BAKKEN KOKEN EN ZOETEN MET ERYTHRITOL

Erythritol  is een 100% natuurlijke zoetstof uit o.a  fruit of mais en heeft ongeveer dezelfde zoetstof als suiker maar zal de suikerspiegel niet beïnvloeden. Daarom is het enorm geschikt bij diabetes, suikerspiegelschommelingen, om mee af te vallen en werkt tegen verschillende welvaartziekte die verergeren door gewone suiker zoals vaat klachten, hoog cholesterol.  De bloedsuikerwaarde en insuline level verhogen niet als je dit eet. Ook de tanden hebben er geen last hiervan, sterker nog het neutraliseert de zuurgraad in de mond wat positief is om plak en gaatjes tegen te gaan.

Het smaakt zoet er zitten vrijwel geen calorieën in. Het is gemaakt van bijna 100% koolhydraten waar je van kan schrikken echter het wordt NIET opgenomen waardoor je er niet van kan aankomen of een nadelig effect hefet in ons lichaam. Maximaal 10% komt in de dikke darm terecht en dat is zo weinig dat dit geen darmklachten kan geven (uitzonderingen daargelaten). Het gaat via de dunne darm het bloed in en verlaat via de nieren zonder dat dit sporen nalaat in je lichaam.

Het wordt gewonnen door fermentatie uit glucose het wordt daarna gedroogd, gefilterd en gezuiverd, er ontstaan dan witte korreltjes wat lijkt op suiker.  Bij fermentatie denken histamine gevoelige mensen al gauw dat ze het niet mogen, toch schijnt dat niet het geval te zijn en is de histamine laag.

Het product is dus niet ongezond, maar ook niet  gezond. Het voegt niks toe aan het lichaam omdat het geen voedingswaarde heeft en je gebruikt het daarom met mate als smaakmaker in je recepten, en doordat je geen suiker gebruikt doe je zo veel voor je gezondheid.

Het mag ook verhit worden en kan in je warme dranken en bakrecepten

Er zijn op dit moment geen wetenschappelijke nadelige gevolgen bekend van dit product. Ook heeft het geen invloed  dat als je dit eet je steeds meer zoet wilt hebben. Het enige is wel dat je niet afleert om de zoete smaak heerlijk te vinden, maar ja wie houdt niet van zoet, ze zijn er maar meeste lusten het te graag.

Ga naar https://www.greensweet-stevia.nl  hier kun je het bestellen. Met de code Irene-20 krijg je op je bestelling altijd 20% korting

Lees ook Stevia

Appeltaart.

 

250 gr. volkoren speltmeel (of glutenvrij meel)

150 gr. Roomboter of kokosvet

3 el. Erythitol

1 bio ei

Keltisch zeezout/Himalayazout

1 el. bakpoeder

3 bio appels

40 gr. krenten en rozijnen

50 gr. Erythritol met kaneel

 

 • Meng zout en bakpoeder door het meel.
 • Snij de koude boter tot kruimels in het meel.
 • Voeg de erythritol en het ei bij het deeg en kneed het even flink door.
 • Laat het deeg in de koelkast even rusten.
 • Schil de appels, haal het klokhuis eruit en snij ze in plakjes.
 • Meng de appel met de krenten en rozijnen, erythritol de  kaneel versie
 • Verwarm de oven voor op 200°.
 • Neem het deeg uit de koelkast en leg een stukje ervan weg voor het raamwerk.
 • Strooi meel op het aanrecht en rol het deeg uit.
 • Vet een springvorm van 30 cm. Ø goed in en leg een goed uitgerolde lap deeg erin (gaat bij volkoren meel moeilijker dan bij bloem, dus het in stukjes erin leggen en plak ze goed aan elkaar in het blik.

Een andere techniek: meet de opstaande rand en probeer niet meer dan 2 stukken deeg te snijden met een pizzasnijder voor de rand. Doe deze in de vorm en plak de randen evt. met wat water aan elkaar. Leg dan de bodem erin. Dit kunnen  meerdere stukken zijn, zie je toch niet meer en je hebt in ieder geval een nette rand.

 • Leg het appelmengsel dakpansgewijs op het deeg.
 • Rol het achtergebleven deeg uit en snij er lange dunne reepjes van ongeveer 1cm. breed en leg de reepjes als een raam erop.
 • Je kunt er ei overheen strijken of, als de appeltaart klaar is, wat verwarmde abrikozenjam voor een mooie glans (optioneel).
 • Bak de appeltaart gaar, controleer hem regelmatig en leg, als hij te donker wordt, wat aluminiumfolie erop.

 

Oven:  200 °, baktijd:  90 minuten.

 MEER VAN DEZE RECEPTEN ZIE MIJN OUDHOLLANDS BAKBOEK van 10 euro   https://www.persoonlijke-voeding.nl/boek.php

P.s wanneer er zoet wordt gebruikt in de recepten kun je het vervangen met erythritol, toen ik het boek maakte was dit nog niet zo bekend.