Namasté   (Ik buig voor de god in jou)

Dit artikel vertel ik je meer over hoe jij meer energie kunt krijgen en sterker kan worden, minder snel ziek, en positiever in het leven komt te staan.

Tibetaanse monniken kunnen verlicht raken en leven op alleen maar Chi en water voor weken lang. Ze leven eenvoudig en eten alleen groente, fruit, peulvruchten, noten, graan die in contact met de zon hebben gestaan, waardoor er veel levensenergie in zit. Ze doden geen enkel dier ook geen vlieg. Ze leven eenvoudig want hun ego is onderontwikkeld. Ze hebben een strak ritme en mediteren veel. Ze lache en glimlachen veel en staan positief in het leven. Ze kunnen zelfs verlicht raken in hun leven en ze hebben een enorme wijsheid. Eeuwen was het onduidelijk hoe ze die enorme levensenergie opwekte, maar nu delen ze het door de wereld en het is gemakkelijk. Ook jij kunt het opwekken en gezond, energie en positief oud worden en je niet meer hoeft te leven met angsten.

Als je ego sterft wordt je ziel geboren

Chi= levensenergie en als je die toepast in je leven verander je fysiek, emotioneel, metaal en spiritueel tegelijkertijd. Je wordt sterker en krachtiger. De innerlijke kracht ga je aan de buitenkant uitstralen.  Alles om ons heen is Chi en in een gezond lichaam stroomt de Chi onbelemmerd en straal je een krachtige sprankelende positieve en sterke energie uit. Blokkeert hij dan wordt je moe en uiteindelijk ziek. Dat blokkeren doe je vaak zelf door verkeerde voeding, verkeerde gedachte en verkeerde leefwijze.

Je kunt het wezen van Chi begrijpen door de metafoor van een kei te gebruiken. Ook dit is net als alles energie en als je de kei door midden hakt en je hakt steeds 1 deel weer door midden wordt hij kleiner en kleiner. Dit doe je oneindig vaak want de helft van iets blijft altijd iets en zal nooit op 0 komen, hoe oneindig klein het ook is. En oneindige hoeveelheid kleine niet zichtbare energie deeltjes in het universum is de levensenergie Chi waarmee al het leven is vervuld. Je kunt het dan ook alleen maar voelen omdat het te klein is om het te zien, ruiken of proeven.

Stress, spanningen, verkeerde voeding, slechte leefwijze, negatieve kijk op de wereld verkrampen en verzwakken je lichaam waardoor de Chi niet kan stromen en blokkeert. Je wordt moe en ziek hiervan.

Chi voelen

 • Sla met de rug van je linker hand tegen de rechter handpalm, dan ander om en dit herhaal je in een hoog tempo. Je voelt je handen tintelen. Doe dit een minuut of 2
 • Dan sla je met je handen denkbeeldig waterdruppels van je handen. Je handen hangen naast je lichaam als je dit doet. Herhaal dit ook 2 minuten

Je voelt als je stopt je doorbloeding en de energie flink op gang is gekomen, het tintelt. Dit is slechts een begin van het voelen van energie die je activeert.

Je lichaam en je geest moeten samen in harmonie zijn. De geest is sterker dan je denkt.

Probeer deze oefening om te ontdekken hoe sterk je geest is.

 • Leg je handen losjes op je bovenbenen neer.
 • Stel je voor met alle kracht die je in je hebt dat je handen loodzwaar zijn en zijn vastgeplakt aan je bovenbeen. Super super zwaar zijn ze
 • Til je handen daarna eens op, je voelt dat je handen mega zwaar aanvoelen en moeilijk opgetild kan worden.
 • Doe de oefening nog eens en stel je voor dat je handen zo ligt als een veertje is en dat ze kunnen wegwaaien.
 • Til je handen op, je voelt nu hoe gemakkelijk dit gaat.

Dit is dus de kracht van je geest en op alles maar dan ook alles in je leven zal gedachte bepalen hoe je leven verloopt.

Denk dus altijd positief, lach veel en ben blij dan zal het lichaam en de geest beide zich positief voelen en de Chi kan stromen. Zoek je het negatieve op dan zal je lichaam hierop reageren en ziekte ligt gemakkelijk te loer maar ook de energie om je heen zal veranderen en je trekt mensen aan die ook negatief in het leven staan, zo versterk je elkaar op negatief gebied.

Chi punt waar zit deze en hoe kun je die versterken

Het Chipunt in je lichaam zit  3 vingers onder de nagel. Als je vingers daar neerlegt en je hoest voel je een bobbel, soort spiertje die omhoog komt. Daar huist de Chi en dat is het centrum waar je Chi kan opwekken. Hier ligt het punt om eenheid te creëren tussen lichaam en geest. Dit punt is zeer belangrijk omdat hier je lichaam en geest samen komen. Het is de rustplaats van je geest. Van hieruit kan je alleen maar echt mediteren en verlichting voelen. Maar als je dat te ver vindt gaan, kun je vanuit dit punt je ook gewoon energieker, gezonder en vrolijker voelen.

Onthoud als je Chi gaat stromen komt je levenskracht weer terug. Hier wat stappen om Chi op te wekken.

 • Houd met je handen je onderbuik vast
 • Voel je handen
 • Je focus ligt punt drie centimeter onder de navel het Chipunt
 • Ook je lichaam zwaartepunt richt je met gedachte op het Chipunt (dus je ontspant je hele lichaam en richt de kracht op het Chipunt)
 • Doe dit een paar keer per dag en hoe meer je oefent hoe sterker je wordt hoe meer Chi gaat stromen in je lichaam (zo simpel is het)
 • Verder met gedachte kun je Chi opwekken. Als jij je kruin voorstelt dat er een mooie levensenergie in stroomt dan gebeurt dat ook. Als jij voorstelt dat aan je voeten wortels zitten en levensenergie hierdoor naar binnen stroomt gebeurt dat ook.
 • Ontspan je lichaam, want door oppeppende voeding zoals koffie, cacao, suiker te nemen zal de stress in je lichaam verhogen en de Chi blokkeer je meteen. Eet zuiver en simpel voedsel. Neem eventueel magnesium als ontspannen moeilijk gaat.
 • Zorg dat je zwaartekracht en spanning niet in je nek zit. Laat het los en ga naar het Chi punt.
 • Lach veel, ben positief en geef jezelf en de wereld complimenten.
 • Start de dag met een koude douche, dat zal de levensenergie enorm stimuleren

Om de Chi nog sterker te voelen voor je onder de koude douche stapt maak je roeibeweging.

 • Zet voor je in de douche gaat 1 been stapje naar voren en houd je armen gebogen op heuphoogte.
 • Open je vingers en breng je armen snel naar voren, je bovenlichaam en heupen beweeg je gelijk mee naar voren.
 • Gestrekte armen maak je vuisten en trek je de armen en bovenlichaam volle kracht terug. Dus net als roeien.
 • Dit doe je een tijdje.
 • Dan ga je 30 seconde onder koud water staan. En als je geluid moet maken zeg je Toihá Tamá (volgend de Tibetaanse monniken versterk je de Chi nog meer)

Je hebt vast gehoord van yin en yang, elkaars tegenovergestelde op alles, maar ze kunnen niet zonder elkaar en samen zijn ze één geheel. Goed en slecht, donker en licht, ziek en gezond. Zo is Chi ook opgebouwd uit yin en yang. Positief voelen en gezond dan zal de Chi door je lijf stromen, dit is yang. Maar negatief voelen en denken, ziek zijn en je lichaam niet als een tempel behandelen is yin en de Chi zal blokkeren, je voelt je moe, negatief, je verhard en genieten en lachen gaat moeizaam. Je kiest zelf welke krachtiger is. Ben je positief, lach je veel en ga je uit van het goede en mooie van de wereld zal de Chi stromen. Maar maak je constant zorgen, sta je negatief tegenover de wereld of je zelf, lach je niet meer en ben je alleen maar serieus zul je de Chi je eigen levensenergie blokkeren maar kun je ook andere hiermee vergiftigen. Krachtige positieve energie zal je afstoten en zo ook deze mensen in je leven die positief zijn en je trekt gelijkgestemde aan waardoor je alleen maar negatiever wordt.

Dus ben je bewust dat je de hele dag je zelf baat in positieve gedachte, geniet van de natuur, van liefde en laat dit tot je komen. Maak je los van negatieve mensen, slechte relaties. Betekend niet dat je ogen sluit voor het slechte. Tuurlijk moet je hier bij stilstaan en vechten als je ergens niet mee eens bent. Maar doe dat steeds in kleine deeltjes. Baat je zelf niet de hele dag in deze ellende en laat de ellende van buiten  niet één met je worden. Je bent krachtiger en je bereikt meer als je energie positief en krachtig is. Geloof niet zomaar in al die complot theorieën want meestal zijn ze op niks gebaseerd en fokt men elkaar maar op.

Je kunt niet groeien als je vasthoud aan angst

Vechten tegen je angsten is de zwaarste strijd die je kunt voeren

 

Door dagelijks jezelf en andere complimenten te geven, zal de Chi ook aanzienlijk verhogen. Haal jezelf en andere niet omlaag. Ook let op met wat je tegen andere verteld, vaak willen ze dingen niet horen of zijn ze er niet klaar voor, hoe goed bedoeld ook, de boodschap die je met liefde wilt geven komt verkeerd over en de Chi die je terug krijgt blokkeert meteen. Dus voel goed aan voor je mening uit, meestal wordt het als het anders is dan ze willen niet gewaardeerd.

 We worden wat we denken, denk daarom vooral het goede

 

Niet iedereen kan mediteren, dat is een keuze. Het gedachteloos zijn is wat je altijd leest. Monniken kunnen dat ook maar ook niet meteen. Ze leren door steeds in gedachte de steen in 2 te hakken de gedachte stil te zetten. Zo werken mantra’s ook. Door de focus op iets te leggen stop je gedachte, dit moet je oefenen en leren.

En vergeet niet, als mens is er leed, heb je pijn, is er verlies en ellende maar het is hoe ga je hiermee omgaat.  Door meditatie kun je dieper Chi voelen en is een weg naar verlichting. Maar zonder meditatie kan dat absoluut ook door je eigen gedachtekracht.

Als geest en lichaam volledig een zijn met het universum ben je verlicht

 

Behoefte aan meer informatie over Chi (KI) ga naar kicentrum.nl

Behoefte om je voeding en je gezondheid een reset te geven voor een nieuw start ga dan naar www.persoonlijke-voeding.nl