Iedereen laat winden! Dat is normaal. Maar wat als je winden enorm stinken, knetterhard zijn of continue aanwezig? Dan is er toch duidelijk iets met je spijsvertering aan de hand. Dit kan ook bij het sporten erg lastig zijn. Zeker als de winderigheid gepaard gaat met een opgeblazen buik of buikpijn. Wanneer je darmklachten hebt, kan je prestatie wel degelijk hieronder gaan lijden. Wanneer je last van je darmen hebt, kun je hier ook erg moe van worden of neemt je conditie af. Wanneer je dit herkent, ga dan op zoek naar de oplossing.

Winden zijn er in allerlei geuren en geluiden, en kunnen door allerlei oorzaken ontstaan.

  1. Enorme stinkwinden die naar rotte eieren of ammoniak ruiken, zijn een teken  van een slechte eiwitvertering. Dit is vooral een slecht teken als het samengaat met een vieze geur in je mond, hoofdpijnen en vermoeidheid.
  2. Een zachte wind die een beetje stinkt, is een vetverteringsprobleem.
  3. Een knalharde wind (ruikt vaak matig sterk) is een teken dat de koolhydratenvertering een probleem is. Wanneer je hier heel veel last van hebt, ontstaat er een soort alcohol in je darmen. Dit kan concentratieklachten veroorzaken, of een overbelaste lever en een katerachtig gevoel. Dit is een teken van vergiftiging.

Wanneer je winderig bent is de meest voor de hand liggende oorzaak, dat je die dag teveel koolsoorten, bonen of uien hebt gegeten. Ook koolzuurhoudende dranken kunnen je behoorlijk laten knetteren. Maar er zijn nog veel meer oorzaken.

WAT KUN JE. DOEN OM TE ONTDEKKEN WAAR JE PROBLEEM VANDAAN KOMT?

1)   Vermijd voedsel dat winden veroorzaakt zoals koolsoorten, ui, prei, bruine bonen, koolzuurhoudende dranken en lactose.  Eet zo licht  verteerbaar mogelijk

2)   Kauw heel goed,  de koolhydratenvertering begint al in de mond

3)   Maagzuur dat geen goede PH-waarde heeft, of je hebt te weinig maagzuur, kan enorme darmklachten en winderigheid geven en hierdoor zal ook de eiwitvertering verminderen wat ook weer klachten geeft.  Stress, maagzuurremmers of een gevoelige maag kunnen een oorzaak zijn.

4)   Aanmaak van gal moet optimaal zijn, wanneer je geen galblaas meer hebt of omdat de lever en gal niet voldoende functioneren kun je darmklachten krijgen. Hierdoor zal de vetvertering verslechteren.

5)   Aanmaak van enzymen vanuit de alvleesklier moet ook optimaal zijn, zodat de koolhydraten, eiwitten en vetten goed verteerd worden, is dat niet het geval ontstaan weer darmklachten en winderigheid.

6)    In melkproducten zit lactose en veel mensen missen het enzym Lactase waardoor je winderig kunt worden van melkproducten.

7)   Ook zijn er mensen die niet goed tegen fruit kunnen omdat ze fructose slecht verteren

8)   Verder kun je een zwakke darmflora hebben en dan verslechtert de vertering in zijn algemeen Dit kan bijvoorbeeld komen door voedselovergevoeligheden en parasieten

9)   Je hebt een prikkelbare darm. Let op:  op dat heeft altijd een reden en meestal is dat er een van de  bovenstaande.

10)Oplossing vind je in mijn E-book “De oplossing voor darmklachten”, daarin neem ik je aan de hand op zoek naar de oplossing.

of maak een afspraak www.persoonlijke-voeding.nl