Schildklier
De schildklier is een klein vlindervormig kliertje wat in je hals zit, wat een zeer grote invloed op ons lichaam heeft.
Naar schatting heeft in Nederland 500.000 mensen een trage schildklier. Maar een te snel werende komt ook voor. Enorm veel mensen nemen medicatie tegen deze trage schildklier. Meestal wordt een trage schildklier door een auto-immuunziekte veroorzaakt wat Hashimoto heet. In het boek van het Medical medium lees je dat hij zegt dat een lichaam zichzelf nooit zal vernietigen en dat hij iets vernietigd. Het Epsteinbarr virus doet dit volgens hem en zal zijn intrede in de schildklier doen zodra hij iets verzwakt. Dit virus is wat in je lichaam blijft wanneer je de ziekte van Pfeifer hebt gehad, het is belangrijk om de schildklier dan te helpen. In de reguliere gezondheidszorg is hier geen bewijs van helaas en zijn verder weinig adviezen en zullen alleen met medicatie werken. Een te snelle schildklier komt minder vaak voor en ook hier kan een auto-immuunziekte de oorzaak zijn. Deze heet de ziekte van Graves.
Auto-immuunziekte betekend dat het lichaam antistoffen maakt tegen lichaamseigen cellen.
Verder kan een schildklier uit balans raken doordat er langdurig teveel stress is. De bijnier-ass zal dan altijd voorrang hebben op de schildklier-ass en dat vertraagd dan de schildklier. Dit noemen ze NTIS. Probleem hierbij is dat men regulier dan niets vinden en de schildklier in orde lijkt omdat de bloedwaarde goed zijn. Toch kan dit enorme gevolgen hebben voor je lichaam. Een natuurgeneeskundige kan deze vorm wel testen en behandelen.

Functie
De functie van de schildklier is enorm, naast dat het een grote speler is in je stofwisseling, regelt hij ook de energieaanmaak vanuit voeding en zuurstof in iedere lichaamscel. Dat zijn nogal wat, 30 tot 37,2 biljoen. Verder is het ook je verwarming in je lichaam en een belangrijke werking voor je hart, enzymen in spijsvertering en effectiviteit van de werking hiervan. Verder de aanmaak van neurotransmitters (serotonine, dopamine, GABA enz). Verder voor vruchtbaarheid, groei van foetus, baby’s en kinderen.

Symptomen
Ook al test een arts het niet, dan nog is de kans dat je een trage schildklier hebt groot. Door teveel stress, tekort aan eiwitten, jodium, selenium en zink kan al een oorzaak zijn maar ook de menopauze of het epsteinbarr virus. Je kunt daar vaak zelf wat aan doen.
Bekijk ook eens deze klachten of je die herkend en ik kan in de praktijk het via kinesiologie testen en behandelen.
• Meet je temperatuur in de ochtend en in de avond. In de ochtend is hij duidelijk lager bij een schildklier probleem (lager dan 36,6)
• Je bent veel moe vaak ook na het slapen nog (kan ook vele andere oorzaken hebben)
• Je zit niet fijn in je vel tot wel depressie eraan toe. (kan ook vele andere oorzaken hebben)
• Haartjes van de wenkbrauwen zijn aan het einde vrijwel allemaal uitgevallen
• Hese stem, of stem die wat kraakt
• Veel vocht vasthouden (kan ook kalium tekort of hart/ nier probleem)
• Ontlastingsproblemen
• Zware menstruatie (kan ook met oestrogeen te maken hebben)
• Krampen in spieren (kan oom verzuring)

Naar de arts
Ga altijd eerst naar de arts als je vermoed dat je schildklier te traag of te snel is. Dan vraag je naar een TSH en een T4/ T3 test. Bij een trage schildklier meet hij dan de TSH in het bloed hoger dan normaal. Bij een snelle schildklier zal het lager zijn dan normaal. Wanneer je dat weet kun je kiezen voor medicatie, maar ga ook altijd met je voeding en gezondheid aan de gang. Medicatie is een symptoombestrijder wat erg fijn is als je de oorzaak niet kan achterhalen. Vraag ook aan arts of hij de ziekte van Pfeifer kan testen of je antistoffen in je lichaam hebt.

De schildklier maakt T4 en T3 aan.
T4 is niet actief en is een voorraadje in het lichaam. Wanneer het nodig is kan het lichaam met een enzym en jodium hem omzetten in T3 wat een actief schildklier hormoon is. 80% van die omzetting doet de lever. Daarom dat een gezonde lever van enorm belang is bij een gezond werkende schildklier.
T3 is dus het actieve schildklier hormoon en erg belangrijk want deze zorgt dus voor alles wat een schildklier doet. En zelfs bruin vet omzetten in energie.
Bij schildklierproblemen moet je vele andere systemen ook aanpakken. Meerdere oorzaken kunnen haar beïnvloeden zoals stress die moet je reduceren, je lever ontgiften. Als je insuline resistentie hebt in balans brengen, oestrogenen uit de voeding mijd (soja, lijnzaad en bier) en als je te dik bent moet je afvallen want in vet ontstaan veel oestrogenen. Ook een tekort aan progesteron aanvullen en wanneer er chronische ontstekingen zijn deze oplossen als dat kan of supplementen ertegen nemen.

PLAN VAN AANPAK
Dit kan wel moeilijk zijn want als inderdaad een tekort jodium, selenium, zink, B12, eiwitten of progesteron, een zwakke lever, insuline problemen, suikerspiegelschommelingen, overvloed aan oestrogenen, chronische ontstekingen, veel te veel stress of het epsteinbarr virus de grondslag heeft zal dat opgelost moeten worden. Dan kan ik helpen want dit allemaal is heel moeilijk ook www.persoonlijke-voeding.nl

LET OP BIJ DE ZIEKTE VAN GRAVES EN HASHIMOTO NIET ZOMAAR ZELF GAAN EXPERIMENTEREN
Maar je kan ook al zelf dingen doen zoals te zorgen dat je
1. Stress reduceert
2. Leverthee drinken en 400 gram groente eten
3. Koffie en alcohol en suiker mijden
4. Jodium rijk voedsel gaat eten en tijdje JOZO zout nemen
5. Omega 3 vetzuren verhogen
6. Multi nemen (geen troep, echt goede nemen, mail mij) hiermee krijg je jodium (150 mg, selenium (200mcg), zink (15 mg) en B12 ook binnen
7. Zorg dat je voldoende eiwitten eet voor l-tyrosine
8. Laat soja, lijnzaad en bier staan
9. Ben bedacht op mosterd, pinda, rauwe kool, rauwe cassave en pijnboompitten die bevatten stoffen die de schildklier kan belemmeren (remt de zink, jodium en selenium opname) wanneer je ze kookt is het minder
10. Verhoog je enzymen door veel rauw kost, rauwe noten en fruit te eten. Ook een hand kiemen is belangrijk elke dag. Is er een spijsverterings- probleem of prikkelbare darmen dan moet ik eerst helpen dan wordt het erg moeilijk vaak om rauw te eten.

Voor een uitgebreide persoonlijke test op voeding, tekorten, reden achter klachten, hormonen, organen enz ga naar www.persoonlijke-voeding.nl

Voor supplementen ga naar  www.nutritioncompany.eu dit is een groothandel die alleen maar goede producten verkoopt. Je mag mijn praktijk kortingscode van 20% gebruiken de code is: 221292

Wil je supplementen slikken neem dan goede. Mail mij ik kan je vertellen welke goed zijn.