Wat heb je nodig:

     Water kefir korrels,

Biologische suiker, gebruik geen honing of zoetstoffen.

Biologisch gedroogd fruit (dadel, abrikozen, rozijnen, vijgen), er moet op gelet worden dat het niet gezwaveld is.

Bronwater

Een pot of weckfles. Glazen flessen het liefste met een beugel sluiting Eventueel elastiekjes.

Plastic vergiet. Plastic kommen. Dun doek om pot af te dekken (eventueel)

Gebruik geen metaal daar kunnen de korrels niet tegen en schoonmaakmiddelen vinden ze ook niet erg prettig. Dus je spullen van plastic of glas en niet schoonmaken met sopjes maar gewoon goed afspoelen en met een borstel schoonmaken.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        

   De verhoudingen zijn:
20 gram kefir korrels
2 deciliter bronwater
10 gram biologische rietsuiker of biologische kristalsuiker
1 gedroogde vijg, of abrikoos of dadel. (zoete ongezwavelde vruchten)
Een schijfje biologische citroen, of een gewone maar dan goed geschild.
Bereidingswijze
De korrels vermeerderen zich als ze het naar hun zin hebben, dat wil zeggen als ze te eten krijgen wat ze lekker vinden en als je lief voor ze bent, kou vinden ze ook niet echt lekker maar te warm dus in de zon zetten is ook niet goed.
Spoel om te beginnen de korrels goed af met bronwater (zonder koolzuur) in een plastic vergiet.
Leg de korrels in je weckfles of pot.
Meet 2 deciliter bronwater af en los daar de suiker in op. Ik heb gemerkt dat het niet erg is als niet alle suiker is opgelost voordat je het bij je kefir korrels doet.
Giet het water met je suiker oplossing voorzichtig bij je korrels. Doe daar bij 1 vijg of abrikoos en een dadel. (ik had 2 dadels en abrikoos en dat ging ook goed ) Dan nog een schijfje biologische citroen of een schijfje goed geschilde gewone citroen.
Roer het voorzichtig door met een plastic lepel.
……………..
Leg de deksel van je weckpot er losjes op of sluit hem helemaal af als je een pot met waterslot hebt.
Ook kun je op een pot een dunne doek met een elastiek doen zodat er geen beestjes bij kunnen. Als je geen waterslot hebt sluit hem dan niet helemaal af met de klemmetjes omdat de kans op ontploffen door de opgebouwde koolzuur wel groot is.
Laat dit 2 dagen staan op een plek die lekker van temperatuur is maar niet in de zon. Bij mij staan ze in de keuken op mijn werkblad.
Af en toe voorzichtig de inhoud van de pot door roeren maar niet te vaak.
Je zal zien dat er leuke dingen gaan gebeuren in de pot, fruit gaat opstijgen en er komen allerlei belletjes in je water. Ook dansende kefir korrels zijn niet vreemd om in de pot te zien. Allerlei schuim en belletjes op je kefir water is dus heel normaal.
………………..
Na 2 dagen ga je de inhoud van de pot door een plastic zeef in de plastic bak gieten.
Haal het fruit (dadel, vijg, citroen) er uit en knijp de citroen uit boven het kefir water.
Gooi de dadel en vijg of ander gedroogd fruit weg, er zit geen smaak meer aan en heeft gediend als voedsel voor de kefir korrels.
Giet het kefir water in de glazen flessen of pot, je kan die nog wat voeden met suiker, gedroogd fruit, gember, appel etc.
De mogelijkheden die op internet te vinden zijn zijn bijna eindeloos.
Gebruik gember trouwens nooit in de 1e fermentatie omdat gember antibacterieel is en dat is niet goed voor je korrels. Laat ook dit nog 1 of twee dagen op de aanrecht/warme plek staan om na te fermenteren.
Ontlucht af en toe de flessen omdat ze anders kunnen ontploffen. Zet ze na die twee dagen in de koelkast waar de fermentatie een minimum bereikt en waar je de kefir drank denk ik nog een week kan bewaren.
……………..
Mijn ervaringen met de Kefirshop.nl om je waterkefir te bestellen zijn uitstekend. En ze zijn erg vriendelijk en beantwoorden de vragen van een beginneling zoals ik zonder problemen. Ook heb ik twee potten met waterslot staan om de 1e en tweede fermentatie in te doen. Ik had vandaag een erg spuitende fles met heel veel druk toen ik hem open maakte, is niet heel erg maar geeft zo’n rotzooi. Ik giet de 2e fermentatie morgen over in beugelsluiting flessen en zet dit in de koelkast.
Dit recept is van mijn vriendin Jolanda Joosten
.