Veel mensen stappen over op cafeïnevrije koffie omdat ze last hebben van de cafeïne en sommigen denken dat het gezonder is. Toch is cafeïnevrije koffie niet altijd gezonder,  tenzij het de biologische variant betreft. Natuurlijk, de nadelige gevolgen die je van cafeïne kunt hebben zijn wel weg. Klachten die sommigen van cafeïne kunnen krojgen, zijn:
   * een opgefokt gevoel
   * nervositeit
  *  trillende spieren
   * een verhoogde bloeddruk
   * hartkloppingen of hartritmestoornissen
   * slapeloosheid
 *  Sommige studies vertellen dat de opname van calcium  bemoeilijk wordt en er botontkalking kan optreden.
 *  Cafeïne stimuleert het stresshormoon cortisol. Op het moment zelf is dat wel lekker maar op langere duur kun je burn-out klachten krijgen,  zeker als je een stressvol leven hebt.
 *  Cafeïne is een vorm van drugs en zodra je eraan gewend bent, kun je niet meer zonder en heb je steeds meer nodig voor het gewenste effect. Langzaam maar zeker raak je verslaafd en krijg je klachten.
CAFEÏNE uit de koffie halen.
Cafeïne verwijderen  is niet bepaald een gezond tafereel. Er wordt namelijk dichloormetaan  voor gebruikt, wat ook als verfafbijtmiddel gebruikt wordt :-0, er blijven altijd sporen achter in de koffie en er gaan wel geluiden dat dit kankerverwekkend kan zijn. Bij de dichloormetaanmethode worden de groene koffiebonen vochtig gemaakt met water en gedurende een half uur in dichloormetaan geweekt en dit wordt een paar keer herhaald.Zodra de cafeïne is opgelost, wordt het dichloormetaan zo goed en kwaad als dit kan, verwijderd. Dan worden de bonen nog lang gestoomd om resten te verwijderen, de voedingswaardes zakken hierdoor stevig. Ze worden in warme lucht gedroogd en in koude lucht weer afgekoeld en vervolgens gebrand. Voor de smaak zal er niet zoveel veranderen want de specifieke koffiesmaak komt pas na het branden erin.
DE BIOLOGISCHE MANIER
Dit gaat met koolzuur (je weet wel, wat in je spa rood zit)
De bonen worden in water gelegd en zwellen op. Dan wordt er onder hoge druk koolzuur toegevoegd met lage temperaturen waardoor de cafeïne oplost. De bonen worden weer gedroogd en de koolzuur verdampt.
De smaak blijft ook goed omdat de echte smaak van koffie tijdens het branden ontstaat. In cafeïnevrije koffie zit max 0.1% cafeïne.
Er zijn mensen die groene koffie drinken, de smaak is uiteraard anders omdat de bonen niet gebrand zijn. Ook is de voedingswaarde vele vele malen hoger dan die vsn gebrande bonen. Weet ook dat in alles wat je brandt (of verbrandt zoals korsten van brood, vlees op bbq)
acrylamide  zit en dit kan ook weer kankerverwekkend zijn. Helaas zijn bamboekoffie en cichoreikoffie ook gebrand. Dit zijn goede alternatieven voor koffie  en van nature cafeïnevrij.
Zo zie je maar weer, het enige wat je lijf nodig heeft, is zuiver water 😉
Meer info kijk op mijn blog www.persoonlijke-voeding.nl