Meer dan de helft van de vrouwen krijgt in haar leven met een blaasontsteking te maken, maar er zijn ook vrouwen die het jaarlijks krijgen en dat percentage is best hoog. Van alle  blaasontstekingen ontstaat het merendeel door een E-Coli bacteriën vanuit de darmen. Er zijn ook andere soorten die blaasontstekingen kunnen veroorzaken zoals de proteus mirabilis, kledseilla Pneumoniae en de staphylococcus saprophyticus.

Er zijn vele redenen waardoor het kan ontstaan zoals: Seksuele activiteiten (daarna plassen of vaginale spoeling) , zwangerschap, menopauze, suikerziekte, obesitas, constipatie, Geen goede reiniging of verkeerde PH producten, niet goed uitplassen, onvoldoende drinken uiteraard ook een verminderd immuunsysteem. Maar ook dat een blaas door eerdere blaasontstekingen beschadigd is waardoor je ook sneller weer last krijgt. Daarnaast kan een slechte darmcultuur met teveel E-coli ook een reden of bij reden zijn,

Wanneer je 1 keer blaasontsteking hebt gehad weet je met meteen als je het weer hebt, dat snijdende brandende gevoel als je begint met plassen. Mannen kunnen het ook krijgen maar wel veel minder snel dan vrouwen omdat de plasbuis zo lang is. Mannen moeten wel oppassen bij anaal maar zeker niet is dat de oorzaak hoor.

Wanneer je een blaasontsteking hebt kun je naar de huisarts gaan voor een test. Je brengt urine en krijgt bij een positieve test een antibiotica kuur. Die maakt alle bacteriën dood en dus ook de goede darmflora die zo belangrijk is voor immuunsysteem en bestrijding tegen de E-coli en uiteraard voor een goede vertering. Een goede Probiotica speciaal voor na een antibiotica kuur is noodzakelijk.

Er zijn ook vrouwen die absoluut geen antibiotica willen gebruiken, en eerst met natuurlijke producten willen proberen. Ook als je snel en vaak blaasontstekingen hebt kun je preventief op een natuurlijke manier werken om dit te voorkomen. Er zijn zelfs vrouwen die dagelijks voor altijd een klein beetje antibiotica moeten nemen tegen de blaasontsteking. Uiteraard is dit zo slecht voor het lichaam en de oorzaak pak je niet aan, sterker nog het verregend zelf. (goede test bij mij is van belang samen met dit onderstaande natuurlijke product)

Er is nu een nieuw product op de markt gekomen (2022) die ik persoonlijk erg goed vindt. Hierin zit

  • D-mannose
  • 2- fucosyllactose
  • Cranberry (Veenbessen)
  • ECG en EGCG
  • Vitamine C
  • Quercetine

Deze combinatie is geweldig en zal uitleggen waarom

D-mannose: Is een natuurlijke suiker dat op de epitheelcellen van de blaas zitten, dat hoort. Maar de E-coli bacterie hecht zich hieraan zodat het vast zit op de epitheelcellen en kunnen zo een blaasontsteking veroorzaken. Wanneer je D-mannose in hoge mate inneemt veranderd deze niet in structuur en wordt meteen uitgescheiden en dus komt het snel in de blaas terecht dit heeft een groot voordeel. Want de E-coli bacterie hecht zich namelijk erg graag aan vrij zwevende D-mannose, liever dan die op de wand zit. Wanneer je plast dan plas je de D-mannose uit met de E-coli bacterie daarop. Drink daarom ook veel erbij zodat je vaak moet plassen. De E-coli die wel al vast zit aan de wand laat zelfs los want de vrije D-mannose (natuurlijke suiker) is veel interessanter dan die vast zit. D-mannose heeft ook nog een vocht afvoerend effect waardoor je sneller moet plassen.

2- fucosyllactose (fut 2), dit is een product die normaal gesproken door een lichaamseigen gen wordt afgescheiden. 1 op de 5 mensen hebben dat gen niet waardoor ze slijmvlies problemen krijgen. Dit resulteert in vaak blaasontsteking maar ook elders in het lichaam droge slijmvliezen waar ook weer darmproblemen door ontstaan en de E-coli bacterie kan verergeren.  Ook kan tijdelijk dit gen inactief zijn. Deze stof wat dit gen afscheid kun je ook slikken en uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat deze de hechting van bacteriën in de blaaswand verminderen. Maar uiteraard is het ook belangrijk om de E-coli-bacterie in de darmen aan te pakken. In kleine mate hoort het in de darmen,  maar als de darmconditie niet in orde is (verkeerde voeding, zwakke darmflora, gemis van het gen) , zal er teveel E-coli zijn wat de kans op blaasontstekingen verhoogd. Deze stof zorgt dat pathogenen niet kunnen hechten aan de darmwand sneller uitgescheiden worden en dus de kans op blaasontsteking na een tijdje enorm verminderen

Cranberry (veenbes dat is hetzelfde ) kennen wel en hiervan is bekend dat het proanthocyanidines A-type bevatten die de hechting van de E-coli aan de wand verminderen/ vorkomen.

EGCG komt uit groene thee bladeren en deze zorgen ervoor dat de symptomen verminderen bij blaasontstekingen en heeft een antibacterieel effect ook in de darmen waar meestal de blaasontstekingen vandaan komen.

Vitamine C. deze maakt de blaasinhoud zuur daar hebben de bacteriën een hekel aan wat er namelijk gebeurt is dat de door de E-coli gevormde nitriet omgezet wordt in stikstofoxide en dit is antibacterieel.

Quercetine: dit is een krachtige antioxidant met een antibacteriële functie die ook nog eens een oplossend effect heeft op de bio-film van vele bacteriën. Een bio film is eigenlijk een soort schild om de bacteriën heen om zichzelf te beschermen en door quercetine maak je deze stuk waardoor de bacterie kwetsbaarder is.

Alles wat je hier leest zit in 1 product. Ik mag door de wet niet vertellen welke dat is. Van dat product neem je 4 x per dag een capsule bij blaasontsteking en bij preventie 2 per dag. Dat kun je ook doen als je weet welke tijd van het jaar je er veel last van hebt, hier kun je mee spelen. Maar uiteraard mag je me altijd mailen irene.lelieveld@home.nl en vertel ik je welk enorm goed product dit is.

Daarnaast adviseer ik daar wel altijd een gebufferde C bij, deze doet niet zoveel voor de blaasontsteking zelf, MAAR deze is meer gericht om je immuunsysteem een goede boest te geven wat net zo belangrijk is.

Als er vaak blaasontstekingen zijn is mijn ervaring dat dit ook gepaard gaat met verkeerde voeding. Dat hoeft niet per definitie ongezond te zijn, maar voeding die niet bij je past. Iedereen heeft een eigen voedingsplan en als je wilt weten welke dit is kan ik dit voor je uittesten.

Kijk op www.persoonlijke-voeding.l

Lees meer over blaasontstekingen dit artikel