Paasmannetjes met een eitje erin, 4 stuks.
250 gr. volkoren speltmeel (of glutenvrij meel)
85 gr. palmsuiker/ oersuiker/ Sukrin
1 zakje gedroogde gist
125 ml. amandel- of rijstmelk
30 gr. kokosvet/ rijstolie
rozijnen om oogjes te maken
Himalayazout, Keltisch zeezout
4 bio eieren
  • Kook 4 eieren hard.
  • Los de gist op in de lauwe plantaardige melk. (22 graden)
  • Meng het deeg met het zoet en maak in het midden een kuiltje.
  • Zout aan de buitenkant van de deegkrater.
  • Giet daar het melk-gistmengsel in.
  • Ook de boter (smelten) / olie erbij voegen.
  • Goed kneden en met een natte doek over de kom het deeg 1 uur laten rijzen. (glutenvrij hoef je nu niet te rijzen)
  • Kneed opnieuw door en verdeel het deeg in 4 stukken.
  • Bestuif het aanrecht met meel en met een deegroller rol je de 4 stukken uit.
  • Bekleed de bakplaat met bakpapier.
  • Snij de mannetjes uit zoals op de foto te zien is.
  • Leg het ei in het midden en vouw de armen eromheen.
  • Duw de rozijnen als oogjes erin.
  • Laat alles weer 30 minuten rijzen op de bakplaat. (ook glutenvrij)
  • Verwarm de oven voor op 200°.
Bak ze bruin.
Je kunt ze insmeren met losgeklopt ei voor je ze afbakt of als ze uit de oven komen, met verwarmde abrikozenjam.
Oven : 200°, baktijd: 20 minuten.
Pasen
Pasen is een christelijk feest waarin men viert dat Jezus is opgestaan uit de dood op de derde dag na zijn kruisiging. De paashaas heeft op zich niets met Pasen te maken maar al sinds de prehistorie staan hazen wel symbool voor vruchtbaarheid. Als de lente begint, is de haas vruchtbaar en staat dus voor nieuw leven. Vandaar dat hazen, kuikentjes en eieren alle een symbool zijn voor het nieuwe leven.
Er is trouwens wel een legende over de paashaas waarin men vertelt dat de paashaas van oorsprong een grote vogel was die behoorde tot de godin Eostre. Op een dag veranderde ze de vogel in een haas. Dat is de reden waarom de paashaas een nest bouwt met eieren erin.
Dit zijn broodmannetjes met een hardgekookt ei in de armen. Het komt oorspronkelijk uit Duitsland maar begin vorige eeuw heeft een Amsterdamse bakker het idee opgevat om deze ook te gaan maken met Pasen.