In onze borsten zitten enorm veel lymfevaten en lymfeklieren. Het lymfesysteem zit overal in ons lichaam en kan alleen stromen als jij beweegt, dus beweging zoals wandelen, rennen en springen zijn de beste manieren om je lymfe te activeren. Maar zodra jij stil zit en niet beweegt staan de lymfe stroom ook stil want het heeft geen mechanisme die dit op gang brengt.

Het lymfesysteem is een mega netwerk door ons hele lichaam heen.  Dat begint in alle  weefsels door ons hele lijf en vervoert doorzichtig lymfevocht door de lymfevaten naar lymfeklieren. Functie van de lymfevaten is om vocht, eiwitten, witte bloedcellen en afvalstoffen op te nemen. Het is de grootste vuilophaaldienst wat ons lichaam en je lymfe houd je  lijf schoon. Het lymfevocht passeert minstens 1 lymfeklier om hier de afvalstoffen en ziekteverwekkers te vernietigen en dan komt het in het bloed terecht die het weer naar de lever brengt om te ontgiften. Een lymfeklier (lymfeknoop is het zelfde)  is een kruispunt waar meerdere lymfevaten elkaar kruisen en enorm veel zitten in de nek, oksels, liezen, langs de luchtpijp, bij de longen en darmen en achter in de buikholte. Op deze punten worden ziekteverwekkers zoals bacteriën en virussen onschadelijk gemaakt omdat juist in die klieren heel veel witte bloedcellen zitten.

Wanneer een lymfeklier opzet (vaak onder je kaak te voelen) is dat een teken dat deze lymfeklier het heel druk en zwaar heeft en er een infectie aan de gang is om de indringer te vernietigen. Lymfeklieren worden bij kanker vaak gecontroleerd omdat dit de eerste plekken zijn waar kanker van andere organen zich uitzaaien. In de lymfeklier zelf kan ook kanker ontstaan en dat noem je (non) hodgkin-lymfoom.

Tegenwoordig krijgen steeds meer vrouwen borstkanker en 1 op de 7. Terwijl mannen het amper krijgen, maar ook hun kunnen het zeker krijgen. Op het moment dat een vrouw geen BH draagt is de kans veel kleiner om borstkanker te krijgen. Dat alleen al is vrij verontrustend en je zou kunnen denken, ja dag is dat wel zo? Ja echt,  want borsten horen te bewegen want als ze niet bewegen stagneert de lymfe en worden de afvalstoffen opgeslagen in de borsten. Pijnlijke borsten, knobbelborsten en mastopathie  zijn vaak al teken dat de borsten niet gezond zijn en de kans op borstkanker kan wel verhoogd zijn. Borsten horen lekker zacht te zijn en de hele dag te wiebelen. Maar ja ik wil ook niet BH loos door het leven en zeker vrouwen met grote borsten vinden dit een heel onprettig idee, dus wat kun je doen om gezonde borsten te krijgen of te houden?

WAT KUN JE DOEN

Hieronder zie je een stappenplan om gezonde borsten te krijgen

 • Bh minimaal 12 uur achter elkaar uit laten. Dus zodra je thuis komt, uit met dat ding en pas weer aan als je b.v weg gaat de volgende dag.
 • Bh die je draagt mogen absoluut geen beugels bevatten, deze sluiten de borsten af waardoor de lymfe niet kan wegvloeien en de kans op borstkanker dus vergroot. Sport bh is al een betere keuze maar de beste keuze is een naadloze zachte BH. Ik draag die van Sloggie Bralette en die geven echt steun maar toch wiebelen ze. Dat zie je niet omdat bovenop je borst in de bh een soort kussentje (vulling) zit. (echt aanrader ook bij DD en E cups)
 •  Wanneer je de BH uitdoen ga je ze even flink masseren om de doorbloeding flink te stimuleren en liefste ook even lekker springen dat ze goed op en neer wiebelen. Begin kan dit wat pijnlijk zijn maar na verloop van tijd verdwijnt dit wat een teken is dat de borsten gezonder aan het worden zijn.
 • Elke ochtend borstel je ze om de lymfe stroom flink te stimuleren voor je de BH aandoet en alle afvalstoffen van die nacht af te laten voeren, zie een filmpje hoe je dat doet. https://www.youtube.com/watch?v=m-yXYzltIa4&t=122s
 • Ontgift je lichaam, neem mariadistel thee voor de lever en neem kleefkruid thee om de lymfe te ontgiften. ½ liter per dag. (bestel bij mij voor 10 euro een 100 blz dik E-book natuurlijkedetox.nl (bestel hem via www.persoonlijke-voeding.nl)
 • Vermijd alcohol want zelfs uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat elk jaar tussen de 1000 en 3000 vrouwen borstkanker krijgen door alcohol, zelf bij 1 glas per dag verhoogd het risico aanzienlijk, hoe meer hoe groter het risico. Grootste reden is dat het oestrogeen verhoogd hierdoor. Dus teveel oestrogeen is ook een reden, dusss…
 • Wanneer het oestrogeen te hoog is, is de kans dus ook groter op borstkanker. Punt is dat veel mensen door fyto-oestrogeen (plantaardig zoals soja, bier, lijnzaad) hun oestrogeen verhogen, maar ook xeno-oestrogenen, die je binnen krijgt door milieu, plastic, chemische stoffen in voeding en cosmetica. Goede detox werkt!!!! Start vandaag.
 • Ook veel koffie drinken is slecht omdat cafeïne omgezet wordt in oestrogeen en er veel afvalstoffen vrijkomen bij koffie.
 • Ook vrouwen die lang aan oestrogeen of progesteron blootgesteld zijn geweest is de kans groter, zoals vroeg menstruatie en laat in de overgang, die langdurig De pil slikken, geen of kort borstvoeding hebben gegeven, hormonen hebben gebruikt om zwanger te worden, of voor de overgang door te komen.
 • Vrouwen die ongezond eten, veel te veel alcohol, koffie, frisdranken, suikers, witte bloemproducten, fabrieksvoedsel enz. Dus eet veel groente 400gram, 2 stuks fruit, veel noten en zaden en alleen volkoren producten.
 • Drink veel water, dit zuivert ook, hierin kun je homeopathische druppels doen, die specifiek op de lymfe werken
 • Beweeg 10.000 stappen elke dag
 • Neem dagelijks Vitamine C, zink en OPC, Gebufferde Vitamine C van Vitakruid (2 per dag)  is erg goed https://www.nutritioncompany.eu/nl/catalog/product/view/id/1726/ Met de code 221292 krijg je 20% korting. Ik persoonlijk neem ook altijd S.O.D een sterke anti-oxidant elke dag https://www.nutritioncompany.eu/nl/catalog/product/view/id/227/s/superoxide-dismutase/  (ook 20% korting)
 • Overweeg wat je wilt een mammografie of een thermografie deze laatste is stralingsvrij en een echte aanrader, lees meer op https://www.persoonlijke-voeding.nl/blog/?s=thermografie
 • Heb je overgangsklachten, doe er wat mee. In het boek WEGWIJS IN DE OVERGANG staat werkelijk alles wat je moet weten hierover en wat je met natuurlijke middelen ertegen kunt doen. Voeding, essentiële olie, natuurlijke progesteron crème, oestrogeen verlagend advies en nog veel meer. Boek kost normaal 27,95 bij Bol.com maar bij mij 19,95. Bestel hem dus gauw

verder adviseer ik je om eens uitgebreid uit te laten testen welke tekorten je hebt, welke voeding bij je past en hoe het eigenlijk met je darmen is want de darmflora bepaald 70% van het immuunsysteem. Dat kan ik doen in de uitgebreide test lees maar eens op http://www.persoonlijke-voeding.nl/werkwijze.php