Elke sporter wil graag met een gezond gewicht zijn sport uitoefenen en een pondje meer op de buik kan al enorm irritant zijn. Dit vet noem je met een moeilijk woord ‘subcutaan vet’.  Er zijn echter ook mensen die een topfiguur hebben en toch teveel vet bezitten. Dat zie je niet want het zit tussen hun organen. Dit is gevaarlijk vet en het heet ‘visceraal vet’. Dus ook al ben je slank, dan nog is de vraag hoe het staat het met je visceraal vet. Wanneer je een flinke buik hebt, is de kans erg groot dat je veel visceraal vet bezit maar dat hoeft niet per se zo te zijn.

In principe hoort visceraal vet tussen de organen te zitten; dit is om de organen te beschermen. Heel veel mensen hebben teveel van dit vet ontwikkeld. Op het blote oog weet je dus niet of het er is. Er zijn wel weegschalen die dit globaal kunnen meten. Ze staan vaak in sportscholen en bij diëtisten. Voor een echt duidelijk beeld is een CT- of MRI- scan nodig.

Laat dus op een sportschool  je visceraal vet eens meten zodat je een globaal idee krijgt hoe bij jou de stand van zaken is.  Wanneer blijkt dat je teveel  visceraal vet hebt,  kun je mijn tips gebruiken om dit vet te verminderen want uiteindelijk kan dit vet je ziek maken. Wanneer dit vet namelijk toeneemt, zie je dat het de gezondheid onderdrukt en zelfs de kans op hart- en vaatziekte, diabetes, kanker, dementie en dergelijke vergroot. Vetcellen kunnen ook hormonen en ontstekende substanties in het lichaam loslaten, die weer een nadelig effect hebben op de hormoonbalans en je eetlust.

Met cardio, verlies je vaak minder vet dan je zou verwachten.  Je verliest vooral glycogeen (suikers) en in verhouding maar weinig vet. Beter is het om intervaltrainingen te doen. De intervaltrainingen zullen ervoor zorgen dat je naast subcutaan vet ook veel visceraal vet verbrandt. Je bent hier ongeveer een dik half uur mee bezig. Er zullen ook groeihormonen vrijkomen, die  de vetverbranding stimuleren. Op de andere dagen maak je lekkere tochten op een normaal lage intensiteit. Alle dagen intervaltrainingen doen heeft geen nut, sterker nog, het kan zelfs averechts werken omdat dan het stresshormoon cortisol vrij kan komen.

Intervaltraining op de fiets

Je moet je voorstellen dat als je fietst en je kunt praten zonder hijgen zit je in een schaal van 1 tot 10 op ongeveer een 2 (hoe hard je dan gaat, heeft met je conditie te maken). De beste vetverbranding zit in zone 5-6, dus blijf daar op en ga er niet overheen want hier zul je het meeste vet verbranden in verhouding tot de energie die je erin stopt. Wanneer je een  intervaltraining doet in  zone 9 of 10 en je bijna neervalt van ellende, heb je niets bereikt omdat het stresshormoon cortisol dan vrijkomt en dat stimuleert juist weer vetopbouw.

 

  1. Zorg voor een goede opwarming van ongeveer een kwartier op een voor jou normaal tempo
  2. Dan ga je op een stuk waar het kan, ongeveer 1 minuut enorm hard  niet op je aller-hardst (bouw dit op.) Het is niet de bedoeling dat je geen adem meer krijgt, je hele borst brandt en je zowat valt van ellende
  3. Dan ga je terug naar je normale tempo, weer ongeveer 1 minuut
  4. Herhaal dit in totaal 5 tot 7 keer (niet vaker ,anders werkt het niet door het stresshormoon cortisol en bouw het schema rustig op)

Verdere tips om buikvet te verbranden

  • Laat snelle koolhydraten helemaal weg, zoals suiker, witte bloem, frisdranken en fruitsappen
  • Eet altijd voldoende volkoren graan en fruit, maar overdrijf niet als je moet afvallen, dan werken groente en eiwitten beter, mijden van koolhydraten en fruit is zeer onverstandig.
  • Eet vooral veel groente, eiwitten en gezonde vetten (avocado, noten, vette vis, zaden en pitten)
  • Neem als ontbijt eiwitten (bijvoorbeeld een proteïne shake)
  • Geen koolhydraten in de avond meer eten (beste is in de middag), liefste ook niet bij het diner
  •   Vermijd langdurige stress want het stresshormoon cortisol verhoogt het buikvet
  •   Drink veel water want vrijwel alle dranken werken negatief op de vetverbranding (groene thee mag met mate)
  • Laat alcohol weg, vooral bier stimuleert teveel het oestrogeen wat vetopbouw bewerkstelligt