Tijdens het congres over overgewicht kregen we een lijst met medicatie te zien dat overgewicht kon geven. Daar was interesse in bij mijn volgers. Daarom hier de lijst en wat andere interessante dingen die besproken werden. Dit is een kleine greep uit wat leerzame dingen die anders zijn dat de bekende dingen als:

1) eet niet teveel

2) beweeg elke dag

3) eet gezond

4) slaap voldoende

5) zorg dat je het koud hebt. Dat je het koud hebt zul je denken? Ja hier even het verhaal over waarom kou je slanker maakt/ gezonder maakt

We hebben 2 soorten wit

 • geel/ witte vet dat is niet gezond als er teveel is. Dit vet is voor opslag
 • Bruine vet: dat is erg goed vet. Bruin vet verbrand zichzelf om je warm te maken. Dit vet zit in nek en langs de grote bloedvaten. Als bruin vet warmte aanmaakt kan het meteen warmte afgeven aan de bloedvaten. Beste stimulator is koude. Dus als je het koud hebt en koud opzoekt, wordt het bruin vet aangezet. In de energiefabrieken in het bruine vet zal warmte aangemaakt worden. Ze hebben wel wat wit vet in zich, deze worden  gebruikt voor die energie fabrieken. Dat raakt nooit op want dat wordt gehaald bij een tekort uit het bloed waar ook vet inzit . De vetten in bloed komen weer uit het witte vet. Dus zo kan je ongunstig vet vrij maken voor warmte.

Mensen met veel bruin vet hebben minder kans op diabetes, minder kan op hoog cholesterol en je valt makkelijker af.

Je kan het activeren door koude op te zoeken, in winter de thermostaat minder hoog, begin voelt dat naar en heb je het koud en ril je (gunstig) maar naar 2 a 3 dagen wen je eraan omdat er veranderingen plaats vinden zo zal het bruine vet actief worden. Dus echt een aanrader, verder  ook winter zwemmen en koud afdouche. Verder kan peper ook het bruine vet activeren.

MEDICATIE

Toename van gewicht door medicatie kan door verschillende reden.

 • Meer wit vet omdat je meer honger hebt,
 • het verzadigingsmechanisme niet zo goed doet,
 • insuline gevoelig wordt
 • bewegen negatief beïnvloeden.
 • Ook kan je vocht gaan vasthouden
 • een  effect op je hersenen die honger reguleren.
 • Het hangt van vele factoren af en niet iedereen zal inderdaad dikker worden van medicatie. Je kan ook ervan afvallen.

 

Weet dat de meeste medicatie als doel heeft om een klacht te onderdrukken (niet te genezen want als je stopt is het er weer). De oorzaak kun je beter aanpakken door middel van voeding, supplementen, beweging, stress reduceren, goed te slapen en emoties op te lossen dan zullen enorm veel klachten verdwijnen. Ik kan daar bij helpen www.persoonlijke-voeding.nl

Een geneesmiddel heeft een werking waar het voor wordt in gezet. Maar dat is niet de enige werking, zo heeft een geneesmiddel meerdere werkingen die onbedoeld zijn en  meestal niet prettig dat noemen ze bijwerkingen. Gewichtstoename is er 1 van.

 

Ook moet je weten dat er zijn veel medicijnen zijn die voor de  complicaties van obesitas worden ingezet en deze medicatie  zijn vaak gewicht verhogend. Staat niet altijd in de bijsluiter trouwens. Zo heb je bij flink overgewicht vaak last van hoge bloeddruk en meer kans op ontstekingen, last van maagzuur of hormoon problemen. Dus wordt daar medicatie voor ingezet die juist je gewicht alleen maar verergeren en afvallen bemoeilijkt.

Hier de lijst van middelen die gewichtstoename kunnen stimuleren

 • Anti-Epileptica zoals:   carbamazipine, gabapentin, pregabalin, valproic acid
 • Anti-depresiva: amitriptyline, citalopram, clomipramine, clovoxamine, desipramine, doxepin, duloxetine, escitalopram,fluoxetine, fluvoxamine, imipramine, maprotiline, mirazapine, nortripyline, paroxetine, phelezine, sertraline, tranylcypromine, trimipramine, (deze verhogen de eetlust, , meer vetopslag)
 • Anti-histamines: astemizole, cetirizine, cyproheptadine, diphenhydramine, fexofenadine, (des) loratadine. (meer eetlust en vetopslag en minder kunnen bewegen)
 • Anti-psychotica: aripriprazole, chlorpromazine, clozapine, flupbenazine, haloperidol, lithium, olanzapine, paliperidone, perhenazine, quetiapine, risperidione, thiothiene, trifluoperazine. (Meer insuline resistantie, meer eetlust en meer vetopslag en minder lichamelijk activiteit)
 • Hoge bloeddruk: A-blockers, clonidine, prazosin, terazosin, B-blockers atenolol, metoprolol, propranolol, calcium channel blockers, flunartizine, nisoldipine, centrally acting agent methyldopa,
 • corticosteroid (ontstekingsremmers) s: zoals prednison, hydrocortison maar ook andere middelen. (Ze vertragen de stofwisseling, je krijgt er extra eetlust van en je gaat vocht vasthouden, vetverdeling is ook apart)
 • diabetes medicatie: insuline, sulonylurea , chloropropamine, glibenclamide, glimepiride, glipizide   (metformine kan je juist sneller mee afvallen)
 • Maagzuur remmers: lanspprazole, omeprazole, rabeprazole
 • andere als: leukproloide acetate, medroxyprogestrone, pizotifen, protease inhibitor
 • Geslachthormonen: De pil en andere hormoon producten. Bij gecombioneerde horoom preperaten is het minder heftig. Androgenen Vaak hou je vocht vast en kun je meer eetlust krijgen

 

Dan zijn er ook middelen die een  andere redenen hebben dat je er dikker van wordt, zoals dat je veel spierpijn hebt of dat je hart minder krachtig is waardoor je moeilijk kan  sporten

 • bisfosfonaten tegen botontkalking hebben een nadelig effect op de beweging waardoor je moeilijker af kan vallen
 • anti-biotica vooral de chinolonen staan erom bekend
 • betablokkers verminderen de pompfunctie waardoor het lichaam meer vocht vast gaat houden. Je kan ook minder goed sporten hierdoor omdat je uithoudingsvermogen vertraagd.
 • ook diuretica is een een middel die vocht afvoert waardoor je circulatie vermogen verminderd en moeilijker om hartminuutvolume op peil te houden, Dus voor beweging niet gunstig.
 • de statines (cholesterol verlagers) geven klachten op spieren, zoals krampen. (je moet ALTIJD Q10 en magnesium inzitten) als je veel last hebt van spierpijn kan je ook minder gemakkelijk bewegen
 • medicatie die basaal methobalisme beïnvloeden dus vertraagde stofwisseling en dat zijn vaak schildkliermedicatie om een te snelle werking te remmen
 • middelen die vochtretentie. Dus je houdt vocht vast en dan lijk je dikker te zijn dan je bent maar niet in vet
 • Medicatie kan ook zorgen dat je lever overbelast raakt. Doordat je lever zijn afvalstoffen niet zo goed kan verwerken wordt het opgeslagen in wit vet. Afvallen kan moeilijk gaan omdat je lichaam dit tegen houd. Want dan komen de gifstoffen vrij en dat is voor het lichaam gevaarlijk.
 • Ook kan medicatie en ziekte in het algemeen zorgen voor veel stress hierdoor verhoogd het cortisol, je krijgt daardoor meer eetlust en vooral in snacks. Bij erg langdurig hoog cortisol wordt vet vrijgemaakt uit armen en benen en wordt opgeslagen in  de buik, het verplaats zich dus. Zo ontstaat een nog dikkere buik.
 • Zo is weinig slapen ook verdikkend voor je lichaam zijn want na 1 nacht slapen, dus  minder dan 5 uur  treed er verandering op in je hongerhormoon (Gheline) die schiet omhoog. Het verzadigingshormoon (leptine) zakt en je cortisol gaat omhoog waardoor je dus meer snacks eet. Dat hersteld wel als je weer genoeg slaapt. Maar wat als je altijd slecht slaapt, veel vrouwen in d overgang en menopauze slapen slecht, of mensen die chronische stress hebben slapen slecht, of mensen die alcohol drinken, denken goed te slapen maar dat is niet het geval.

 

Dus met andere woorden, als het kan, kom van je medicatie af. Door je leven en voeding te veranderen is de kans dat je van je medicatie af komt of kan verminderen groot. Uiteraard geld dat zeker niet voor iedereen dat zou te kort door de bocht zijn. Het is geweldig dat het er is, het kan je leven verlengen en vergemakkelijken. Maar toch is het belangrijk te kijken en kritische te zijn of jij je medicatie wel nodig hebt.

Maak afspraak bij www.persoonlijke-voeding.nl