Ik heb 6 verschillende soorten amandelmelk getset

Amandelmelk is erg in tegenwoordig een big business en steeds meer merken komen op de markt. . Een pak koemelk kost minder dan 1 euro terwijl amandelmelk het bubbelen kost. Waar zit dat nou in vroeg ik me af en klopt die prijs wel?

Je zou toch denken dat  koemelk veel duurder zou moeten zijn, want je hebt dieren nodig,, stal, boer, eten, apparatuur en verpakkingen materiaal. Duur proces zou je zeggen. Ja klopt en toch maar 1 euro betalen voor je pak melk. Je kunt dus al zien dat boeren veel te weinig krijgen voor hun product.

De amandelen moeten dus duurder zijn. Nee zeker niet, het groeit vanzelf aan een boom, alleen plukken en schoonmaken kost geld. Toch kost 100 gram niet bio amandelen toch gauw 1 euro, wat best duur is. Uiteraard zullen bedrijven die er amandelmelk van maken het groot inkopen en waarschijnlijk nog niet eens de helft ervoor betaald. Maak je amandelmelk zelf ben je ongeveer 1,10  voor kwijt en het werk en biologisch 2,10 en doe je dat met bronwater kan je bij beide nog 40 cent bijtellen. Ik heb zelf een smaak onderzoekje gedaan naar 5 merken en 1 zelf gemaakte en hieronder de uitslag.

Note 1: Veel mensen laten koemelk staan, prima maar amandelmelk is geen vervanging want er zitten amper eiwitten in. Zorg dat je die eiwitten elders uit je eten haalt.

Note 2: Ik noem het amandelmelk maar officieel is dat niet de juiste benaming, melk is een beschermende naam dus je zult op de verpakkingen amandel drink zien staan. In de volksmond noemen we het melk.

DE AMANDELMELK TEST prijzen zijn op eind 2019 begin 2020 gebaseerd

Ik heb 6 soorten amandelmelk gekozen van prijzen tussen de 1,69 en 2,85 in en 1 zelf gemaakt. Ze zijn allemaal ongezoet, 2 zijn biologische en 4 niet

 

 1) DM Bio amandel drink     2,85

Er zit in:  7%  biologisch amandelen, kraanwater en zout ( er zit 1,1 gram eiwit op 100 ml)

Smaak: zaten klonters in wat erg vies is. Het ruikt en smaakt heel sterk naar amandelen. Het wordt met kraanwater gemaakt. Ik vind deze echt vies en zal hem niet meer kopen ook al is hij het gezondste hij is absoluut ook de duurste. (en dat voor de DM die als goedkoop aangeschreven staat)

Voordeel: Bio, meeste eiwit 100 ml 1,1 en echt de gezondste

Nadeel: klonters in, smaak veel te sterk en overheersend, alles wat je ermee maakt overheerst de amandel smaak, en de prijs veel te duur

2) ZONNATURA amandel drink    2,69

Er zit in: 5% biologische amandel,  kraanwater en zeezout, ( er zit 0,8 gram eiwit in op 100 ml )

Smaak;  structuur en smaak zijn prima.  Weinig over te zeggen gewoon prima.

Voordeel: bio, best veel amandel, en smaak wel aardig,  en erg puur, ook gezonde variant deze.

nadeel toch de prijs kan een klein nadeel zijn (hoewel zelf namaken ongeveer hetzelfde kost)

 

3)ALPRO Almond  2,19

Er zit in: Amandel 2,3% kraanwater tricalciumfosfaat (E-341), zeezout, johannesbroodpitmeel en gellangom, lecithine, zonnebloemolie, vit B2,B12,E,D2  (er zit 0-,4 g eiwit in op 100 gram)

Smaak: Structuur en smaak zijn prima. Ik vindt deze erg duur als je maar 2% amandel krijgt, er zitten veel best veel hulpstoffen in en 1 ervan is zelf synthetisch (e-341) en staat bij E-nummers in het rood. Deze is verrijkt met vitamine, (wel de moeilijk opneembaar, maar goed het zit erin) eiwit 0,4 op 100 ml.

Voordeel: geen enkele

Nadeel: veel te weinig amandel voor dat geld en zeer laag in eiwit, erg duur, en een gevaarlijke e-nummer erin en veel te duur, ook de extra zonnebloemolie is niet gezond

IK raad deze absoluut af en is de slechtste uit de test

Een vergelijkbaar product zonder dat gevaarlijke e-nummer is amandel drink van AH., Je betaald ook nog 50 cent minder terwijl de smaak ongeveer hetzelfde. Bovendien krijg je meer amandel en extra calcium.

4) AH Amandel drink (eigen merk) 1,69

 

Er zit in: 2,5 amandelen, kraanwater, calcium, zeezout, johannesbroodpitmeel, gellangom, lecithine Vitamine; B2, B12, D, E (er zit 0,5 gram eiwit in op 100 gram)

Smaak: Smaak en structuur zijn prima en de prijs is goed. Verrijkt met extra vitamine en calcium (wel moeilijk opneembaar)  verdikkingsmiddel en gellangom staan op de e-lijst op Orange dus niet teveel ervan nemen, lecithine is een groen e-nummer en dus prima) Hoeveelheid calcium is net zoveel als in glas melk, en er zit vitamine D in voor opname.

Voordeel: prijs, smaak en structuur en extra vitamine

Nadeel weinig amandel en 2 E-nummers die op Orange staan

 

5) BLEU DIAMOND  almond Breez 1,79

Er zit in: Amandel 2% bronwater calcium, zeezout, zonnebloemlecithine, gellangom, natuurlijke aroma, D2, B12 (en dus calcium) ( er zit 0,5 gram eiwit in op 100 ml )

Deze vindt ik echt enorm lekker, heel zacht en hele positieve energie kwam ervan af. Dat ze er bronwater in hebben gedaan vindt ik heel bijzonder en dan merk je ook echt wel. Geen enkel merk heeft dit gedaan en is voor mij een enorme meerwaarde. Dat het verrijkt is met calcium 120 Mg per 100 ml wat gelijk staat aan een glas koemelk, ook zit er vitamine D in voor betere opnamen, helaas wel  de slecht opneembare vorm, maar het zit erin wat voor vele toch voordeel kan hebben en er zit B12 in, zodat vegan mensen toch wat extra binnen krijgen. Natuurlijk aroma is volgens mij vanille, De gellangom is een E-418 en is natuurlijk maar ik zie ik toch staan bij Orange groep dus niet teveel van nemen. Zonnebloemlecitine is natuurlijk en staat op de E-nummer lijst op E322 en is groen dus prima. Hoeveelheid

Voordeel: smaak, structuur, prijs, en bronwater en verrijkt met vitamine en calcium,

Nadeel: weinig amandel en 1 E-nummer die op Orange staat

 

6) amandel melk zelf maken (tussen 1 euro en 2,40)

100 gram amandelen op 1 liter (Bron)water en kun je nog wat zout of zoets in doen, of vanille  (geen idee hoeveel % je dan overhoud in de melk en hoeveel eiwitten)

Smaak: Natuurlijk, lekker en zachte structuur. Er zit verder niks in dus puurder en gezonder kan niet. Je ziet wel dat er drap onderin  zitten en houdbaarheid is ook maar een paar dagen

Voordeel: Smaak, structuur en puurheid en van de drap kun je koekjes maken

Nadeel: Niet lang houdbaar, snel drap onderin

KOSTEN

Niet bio amandelen 1 euro en alleen kraanwater kost 1 euro

Biologisch amandelen 2 euro en bronwater 40 cent dus samen 2,40

Dan kun je nog smaak toevoegen dit kost wat en je moet het  maken, alles schoonmaken, kaasdoek uitspoelen, stroom (ook dat kost eigenlijk wel geld) Als je extra calcium en vitamine zou willen moet je nog vitamine kopen.

 Dus de prijs is dan dus altijd duurder dan ik bovenaan vermeld heb

 

conclusie    Tja ik koop het liever en voor smaak de Almond Breeze, en voor gezondheid Zonnatura

 

AMANDELMELK

 • 100 gram amandelen (of bio)
 • 1 liter water (of bronwater)
 • Smaak naar keuze (zoet van honing, rijsstroop of , vanille, cacao, carobe enz0
 1. Amandelen in blender met 1 liter water
 2. Alles klein maken in de blender
 3. Alles in een kaasdoek of pantysokje
 4. Als je amandelen weekt van te voren is 1 liter water genoeg, week je ze niet dan 1,5 liter want de amandelen zuigen heel veel water op
 5. Amandelmelk is klaar en de pulp daar maak je koekjes van of doe je door de (plantaardige) yoghurt)

 

AMANDELPULP ROBUSTE KOEKEN

Pulp maken we amandelkoekjes

 • 100 gram vet (echte boter, bio-boter, kokosvet)
 • 70 gram palmbloesemsuiker
 • 200 gram glutenvrij meel
 • 1 ei
 • 1 theelepel (wijnsteen) bakpoeder
 • Smaak naar keuze, pindakaas, cacao, kaneel enz
 1. Alles samen mengen (mengsel is plakkerig)
 2. Maak robuuste koeken ervan op bakpapier
 3. 180 graden 15 minuten (sommige ovens 20 min)

 

[/fusion_text][/fusion_builder_

column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]