EXTRA NOTE BIJ DIT ARTIKEL VOORDAT JE HET GAAT LEZEN ( wil duidelijk maken dat ik geen specialist ben, alleen flink erin verdiept en op voeding zeker wat kan beteken, mocht je aanvullende info hebben dan graag, zet ik dat erbij)

Het is een ziekte die op regulier vlak moeilijk te behandelen valt en als voedingstherapeut komen vaak mensen in de praktijk met deze ziekte in de hoop op genezing. DAT KAN IK NIET, MAAR met voeding kun je WEL ontzettend veel en voeding is dan ook een cruciaal punt in het herstellen van het lichaam maar is dus niet de oplossing. Het is een hulpmiddel om je immuunsysteem zo strek mogelijk te maken en je lichaam zo strek mogelijk te maken. Voor genezing (zover als dit kan) is een specialist, liefst arts  voor nodig die doorgestudeerd heeft op lyme. . Ze doen meestal weinig met voeding en hierin kan ik een stuk bijdragen. Mijn kennis heb ik van Anthony Willems en verder mijn 15 jaar praktijk ervaring en mijn eigen studies over voeding en gezondheid. De kennis van Anthonie Willems is voor mij een mooie leidraad om met deze ziekte gerichter te werk te gaan. Hij heeft boeken geschreven hierover en wat je kunt doen met voeding. Ik kan op het lichaam specifiek testen waar de behoefte liggen en wat juist niet, ik kan  testen welke tekorten een lichaam heeft en waar eventueel nog punten zijn die aangepakt moet worden. Kijk maar eens op www.persoonlijke-voeding.nl bij uitgebreide test. Normaal is 1 test voldoende maar herstel op deze ziekte zit tussen de 1 en 4 jaar en mijn ervaring is dat het lichaam wel veranderd en een natest noodzakelijk is om het in de beste conditie te houden. (maar jij bepaald)

NU HET ARTIKEL

De ziekte van Lyme en het Epstein-Barr-virus (o.a.ziekte van Pfeiffer) zijn heftige, onderschatte en niet al te bekende ziektes. Zeker als deze actief zijn, kun je er goed en langdurig ziek van worden, en er vaak niet van genezen omdat de ziektes in het reguliere circuit nog redelijk onbekend zijn (wanneer ze chronisch zijn geworden). In de natuurgeneeskunde zijn ze bekender. Omdat de ziektebeelden zo complex zijn, weet men ook vaak niet heel goed hoe ze aangepakt moeten worden en zijn mensen vaak veel geld kwijt aan consulten en producten, zonder veel resultaat. Een behandeling door een gespecialiseerd arts, die deze ziektes zowel regulier, alternatief als homeopathisch aanpakt, is dan ook zeer wenselijk om te komen tot een goed resultaat. Een specialist hierin is de Duitse arts Schroeter.  Ze werkt nu in Keulen en zal gaan verhuizen naar Aken ( bij het schrijven van artikel 29-4-2019). Deze arts doet vrij weinig met voeding maar het is wel noodzakelijk om bij deze ziektes ook de voeding aan te pakken. Hier kom ik dan om de hoek kijken….

 

Voeding is zoals je net kon lezen dus cruciaal in het behandelplan en zeker als het getest kan worden op het lichaam. Mijn kinesiologische testen werken uitermate goed. Voeding en supplementen zijn een belangrijk puzzelstuk in het proces en noodzakelijk om mee te nemen in het geheel om het immuunsysteem sterk te krijgen. Artsen en veel natuurgeneeskundigen kunnen niet op het lichaam uittesten en is het een enorme missing link wanneer dit niet gedaan wordt. De gewenste verbetering zal dan achterblijven of in ieder geval geringer zijn.  

 

DE ZIEKTE VAN LYME  (Kennis heb ik van Anthony Willems, internet en mijn eigen studieboeken en is dus niet mijn eigen mening, ik schrijf dit slechts om meer duidelijkheid te geven)

Wanneer je een tekenbeet krijgt, hoef je geen ziekte van Lyme te ontwikkelen, dus niet meteen in paniek raken. Een teek doorloopt 2 stadia en in beide stadia heeft de teek bloed nodig. Word je gebeten in stadium 1, dan zal de teek geen Borrelia-bacterie met zich meedragen en door deze tekenbeet zul je niet besmet raken. Wanneer de teek bloed heeft gezogen in stadium 1 bij iemand die de Borrelia-bacterie bij zich draagt, dan zal de teek het ook krijgen (is de gastheer geen drager geweest, dan zal ook deze tekenbeet niet kwalijk zijn). In stadium 2 van zijn ontwikkeling, heeft de teek weer bloed nodig en wanneer je dan gebeten wordt, kun je inderdaad de ziekte van Lyme oplopen.  Bij een infectie met de Borrelia-bacterie kan op de plaats van de tekenbeet dagen tot weken erna een rode plek ontstaan (hoeft niet), die geleidelijk groter wordt en vaak centraal verbleekt, zodat een ring ontstaat. Deze huidaandoening noemt men een ‘erythema migrans’ (EM). De EM ziet er niet altijd hetzelfde uit. Let op! Niet iedereen die besmet raakt, krijgt een EM. Dan is het belangrijk om meteen naar je eigen arts te gaan. Want na een tekenbeet zal er dan antibiotica voorgeschreven worden en ook kun je bloedonderzoeken laten doen om te kijken of je drager bent van het Epstein-Barr-virus (niet altijd meetbaar in bloed).  Het is goed mogelijk dat de antibiotica afdoende werkt. Dit kan voor altijd zijn of tijdelijk. Wanneer het tijdelijk is, zullen klachten ontstaan waar vaak geen oorzaak voor gevonden wordt.

Men kan de ziekte van Lyme indelen in drie stadia, met per stadium specifieke symptomen. Deze indeling moet worden gezien als een model, waarvan de werkelijkheid vaak afwijkt. Per persoon kan de ziekte namelijk heel verschillend verlopen.

 • Stadium 1: de lokale infectie op de plaats van de beet (erythema migrans), alhoewel de spirocheten (dunne, spiraalvormige bacteriën) zich in principe zeer snel door het lichaam kunnen verspreiden.
  • Stadium 2: de spirocheten zijn door het lichaam zijn verspreid
  • Stadium 3: de chronische ziekte van Lyme is een feit

 

In deze fases kunnen allerlei klachten en symptomen tot uiting komen. Zo kan men enige tijd na de tekenbeet griepachtige klachten krijgen, zoals hoofdpijn, stijve nek, koorts, spierpijnen en vermoeidheid. Deze klachten kunnen weer verdwijnen. Als de Lyme-bacterie zich door het lichaam verspreidt, kunnen diverse symptomen ontstaan. De ziekte van Lyme is een multisysteemziekte en kan leiden tot onder andere:

-neurologische- (zenuwstelsel/hersenen),

-dermatologische- (huid),

-reumatologische- (spieren en gewrichten),

-cardiologische- (hart),

-oftalmologische- (ogen)

– en psychiatrische klachten.

De Lyme-symptomen zijn absurd, er zijn wel 150 klachten in verband gebracht met Lyme!! Maar let op want veel klachten horen ook bij andere ziektes waardoor je vaak geen idee hebt dat je Lyme hebt.

Daarnaast verloopt het ziektebeeld ook bij iedereen anders en vooral wanneer een immuunsysteem verzwakt is. Een verzwakt immuunsysteem kan ontstaan door meerdere oorzaken, en dit is het begin van het ontstaan van de ziekte van Lyme of het Epstein-Barr-virus (zo meer hierover).

Door je immuunsysteem kan je lichaam zich verdedigen tegen virussen, bacteriën, schimmels en dergelijke.  Een slecht dieet, een ziekte, stress, inentingen, zware baan, niet goed voor je zelf kunnen zorgen, allergieën, tekorten aan voedingsstoffen, zwakke darmen en zwakke darmflora kunnen allemaal zorgen voor een verzwakt immuunsysteem. Dit zal de basisfunctie ervan negatief beïnvloeden. Want een sterk immuunsysteem zal je hoe dan ook altijd beschermen tegen ziekteverwekkers. Het immuunsysteem zal in de basis nooit zichzelf aanvallen. Bij een auto- immuunziekte is het maar de vraag of het lichaam zichzelf aanvalt, of dat iets het aanvalt waarvan het reguliere circuit gewoon nog niet weet wat het lichaam aanvalt. Het lijkt alsof het zelfvernietigend is.  Anthony Williams is ervan overtuigd dat het lichaam het Epstein- Barr- virus aanvalt.

Is het immuunsysteem verzwakt, dan is de kans groter dat deze ziekteverwekkers niet afdoende bestreden kunnen worden, met als gevolg dat zij zich kunnen vermeerderen en schade aanrichten in je lichaam. Je wordt dan ziek en klachten kunnen verergeren en zelfs chronisch worden.

Dan ga je uiteindelijk naar je dokter die allemaal onderzoeken zal doen en probeert een diagnose te stellen, wat vaak erg moeilijk is omdat men niet gauw aan Lyme of het Epstein-Barr-virus denkt. (Of er mogelijk wel aan denkt maar het niet kan behandelen). Je krijgt medicatie voor het één en ander wat vermoed wordt of er wordt geprobeerd bepaalde symptomen te onderdrukken.

Wat nu als de klachten aanblijven, meer divers worden en verergeren? Men gaat weer terug naar de arts, er wordt verder onderzoek gedaan, andere medicatie voorgeschreven, vaak zwaarder dan voorheen en bij Lyme of het Epstein- Barr- virus zullen deze ook niet werken. Dan worden het vaak atypische klachten genoemd en wordt er gezegd dat ze door stress kunnen ontstaan of erger, dat het tussen je oren zit.

 

Helaas kan behalve een teek ook een beet van een spin of steek van een wespLyme veroorzaken, minder snel, dat zeker, maar toch..

 

Hieronder zie je een paar van de 150 klachten die kunnen voorkomen door Lyme

 1. Tekenbeet, insectenbeet
  1. Uitslag of andere huidafwijkingen ter plaatse van de tekenbeet (zoals een EM)
  2. Huiduitslag op andere plaatsen
  3. Haaruitval
  4. Onverklaarbare temperatuurverhoging, koorts
  5. Onverklaarbare koude rillingen
  6. Onverklaarbare transpiratie, nachtelijke zweetaanvallen
  7. Ernstige vermoeidheid (vgl CVS)
  8. Frequente infecties (o.a. sinusitis, luchtweginfecties)
  9. Klierzwelling (hals, oksels, liezen)
  10. Pijnlijke keel
  11. Kortademigheid, hoesten
  12. Toegenomen intolerantie voor alcohol, kater
  13. Maagklachten, buikpijn
  14. Verlies van eetlust, toenemende intolerantie voor voedingsmiddelen
  15. Veranderde stoelgang (obstipatie, diarree)
  16. Onverklaarbare gewichtsverandering > 3 kg
  17. Hartkloppingen, overslaan van het hart
  18. Pijn in de borstkas, ribben
  19. Pijn en/of zwelling in gewrichten
  20. Pijn in (aanhechting van) spieren en pezen (vgl fibromyalgie)
  21. Stijfheid in de nek, kraken van de nek
  22. Stijfheid van gewrichten en/of rug
  23. Hoofdpijn
  24. Tintelingen, dove plekken, plaatselijk branderige of stekende pijn
  25. Spiertrekkingen in het gezicht of elders
  26. Spierkrampen, restless legs
  27. Onverklaarbaar trillen of schokken
  28. Halfzijdige gezichtsverlamming (Bellse parese)
  29. Zwelling rond de ogen
  30. Dubbelzien, tunnelzien, moeite met scherp zien
  31. Overgevoeligheid voor licht
  32. Pijn of jeuk in oren
  33. Oorsuizen, zoemen of fluiten
  34. Overgevoeligheid voor geluiden
  35. Duizeligheid, evenwichtsstoornis, toegenomen reisziekte
  36. Licht in het hoofd, problemen met staan/ lopen
  37. Stemmingswisselingen, prikkelbaarheid, woede-uitbarstingen
  38. Somberheid en/of angstigheid, piekeren
  39. Problemen met slapen (te weinig, te veel), vermoeid wakker worden
  40. Verwardheid, moeite een gedachtespoor vast te houden
  41. Moeite met concentratie, nieuwe informatie begrijpen, begrijpend lezen
  42. Vergeetachtigheid, slecht korte-termijn geheugen
  43. Oriëntatie problemen (verdwalen, dingen kwijtraken)
  44. Problemen met spreken (woorden vinden, verkeerde woorden zeggen, stotteren, slecht articuleren)
  45. Geïrriteerde blaas, niet kunnen ophouden van urine of juist moeilijk kunnen plassen.
  46. Seksuele functiestoornis, verminderde zin in seks
  47. Pijn in de onderbuik
  48. Alleen mannen: Pijn in de zaadballen
  49. Alleen vrouwen: Melkuitvloed uit de borst (galactorrhea)
  50. Alleen vrouwen: Onverklaarde onregelmatige menstruatie

 

 Behandeling ziekte van Lyme

Je eigen arts zal als eerste stap na een tekenbeet en zeker bij een rode rand, je gaan behandelen met antibiotica want de ziekte van Lyme is een bacteriële infectie en wordt daarom bestreden met antibiotica. In Nederland volgen artsen meestal de CBO-richtlijnen, waarin maximaal 30 dagen antibiotica wordt aanbevolen. Dit zou voldoende zijn om alle Lyme-bacteriën te doden. Een goede, sterke probiotica hierbij nemen is een must. Wanneer je er op tijd bij bent, heb je nog maar weinig Lyme- bacteriën in het lichaam en is het nog niet verspreid. Zitten ze er langer, dan zullen ze zich terugtrekken en in het weefsel gaan zitten waardoor het immuunsysteem en de antibiotica er vrijwel geen grip op hebben. Dat kan in het centrale zenuwstelsel of de gewrichten zijn waar door je enorm veel last kunt krijgen. De Lyme-bacterie is slim want hij kan overleven doordat hij naast zijn spirocheetvorm ook in een beschermend hulsel kan gaan zitten, of in een vorm kan zitten waarbij een celwand ontbreekt. Ook kan de bacterie in een rustfase gaan zitten en bij al die vormen werken antibiotica niet meer.

Vaak hebben mensen na een antibioticumbehandeling nog steeds klachten, of men voelt zich enige tijd goed maar krijgt later toch weer klachten (persisterende klachten).

Bij een chronische Lyme wordt de zaak veel ingewikkelder omdat deze chronische infectie veelal gepaard gaat met co-infecties. Is het immuunsysteem al dusdanig verzwakt door deze chronische infectie en/of co-infecties, dan kunnen deze niet afdoende bestreden worden.  Het immuunsysteem is gewoon te zwak.

Nu komt er nog een ander vervelend iets om de hoek kijken, namelijk het Epstein-Barr-virus (EBV- virus). Er zijn ong. 60 varianten van het EBV in 4stadia van ontwikkeling. Een bekende ziekte is de ziekte van Pfeiffer.

Verdere varianten zijn o.a. herpes, fibromyalgie, lupus, schildklieraandoening, ziekte van Ménière.  Tekort aan zink en VitB12, langere tijd van uitputting, Traumatische emotionele ervaringen maken het lichaam nog gevoeliger hiervoor Anthony Williams zegt zelfs dat het EBV ten grondslag ligt aan Alzheimer en dementie. Zie boek van Anthony Willams.

Het EBV- virus zit in vrijwel iedereen – helaas- maar in een latente vorm, verborgen in de celkern. Bij een normale gezondheid met een goed werkend immuunsysteem kan dit EBV- virus geen kwaad doen maar bij een van bovengenoemde ziektes en of chronische infectie(s) wordt het verhaal iets anders. Het EBV- virus herkent stresshormonen en maakt van deze gelegenheid gebruik om uit de celkern te komen en in actie te komen.

Het EBV- virus scheidt giftige afvalstoffen uit en hoe meer het EBV- virus de kans krijgt zich te vermeerderen, hoe meer giftige stoffen er in het lichaam komen. Als het EBV- virus sterft, is het achterblijvende omhulsel giftig en dat zorgt voor een verdere vergiftiging van het lichaam.

Het immuunsysteem is erg verzwakt door de ziekte of infecties en het EBV- virus ziet zijn kans schoon om zonder problemen in actie te komen, zich te vermeerderen en andere aanwezige ziekteverwekkers (bacteriën en virussen, de zgn. co-infecties) te activeren. Het EBV- virus trekt zich vervolgens weer terug in de celkern en het lichaam (immuunsysteem, toch al verzwakt) heeft weer een probleem erbij. (Vaak meerdere co-infecties tegelijk.) Men wordt zieker en de klachten worden eer divers. Sterkere medicatie (denk aan antibiotica, sterke pijnstillers tot aan opiaten toe) worden dan meestal voorgeschreven.  Bacteriën scheiden gifstoffen af als zij aangepakt worden. Deze gifstoffen zijn op zich weer een extra belasting voor het lichaam dat hierop gaat reageren met koorts, de zogenaamde Herxheime- reactie.

De hoeveelheid klachten maakt het behandelproces van de ziekte van Lyme erg moeilijk omdat er heel moeilijk een diagnose is te stellen. Heel belangrijk in het behandelingstraject is om het immuunsysteem te versterken, je voeding aan te passen en stress te vermijden, zodat deze niet belastend kunnen zijn voor je lichaam. Voeding moet dan ook herhaaldelijk getest worden tijdens het behandeltraject.

Behandeling door een gespecialiseerd arts, die deze ziekte zowel regulier, alternatief en homeopathisch aanpakt is dan ook zeer wenselijk om te komen tot een goed resultaat. Daarnaast is een kinesiologische voedingstest, die specifiek op de lichamelijke behoefte test, enorm belangrijk. Zoals reeds eerder vermeld, speelt voeding ook een sterke rol in het herstelproces. Herhaaldelijk hierop getest worden, is zeer zeker aan te bevelen omdat een van de kenmerken van Lyme is dat er intoleranties kunnen optreden. Deze zijn dan weer belastend voor het lichaam en dat wil je nu net voorkomen. Ook is het belangrijk om voedingssupplementen te nemen en deze te laten testen. Deze kunnen helpen om het immuunsysteem te versterken hetgeen noodzakelijk is. Verder is het van belang om de energie goed te verdelen over de dag zodat het lichaam tijd krijgt om te herstellen. Het is toch al verzwakt door de Lyme en co-infecties. Het vermijden van stress spreekt voor zich omdat dit belastend is voor je hele systeem.