Mijn ervaring met (Auto)Kinesiologie

GESCHREVEN DOOR: WENDY, VAN DE WEBSITE BLIJ ZONDER SUIKER.

blijzondersuiker | March 21, 2014 | I
DIT ARTIKEL KOMT VAN DE WEBSITE
http://www.blijzondersuiker.nl/blog/suikervrije-inspiratie/mijn-ervaring-met-auto-kinesiologie/

 

Als je mijn blog (al een tijdje volgt, dan weet je misschien wel dat ik sinds 3 weken mijn eetpatroon (weer) drastisch heb moeten veranderen. Ik at natuurlijk al ruim een jaar geen suiker meer en was uit mezelf ook al overgestapt van tarwe naar spelt. Ook at ik heel weinig zuivel, eigenlijk alleen yoghurt en kaas, omdat ik dacht dat dat met mijn lactose-intolerantie dat wel kon. Dat was me overigens ooit ook verteld door mijn diëtiste (jaren geleden).

Ik moet zeggen dat ik me de eerste paar maanden eigenlijk best goed heb gevoeld, maar dat ik me sinds 4 of 5 maanden eigenlijk slechter begon te voelen. En dat vond ik raar: ik liet immers al zo veel staan en lette behoorlijk goed op wat ik at. Toch kwamen mijn klachten weer terug en verergerde ze zelfs. In januari en februari van dit jaar kon ik eigenlijk niks eten zonder klachten te hebben (elke dag buikpijn, hoofdpijn en ontzettend weinig energie) en ik besloot dat dit niet langer zo kon. Ik ontzeg mezelf niet voor niks heel veel: ik wil me juist beter gaan voelen!

 

Ik besloot contact op te nemen met Irene Lelieveld: zij is een (auto) kinesiologisch voedingstherapeut. Ik heb haar vorig jaar leren kennen toen ik met 2 vriendinnen meeging naar een lezing over voeding. Ik mailde haar of ik bij haar terecht kon voor een afspraak. Ik had geen idee wat kinesiologie was als ik heel eerlijk ben, maar ik was zo wanhopig dat ik gewoon het gevoel had dat ik *iets* moest doen, want zo kon het niet langer. Irene heeft normaal altijd een wachtlijst van 3 maanden, maar gelukkig was er iemand uitgevallen en kon ik eind februari al terecht.

Wat is kinesiologie?
Toegepaste kinesiologie betekent letterlijk bewegingsleer en is ontwikkeld vanuit de chiropractie in 1964 door George Goodheart. Door middel van spierspanningen en de Oosterse visie op energie (Ch’i) in het lichaam kan worden getest hoe je lichaam ergens op reageert. Het is geen wetenschappelijke onderbouwde methode, maar eerder een holistische: het doel is om een persoon in balans te brengen. Irene waarschuwde me ook dat haar methode een beetje ‘zweverig’ kan overkomen. Ik ben zelf best wetenschappelijk ingesteld op sommige gebieden en wil dan graag onderbouwingen en feiten zien, maar aan de andere kant geloof ik ook dat het lichaam (en de mens) veel meer kan en dat niet alles wetenschappelijk te onderbouwen is. Ik sta open voor heel veel dingen en dat is bij auto kinesiologie wel erg belangrijk.

Kinesiologie armtest

De meest bekende test is de kinesiologisenche armtest. Deze is weer door een leerling van George Goodheart ontwikkeld: John F. Tie. Hij noemde dit systeem Touch for Health. In deze leer gaat men er ook van uit dat het lichaam door middel van spierspanningen en energie aangeeft hoe het ergens op reageert en welke voeding geschikt is voor jouw lichaam. Wat nu volgt klinkt dus een beetje zweverig! De therapeut stelt een vraag aan jou en door te drukken op je arm kunnen zij als het ware precies ‘aflezen’ wat het antwoord is. Zo’n vraag zou kunnen zijn: ‘mag hij/zij koemelk?’ Als er sprake is van ‘stress’ dan verzwakt de spier en zakt je arm naar beneden. Als dat gebeurd geeft je lichaam dus zelf aan dat dat product niet geschikt is voor je.

Irene’s auto-kinesiologie methode
Irene doet het eigenlijk wat anders dan de armtest die ik hierboven beschreef. Ze neemt eerst een hele vragenlijst met je door waarbij je je klachten omschrijft. De vragen die ze stelt en conclusies die ze trekt waren in mijn geval echt steeds raak! Daarna bekijkt ze je tong: dat vond ik wel een beetje ongemakkelijk, zo met je tong uit je mond. Daardoor lag ik helemaal dubbel van het lachen, maar Irene is dit natuurlijk gewend.

Zij is hoogsensitief (HSP) en kan je meten zonder je aan te raken. Echt waar! Ik weet dat dit bizar klinkt en dat vond ik in eerste instantie ook. Maar de hele wereld zit vol met energie: alles heeft energie, dus als je daar gevoelig voor bent, is het zo gek nog niet dat je dat kunt voelen. Ze zit tegenover je en houdt haar eigen handen vast. Als ze een vraag stelt, dan voelt ze die spanning in haar eigen vinger. Op die manier gaat ze eerst een lijst af met vitamines en mineralen om te kijken waar er tekorten zitten. Vervolgens gaat ze een hele lange lijst met voedingsmiddelen af, zoals gluten, koemelk, kruiden, groenten, etc.

Irene Lelieveld

Zo weet je al heel snel waar je lichaam wel en niet tegen kan en waar je tekorten hebt (bijvoorbeeld calcium of magnesium). Voor mij ging er een wereld open! Zo bleek dat ik niet alleen lactose-intolerant ben, maar ook een koemelkallergie heb. Zo waren er nog een aantal intoleranties die naar boven kwamen. Nu zit ik op een best beperkt dieet om mijn dunne darm de kans te geven te genezen, want doordat ik al die tijd op een manier heb gegeten die niet bij mij paste, is deze behoorlijk beschadigd geraakt. Niet gek eigenlijk, want ik heb hem de hele tijd lopen irriteren met koemelkproducten. Daardoor moet ik nu ook gluten en andere prikkelende voedingsmiddelen (tijdelijk) laten staan.

Mijn ervaring
Ik vond het een erg prettige (en ook gezellige!) sessie met Irene en zou het iedereen die worstelt met klachten aanraden. Op deze manier weet je precies wat je wel en niet kunt eten en dat scheelt je een hoop gedoe. Ik heb zelf ook een hele tijd maar wat gedaan (wel met de uitslag van mijn vorige test als basis): op internet kom je allerlei adviezen en tips tegen, maar lang niet alles past bij ieder mens. Zo zijn gojibessen en chiazaad super gezond (daar ben ik van overtuigd) alleen zijn ze voor mij nu tijdelijk niet geschikt. Ik heb van deze ervaring geleerd dat een sinaasappel bijvoorbeeld echt super gezond is, MITS je er tegen kunt. Ik blijk allergisch te zijn voor citrusvruchten en dus doet een sinaasappeltje mij meer kwaad dan iets anders. Dit terwijl het voor jou wel heel goed kan zijn!

Praktische informatie
Irene’s Persoonlijke Voedingspraktijk is in Sittard: voor mij was dat ruim 3 uur rijden in totaal. Maar, ik vond het echt dubbel en dwars de afstand waard! In principe hoef je ook maar 1 keer te gaan en na die meting weet je precies hoe of wat. Daarna kun je altijd voor vragen bij haar terecht. Ze heeft een wachtlijst van 2 maanden: houd daar dus rekening mee als je een afspraak wilt maken. De kosten zijn € 65,- voor een sessie van 2 uur. Het wordt niet vergoed door de zorgverzekering, helaas. Op haar site heeft ze een volledig overzicht staan van wat ze tijdens een sessie doet. Haar contactgegevens vind je hier.

Ik ben heel erg dankbaar voor het feit dat ik vorig jaar bij die lezing aanwezig was en in aanraking met Irene ben gekomen. Een topper dus! ♥

praktijkruimteirene