De decembermaand is een gezellige maand met lekker eten. Voor een goed figuur en je gezondheid is deze maand wat minder geschikt. In deze drukke, koude maand zijn de meeste sporters minder actief, dus de kilo’s kunnen er zo aanvliegen. Maar na de feestdagen gaan we er weer gezond en verantwoord tegenaan met een simpele grote schoonmaak voor ons lichaam. We vallen af en gaan de suikerspiegel en ons lichaam weer in balans brengen met gezond en verantwoord voedsel.

Het lichaam is elke dag bezig om te herstellen, ontgiften en je gezond te houden maar je kunt het zeker een handje helpen met gezond voedsel. De lever is een heel belangrijk orgaan bij dit proces en die geven we extra aandacht. Ook de longen (diep ademen op gezonde plekken), darmen (veel drinken en vezels eten), huid (scrubben en sauna), nieren (veel water drinken) en de lymfestroom (veel bewegen)  werken hard mee aan het zich ontdoen van afvalstoffen. Tegenwoordig krijgen we enorm veel afvalstoffen binnen via luchtvervuiling, bespoten voedsel, bewerkt voedsel, teveel dierlijk voedsel, alcohol en chemische stoffen in bijvoorbeeld verzorgingsproducten. Bepaalde klachten kunnen een teken zijn dat het lichaam hulp nodig heeft bij het ontgiften zoals :

 • Vermoeidheid/ minder energie
 • Dikker worden
 • Minder levenslust (neem ook extra vitamine D3)
 • Minder goed kunnen concentreren
 • Huidklachten
 • Vocht vasthouden

Bij twijfel ALTIJD een arts raadplegen!

Het is niet de bedoeling dat het een heel gedoe gaat worden om weer in balans te komen, gewoon weer gezond eten met extra aandacht aan de leverontgifting.

Een 10 daagse ontgiftingskuur houdt in:

 1. Eerste drie dagen afbouwen van koffie, suiker, alcohol, chocolade, snoep, koek, rood vlees, fabrieksvoedsel (alle kant en klaar producten)
 2. 10 dagen lang eet je alles vers, biologisch en maak je alles zelf klaar.
 3. 7 dagen na het afbouwen ga je onderstaande tips toepassen (eerste 3 dagen ook maar nog niet te extreem)
 • Elke dag op de nuchtere maag een glas lauw water met 3 eetlepels citroensap
 • 3 x daags 1 groot glas water, 15 minuten voor de maaltijd
 • Drink dagelijks ½ liter  mariadistelthee,  brandnetelthee, paardenbloem voor lever en het bloed te ontgiften, en voor de nieren guldenroedethee (dit mag je samen mengen of zoek naar een lever- en nier combinatiethee. Laat ze lang trekken, zeker 5 tot 10 min (mag je koud drinken).
 • Eet 2x per dag 200 gram groenten (tussen de middag soep, salade, groentesmoothy of roerbakgroenten  en dan nog 200 gram in je avondeten) Hier kun je noten, ei, vis of kip bij eten, of een volkoren boterham.
 • Eet 2 stuks fruit en dagelijks een handje ongebrande en ongezouten noten.

4)  beweeg elke dag 1 uur maar niet te actief, rustige fietstochten, een rustige spinning of wandelen is voldoende. De lymfestroom wordt dan geactiveerd wat ook ontgiftend werkt.

5 )  Ga op tijd naar bed en slaap 8 uur, neem tussendoor rust en plan even niets in van extra sociale dingen.

6)  Ga tegen het einde van de schoonmaak lekker naar de sauna. Vooral het afkoelen in koud water is extra goed voor de doorbloeding en afvoer van afvalstoffen.

7) Neem een extra ontgifter erbij zoals Spirulina of chlorella (zoetwateralgen). Het is een mooie aanvulling op de voedingstoffen en omdat er chlorofyl in zit, zal het gifstoffen als een magneet uit de lichaamscellen  trekken. (rustig opbouwen en lees etiket goed door)

8) Vermijd chemische stoffen zoals tandpasta, bodymilk en alles wat je op je huid smeert. Let verder op chemische geuren, de lever moet dit allemaal opruimen. Ik zeg altijd maar zo, wat je niet kunt eten ,zou je ook niet op je lichaam moeten smeren.

Ontwenningsverschijnselen

Deze zijn te verwachten, hou daar rekening mee, daarom is rustig afbouwen belangrijk. Hoofdpijn, extra moe of rare kwaaltjes kunnen ontstaan en nemen na een paar dagen weer af.

In mijn sportboek ‘Wegwijs in sportvoeding’ staan nog veel meer tips voor een grote schoonmaak.