Melkproducten eet ik niet, sojayoghurt liever zo minimaal mogelijk maar toch mis ik de yoghurt enorm. Ook de probiotische werking van yoghurt is natuurlijk wel erg gezond. Daarom ging ik aan de slag om zelf een plantaardige notenyoghurt te maken waarbij de darmflora op een natuurlijke wijze wordt hersteld.

Het recept is Zeer geschikt voor elk dieet (behalve als je een notenallergie hebt, je zou het dan kunnen proberen met zonnebloempitten melk die je op dezelfde wijze maakt.)

Stap 1: Neem 200 gram noten en maal die in een schredder/ hakmolen. Heb je die niet koop amandelmeel.
Stap 2 neem je blender en voeg er 1 liter water aan toe en doe het noten meel erbij en blender dit tot er een witte melk ontstaat.
Stap 3: Neem een doek en een kom. Schenk de notenmelk in een doek en knijp alle melk eruit.
Stap 4: Neem een zakje gedroogde kefir (ik kocht het bij Erica) en doe dit in de melk. Zet de melk 24 uur weg bij een temperatuur tussen de 20 en 22 graden. Er ontstaat een bacterie groei zoals dat ook in Yoghurt zit. Deze melk kun je ook gewoon drinken en is zeer heilzaam.
Stap 5: De natte notenprak die nog in een doek zitten, haal je eruit en doe je in een bakje en zet je in de koelkast 1 nacht weg, mag wat vocht bijzitten)
DE DAG ERNA, mits je al kefir melk klaar hebt:
Stap 6: Neem een zak jonge kokosnoot (dit koop je bij de toko en ligt in het vriesvak) Het vocht gebruik je niet maar alleen de jonge witte kokosnoot die niet naar kokos smaakt en doe dit in de blender.
Stap 7: Neem voor 1 zak jonge kokosnoot ongeveer 35 tot 40 cl kefirnotenmelk. Doe dit ook in de blender.
Stap 8: Pak het bakje met het noten prakje en doe dit ook in de blender.
Stap 9: Blender dit allemaal lang tot alles klein is.
Stap 10, zet het koel in de koelkast, als je hem niet dik genoeg vind zou je minder melk erbij moeten doen.
Stap 11, klaar om te eten

Stap 12: Bewaar altijd een half kopje van de kefir notenmelk want deze kun je weer gebruiken voor een nieuwe kefir melk te maken. Dan maak je de melk en je doet het kopje kefir melk erbij en je zet het weer 24 uur op 20/22 graden weg om alles weer opnieuw te maken. Zo hoef je maar 1 keer kefir te kopen.

 

 

Ik heb 4 kookboeken geschreven (of samen geschreven)

  • Natuurlijk samen koken (enorm dik en enorm kleurrijk)
  • Gezonde wereld gerechten
  • Koken met Irene (of te wel koken met allergieën)
  • Oudhollands bakboek (oude recepten in een gezond jasje)

Nu alle boeken maar 10 euro. Mail me en ik stuur ze op.

https://www.persoonlijke-voeding.nl/boek.php

Benieuwd welke voeding bij jou past?

www.persoonlijke-voeding.nl