Matcha is gemaakt van groene thee uit Japan die ze vermalen hebben als poeder. Zwarte thee (bladeren worden geroosterd en is niet meer zo gezond hierdoor) , groene thee, oolong thee en witte thee komen allemaal van dezelfde theeboom. De smaken en hoe gezond deze thee soorten zijn, is echter heel verschillend en dit komt doordat de blaadjes van de theeplant een ander productieproces hebben doorgaan.

In alle soorten zit overigens van nature cafeïne (theïne)

Matcha werd vroeger door een kleine groep boeren in Japan op een speciale wijze gemaakt. Alleen de keizers en een elite groep mensen wisten af van de medicinale werking gelukkig is het geheim nu ook in Europa aangekomen al een tijdje. Ook nu nog wordt het niet massaal geproduceerd en dat is dan ook terug te zien in de prijs, want het is niet goedkoop.

Het telen van matcha is anders en intensiever ook omdat de theevelden met zeildoek in de laatste maand wordt afgedekt. Daardoor krijgen de planten minder zonlicht en zullen ze hierdoor meer chlorofyl aanmaken en meer aminozuren (eiwitten).  Daarom is matcha zo fel van kleur door de grote hoeveelheden chlorofyl. Daarnaast kunnen de boeren maar 1 keer per jaar de theebladeren oogsten en plukken ze de bladeren nog met de hand. Daarna wordt de bladeren gestoomd, waardoor de kleur en de voedingsstoffen bewaard blijven, na een korte droging en schoongemaak wordt het vermalen tot poeder. Let wel altijd goed op dat je de echte hebt want als het erg goedkoop is, is de kans groot dat je namaak hebt gekocht en lang niet zo gezond is als de echte matscha.

Matscha is onwijs gezond en werkt deels ontspannend op het lichaam en deels oppeppend omdat er cafeïne inzit. Dit is iets waar je rekening mee moet houden als je een bijnieruitputting hebt waarbij je cafeïne moet laten staan of wanneer je gevoelig bent voor cafeïne. Er zit als vergelijking met koffie ongeveer ¼ aan cafeïne in.

De chlorofyl wat men ook wel bladgroen noemt zit er rijkelijk in.  Chlorofyl zit van nature in  bladeren, gras en in algen en is nodig voor de plant om zonlicht op te vangen. Voor mensen heeft het heel veel voordelen als we veel groene groente eten of matscha drinken. Zo reinigt chlorofyl het lichaam, maakt je lichaam basisch en is een sterke anti-oxidant die vrije radicalen kan opvangen wat weer veel voordelen heeft voor je gezondheid op een zeer grootschalig gebied.

Leuk om te weten is dat men heeft ontdekt dat naast de smaken zoet, zuur, zout en bitter er nog een vijfde smaak is op de tong wat Umami heet. Mascha proef je met deze 5de smaak, dus het is een unieke niet te beschrijven smaak wat je zelf eens moet proeven.

Hoe maak je Matcha thee

Je kunt deze drank op verschillende manieren maken.

Je kunt het gewoon als thee drinken maar je kan er ook een latte van maken.

Gewone matcha thee: je neemt twee schepjes mascha en voeg hier water tot maximaal 80 graden bij. Klop het goed op met een Macha klopper of een mini klopper.

 

Matcha latte

Neem twee schepjes matcha en los dit op met een klein scheutje water.

Dan warm je de  rijstemelk, havermelk, sojamelk of amandelmelk op (niet koken). Als je het hebt schuim je deze een beetje op met een opschuimer of klop je hem flink op, maar hoeft niet. Het lekkerste is om er nog wat zoets bij te doen als stevia of theelepel palmsuiker.

Dan giet je de warme melk met iets zoets erin bovenop de opgeloste matcha.

Benieuwd welke tekorten jij hebt, welke voeding  bij je past hoe je algemene gezondheid is? Maak een afspraak www.persoonlijke-voeding.nl

Supplementen nodig, op www.nutritioncompany.eu zijn alleen de allerbeste verkrijgbaar en met de code 221292 krijg je daar altijd 20% korting

Interesse in meer informatie of gezonde recepten? Ik heb 12 boeken geschreven https://www.persoonlijke-voeding.nl/boek.php