Een blaasontsteking (cystitis) is een ontsteking van het slijmvlies van de blaas en urinebuis die meestal een bacteriële oorzaak heeft. Vaak gaat het om de E.coli-bacterie, die normaal gesproken in de darmen voorkomt. Wanneer de bacterie via de plasbuis de blaas binnenkomt, hecht deze zich aan de blaaswand waardoor deze gaat ontsteken. Er zijn nog een aantal andere oorzaken zoals irritatie door een blaassteen, slechte hygiëne, voedingsstoffen die irritatie opwekken, onvoldoende vocht, zwangerschap, chemische stoffen of menopauze. Zo kan ook iemand die diabetes heeft last van een blaasontsteking krijgen door gebruik van bepaalde geneesmiddelen (methenaminemandelaat, nitrolurantoïne en cyclofosfamide) Blaasontsteking kan ook veroorzaakt worden door diverse andere bacteriën en parasieten of door vaginale deodorant. In het laboratorium kan precies worden vastgesteld wat de ontsteking heeft veroorzaakt.

Verschijnselen: 

  • Vaak aandrang om te plassen, maar per keer komen er maar kleine beetjes
  • Branderig gevoel bij het plassen
  • Buikpijn
  • Troebele urine met een onaangename geur
  • Bloed bij de urine

De aandoening kan plotseling opkomen en beginnen met pijn in de onderrug en kan leiden tot nier infectie. De urine ziet er vaak wat melkachtig uit en kan vies ruiken doordat er pus en bacteriën in zitten. Een blaasontsteking is dus een vervelende en pijnlijke kwaal en kan voortdurend terugkomen.
Antibiotica
Chronische blaasontsteking is met antibiotica nauwelijks meer te behandelen. Antibiotica kan ernstige spijsverteringsproblemen geven vanwege de vernietiging van de goede darmflora bacteriën. Hierdoor kan diarree ontstaan. Bij herhaaldelijk gebruik van antibiotica kan een resistentie ontstaan voor de veroorzakende bacteriën, meestal de E.coli. Dit neemt zorgwekkend toe. Het vinden van werkzame, andere behandelingen is daardoor noodzaak geworden.

De blaas en urinewegen worden beschermd door het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Tijdens de overgang  krijgen vrouwen sneller blaasontstekingen  door de hormoonveranderingen. Normaal gesproken zorgt oestrogeen ervoor dat de blaaswand en de plasbuis stevig blijven. Omdat dit hormoon  afneemt, neemt de kracht van dit slijmvlies ook af en de kans op infecties vergroot daardoor. Rond deze organen zitten namelijk heel veel oestrogeenreceptoren (een receptor is een soort sleutelgat waar alleen oestrogeen in past.) Vooral na de menopauze, als het oestrogeen enorm laag is, zie je vaak dat vrouwen veel last krijgen van hun blaas. Dat zijn symptomen die puur te wijten zijn aan het slinken van de slijmvliezen en het meer basisch worden van de zuurgraad in de vagina. Normaal, zeker voor de overgang, is een vagina “zuur”. Dat zorgt ervoor dat bacteriën daar in de buurt gedood worden. De vagina, anus en plasbuis liggen heel dicht bij elkaar.

  • Daarom is de kans bij vrouwen in het algemeen veel groter om een blaasontsteking te krijgen dan bij mannen. Goed je billen afvegen, van voor naar achteren, is erg belangrijk.
  • Ook moet je ervoor zorgen dat er nooit ontlasting achterblijft op je anus, want die kan door een verschuivende slip verspreid worden.
  • Na het vrijen meteen wassen is belangrijk. Ook inwendig met een vaginale spoeling, daarna een vaginale probiotica om de flora te herstellen.

Nadeel is dat, als je eenmaal een blaasontsteking hebt gehad, er littekens zijn achtergebleven. Daar kunnen bacteriën gemakkelijk op gaan zitten. Wat we ook vaak zien is dat wanneer vrouwen toch een antibioticakuur hebben gehad, hun darm- en vaginale flora zo hebben geleden dat ze hierdoor schimmels krijgen. Deze kunnen vaginaal zijn maar candida   kan ook in de darmen voorkomen.

Wat is urine? Urine bestaat voor 95% uit water dat vol zit met afvalstoffen die de nieren uit het bloed hebben gefilterd. Als je vaak moet plassen, kan dit, naast teveel water drinken of een zwakke blaas hebben, ook veroorzaakt worden door teveel alcohol of cafeïnerijke producten. Minder onschuldige aandoeningen als je vaak moet plassen, zijn diabetes, nieraandoeningen of de afwezigheid van het hormoon ADH, waardoor je nieren het water niet kunnen vasthouden (dit zie je ook vaak bij teveel alcoholgebruik en gaat ook vaak samen met diabetes). Te weinig plassen is meestal een teken van te weinig drinken. Natuurlijk kunnen diarree, overgeven, hart- en nierproblemen ook een oorzaak zijn van te weinig urineren.

Hoeveel moet je drinken? Er wordt altijd verteld dat je 2 liter water nodig hebt per dag, meer drinken is ongezond en belast de nieren onnodig en je spoelt
 veel mineralen weg. (tenzij je heel hard werkt, veel sport en dus veel zweet). Als je fruit en groenten eet, krijg je heel wat water binnen, want deze 
bestaan voor meer dan 70% uit water. Je hebt een halve kilo groenten en fruit nodig op een dag, dus dan heb je al heel wat vocht binnen. Het is echt heel 
belangrijk dat je de hele dag water drinkt om je lichaam te voeden en 1,5 liter is dan voldoende (tenzij je veel zweet, dan meer). Je urine is een mooie 
graadmeter om te zien of je voldoende drinkt.

1)               Lichte, zeer doorschijnende plas = teveel gedronken. Dit kan negatief voor de nieren zijn als je dit te lang achter elkaar doet. Bovendien spoel je veel mineralen weg.

2)               Een donkere plas = te weinig gedronken. Ook dit is erg slecht voor je hele lichaam maar vooral voor de lever, want dit betekent dat er teveel afvalstoffen in het lichaam verblijven.

3)               Lichtgele plas = prima. Als elke plas deze kleur heeft, (ochtendurine is altijd donkerder, dat is normaal), weet je dat je voldoende hebt gedronken. Dat is bij iedereen anders. Sommige mensen hebben echt minder water nodig dan anderen.

 

Ook de geur van urine verklapt veel. Sterke, vies ruikende plas is een teken van teveel afvalstoffen in het lichaam. In de ochtend is de plas altijd donkerder dat is normaal. Heb je medicijnen of supplementen genomen en zeker B-vitamines, dan kan je plas er knalgeel uitzien. Het overschot aan B-vitamines plas je gewoon uit. Dat noem ik nog eens een duur plasje. Wanneer je gezond eet, hoef je maar een lichte B-vitamine te nemen (max. 100% ADH) Tegenwoordig worden belachelijk hoog gedoseerde B-vitamines geadviseerd, waarvan je het teveel gewoon uitplast.

 

Vreemd uitziende plas.

Verder kan je plas ook vaak verschillend van substantie zijn. Zo kan de urine heel troebel of schuimend zijn. Op zich hoeft dit geen probleem te zijn, als het af en toe eens voorkomt. Krijg je er ook klachten bij, dan kan het duiden op teveel witte bloedcellen en pus in je plas. Vaak heb je dan ook buikpijn en een  branderig gevoel bij het plassen. Dan zou ik zeker even je plasje wegbrengen naar een huisarts. Dit kan duiden op een ontsteking in de blaas of de filters van de nieren.

Soms zie je aan het eind van je plas dat je plas wittig wordt. Dat kan een teken zijn van een hoog gehalte aan fosfaatzouten. Als dat af en toe eens voorkomt, is het geen probleem. Zie je het opvallend vaak, dan zou ik ook hiermee even naar de dokter gaan. De fosfaatzouten kunnen nierstenen veroorzaken maar de wittige plas kan ook duiden op een lekkage van het lymfesysteem.

Sommige mensen plassen bruinig en soms ook nog met schuim erbij, net een biertje. Dat is wel iets om in de gaten te houden. Sporadisch is het geen probleem maar zie je dit vaak, ook dan weer naar de arts. Dit kan met behoorlijk wat aandoeningen te maken hebben zoals: problemen met rode bloedcellen, een leveraandoening, geblokkeerde galwegen, hepatitis.

Rode plas kan ontstaan door voedsel wat je hebt gegeten en als het een keertje voorkomt, geen probleem. Blijft de urine lang rood, dan is het een teken dat je bloed plast. Ook dit kan eens een keer gebeuren en geen paniek maar toch even naar de dokter. Dit kan te maken hebben met ontstekingen in de blaas of nieren.

Tot op zekere hoogte kun je zelf je blaasontsteking behandelen. Is de situatie na een paar dagen niet verbeterd of zelfs verslechterd, dan moet je echt een kuur hebben.

Er is een nieuw product (2022) onder dit artikel zie je een link lees die ook even, erg interessant

1)    Neem altijd een probioticakuur (begin een sterke en milde onderhoud)

2)    Elke dag 2 glazen cranberrysap (tijdens blaasontsteking) Na blaasontsteking kun je hiermee stoppen dus niet als onderhoud

3)    Elke dag 1,5 tot 2 liter water

4)     Vitamine-C 500 milligram (niet gebufferd)Moet zuur zijn  dit neem je 3 a 4 x per dag   ONDERHOUD IS 2X PER DAG 500 MILLIGRAM

5)    Zink 15 /25 milligram  ELKE DAG (GEEN OXIDE)

6)    D-mannose, 3x daags 1500 mg of beter is om de 3 uur 500 mg nemen  ONDERHOUD IS 2X PER DAG 500 MILLIGRAM

7)    Vaginale zetpil met probiotica door een slechte vaginale flora kunnen vrouwen ook sneller blaasontsteking krijgen, MAAR DAT alleen als je merkt dat je vaginale flora ook uit balans is.

8)    Eet gezond, dus veel groenten, fruit en volkoren producten.

9)    Laat koffie, melkproducten, zwarte thee, chocolade, alcohol en alles waar suiker en witte bloem in zit, achterwege

10) Ga niet ontgiften, maar eet gewoon gezond en slaap veel.

11) Overgang kan ook door onbalans ontstaan. Oestrogeen houdt slijmvliezen sterk.

12) Vaak blaasontsteking doordat je weinig plast neem dan thee van paardenbloem, brandnetel, munt of maisharen, janaanse thee en guldenroede. Verder eet wat meer peterselie, venkel, lepel manuka honing

13) Dagelijks een rauwe knoflook helpt tegen E—coli

14) Vaak als er een e-coli bacterie het probleem is komt dat omdat je te weinig Bifiodo bacterieen in je darmen hebt, neem probiotica en verhoog je vezel opnamen. h

 

NEEM ELKE DAG ALS PREVENTIEF ONDERHOUD DEZE THEE,

Drink BUCHU thee tegen BLAASONTSTEKING Dit is de beste thee ter voorkoming. Drink hem preventief elke dag.

 

Door de wet mag ik geen supplementen advies geven. Maar let op er is veel rommel op de markt zorg dat je altijd goede supplementen hebt. Mail me voor merken, ook de thee weet ik een hele goede voor, en heb overal kortingscodes voor dat scheelt.  http://www.persoonlijke-voeding.nl

Voor supplementen ga naar  www.nutritioncompany.eu dit is een groothandel die alleen maar goede producten verkoopt. Je mag mijn praktijk kortingscode van 20% gebruiken code is 221292