Zoete Aardappel Recepten

Tegenwoordig is de zoete aardappel helemaal hot. Vooral als ovenfriet is de zoete aardappel enorm populair. Het is zoet van smaak en je bewerkt hem zoals je dat ook doet met de gewone aardappel. Maar wat is nou het verschil? en is een zoete aardappel wel echt gezonder dan de gewone aardappel of is dat weer een hype?

De laatste tijd horen we het steeds meer en de meeste hebben hem al eens gegeten, de zoete oranje aardappelen. Vroeger kon je hem alleen in een toko kopen, maar sinds de superfood hype is de zoete aardappel enorm populair geworden en nu overal te koop in supermarkten. Wat veel mensen niet weten is dat zoete aardappel geen aardappel maar groente is.

De zoete aardappel wordt ook wel bataten genoemd en heeft de oorsprong uit Mexico. De aardappel heeft warmte nodig om verbouwd te worden. Er zijn verschillende varianten, de meeste zijn echter langwerpig met een puntje aan het einde. In Nederland kennen we de zoete aardappelen met een rode schil en een oranje of witte kern. De zoete aardappelen behoren tot een andere familie thuis als onze bekende aardappelen. De gewone aardappelen is een nachtschade plant. Dit wil zeggen dat het nadelig kan zijn voor sommige mensen. De gewone aardappel bevat namelijk solanine wat een natuurlijke gifstof is. Wanneer je er veel van eet en je hebt gevoelige darmen of een gevoelige zenuwstelsel kan je hier last van krijgen. Darmklachten ontstaan dan maar je kan er ook lusteloosheid van worden. Ook zijn er mensen die last van hun gewichtigen ervan krijgen.  Maar dat is alleen als je er gevoelig voor bent. Wanneer deze klachten je bekend voorkomen dan is het verstandig om uitsluitend zoete aardappelen te eten. Heb je geen last van darmklachten? Dan kun je met mate de gewone aardappelen eten. In zoete aardappelen zit raffinose, dit is een suiker soort is. Raffinose kan winderigheid veroorzaken maar omdat er verschillende rassen zijn verschilt het per soort. Het is een kwestie van proberen hoe je lichaam hierop reageert.

Zetmeel en Zoete Aardappelen

De zoete aardappel bevat veel zetmeel, zelfs wat meer nog als de gewone aardappel. Verder bevat het veel vezels en daardoor zal je suikerspiegel redelijk laag blijven. Vezels en ook vet zorgen er overigens voor dat suikers langzaam opgenomen worden en de suikerspiegel niet veel beïnvloed. Ook bevatten vooral de oranje varianten veel beta-caroteen wat in het lichaam omgezet wordt in vitamine A. Ook zitten er veel anti-oxidante en enzymen in die enorme belangrijk zijn voor een goed gezondheid. Je darmen hebben veel profijt bij de enzymen. Vitamine C bevinden zich in alle soorten aardappelen maar zodra je ze schilt en kookt gaan er wel veel voedingsstoffen verloren. Ook vinden we verschillende B-vitamine,  calcium, kalium en magnesium in zoete aardappelen.

Zoete Aardappel Friet Recept

Dit heb je nodig

 • 4 zoete aardappels;
 • 3 eetlepels olijfolie;
 • 2 eetlepels meel/polenta/amandelmeel;
 • 1 teentje knoflook;
 • 1 theelepel paprikapoeder;
 • Een beetje peper en zout.

Bereiden

 1. Was de zoete aardappelen onder een stromende kraan en steek eventuele putjes er uit. Snijd de zoete aardappelen in plakken en vervolgens in dunne repen van een halve centimeter dik.  Week de friet in koud water gedurende een half uurtje. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden. Gebruik je een Airfryer of hete lucht? Stel den 180 graden in.
 2. Pel de knoflook en pers deze uit. Giet na het weken de zoete aardappels af, spoel nogmaals goed om en dep goed droog met een theedoek of keukenpapier.
 3. Stop de zoete aardappel friet in de afgedroogde kom en voeg de overige ingrediënten toe. Even schudden en verdelen over de bakplaat. Bak de zoete aardappel friet in de gedurende een half uurtje goudbruin.

Als je op internet zoekt vindt je nog veel meer  lekkere gerechten met zoete aardappelen afkomstig uit verschillende werelddelen.

Zoete Aardappelen Bewaren

Bewaar de zoete aardappel altijd in een donkere koude plek zo rond de 15 graden. Dan is hij minimaal 1 maand houdbaar. Niet kouder bewaren of in de koelkast daar gaat het heel snel rotten. Op kamer temperatuur is hij maar ruim 1 week goed, dan begint hij enorm snel zijn kwaliteit te verliezen

Er is nog een aardappel die vaak verwarmd wordt met de zoete aardappel en dat is de Yam. Deze zijn meestal rond maar kunnen ook verschillende vormen hebben. Ze hebben ook een rood jasje en zijn oranje of wit van binnen, dus lijken erg op de zoete aardappel maar behoren tot weer een andere familie als de gewone aardappel en de zoete aardappel. De yam is ook erg lekker en heeft ook zijn voordelen.

Ik heb 4 kookboeken geschreven (of samen geschreven)

 • Natuurlijk samen koken (enorm dik en enorm kleurrijk)
 • Gezonde wereld gerechten
 • Koken met Irene (of te wel koken met allergieën)
 • Oudhollands bakboek (oude recepten in een gezond jasje)

Nu alle boeken maar 10 euro. Mail me en ik stuur ze op.

https://www.persoonlijke-voeding.nl/boek.php

Wil je graag weten welke voeding bij je past en waar je klachten en ziekte vandaan komen, en de oplossing kijk dan op:  www.persoonlijke-voeding.nl

Voor goede supplementen ga naar  www.nutritioncompany.eu dit is een groothandel die alleen maar goede producten verkoopt. Je mag mijn praktijk kortingscode van 20% gebruiken de code is: 221292

2021-11-04T16:37:45+01:00

Share This Story, Choose Your Platform!

Over de auteur: Irene

Ik ben Irene en ben voedingstherapeut, kinesioloog en heb 12 gezondheidsboeken geschreven. Ik werk in mijn praktijk al vanaf 2003 en kan alle klachten behandelen. Wil je meer weten kijk dan op: http://www.persoonlijke-voeding.nl/overmij.php
Ga naar de bovenkant