Is er een verband tussen slapen en overgewicht gewicht?

Ja die is er. Hier een verslag van een congres die ik heb gevolgd over dit onderwerp.

We beginnen bij het begin.

We eten en dat wordt verteerd. De voedingstoffen worden door de darmen doorgelaten het bloed in en wachten tot ze de cellen in mogen die daar ATP (energie) van gaan maken.  Is er wat over aan koolhydraten dan maken we er glycogeen van en dat wordt opgeslagen in je hersenen je spieren en je lever. Is er nog meer over dan wordt het opgeslagen in de vetcellen, je witte vetcellen om heel specifiek te zijn (zien er geel uit). Die witte vetcellen moet je zien als een bankrekening waar je alleen bij kan als je er veel moeite voor doet. Liefste verzameld het lichaam dit vet want dan heb je reserve om te overleven. (weet het lichaam veel dat hier overmaat is en wij een hekel hebben aan teveel van dit vet)

GABA (is een neurotransmitter en is een echte rustgever) en melatonine (slaap hormoon) kunnen dit witte vet bruinen. Dat klinkt vies maar toch willen we het liefste bruin vet want hoe meer bruin vet hoe slanker we worden en we hebben het lekker warm in de winter. Maar dit bruine vet krijg je niet zo maar.

Wat is Bruine vet?

Bruin vet is erg goed vet. Bruin vet verbrand zichzelf om je warm te maken/ houden. Dit vet zit in je nek en langs de grote bloedvaten. Als bruin vet warmte aanmaakt kan het meteen warmte afgeven aan de bloedvaten. Beste stimulator is koude. Dus als je het koud hebt en koud opzoekt, wordt het bruin vet aangezet. In de energiefabrieken in het bruine vet zal warmte aangemaakt worden. Ze hebben wel wat wit vet in zich, deze worden  gebruikt voor die energie fabrieken. Dat raakt nooit op want dat wordt gehaald bij een tekort uit het bloed waar ook vet inzit . De vetten in bloed komen weer uit het witte vet wat opgeslagen zit in ons lichaam . Dus zo kan je ongunstig vet vrij maken voor warmte.

Mensen met veel bruin vet hebben minder kans op diabetes, minder kan op hoog cholesterol en je valt makkelijker af.

Je kan het activeren zoals ik vertelde door koude op te zoeken, in winter de thermostaat minder hoog, begin voelt dat altijd zeer naar en heb je het koud en ril je (gunstig) maar naar 2 a 3 dagen wen je eraan omdat er veranderingen plaats vinden zo zal het bruine vet actief worden. Dus een echt een aanrader, verder  ook winter zwemmen en koud afdouche. Maar hou je daar niet van, kun je ook peper inzetten die ook het bruine vet activeren.

 

Vet heeft ook functies

De functies is het afgeven van heel veel hormonen. Helaas ook van  slechte hormonen zoals oestrogeen waar je weer dikker van wordt maar ook goede zoals leptine die een verzadiging oproepen. Na verzadiging gaan je metaole taken actief worden zoals botgroei maar ook de geslachtorganen. Dat is de reden ook als vrouwen te mager worden dat ze niet meer ongesteld worden. Verzadigd voelen is belangrijk dat geeft veiligheid en geeft even gelukkig gevoel en je stopt met eten uiteraard. Dus je kan als je een gebrek hieraan hebt ook overeten.

Lichaam regeld alles goed, er moet een balans zijn, je hebt honger, je krijgt signaal om te eten, dan komen de hormonen vrij zoals het hormoon ghrelin en die werkt samen met de neurotransmitter glutamaat, die maken ons wakker en alert, je geheugen wordt gestimuleerd en geven honger.

Wanneer je gegeten hebt komen de hormonen insuline en leptine vrij die voedsel verwerken en je verzadigen.

Uitleg voor degenen die alles willen weten? De Ghreline (honger) en de glutamaat komen in hypothalamus, daar stimuleert het orexine en deze  komen op de receptoren. Hierdoor worden  we alert (zoeken naar eten). Wanneer je hebt gegeten komt er  leptine, insuline en glucose vrij en dit komt in de hypothalamus aan daar remt het de afgifte van orexine waardoor je traag, rustig en kalm wordt.  Dus na het eten kan je een dipje krijgen, op zich is daar niks mis mee maar als deze te heftig is kan dat een teken zijn dat je veel laag gradige ontstekingen in je lijf hebt.

Die orexine zorgen ervoor dat we wakker wordt en trek krijgt zodra dit in onze hersen vloeistof komt(die vloeistof zit ook in ons  ruggenmerg ) Maar als we gaan slapen zal een deel van onze neuronen in de hersenen krimpen waardoor er ruimte ontstaat voor deze hersenvloeistof. Deze vloeistof gaat draaien en die spoelt als het ware alles schoon en weg zoals onder andere ook de glutamaat en orexine.  Alles gaat uit en we krijgen rust zodat je kan herstellen in zowel je hersenen als in je lijf. Dus door de  slaap krijgt een metabole reset.  Als je slecht slaap dan krijg je een zwaarte in je hoofd en dan komt omdat je hoofd niet gespoeld is.

Daarom werken de crash diëten dus niet

Wat gebeurt er nu met crash diëten? Dan gaat je energie dalen in de hersenen, dus honger hormoon gherline en orexione gaan omhoog en heb je honger de hele tijd door. Je leptine gaat weg. Insuline zegt er is niks aan voeding er is geen eten dus die werkt niet. Je  lijft roept IK wilt zo graag eten en alles wat binnen komt wordt meteen opgeslagen in vet, want er is hongersnood. Je wordt er dikker van uiteindelijk, maar door wilskracht val je dan de eerste week of weken af, alleen zul je het verliezen, de honger hormonen zijn sterker. Je bent weer bij af met een paar kilotjes erbij.

 

Melatonine is ook een hormoon en wordt gemaakt in de hersenen  (hypofyse). De zenuwcellen van het oog nemen het licht van buiten mee naar het ruggenmerg  en komt aan bij pijnappelklier daar wordt serotonine (neurotransmitter) omgezet in melatonine en we maken maar 0,1 milligram aan. Melatonine is GEEN slaaphormoon zoals vele denken maar een klok hormoon. Dus geeft aan wanneer het slaaptijd is. Onze klok in ons hooft werkt op 24 uur en 13 minuten. We lopen elke dag 13 minuten langer uit de maat maar ons dag en nacht ritme en vooral het licht van buiten zorgt ervoor dat we toch op 24 uur uitkomen. (zou je in donker leven loop je elke dag 13 minuten achter)  Dus dag en nacht is nodig. Veel licht is nodig, wandelen elke dag buiten is enorm belangrijk. Melatonine en orexine zitten als hormoon echt aan elkaar verbonden, en een slaapprobleem kan ook leiden tot metabool probleem.

Taken van melatonine

  • Melatonine maakt insuline gevoelig dat het glucose kan opnemen.
  • Melatonine zorgt dat lichaamstemperatuur dalen
  • Melatonine bruint de vetcellen
  • Geeft aan wanneer je moet gaan slapen

Wat kan slapen belemmeren.

Dit zijn enorm veel dingen zoals eiwitten tekort, vitamine en mineralen te kort, heel veel stress want zijn je stresshormonen en oraxinde hoog kan de melatonine niet stijgen enz. Oraxinde in je bloed betekend dat je dag niet klaar is, je moet nog eten dus je slaapt slecht, de glutamaat zet je onder spanning. Slapen is niet veilig je moet eerst eten.

Ook vitamine B en C nemen voor slapen gaan is niet handig die geven energie en kan je slaap verstoren

Cafeïne uit koffie, zwarte thee, groene thee, witte thee, chocolade, ijsthee, Mascha thee, cola en energiedrankje zijn ook niet handig om voor slapen te nemen, sterker nog liever ook niet meer in de middag, ook al heb je geen last van, dan raad ik het je toch af om dit te drinken of eten. Cafeïne gaat namelijk op de receptor van adenosine zitten, dus deze receptor worden bezet en kan adenosine niet meer aanhechten. Dit is een hormoon die aangeeft dat je moe bent en moet gaan rusten.  Dus de slaapdruk neemt af bij cafeïne, deze cafeïne kan wel 5 tot 6 uur op die receptoren blijven zitten en je  slaap verminderen. Neem als je cafeïne wilt het alleen in de ochtend, 8 tot 10 uur voor slapen geen cafeïne meer nemen. Ook al denk je er geen last van te hebben,  wijst onderzoek uit dat je slaapkwaliteit met 30% afneemt. Je denkt misschien ‘ ik voel niks’ klopt jij hoeft dat niet te voelen en als je overdag moe bent neem je gewoon weer koffie. Uiteindelijk gaat dat wel ten koste van je gezondheid en uit onderzoek blijkt zelf dat je levensduur hiermee verkort kan worden. Want een verminderd rem slaap is gelinkt aan levensverwachtingen. 5% verlies van remslaap heeft 13% afname van levensverwachting.

Verder mijd in de avond blauw Licht  want dit zet het brein aan en denkt dat het dag is . Ben je overdag moe zoek dan juist het blauwe buitenlicht op het is 50x sterker dan binnen Ook mensen met winterdepressie ga naar buiten naast de inname van D3

Dan de  alcohol : ook erg slecht voor je slaap want dat verdooft je cortex. Bij 2 glazen om 19 uur dan slaap je minder goed. Het lijkt wel of je goed ervan kan slapen, maar ook hier gaat de kwaliteit enorm achteruit. De lever is de klos gaat keihard werken gaat warmte produceren en kan je opvlieger voelen en ontregelt hormonaal.

sorry krijg het overzicht niet op gelijke hoogte. (ben niet zo goed in websites maken)

Dopamine

Uitdaging en tros

 

 

 

 

 

 

 

 

Tekort: schuldgevoel  oppervlakkig

 

 

 

KLACHTEN

Emotie uit balans

wilskracht remt gevoelen dat je denkt iets niet te kunnen. Minder bruining vet

 

teveel of te kort geeft verslavingen,continue prikkels opzoeken

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Supplement

L-tyrosine

Mucuna pruriens

Panax gingeng

safraan

 

 

 

 

Serotonine

 

 

Genot en balans, vergiffenis

 

 

 

Tekort: bedroefd

 

 

 

KLACHTEN

Emotie uit balans  moeite met inslapen en je krijgt craving

 

Emotie eten, inslaap droevig en troostvoedsel zoeken

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Supplement

tryptofaan

Ghriffonia

Hypericum

Rhodiola

safraan

Glutamaat

Afwisseling en intensiteit

 

Tekort:

Hooggevoelig

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KLACHTEN

Emoties uit balans

Maakt je dag intenser en de rem op b.v voedsel is weg daarom doen ze glutamaat in voeding je gaat voorbij je rem, laat je meer eten, verhoogd de orexigene neuronen

Glutamaat te hoog wil je zout eten, wanneer dingen te snel gaan en je kan het niet bijbenen ga je veel drop en zout eten overprikkeling en door slaap problemen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Supplementen

Vermijd E-621

Bottenbouillon

Magnesium

Glycine

L-theanine

Achetylcholine

Controle en begrip en vrijheid

 

 

 

Tekort: wantrouwen en kluizenaar, betweterij

 

 

 

 

 

 

 

 

KLACHTEN

 

Je kan moeilijk doorslapen

 

Acetylcholine te hoog

Ga je vet eten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Supplement

Hericium erinacea (pruimzwam)

Bacopa

Choline en lectine

Kauwen

caffeine

GABA

Veiligheid, structuur en verbinding

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tekort: hooggevoelig en precies gedrag

 

 

 

 

 

KLACHTEN

 

Slapen is slechter en minder bruining van vet

Gaba te laag voel je onrust

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Supplement

GABA

L-glutamine

Withannia smonifera

Magnesium

Valeriaan

Humulus lupullus

Citroen melisse

Ashawaganda K soort

kamile

P.s ik heb nu nog een lichte vorm van dyslexie (gaat steeds beter) maar toch kan je het nog terug zien in de teksten, denk maar zo Einstein had het ook 😉

 

Wil je graag meer weten of een voedingstest ga naar

www.persoonlijke-voeding.nl