SLIJMVLIES OPBOUW PROBLEEM (darmen / blaas/ longen/ neus/ maag enz.  )

Sommige mensen hebben problemen bij de opbouw van slijmvliezen en dat kan tot enorm veel klachten en ziektes leiden zoals darmklachten, histaminegevoeligheid, allergieën, frequente verkoudheid, hooikoorts, longklachten, vaak blaasontstekingen, oogklachten, snel ziek worden, maagklachten of vaginale schimmels enz.

DE DARMEN ZIJN VERANTWOORDELIJK

Wanneer je darmen in balans zijn, heb je een goede ontlasting en vrijwel nooit darmklachten. Wanneer je darmen uit balans raken door te veel stress of verkeerde voeding, door een voedselvergiftiging of een griep, herstelt het lichaam zich normaal gesproken snel. Ook bij een antibioticakuur zal de darmflora zich herstellen. Vele mensen nemen daarna probiotica om herstel te versnellen en de darmflora weer zo sterk mogelijk te maken. Helaas heeft een zeer grote groep dagelijks klachten en wat men ook probeert, het werkt tijdelijk of helemaal niet. Men heeft dan last van een opgeblazen buik, winderigheid, een vol gevoel, harde of zachte ontlasting, vermoeidheid, maagklachten, depressie, wordt snel ziek, voedselovergevoeligheid en er zijn ook vaak hormonale problemen, maar ook longklachten, en vaginale klachten of oogklachten komen veel voor. Mensen raken hier ontredderd door en wat ze ook doen, niks lijkt te helpen. Deze darmklachten (en andere bovengenoemde klachten), die maar niet overgaan, hebben dan meestal te maken met het “FUT 2 gen tekort”. De bovengenoemde klachten zijn symptomen maar door dit gen tekort ontwikkel je:

  • zwakke darmflora, waardoor je slecht enzymen aanmaakt, histamine gevoelig en alle klachten die daar weer bij horen)
  • lekkende darm (waardoor de lever weer overbelast raakt met alle klachten die daar weer bij horen)
  • zwakke darmslijmvliezen
  • zwak immuunsysteem
  • heel slechte slijmlagen overal in het lichaam (met alle klachten die daar bij horen)

De slijmlaag waar het hier dus om gaat en niet goed aangemaakt wordt, is een enorm belangrijke voedingsbodem waar de darmflora voedsel vindt. Zodra deze zwak is en je probiotica gaat gebruiken en op je voeding let, merk je vaak wel dat het beter gaat. Zodra je stopt, begint de ellende opnieuw en dat komt doordat deze slijmlaag niet hersteld is. Dus een product die de FUT2 overneemt is van groot belang. Niet eerder is er ooit in Europa in welke opleiding dan ook aandacht besteed hieraan. Nu is er een nieuw product op de markt die op de slijmvliezen werkt en je dus echt wat kunt doen.

Het is uiteraard wel belangrijk dat als je klachten hebt, je jouw voeding door mij laat uittesten, want voeding is een enorme belangrijke factor hierin voor herstel, ook test ik welke probiotica je nodig hebt want dat verschilt bij iedereen en ik test je hele gezondheid en  inderdaad ook of je genoeg enzymen “2FL” waar de Fut 2 verantwoordelijk voor is. Verder of je hierdoor een lekkende darmen hebt en je ‘tight junctions’ optimaal functioneren en zo niet zullen die ook aangepakt moeten worden en verder of er tekorten zijn en hoe je lever hieronder is. Alles neem ik mee en krijg je op jouw lichaam advies. www.persoonlijke-voeding.nl

 

WAT IS EEN SLIJMLAAG EN WAAROM IS DEZE ZWAK?

Niet iedereen met klachten heeft chronisch een zwakke slijmlaag. Dit kan absoluut tijdelijk zijn en zodra ik advies geef over de darmen, en dit opgevolgd wordt, herstelt de slijmlaag ook. Een bepaalde groep zal altijd een zwakke slijmlaag hebben, wat we ook doen, en dat komt doordat dit bij hen genetisch is bepaald. Deze groep mist het “FUT 2-gen” dat slijm moet aanmaken. Deze groep blijft darmklachten houden.

De slijmlaag is overal anders. Die in de maag en dikke darm bestaat uit 2 lagen, de vastgehechte en de lossere slijmlaag. Hoe meer je naar het uiteinde van de dikke darm gaat, hoe dikker de slijmlaag is. En hoe dikker deze laag is, hoe meer water uit het voedsel wordt getrokken. In de dunne darm zit alleen de lossere slijmlaag.

Wanneer je het “FUT 2-gen” mist, wat bij 20% van onze bevolking het geval is, houd je -wat je ook doet- darmklachten (of andere van de bovenstaande klachten). Wanneer beide ouders geen FUT2 aanmaken, zullen de kinderen het ook niet hebben en dit zal darmklachten of andere klachten waar slijmvliezen zitten, tot gevolg hebben zoals blaasontsteking, longklachten en chronische verkoudheid. Wanneer de moeder geen FUT 2 aanmaakt, zit het niet in de borstvoeding (wat eigenlijk wel hoort) om het immuunsysteem van haar baby zo snel mogelijk te verbeteren. Dan zie je dat kinderen die borstvoeding krijgen, toch vaak veel darmklachten hebben ook al zouden ze zelf wel het FUT 2-gen hebben (als baby het niet heeft en moeder wel in borstvoeding kan de baby klachten hebben maar hoeft niet, kan ook pas na de borstvoeding, hebben beide het niet dan zal het kind naar alle waarschijnlijkheid slijmvlies problemen hebben en darmklachten)

FUT 2 heeft een enorme invloed op wie en wat er in de darmen leeft. Dit gen  produceert het enzym ‘2FL’, een probioticum die een soort suikermolecule is, die de darmflora voedt. Daarnaast kan het ook als lokmiddel gebruikt worden voor ziekteverwekkers zodat ze niet aan de darmwand kunnen hechten en worden uitgepoept.

Maar liefst 1 op de 5 mensen (20%) maakt dit enzym niet aan en zo kunnen ontstekingen aan de darmen grotere kansen krijgen maar ook de lekkende darm met alle ellende van dien.

Het FUT 2-gen dat mucus aanmaakt, beschermt ons tegen virussen en in de maag tegen de helicobacter pylori bacterie.

Bij mensen die geen FUT 2 aanmaken, zullen bepaalde bacteriën het heel moeilijk hebben, vooral de bifido bacteriën. Dat komt omdat dit gen dan geen 2FL suikermolecule aanmaakt, wat het voedsel is voor probiotica. Juist deze bacteriën zijn weer verantwoordelijk voor aanmaak van aminozuren, zoals tyrosine , belangrijk voor de schildklier en voor dopamine aanmaak, de tryptofaan voor de aanmaak van serotonine (blij voelen) en melatonine (slapen) en de aanmaak van lysine die weer virussen aanvalt (hierdoor kunnen de ziekte van Lyme, het Eppstein-Barr virus en  herpes meer grip krijgen dan bij mensen die wel overal een sterke slijmlaag hebben). Het resultaat hiervan is dan dat mensen ook chronisch moe kunnen worden en in heftige gevallen zelfs angstig of depressief, maar ook last kunnen krijgen van overgewicht en er andere klachten kunnen ontstaan aan hormonen, neurotransmitters, spieren, immuunsysteem enz.

 

Door de wetgeving mag ik niet vertellen om welk middel dit gaat, echt heel stom, maar mail me hierover.

Irene Lelieveld

www.persoonlijke-voeding.nl