebben de kruiden minder ruimte om zich in de thee te ontplooien. Er zijn ook theezakjes verkrijgbaar, die je zelf kunt vullen (kun je kopen in een natuurvoedingszaak of in een thee speciaal winkel).  Laat de thee wel altijd een minuut of 10 trekken. Liefst in water dat net van de kook af is. Je kunt van die 1 persoonstheepotjes kopen die erg geschikt zijn voor thee in de laten trekken.

Het is ook mogelijk om van specerijen thee te maken. Als je verkouden bent moet je dit voor het slapengaan want het bevorderd het zweeteffect waardoor je sneller van de verkoudheid af bent.

 

 Heilzame kruiden

 Hieronder zie je de meest voorkomende kruiden. Alle kruiden hebben een geneeskrachtige werking en daarom moet je oppassen met wat je drinkt. Je kunt niet altijd maar de zelfde kruidenthee blijven drinken. Kruiden moet je zien als een soort geneesmiddel en als je er teveel van neemt, kan dit ook een negatief effect op het lichaam hebben.

Rooibos is de enige theesoort, die je veel kunt drinken. Ik test mensen hier zelden allergisch op ( komt wel voor want in principe kun je voor alles allergische zijn. Maar onthoud, dat het enige wat het lichaam nodig heeft gewoon water is. Gewoon een kop gekookt water zonder iets erin is echt zalig. Probeer het maar eens.

Wanneer je kruidenthee maakt, is het ongeveer 1 tak of 1 eetlepel gedroogde kruiden per kop thee en je moet het minimaal 10 minuten laten trekken. Daar zijn die kleine theepotjes met een theekopje eronder ideaal voor.

 

Hieronder een aantal kruidentheeën om zelf te maken:

Brandnetelthee;

Reinigende thee, bevat veel vitaminen A en C en de mineralen ijzer, kiezelzuur, magnesium. Werkt bloed zuiverend. Werkt tegen reuma en jicht en vermoeidheid. Voor een goede vocht huishouding. Om eczeem en acne huid mee deppen.

Thee maken met een flinke tak met verse bladeren of 1 lepel gedroogde brandnetel 10 min laten trekken, daarna zeven en genieten.

Citroenmelisse;

Werkt kalmerend op de spijsvertering, kramp opheffend,darmgas verdrijvend, ontspannend en kalmerend zonder doezelig te maken. Heilzaam bij menstruatie klachten en bevordert het zweten, dus ideaal bij griep en dergelijke.

Dille;

Is ontsteking werend en slijmoplossend. Heeft een positief effect op spijsvertering en gaat bloedstollingen tegen.

Duizendbladthee;

Heilzaam bij maag- en darmkolieken, werkt eetlust opwekkend, maag versterkend, gal afdrijvend, wond helend, bij PMS en onplezierige menstruatie pijnen.

1 eetlepel duizendblad bloem en blad 10 min laten trekken, daarna zeven en meteen drinken.

Gemberthee;

Werkt verwarmend bij enorme (inwendige) kou, heilzaam bij misselijkheid, goed middel tegen maagproblemen, tegen reisziekte, verbetert de bloed doorstroming, verhoogt de weerstand. Als je verkouden bent (zonder koorts) rasp (liefst met een gemberrasp) je verse gember en laat dit in  heet water even trekken en brouwsel voor het slapen gaan drinken. Hierdoor ga je zweten en is de verkoudheid snel over.

Ginseng;

Stimuleert de stofwisseling en het immuunsysteem. Maakt minder stressgevoelig. Let op: Met ginseng moet men voor een operatie tijdig stoppen. Dit overleggen met de behandelend arts. Dit in verband met het feit dat ginseng van invloed kan zijn op de bloedstolling.

Goudsbloemthee;

Remt maagzuur, heilzaam bij darmontsteking, winterhanden en -voeten, keelpijn en amandelontsteking, werkt gal afdrijvend, zweet opwekkend, urine afdrijvend, menstruatie bevorderend.

1eetl bloemen 10 tot 15 min laten trekken, dan brouwsel zeven en een halve kop per dag drinken.

Kamille;

Heilzaam bij blaasontsteking,  menstruatiepijn, zenuwpijn, hoofdpijn. Maagklachten, werkzaam tegen koorts en verkoudheid, werkt spijsvertering bevorderend en tegen winderigheid, helpt tegen winderigheid. Te gebruiken bij misselijkheid, ochtendziekte en gebrek aan eetlust. Helpt bij nervositeit, werkt onrust verminderend en vergemakkelijkt inslapen

4 tot 5 bloemhoofdjes laten trekken bij warm of 24 uur in koud water, het brouwsel zeven en hiervan 4 tot 5 kopjes per dag.   Stomen met kamillethee helpt ook goed tegen jeugd puistjes.

Kaneelthee;

Werkt gunstig op de bloedsuikerspiegel en het cholesterol.

Lavendel bloesemthee;

Heilzaam bij hoofdpijn, duizeligheid, zenuwpijn, maagpijn, winderigheid, hoest, werkt pijnstillend, verfrissend. Dit is een ontspannende thee, waarvan je in slaap valt.

40 tot 50 g gedroogde lavendelbloempjes per l10 min laten trekken, het brouwsel zeven en dan 3 tot 4 kopjes per dag drinken.

Lindebloesemthee;

Stimuleert het reinigingsproces van het lichaam, werkt kalmerend ook op onrustige gedachten, heilzaam bij spanningshoofdpijn, werkt bijzonder kalmerend bij nerveuze spanningen.

1 el gedroogde bloemen 10 min, de thee zeven en hiervan twee tot vier koppen per dag.

     Meidoornthee;

Heilzaam bij stress en slapeloosheid,  werkt kalmerend op hart en zenuwstelsel, bij hoge bloeddruk, stoornissen aan bloedsomloop, hartkloppingen en hartzwakte

1 el bloemen 10 min laten trekken, de thee zeven en hiervan later op de dag steeds een beetje thee drinken.

Mariadistelthee;

Werkt lever zuiverend, beschermend (ik raad mensen in de detox deze thee dan ook aan), werkt positief bij leververvetting en –cirrose, beschermt tegen giftige stoffen en is positief bij spijsverteringsklachten en  psoriasis.

Paardenbloemthee; 

Werkt bloedzuiverend bij huidaandoeningen, is vocht afdrijvend, stimuleert de lever en de nieren

30 tot 60 g kleingesneden paardenbloemwortel met 1 lwater 10 min laten trekken, brouwsel zeven en hiervan een paar koppen per dag drinken.

Of 1theel gehakte wortel en verse bladeren overgieten met 1 glas koud water, 1 nacht laten trekken, daarna zeven en hiervan gedurende de dag slokjes van nemen.

Pepermuntbladthee;

Helpt bij hoofd- en tandpijn, kolieken, astma.
Dit is een fijne thee na een zware maaltijd, omdat het de maag kalmeert en de spijsvertering bevordert, gaat winderigheid tegen en helpt bij misselijkheid.

1 theel muntbladeren per kop in heet water 10 min laten trekken, brouwsel zeven en hiervan een twee tot vier kopjes per dag drinken.

Rooibosthee;

Bevat veel antioxidanten, werkt goed bij allergieën en is goed voor het immuniteitssysteem.

Rozemarijnthee;

Bevordert de alertheid, als je flauw voelt, werkt hoofdpijn verlichtend, verlicht spijsverteringsklachten, versterkt de mentale veerkracht en het geheugen, werkt goed bij zenuwpijnen en reumatische klachten

1 tl blaadjes 10 min laten trekken, daarna  zeven en van dit brouwsel meerdere kopjes per dag drinken.

Niet te veel van drinken en zeker niet gedurende de zwangerschap.

Rozenbottelthee;

Heilzaam bij diarree, bloedarmoede, nier- en blaasontsteking, lentemoeheid, reuma, werkt weerstand verhogend door zijn vitamine C.

1 eetlepel gehakte rozenbottel voor 2 koppen 10 min laten trekken, de thee zevenen hiervan een paar kopjes per dag drinken.

Sint-Janskruidthee; Heilzaam bij maag, lever en galstoornissen, duizeligheid, hoofdpijn en concentratie problemen, werkt ontsteking werend en krampstillend en bevordert de  galafscheiding.

1 el bloemen even aan de kook brengen, 10 min trekken, de thee zeven en hiervan gedurende 10 dagen 2 tot 4 kopjes per dag voor het ontbijt of lunch drinken. Wel uitkijken met zonnen of een bezoek aan de zonnebank als je Sint-Janskruidthee drinkt, want je kan sneller verbranden.

Salie; Helpt tegen keelpijn en koorts, werkt tegen verstoppingen. (gebruik  geen salie als je zwanger bent, salie werkt vruchtafdrijvend)

Smeerwortel;

Deze thee is slijm oplossend en werkt rustgevend.

Tijm thee;Deze thee is worm afdrijvend, werkt heilzaam bij maagontsteking, bronchitis, hoesten, astma, bij infecties, griep, verkoudheid, tandvleesontsteking en dergelijke, het verlicht maagpijn en activeert de vetverbranding. Het lost slijm op in de luchtwegen

1 theel tijm gedroogd of vers 10 min laten trekken, brouwsel daarna zeven.

Valeriaan thee;Heilzaam bij hoofdpijn, zenuwpijn, nervositeit, depressieve gevoelens

Werkt rustgevend en zorgt voor een goede nachtrust.

1 theel gesneden wortel 6 tot 8 uur laten trekken in koud water. Als kalmerend middel 4 tot 6 keer per dag een slokje drinken; tegen slapeloosheid een heel kop voor het slapen gaan.

Deze thee wordt afgeraden bij leverproblemen en voor zwangere vrouwen, hoewel valeriaan thee minder sterk is dan reguliere slaap-en kalmeringsmiddelen toch oppassen voor gewenning.

Venkel thee; Bij nieraandoeningen, keelontsteking, hoest, opgeblazen gevoel en spijsvertering klachten, winderigheid, bij borstvoeding voorkomt het deze klachten ook bij de baby, stimuleert de menstruatie (daarom niet drinken indien zwanger), is slijmoplossend en bevordert de Spijsvertering, remt bacteriegroei.

1 theel fijngestampte zaden 10 min laten trekken en hiervan voor de maaltijd 1 kop drinken.

Voor kinderen werkt hij goed bij slijm en hoest.

Vlierbloesemthee; Heilzaam bij reuma, jicht, astma, bronchitis, keelontsteking en verkoudheid, werkt kalmerend bij griep, verkoudheid en ontstekingen, bevordert de transpiratie en de bloedsomloop en is vocht afdrijvend en slijm oplossend.

Vrouwenmantel thee; Heilzaam bij menstruatie klachten en reguleert  hormoon veranderingen.

Zoethoutthee;Heilzaam bij verkoudheid, bronchitis, hoest, heesheid, werkt slijm oplossend en ontsteking werend, is licht urine afdrijvend.

Werkt bloeddruk verhogend, daarom liever niet gebruiken indien een aanleg bestaat voor hoge bloeddruk.

Dit stuk komt uit mijn leer en kook boek KOKEN MET IRENE dus voo meer info en mega gezonde rerechten en veel uitleg lees dit boek