Zelf kiemen
Ons voedsel is arm geworden aan voedingsstoffen daarom is het eten van kiemen dagelijks een oplossing om dit op te vangen. Gezonder voedsel dan kiemen bestaat er niet en op deze vrij goedkope en makkelijke manier kan je enorm veel toevoegen. Je kunt ze kopen in de supermarkt in grotere natuurvoedingswinkels, maar wat dacht je om ze eens zelf te maken door ze te ontkiemen, hartstikke leuk en super makkelijk .
Maak een klein minituintje in je keuken.
Kiemen betekent dat zaden, pitten, granen of bonen ontspruiten en dat er kleine worteltjes en groene plantjes uit komen. Ook tarwegras en gerstegras (poeder) zijn kiemgroente en gezien als ‘het’ superfood. De voedingswaarde in kiemgroente is waanzinnig en ook de hoeveelheid antioxidanten worden na het kiemen enorm. Antioxidanten zijn nodig om vrije radicalen in ons lichaam op te vangen. Vrije radicalen zijn erg slecht en beschadigen de cellen en verouderd ons lichaam. Verder zitten in de kiemen enorm veel levens/ voedingsenergie (dit noemen ze ook wel boviswaarde).
Tijdens het ontspruiten vormt de kiem uit het aanwezige zetmeel andere stoffen, zo komen er grote hoeveelheden enzymen vrij en neemt de voedingswaarde waanzinnig toe en dit is weer heilzaam voor onze spijsvertering en lichaam. Uit wetenschappelijke onderzoeken is aangetoond dat door het ontkiemen de eiwitten worden omgezet in aminozuren die gemakkelijk verteerbaar zijn, verder een grote hoeveelheid enzymen, vitamine, mineralen en nucleïnezuren DNA en RNA (nodig voor celgroei en herstel) aanzienlijk toenemen ten opzichte van de oorspronkelijke zaden. De zaadjes die ontkiemen worden als het ware voor verteerd, waardoor de vertering in ons lijf juist erg gemakkelijk wordt en de opname van voedingstoffen aanzienlijk hoger is dan bij ander voedsel. Het ondersteund de spijsvertering, reguleert de zuurbalans en versterkt je immuniteitssysteem. Bovendien heeft een ontgiftende werking. Ook is aangetoond dat kiemen minder snel een allergische reactie veroorzaken.
leuke weetjes
- De microgroente van Broccoli is een zeer goede ontgifter voor de lever
- in 1 kop alfalfakiemen zit net zoveel vitamine C bevat als in zes koppen sinaasappelsap
- Zodra je ze te weken zet verhoogd de hoeveelheid enzymen al heel snel
- Zaden, noten, pitten en granen van goede kwaliteit (bio) leven nog ook al koop je ze in gedroogde vorm. Zodra je ze weekt en laat kiemen zie je hoe bijzonder het is dat je dus levend voedsel eet.
- Wanneer je veel fenegriek kiemen eet kan je zweet wat vreemd gaan ruiken maar dat is verder niet erg.
- Altijd opletten dat alles biologisch is want je wilt geen bestrijdingsmiddelen of vreemde genetische gemanipuleerde kiemen eten.
Verschillende benamingen
In de volksmond heet alles wat ontkiemd kiemen, maar eigenlijk zit het iets anders.
- KIEMEN; ook wel sprouts genoemd is eigenlijk alleen de eerste aanzet tot het groeien van een plantje uit de zaden. Er zit nog geen groen blaadje aan. Alfalfa en tauge mogen ook geen groen blaadje ontwikkelen, dus eigenlijk zijn dit kiemen. Kiemen doe je dan ook liefste in het donker, want dachtlicht stimuleert de bladgroenkorrels
- MICROGROENTE ; ook wel greens of cressen genoemd zijn de kiemen die verder zijn gegroeid en er ontstaat door middel van bladgroenkorrels ook wel chlorofyl genaamd kleine groene blaadjes. Greens zijn meer de pitten en bonen terwijl cressen meer de kruisbloemige zijn zoals Broccocress, waterkers en tuinkers
- GRASSEN; Dit zijn de jonge plantjes van graan en deze eet je niet maar die pers je tot sap zoals tarwegras, dit kun je ook in poeder vorm krijgen. Ook dit is zeer heilzaam. Dit noemen ze vaak superfoods. De plantjes met de graan erbij kun je ook essenenbrood mee maken (recept onderaan)
Kiemen is leuk en bijzonder om te doen. Als je gaat kiemen heb je geen tuin nodig maar een klein stukje in je keuken. Het kost weinig tijd en binnen een paar dagen kun je al oogsten en deze miniplantjes eten. Ik sta altijd weer met bewondering te kijken hoe een gewoon zonnebloempitje zijn best doet om een levende plant te worden.
Bijna alles kun je kiemen
In feite kun je alles kiemen, maar niet alles is lekker of gezond. Zo zijn de kiemen van de nachtschade groep zelfs giftig zijn om te eten. Dus vermijd de aardappel, tomaat, paprika, rode peper en auberginekiemen. Ook veel soorten bonen kun je beter niet laten kiemen. Wanneer je toch bonen laat kiemen dan moet je ze wel echt even blancheren/ koken. Alle andere kiemen liever niet verhitten. Boven de 40 graden verliest het veel voedingswaarde en enzymen.
WAT KUN JE KIEMEN: alfalfa, amandel, linzen, quinoa, chiazaad, hennepzaad, tuinkers, basilicum, fenegriek, rucola, broccoli, mungbonen, tarwe, radijs, boekweit, pompoenpitten, zonnebloempitten, pinda, hennepzaad, tarwe, spelt, gerst, rogge, mais, kamut, amaranth en gierst.
Voorbereiding
Niet alle zaden hoeven geweekt te worden
- Tuinkers, basilicumkers, morsterskers, rucoolakers: weektijd niet nodig kiemtijd 4/5 dagen en erg makkelijk om mee te beginnen.
- Ook zijn er zaden die heel slijmerig worden, deze kun je alleen maar op kiemschaaltje kweken of op een biologisch watje
beter wel weken
- Alfalfa, Fenegriek en zonnebloempitten weektijd 6 uur, kiemtijd 4/5 dagen
- Broccoli, taugé, radijs weektijd 12 uur kiemtijd 4/5 dagen
- Graan weektijd 12 uur kiemtijd 4/5 dagen
- Bonen: weektijd 12 uur kiemtijd 4/5 dagen
Ook zul je merken dat sommige kiemen slijmerig zijn en ander droog. De slijmerige kun je beter niet in de kiemtorens kiemen en pot vaak ook wat minder handig daar zijn de schaaltjes weer wat beter voor.
KIEMEN, waar doe je het in
Doe het simpel en begin met kiemgroente die heel gemakkelijk te kiemen zijn zoals alfalfa en tuinkers. Zorg wel dat ze biologisch zijn! Granen en bonen kiemen is een stuk moeilijker maar als je eenmaal de smaak te pakken hebt ga je ook hiermee experimenteren. De zaden, pitten, peulvruchten, granen en noten die je wilt gaan kiemen moeten altijd eerst 6 tot 12 uur hebben geweekt in vers water voordat je ze laat kiemen. Er zijn verschillende manieren van kiemen namelijk:
Kiempot
De kiempot moet je bestellen via internet want ze zijn moeilijk verkrijgbaar en het fijne hiervan is dat er een voetje aanzit en weinig ruimte in beslag neemt. Maar je kunt een kiempot ook heel gemakkelijk zelf maken. Je neemt een schone jampot een elastiek en een stukje katoen. Doe de zaden erin nadat je ze eerst minimaal 12 uur hebt geweekt. Doe het katoen en het elastiek eroverheen. Dan keer je de pot om en zet hem schuin weg (bijvoorbeeld in een afdruiprekje). 2x daags spoel je de zaden en laat ze dan omgekeerd in je wasbak staan. Na een paar dagen ontkiemen ze en kun je ze eten.
Kiemtoren
Verder zijn er ook kiemtorens, ook deze moet je bestellen via internet omdat ze in winkels moeilijk te krijgen zijn. Het is een toren waarbij je veel tegelijk kiemt en zeer geschikt is voor bonen, pitten, verschillende zaden en tuinkers. Niet alle zaden kunnen erin want er zijn zaden die een slijmstof afgeven zoals chiazaad, basilicumkers, morsterdkers, en rucolakers en die zouden het drainage systeem verstoppen. Alles wat je wilt gaan kiemen moet je dus altijd eerst minimaal 6 tot 12 uur in water hebben geweekt. Je legt ze daarna verspied in de toren neer en met een plantenspuit besproei je ze 2 keer per dag. Er zijn 2 soorten torens. Je hebt er waar nog ligt door geen komt en die zijn geschikt als je bladgroen wilt stimuleren, er zijn er ook die compleet donker zijn en deze is voor tauge en alfalfa geschikt want hier wil je geen bloedgroenkorrels. Altijd 2 keer per dag met een plantespuit sproeien.
Kiemschaaltjes
Er zijn ook kiemschaaltjes. Onderin doe je water en daarop ligt een roostertje. Nadat je de kiemen hebt geweekt verdeel je ze over het rooster. Na een paar dagen ontkiemen ze en de wortels gaan dan door het rooster naar het water toe. Het water mag niet het rooster aanraken. Erg leuk om te zien hoe die wortels naar het groeien. 2 keer per dag even besproeien tot je ziet dat de wortels het water hebben bereikt dan hoeft dat niet meer en groeit het vanzelf.
Kiembak (kastje)
Dan zijn er ook nog speciale kiembakken die je al voor een paar euro bij het tuincentrum kunt kopen. Hierin kun je heel veel tegelijk maken. Je kunt er ook vochtige grond in doen of een natte doek, nat keukenpapier of nat bio watjes. Nadat de zaden of pitten eerst 6 tot 12 uur in water hebben geweekt, leg je ze op natte grond. Besproei 2 keer daags de zaden en pitten.
Washandje of sok
Ook kiem ik vaak alfalfa , zonnebloempitten en pompoenpitten heel simpel in een washandje (als het maar geen slijmerige zaden zijn). Gewoon ook weer in water 6 tot 12 uur weken en dan in een nat washandje doen en twee keer per dag even onder de kraan houden en zachtjes uitknijpen. Je washand zit binnen een paar dagen vol gezonde kiemen.
Schaaltje met bio watten
Tuinkers kun je makkelijk kweken, als jij een ondiep bakje heb en bio watten (gewone watten kan bestrijdingsmiddelen inzitten) nat maakt en hierop de tuinkerszaden strooit heb je binnen 4 a 5 dagen de tuinkers klaar.
Donker kweken
Let op: er is een uitzondering en dat is alfalfa en tauge deze kun je beter in het donker zetten als je het laat ontkiemen. Als je het in het licht zet ontstaan er groene blaadjes en dat is bij deze soort niet de bedoeling. In het donker worden de kiemen wit en krokant, wanneer ze klaar zijn zet je ze wel even in het licht dan worden ze een beetje gelig en dan zijn ze klaar voor gebruik.
Als je geen moestuin hebt dan is dit een hele gemakkelijke manier om toch je eigen microgroente te kweken.
Bewaren
Wanneer de kiemen klaar zijn spoel je ze nog 1 keer goed af en kun je ze eten. Of als je ze wilt bewaren zorg je dat je ze na het afspoelen even goed afschud en doe het in een glazen pot en zet het in de koelkast. Hier zijn ze 3 tot 5 dagen houdbaar.
Eet het elke dag door je voedsel heen (niet verwarmen) dus op je salade, op je brood, als je warme eten op je bord ligt nog wat eroverheen strooien in de soep die al klaar is enz. Ook kun je het door je smoothy doen.
Probeer het uit allemaal, het is een leuke hobby om te ontdekken hoe je je eigen microgroente beste kunt kweken
bestellen van proudcten kan via:
www.ahealthylife.nl/webwinkel/product-categorie/producten/kiemen/
Verder heeft Dille en kamille echt veel, reformzaken vindt je ook het één en ander. Eventueel bol.com
KIEMBROOD zelf maken (Essenen brood )
Essenen brood is het gezondste brood, dat er is. Het is een brood gemaakt van gekiemde granen en gebakken op lage temperatuur.
Voordeel is, dat er geen fytinezuur inzit, wat de opname van mineralen bemoeilijkt. Bij Essenen brood is door het gekiemde graan de voedingswaarde enorm toegenomen en daarmee is het dus extra gezond.
Het is een hele oude manier van brood maken.
Het is in principe gemakkelijk om Essenen brood te maken, daar het enige, dat erin zit, gekiemd graan is.
Het laten kiemen van granen is wel uitdagender, dan het kiemen van bonen of zaden, het heeft echt aandacht nodig en je moet wel dagelijks de graankorrels controleren op schimmel en beschimmelde korrels direct eruit halen.
Maar lukt het kiemen van granen dan is het alle moeite meer dan waard.
Kiemen van graan voor Essenen brood
De graankorrels kun je het beste eerst 24 uur weken in water, dan kiemen ze gemakkelijker.
Granen kun je beter niet in een pot kiemen, maar op een schaaltje of in een diep bord. Ook zijn er speciale kiemschaaltjes te koop. In zo’n speciaal kiemkastjes en schaaltje, hier kun je dunnere lagen kiemen maken. Dit voorkomt het schimmelen ook. Er zijn kiemschaaltjes, die je kunt stapelen als een toren waardoor je meer tegelijk kunt kiemen (je wilt bladgroen dus toren moet licht doorheen kunnen. Zet de kiem set niet in direct zonlicht, maar wel op een lichte plaats.
Het beste resultaat bereik je, wanneer je de gebruikte kiemschaaltjes iedere dag van plaats in de toren wisselt. Let er bij het dagelijks water geven (plantenspuit)goed op of je geen haartjes ziet op de kiemen (dit is bij granen altijd schimmel). Haal de beschimmelde graan korrels er meteen uit. Als je dit gewetensvol doet, is zelfs het kiemen van graan simpel.
Houdt een vaste tijd van water geven aan, bijvoorbeeld vroeg in de ochtend. Je kunt diverse granen gebruiken om te kiemen. De granen zijn te koop in de reformzaak. Voor de smaak van het Essenen brood kun je er ook andere ontkiemde zaden door het deeg mengen dan alleen je gekiemde graan. Denk hierbij aan GEEL mosterd zaad (zwart mosterd zaad wordt te slijmerig), fenegriek zaden of tuinkerszaden. Deze zaden wel eerst apart laten ontkiemen. Met een kiem set kun je deze zaden in hun eigen laag laten ontkiemen. Per kiemschaaltje niet meer dan 1 kopje zaad of graan.
Een goede leidraad is, dat de kiemen klaar zijn voor gebruik, als de kiemen ongeveer twee keer zolang zijn, als de graankorrel, dan kun je ze in de shredder (foodprocessor of blender) doen. Wel de ontkiemde zaden eerst onder de kraan goed afspoelen. Daarna goed laten uitlekken, voor je ze in de shredder stopt. De ontkiemde granen bevatten al wat vocht. Voeg je er te veel vocht bij wordt het brood te plakkerig en dan gaat het bakken niet makkelijk.
Het kneden van het deeg kan handmatig, maar met een mixer met kneedhaak is het gemakkelijker. Het deeg lijkt niet op het standaard brooddeeg. De broodjes rijzen ook niet echt en de korst is eerder chewy dan knapperig. De broodjes zijn erg voedzaam, dus maak ze niet te groot. Als je één brood wil maken, kan dat ook. Een brood of cakevorm van 15 cm lengte voldoet voor een brood voor 1 persoon voor een hele week. Denk eraan het brood is erg voedzaam, dus het is erg machtig!
RECEPT VAN HET KIEMBROOD
5 kopjes graankorrels (tarwe, spelt, kamut, rogge). Spelt en kamut kiemen het gemakkelijkste.
- Week de graankorrels 24 uur in water. (Dit gaat het makkelijkste in een grote kom of glazen pot).
- Giet de graankorrels af . Laat de graankorrels kiemen.
- Na een paar dagen zijn de korrels gekiemd.
- Stop de gekiemde korrels in je shredder en maak ze helemaal klein.
- Kneed daarna minimaal 10 minuten goed het deeg. (Hoeft niet met de hand kan ook met een keukenmachine met kneedhaak.)
- Maak er kleine broodjes van.
- Leg de broodjes op bakpapier en zet de bakplaat in het midden van een voorverwarmde oven van 70 tot 100 graden.
- Bak de broodjes 1 uur. Wanneer de bodem van de broodjes te zacht zijn draai je ze om en laat je ze nog ongeveer 10 minuten bakken.
Eigenlijk wordt Essenen brood niet gebakken, maar gedroogd op 40 graden, uren en uren achter elkaar, maar dat is een vrij extreme manier wil jij het perfect doen dan is dit de manier en bewaar je ook alle voedingswaarde en enzymen die bij 70 graden voor een deel verloren zijn gegaan.
Glutenvrij? gebruik glutenvrije granen om mee te kiemen zoals boekweit, quinoa, haver enz.
Beetje geschiedenis voor degene die het wel heel ergugg interessant vindt.
Al heel wat jaren wordt er gekiemd omdat de heilzaamheid al eeuwen bekend is en in vrijwel alle culturen. Het werd vaak als medicinaal kruid gegeten. De Chinezen kiemde al 3000 v.Chr en de Grieken en Romeinen al 1000 jaar v.Chr.
Ook Kapitein James Cook zo lees ik nam een drank mee aan boort met gekiemde bonen drank om scheurbeuk te voorkomen. In het westen werden kiemen eerst licht gekiemd dat aten ze of ze werden opgeslagen zodat ze gekiemd indroogde en daar werd brood van gemaakt wat enorm gezond is.
HEEL VEEL SUCCES
Voor een uitgebreide persoonlijke test op voeding, tekorten, reden achter klachten, hormonen, organen enz ga naar www.persoonlijke-voeding.nl
Voor supplementen ga naar www.nutritioncompany.eu dit is een groothandel die alleen maar goede producten verkoopt. Je mag mijn praktijk kortingscode van 20% gebruiken de code is: 221292