Protocol ziekte van Lyme om je weer beter te voelen. OPWAARTS

Wanneer je de ziekte van lyme hebt of je vermoed dat je dit hebt, voel je je meteen moedeloos worden bij het beeld dat je doorziek in bed moet liggen en de rest van je leven niks meer kan. Maar dat hoeft zeker niet zo te gaan en lig je eenmaal in je bed zijn er behoorlijk wat dingen die je kan doen om weer beter te worden. Natuurlijk zijn er heel veel dingen die mee kunnen spelen bij het proces van herstel dat geen enkele therapeut je kan garanderen dat het gaat werken, maar er is enorm veel hoop dat het goed komt. Omdat ik zelf ben gestoken door een teek en mijn oude lyme hierdoor getriggerd werd ben ik me er nog meer in gaan specialiseren. Omdat ik auto kinesiologisch kan testen, is dat enorm fijn bij mijn proces, want de lyme is bij mij in het hart gaan zitten. Omdat mijn immuunsysteem erg sterk is, heb ik gelukkig weinig last ervan op soms steken in mijn gewrichten dan weer eens die vervelende voetkrampen, dan paar dagen wat meer moe. Slecht slapen is/ was ook een deel hiervan. Maar door het protocol gaat het gewoon erg goed nu.

Er zijn helaas geen betrouwbare Lyme testen en vaak zijn symptomen herkennen  beter. Beste is de Elisa-test en de western Blot-test (arts of www.prohealth.nl) Maar die geven niet altijd doorslag. Verder kan een collega van mij het ook uittesten. Ik zelf geef geen diagnose maar behandel slechts een gestelde diagnose, of sterk vermoeden dat het lyme is.

De symptomen lijst is enorm lang. De bekende rode cirkel of rode plek na een tekenbeet komt maar 50% van de gevallen voor en ook al had je dit niet kun je nog lyme hebben. Lyme kan één flinke klacht geven maar kan ook enorm overspringen. Zelfs kan het enorm lijken op klachten zoals bij MS, reuma en chronische vermoeidheid  ME/ CRS, Parkinson en hersenvliesontsteking. Fybromyalgie komt vaak door lyme (maar hoeft niet)

Rode kring of bult. Er zijn klachten die in het begin voorkomen en later niet meer. Er zijn klachten die alleen in laatste ergste fase voorkomen. Dus maak je zelf niet te gek, maar weinig mensen zitten in de laatste fase. Meeste in fase 1 of 2.

Griep-achtige klachten

Koorts, koortsig gevoel, temperatuurverhoging
Zweten, koude rillingen, nachtelijke zweetaanvallen, opvliegers
Opgezwollen lymfeklieren in hals, oksels of liezen
Maagklachten, misselijkheid, braken
Licht gevoel in het hoofd na opstaan
Pijnlijke keel
Hoesten

Pijn en vermoeidheid

Hoofdpijnen (kan ook bij neurologische klachten horen)
Stijve nek, nekpijn, kraken van de nek
Spierpijn
Spierkrampen, restless legs
Spierzwakte
Gewrichtspijn, -zwelling
Rugpijn, -stijfheid
Buikpijn of pijn in de onderbuik
Pijn aan de ribben of borstbeen
Verspringende pijnen, dan weer hier dan weer daar
(Ernstige) vermoeidheid
Verstoorde slaap, te veel, te weinig, moeite met in- en doorslapen
Niet uitgerust wakker worden
Beroerd voelen na normale lichamelijk inspanning

Neurologische symptomen

Schietende, stekende of brandende pijnen
Uitstralende zenuwpijn, radiculaire pijn
Tintelingen, verdoofde plekken
Warme of koude sensaties in de ledematen
Aangezichtsverlamming (zoals Bellse Parese)
Aangezichtspijn
Spiertrekkingen in het gezicht of elders
Prikkelbare blaas of niet goed functioneren van de blaas
Verandering in de darmfunctie, constipatie, diarree
Toegenomen bewegingsziekte (reisziekte)
Duizeligheid
Slecht evenwicht, draaierigheid
Orthostatische intolerantie (bij het staan een abnormale vermindering van bloedstroom naar de hersenen, daling van bloeddruk of stijging van hartslag)
Verlies van zicht of delen van het gezichtsveld, dubbel zien, moeite met scherpstellen
Oorsuizen (tinnitus), rinkelen, oorpijn of gehoorverlies
Moeite met spreken, articuleren
Moeite met schrijven
Moeite met slikken, kwijlen
Veranderingen in reuk en smaak
Toevallen, epilepsie
Tremors (trillingen en bevingen)
Schokkende bewegingen, tandradfenomeen
Moeite met lopen, abnormale gang
Triggerfinger (vinger niet meer goed kunnen buigen en strekken)
Verlammingen en uitvalsverschijnselen
Spieratrofie

Meer info over neuroborreliose.
Neuropsychiatrische symptomen

Overgevoeligheid voor licht en geluid
Verwardheid
Moeite met denken, vertraagd denken
Moeite met concentreren en lezen
Vergeetachtigheid, slecht kortetermijngeheugen
Problemen met het verwerken van informatie
Moeite met woorden vinden en op namen komen, of verkeerde woorden zeggen
Desoriëntatie; verdwalen, naar verkeerde plaatsen gaan, dingen kwijtraken
Stemmingswisselingen, prikkelbaar
Depressie, verdrietig gevoel
Angst, paniekaanvallen
Psychotische klachten; hallucinaties, wanen of paranoia

Ontstekingen van het hart
Hartkloppingen
Hartritmestoornissen, trage hartslag, flauwvallen
Pijn op de borst
Eerder vastgestelde hartruis of mitralisklep-prolaps (hartaandoening)
Kortademigheid en inspanningsintolerantie

Oogpijn, oogontstekingen (waaronder conjunctivitis)
Intolerantie voor alcohol
Onverklaarbaar gewichtsverlies of -toename
Tandpijn
Onverklaarbare haaruitval
Pijn aan testikels, bekkenpijn
Seksuele disfunctie, verlies van libido
Onverklaarbare onregelmatige menstruatie
Onverklaarbare melkuitvloed uit de borsten (bij vrouwen), pijn in de borst

De symptomen lijst is een Copyright (C) Stichting Tekenbeetziekten: https://www.tekenbeetziekten.nl/de-teek-en-tekenbeetziekten/de-ziekte-van-lyme/symptomen/

De lyme doorloopt 3 stadiums

De 3 stadiums

 • Vroege lymeziekte: klachten ontstaan na enkele dagen tot enkele weken en kan een plaatselijke (lokale) infectie ontstaan. Bij 50% is dat maar het geval en zie je een vlek of kring. Vaak heb je dan koorts, grieperig voelen, nachtelijk zweten, hoofd of nekpijn, sterke vermoeidheid, spier en gewrichtspijn. Nog gemakkelijk te behandelen is deze fase.

 

 • verspreiding over het hele lichaam. De spirocheet kan zich over het hele lichaam verspreiden. Hij schroeft zich als het ware erdoorheen. Door giststoffen af te geven verzwakt hij het immuunsysteem. Bij gaat vaakste zitten op spieren, banden, vaten, bindweefsel, gewrichten, organen, zenuwen en hersenweefsel. In dit stadium krijg je vaak overspringende symptomen en ronddwalende pijn, tintelingen, kriebels en branderig gevoel, en kunnen zenuwontstekingen, harde ruis -pieptoon, slecht zien, brainfrog, gewrichtsontstekingen, spierpijn , vergeetachtigheid, hartklachten, stijve pijnlijke nek allemaal optreden.

 

 • Chronische Lyme als klachten niet weg gaan kom je in stadium drie. Klachten kunnen weggaan en plots weer opduiken. De bacterie verhuist weer naar een andere plek. Vaak kun je functioneren maar je voelt je niet 100% goed maar kan zo danig verergeren dat je niks meer kunt en de eerste genoemde klachten vreselijk je leven gaan overheersen.

 

Hierin heb je weer 4 plekken waar lyme kan gaan zitten

 • lyme artritis (aan de ledematen en gewrichten) Artritis kan door slijtage en reuma ontstaan maar vaker door lyme. Er ontstaan ontstekingen door de gifstoffen die afgescheiden wordt door lyme. Kenmerk is ook dat het plots overspringt naar een ander gewricht. Fout is als je dit behandeld met cortisone want die onderdrukken immuunsysteem en daar wordt lyme erger van want juist je immuunsysteem houd groeien tegen.
 • Lyme-carditis dan is het hart en de longen de dupe van de lyme. Kan zelfs hartontstekingen geven. Kan ook in bloedvaten gaan zitten. De gifstoffen kunnen ook hartkloppingen/ hartrazen/ overslagen geven. Maar ook hoge bloeddruk en benauwdheid. Verder zal angst en paniekerig voelen weer hieruit door ontstaan. Ook kan een hartklepje gaan lekken,
 • Lyme in hersenen en zenuwen. Het begint vaak aan zenuwen in de vingers en tenen. Dan gaat het over naar het centrale zenuwstelsel en kan zo naar de hersenen gaan. Het veroorzaakt hersenmist, verwardheid, geheugenproblemen, slaapstoornissen, stijve nek, pieptoon, dubbel zien, hoofdpijn. Niet normaal kunnen ruiken en proeven, spraak problemen, verlamming van gezicht, depressie, stemmingswisselingen, ADHD klachten of zelfs dementieverschijnselen. Deze lyme is erg moeilijk te behandelen. Gifstoffen van lyme gaan de zenuwen in. Zijn er zware metalen in het lichaam dan gaan de gifstoffen van de lyme hier een reactie mee aan en wordt het erger. Een zware metalen detox kan helpen om dit te verminderen. Uiteinden kan namelijk de zenuwomhulsel (myelineschede) beschadigen waardoor neurotransmitters minder goed kunnen functioneren. Dan krijg je problemen met dopamine, serotonine, GABA of acetylcholine met alle klachten die daar dan weer bij horen.
 • Lyme in de huid (ACA) Begint bij de huid met een verkleuring. Paars-rood-en warm aanvoelend. Meestal op de onderarmen en onderbenen  en jaren later ontstaat een papierdunne bijna doorzichtige huid.
 • De post lyme syndroom deze is ontstaan door verkeerd gebruik antibiotica. Als het niet goed gaat of je had al een oude lyme kan de lyme meteen van stadium 1 naar stadium 4 springen wat niet normaal is bij lyme. Door te weinig of te kort antibiotica kan de lyme meteen in ergste vorm ontstaan.

Lyme komt nooit zomaar, er is meer aan de hand zoals verkeerde voeding/ allergie, parasieten, verkeerde darmflora, verzuring, Electro stress, psychische belasting, gifstoffen, zuurstof te kort, siliconen in het lichaam, botox, cofactoren zoals epstein-barr virus, herpes, geslachtziekte enz

Nadeel van lyme is dat hij een meester in vermomming is en kan zich zo veranderen dat immuunsysteem hem niet herkend of ziet. Hij kan zich bij antibiotica binnen 1 minuut inkapselen en gaan slapen en later weer wakker worden, kan de cel stukmaken het DNA van de cel eruit gooien en in die cel gaan zitten, hij kan kleine stukjes losmaken van zich zelf en zo valt immuunsysteem dat aan en niet hem.

Niet altijd is het verstandig om een antibiotica kuur te nemen, zeker niet als je al een oude lyme in je systeem hebt zitten van vroeger en die zich rustig houd, dus denk altijd goed na, en bekijk eens de klachten die je hebt om te ontdekken of je een oude lyme misschien hebt. Wanneer je na 1 of 2 antibiotica kuren nog steeds klachten houd spreek je van post lyme syndroom. Meeste krijgen de antibiotica doxycycline in een kuur van 10 dagen of meerdere weken tot zelfs enkele maanden. Hij remt de groei van bacterie en remt bepaalde ontstekingsreacties  en heeft voornamelijk effect bij vroeg stadium daarna neemt het succes af, in chronische stadium heeft het dus zeer waarschijnlijk geen invloed meer, en kan het erger maken. Zeker omdat het ook de darmflora ten gronde richt en juist hier heerst 70% van immuunsysteem, en dit systeem moet juist wel sterk blijven. Goede Probiotica is belangrijk (mail mij ik kan een goede probiotica opsturen van 2 weken die je kan proberen om te kijken of deze inderdaad aanslaat en goed valt, voor je een dure aanschaft en niks doet)

Vrijwel iedereen met chronische lyme komt bij de natuurgeneeskunde terecht en hierin zijn enorm veel manieren om het aan te pakken. Welke voor jouw werkt is moeilijk te zeggen.

Mijn protocol die ik in de praktijk toepas en alles wordt uitgetest  via auto-kinesiologie

Het is een stappen plan.

 • Wat is de trigger: Ontdekken wat immuunsysteem zo triggert waardoor het niet sterk genoeg is door: Ontsteking in lichaam (door val, door reuma, blindedarm, tandwortels enz) Door siliconen, door amalgaam vullingen, botox, veel operaties gehad, vaccinaties, zware metalen belasting, chemische stoffen, kronen. Ook je leefomstandigheden hebben invloed, straling (dicht bij mast wonen, of spoorweg, autoweg of je hebt super veel allergieën. We gaan veel bespreken.
 • Ontzuren: Dan gaan we het lichaam ontzuren en alleen eten wat ik heb uitgetest en zoveel mogelijk basisch voedsel. Door eerste rustig afbouwen van verzurend voedsel en voedsel wat niet bij je past kan het zelfgenezingsmechanisme al geactiveerd worden. Ook gaan we in dit stadium tekorten aan vitamine en mineralen aanvullen darmflora herstellen is in dit stadium ook erg belangrijk. Ook dit kan ik via auto kinesiologie uittesten.
 • Ontgiften: Wanneer het lichaam ontzuurt is en je eet alleen nog wat bij je past zal het lichaam al aan het ontgiften zijn op een zachte manier maar nu is het de tijd om de ontgiften verder op te bouwen terwijl je basis blijft eten en eten volgens jou uitgetest voedingsplan. We gaan ontgiften van zware metalen, verder pakken we de lever, nieren, lymfe, darmen ook aan. Dit moet zeer rustig gaan om het herxheimer effect tegen te gaan. Daar kun je nog zieker van worden.
 • Natuurlijk antibiotica We gaan natuurlijke antibiotica  inzetten om bacteriën, en parasieten te lijft te gaan. Virusreplicatie om het virus te lijf te gaan want vaak speelt het epsteinbarr-virus, herpes en gordelroos ook mee.
 • Immuunsysteem te ondersteunen. Hier gaan we aan de slag met producten en druppels die immuunsysteem samen met de Probiotica geactiveerd activeren en herstellen.
 • Energie te ondersteunen : je kunt erg moe zijn dan is extra middelen voor energie wel fijn.

Ik zal alles uit gaan testen, het zijn hele lijsten van producten er zijn 65 soorten die kunnen (komen er maar een paar naar voren) , want iedereen is anders en geen enkel lyme protocol lijkt op elkaar. Dit om precies te ontdekken wat jouw lichaam nodig heeft is zo’n test belangrijk en daar haal ik dan de beste uit voor het protocol en bespreek samen met jouw wat te doen is. De uitslagen van deze test gelden 3 maanden maar de meeste mensen zijn na drie maanden echt nog niet klaar zeker omdat het een heel stappenplan is, eerste stappen kunnen we makkelijk in een consult verwerken maar na 3 a 6 maanden is een natest of volgende stap bespreking wel belangrijk. Zeker bij vergevorderde lyme zal dit plan 1 tot 2 jaar duren en is 1 consult niet voldoende. Dit zal dus elke 3 tot 6 maanden opnieuw uitgetest moeten worden. (dat kan in de praktijk maar ik werk ook op afstand omdat ik de moeilijkste vorm van kinesiologie kan en dat is via mijzelf testen ook op afstand en de resultaten zijn echt het zelfde) Uiteraard hoeft dat niet al in 1 consult kunnen we al heel veel doen en ligt het eraan hoeveel jij zelf al weet over voeding, lyme en protocollen. Er zijn mensen die prima na mijn test zelf kunnen maar de opstart nodig hebben.

KRUIDEN EN SUPPLEMENTEN, daar kom je helaas niet onderuit. Zonder en dus met alleen voeding is niet te doen, hoe graag ik ook zou willen dat dit kon. Ga er vanuit dat dit best wat kost. Ik zelf verkoop niks.

Naast voeding zijn goede supplementen dus echt noodzakelijk om je systeem/ immuunsysteem/ lichaam te helpen en ondersteunen. Koop geen goedkope troep vol zooi en slechte vormen, want geloof me er zit echt enorme verschillen in. Bij goede merken betaal je niet zoals bij kleding voor het merk, ze zijn duurder omdat ze de beste kwaliteit bezitten en enorm veel onderzoek naar is gedaan. Voor je lichaam moet je altijd het beste willen. Neem je medicijnen moet je altijd navragen of dingen samen mogen. Bij medicatie wordt het altijd moeilijker om zomaar alles in te zetten.

Ga naar www.persoonlijke-voeding.nl voor een afspraak in de praktijk of facetime of online test (alle zijn even goed met testen)

Voor supplementen ga naar  www.nutritioncompany.eu dit is een groothandel die alleen maar goede producten verkoopt. Je mag mijn praktijk kortingscode van 20% gebruiken code is 221292

Sterkte Irene Lelieveld

P.s sorry voor schrijffouten ik heb lichte dyslexie (denk maar zo dat had Einstein ook 🙂

 

p.s mooi boek om te lezen: het verhaal van het bekende model Yolanda Habid “HOOR MIJ”. Mooi om te lezen wat uiteindelijk bij haar de trigger was van de ergste vorm van lyme die ze in haar hersenen had en hoe ze hier van te boven is gekomen. Niks werkte bij haar omdat haar hoofdreden, parasieten, botox en lekkende siliconen borsten het immuun platlegde. Daarom zeg ik ook altijd eerst weten wat je grootste trigger is en daar wat mee doen.