Er zijn twee vormen van hoog sensitiviteit:

1)  Hoog sensitiviteit door teveel stress in je leven waardoor je lichaam continue gevoelig is.

2) Hoog sensitiviteit omdat je spiritueel dingen aanvoelt.

Bij hoog sensitiviteit denken de meesten meteen aan spiritualiteit maar dat hoeft dus helemaal niet zo te zijn. In de volksmond wordt bij hoog sensitiviteit bedoeld dat je dingen aanvoelt of meer weet dan een ander. Maar hoog sensitiviteit kan ook ontstaan bij stress, ook dan voel je snel dingen aan maar anders dan op spiritueel niveau.

Hoog gevoelig door Stress (heeft niks met spiritualiteit te maken)

Het kan zijn dat jij door enorme stress in je leven als kind of later hoog sensitief bent geworden. Je voelt situaties snel aan en je karakter is zo ontwikkeld dat je heel snel een oplossing hebt voor dat wat je tegenkomt. Vaak komt het door stressvolle gebeurtenissen die je hebt moeten doorstaan. Er is dan enorm veel cortisol in je bloed. Dit hormoon wat geproduceerd wordt door je bijnieren en zit er bij iedereen, maar wanneer deze chronische hoog is zul je gevoeliger reageren op dingen om je heen. Of zodra een situatie zich voordoet die je uit een stressvolle periode herkend zal het lichaam meteen het cortisol verhogen en daarmee ook je alertheid. Hierdoor voel je vaak feilloos aan wat de situatie is en hierdoor kan je meteen op reageren omdat je door je hooggevoeligheid de situatie beter kan inschatten dan een ander. Zeker niet iedereen heeft deze gevoeligheid en vaak ontstaat dit in de kindertijd. Meestal is het opgroeien in een gezin met veel stress, veel haast, of vervelende sferen, mishandeling, veel gepest zijn enz  al genoeg om deze hooggevoeligheid te ontwikkelen. Maar ook als een moeder een zware bevalling had, , ziekenhuisopname noem maar op. Verkeerde voeding, tekorten  aan vitamine kunnen de boel ook verergeren. Ook wanneer baby’s allergisch zijn en veel lichamelijke klachten hebben of dat het kind van hot naar haar wordt gebracht en er te weinig de R’s in het leven was Rust, Ritme, Regelmaat zie je dat een kind continue onder een spanning staat en een hooggevoeligheid ontwikkeld. Deze stress gaat vastzitten in een lichaam, dit wordt een blokkade en een blokkade is stress. naast hoog gevoeligheid kunnen er ook klachten en ziekte ontwikkelen, zwakke darmen, migraine en noem maar op. (hoeft niet)

Alles wat stress kan geven kan vastgezet worden in het lichaam als een blokkade. Een blokkade betekent altijd stress voor het lichaam. Soms voelen we de blokkade niet en soms is het er altijd. Dat ligt aan het type blokkade. Als er vroeger thuis altijd haast en stress was, of je moeder was veel ziek, of je vader dronk teveel en had een kort lontje dan zit er chronische stress in je lichaam en ben jij een meester geworden om jezelf te beschermen.  Je voelt op dat vlak meteen al aan wat je moet doen en hoe je moet handelen. Je bent dus hoog sensitief geworden op dat vlak. Maar kan ook laterna op je werk als de druk enorm hoog is en door de jaren heen er blokkades zijn ontstaan, voel je vaak feilloos aan hoe je op situaties moet reageren, je ziet het als het ware al aankomen en reageert er op om jezelf te beschermen.

Er zijn ook blokkades die je normaal niet voelt of merkt maar zodra iemand een opmerking maakt die je raakt, komt de blokkade meteen naar boven en kan je hier echt last van krijgen. Je kan totaal uit je doen zijn, er ziek van worden of je kan heftig reageren. Wanneer dit namelijk geen blokkade was geweest, zou je er geen last van hebben. Dus een reactie hierop komt altijd uit emotionele blokkades. Je handelen is als het ware een soort ingeprogrammeerd overlevingsmechanisme.

Bij deze mensen is het heel belangrijk dat ze bewust hiervan zijn en dus ook hun leef- en eetwijze moeten aanpassen, omdat veel stress in het lichaam uiteindelijk  tot een burn-out kan leiden.

Zo moeten ze geen voedsel eten die dit cortisol alleen maar verhoogt of de gezondheid verslechtert.

  1. Geen koffie, zwarte en groene thee en chocolade (cafeïne verhoogt altijd de stress).
  2. Geen alcohol, lijkt te ontspannen maar zal de druk alleen maar opvoeren.
  3. Suiker en witte bloem geheel weglaten.
  4. Bij darmklachten de zuivel en de gluten weglaten.  (of laat je testen door mij want je kan gewoon van darmklachten afkomen!!!! www.persoonlijke-voeding.nl)
  5. Ze hebben veel ontspanning nodig door yoga, maar ook wandelen en leuke dingen doen.
  6. Het is belangrijk dat je je bewust lostrekt van je continue sensitief zijn en oplettend bent.
  7. Verder is het heel belangrijk om te ontdekken welke blokkades jij hebt opgelopen in je leven en deze weg te halen. ie.
  8. Zorg dat je genoeg slaapt en rust neemt.
  9. Voldoende supplementen.

Voeding en supplementen kan ik voor je uittesten www.persoonlijke-voeding.nl

Ook raad ik aan om the Emotion/ body code toe te passen. Lieke van Dun een collega waar ik graag mee samenwerk kan uittesten waar blokkades weghalen http://praktijkdebinnenkamer.nl/body-code/

Hoog gevoeligheid op Spiritueel Gebied

Dit is iets totaal anders dan het gevoelig zijn zoals ik bij stress heb beschreven. Dit zijn mensen die dingen aanvoelen of al weten zonder dat ze dit kunnen weten.  Spiritualiteit wordt vaak gezien als iets duisters. Het zal een groep mensen afschrikken of het is ons geleerd om het onzin te vinden. Toch de mensen die meer  voelen, weten dat er meer is. Iedereen heeft het voor een deel in zich, je voelt aan dat er iets met je kinderen is zonder dat je het aan hun ziet, je voelt het. Of je intuïtie zegt iets niet te doen en achteraf denk je wouw ben ik blij dat ik dat niet gedaan heb. Dat is ook een vorm van gevoeligheid die in zeer veel gradaties voorkomen.

Er zijn veel verschillende soorten gevoeligheden Zo heb je helder horende, helder voelende, helder wetende mensen.  Vroeger werd je dood gemaakt als je iets op dat vlak kon en nu is er nog veel onbegrip maar toch is er duidelijk een verandering merkbaar. Veel mensen weten dat er meer is tussen hemel en aarde.  Een heks van vroeger bijvoorbeeld was gewoon een vrouw die veel van kruiden af wist of die inderdaad dingen aanvoelde maar ze werd er wel om gedood omdat het iets ontastbaars was wat men niet.

In sensitiviteit zijn veel gradaties. Iedereen kan het. Nou kan je denken “ik niet”, ja jij ook. Iedereen kan het ook verder ontwikkelen, maar de vraag is wel waar ligt jouw kracht. Dat is vaak een hele zoektocht en daar zijn boeken vol over geschreven. Allerlei richtingen, enorm veel cursussen. Vaak zie je dan ook dat mensen van alles doen op zoek naar hun kracht. Meestal heeft zoeken geen zin, gewoon opletten wat er in je leven op je pad komt, hoe simpel ook, is vaak waar jouw kracht ligt. Wist je dat we de hele dag door dingen opvangen? Veel hebben ook voorspellende  dromen of zien beelden of hebben  gedachten die een betekenis hebben. Sommige mensen hebben het met muziek, ze horen een liedje en daar zit een boodschap in of zien steeds dezelfde meester getallen zoals 22 wat betekent het komt goed.

Het mooie is dat onze intuïtie in feite alles al weet. Maar we luisteren er niet naar. Een mens heeft namelijk een bewustzijn en een onderbewustzijn. Bewustzijn doen we alles mee (praten, denken, leren enz.) en onze intuïtie is op de achtergrond altijd aanwezig om ons  te vertellen wat goed en fout is voor je.  Bij kinesiologie bijvoorbeeld kan je een vraag stellen of een product geven aan een persoon en dan de spierspanning in het lichaam testen. Als iets niet goed voor die persoon is verzwakken de spieren en als het goed is versterken ze. De intuïtie geeft antwoord, klinkt wazig dat vond ik vroeger ook, maar nu ik er zelf mee werk is het waanzinnig wat ik hiermee kan doen in mijn praktijk.  Voor normale kinesiologie hoef je trouwens geen ontwikkelde intuïtie te hebben, bij auto kinesiologie wat ik doe wel.

Dieren hebben geen bewustzijn maar wel een onderbewustzijn of te wel een intuïtie/instinct en dieren in het wild weten/voelen wat ze moeten eten, wanneer ze moeten vluchten en hoe ze moeten leven. Dat doet hun instinct en dit instinct is in feite hetzelfde wat wij ook hebben maar wij zijn verleerd dat te voelen. Je moet gewoon meer  luisteren wat je eigen intuïtie te vertellen heeft dan zal je ook meer weten en voelen.  En vooral vertrouwen en niet twijfelen aan jezelf. Wanneer je al hoog sensitief bent dan weet je dat al en heb je dat allang gemerkt, alleen nu ga je gewoon wat bewuster ermee om. Je voelt dingen aan. Daar is niks raars of engs aan want we doen het allemaal, alleen de meesten weten het niet of hebben er nooit op gelet. En ja, klopt er is ook een groep mensen die ontzettend goed kan aanvoelen en inderdaad meer kan dan een ander doordat hun onderbewustzijn enorm ontwikkeld is. Dat kan zijn ontwikkeld door wat ik bij hoog sensitiviteit bij stress heb verteld maar het kan ook gewoon zijn dat ze een gave hebben of iets bijzonders kunnen.

Om dit te ontwikkelen is het belangrijk dat je eerst je lichaam zuivert van alles. belangrijk is dat je eet wat bij je past, je lichaam versterkt dan zie je vaak dat je intuïtie steeds sterker wordt.  Ontdekken wat voor voeding en organen bij jouw hulp nodig hebben kan ik bij helpen met een test. Natuurlijk zijn er mensen die het gewoon kunnen en dit niet hoeven te doen maar hoe zuiverder je lichaam hoe beter je kan voelen.

Verder is er een boek “Intuïtieve ontwikkeling” dat je verder kan helpen in jouw proces. Maar doe vooral niet moeilijk en let vooral op wat er om je heen gebeurt.

Intuïtie is weten zonder te redeneren, het enige is dat je het moet leren herkennen. Velen hebben elke dag beelden of gedachten die iets zeggen maar omdat deze hetzelfde zijn als elk ander beeld of elke gedachte vallen ze niet op. Je moet bewuster gaan opletten en als je denkt “He, dit wist ik of dit herken ik of dit voelde ik” schrijf het eens op want je vergeet ze weer. Je zult op een gegeven moment herkennen. Op deze manier kun je je zesde zintuig ontwikkelen en jouw kracht ontdekken.