Het hoeft niet gevaarlijk te zijn, het heeft altijd te maken met de hoeveelheid die je binnen krijgt. verder zijn er natuurlijke fluorides die in voeding zitten en synthetische vormen met deze laatste moet je wel voorzichtig zijn.

Veel mensen weten niet dat fluoride ook in voeding zit, maar zwarte en groene thee zit het in en dan heet het fluorine. Veel mensen die geen synthetische fluoride binnen willen krijgen of er allergisch voor zijn nemen de natuurlijke variant wat wel aan te bevelen is. het is wel zo dat als de thee erg heet is veel fluorine vervliegt.

De synthetische vorm vinden we terug in onze tandpasta’s en in sommige delen van de wereld zelfs in het water. Goddank zit het niet in ons water want wat vele ook niet weten is dat dit een bijproduct van de productie van bijvoorbeeld atoombommen, staal, cement en aluminium is. Miljoenen tonnen fluoride komen als bijproduct vrij, en daar moet men toch wat mee.
Het is giftig afval dat wel ons gebit en botten wat sterker kan maken. Dat is mooi geld verdienen aan een bijproduct wat bovendien afval is. Over wat het verder met ons lichaam doet, daar is men niet in geïnteresseerd.

Fluoride in Tandpasta wel of niet doorslikken

Ik zou adviseren het niet door te slikken, maar de huidige adviezen zeggen ze dat je het in tegenstelling tot vroeger wel mag doorslikken en men zegt dat we  beter niet te goed moeten spoelen zoals dat vroeger wel moest.. Het is natuurlijk maar een klein beetje fluoride, dat kan op zich ook geen kwaad als je het doorslikt  maar ja, elke dag? 365 dagen per jaar, liefst 2 x per dag tanden poetsen, is al gauw meer dan 700 keer per jaar in aanraking komen met synthetische fluoride waar het lichaam niets mee kan en wat gezondheidsproblemen kan opleveren omdat onze enzymfunctie door het gebruik van hydro-fluoride kan veranderen.

Teveel aan Fluoride

Een teveel aan fluoride herken je aan vlekken op de tanden, die variëren van wit tot donkergekleurd. Fluoride kan in het lichaam stapelen in onze botten waardoor ze te hard worden, het veroudert ons lichaam, verstoort dus het DNA- reparatie-enzym en heeft een nadelig effect op ons hele
systeem; van nieren, lever en spijsvertering tot immuunsysteem, hersenen en schildklier. Een overdosis kan leiden tot ernstige ziekte zoals een auto-immuunziekte.

Natuurlijke Fluoride

Van natuurlijke fluoride, die in ons voedsel zit, hebben we niet veel nodig want het is zoals ze dat noemen een sporeelement, dat betekend dat je maar een spoortje ervan nodig hebt en geen essentieel mineraal dus zonder blijven we gewoon in leven in tegenstelling tot andere mineralen die wel nodig zijn. Het is wel een onderdeel van onze botten en tanden dus als je wat groene thee drinkt wat vis eet met graatje en wat druivensap drinkt krijg je wat binnen. Verder zit het ook in de beenderen van dieren.

Tandartsen raden aan om veelvuldig fluorhoudende tandpasta te gebruiken maar de natuurgeneeskundigen raden dit af. Weer een lastige keuze voor de consument, wat te doen?

TEVEEL  FLUORIDE  IS  GIFTIG

Een teveel aan fluoride is zeer kwalijk voor de gezondheid. Er bestaat geen ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) voor fluor en er wordt maar wat gedaan. Je hebt snel een te hoge dosis te pakken. Een dosis van 5 mg/kg lichaamsgewicht kan vergiftiging veroorzaken en 15 mg/kg is zelfs een dodelijke hoeveelheid.

Een teveel aan fluoride kan al voor je 8e  jaar tandfluorose veroorzaken. Dit uit zich, zoals je kon lezen, in witte en bruine vlekken op de tanden.
Hoge doses kunnen ook maagklachten, gewrichtspijn in de benen, calciumgebrek en dikke, zeer breekbare botten veroorzaken. Bij een vergiftiging zien we klachten als misselijkheid en diarree, buikpijn, hoofdpijn, veel speekselaanmaak, veel zweten en zwak voelen.

Dr. Hans Moolenburgh, natuurgeneeskundige arts, zegt dat fluoride giftiger is dan lood en dat fluor het tandglazuur maar een klein beetje verhardt en fluor de tand van binnen juist
brozer maakt. Inslikken van tandpasta is dus niet raadzaam zegt hij.

WEL  OF  GEEN  FLUORHOUDENDE  TANDPASTA?

Het is belangrijk dat je zelf die keuze maakt. Ik denk dat een middenweg het beste is. Zorg vooral voor je gebit door gezonder, natuurlijker, te eten. Suiker, frisdranken en andere troep beinvloed de tanden enorm erg, hoe slechter je eet hoe slechter je tanden (mits je een goede of slechte constitutie hebt) Daar begint het dus mee. Wanneer je de keuze om het helemaal te laten te heftig vindt zou je het om-en-om tandpasta kunnen doen, dan met en dan zonder fluoride kunnen gebruiken, maar er zijn ook mensen die fluor liever helemaal weglaten, waar ook zeker wat voor te zeggen valt. Eet gezond, zonder suiker, en zorg dat je mondflora in balans is, dan krijg je zelden gaatjes, want daar huist het geheim van een goed gebit, een goede mondflora.

Voeding voor mooie tanden

Natuurlijk kun je beter de oorzaak van tandbederf aanpakken. Eet veel groenten, volkoren granen, noten, zaden en pitten, die veel vitamines en mineralen bevatten. Laat de suiker en witte koolhydraten geheel weg. Suiker wordt door de mondflora omgezet in zuren. De pH-waarde in de mond daalt en er ontstaat tandplaque. Deze tandplaque haalt mineralen uit je gebit en zo ontstaan gaatjes.

Je kunt groene thee capsules van Vitortho slikken elke dag om zo toch natuurlijke fluoride binnen te krijgen https://www.nutritioncompany.eu/nl/v9172-100-nl  (code 221292 krijg je 20% korting)

Enorm veel merken tandpasta’s te vinden zonder fluoride zoals van Himalaya, weleda enz (google maar eens)

Het gebit staat in verbinding met organen, en als het gebit slecht is, kan dat wat van je algemene gezondheid zeggen. Ook als je mondflora niet goed is, kan dat wat van je zuurbalans zeggen, van je darmen of van allergieën.