Falafels (3 personen)
Ingrediënten
- 350 g kikkererwten (voorgekookt)
- 2 eieren
- 8 eetlepels volkoren meel
- 1 eetlepel tahin
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- 1 theelepel citroensap
- snufje zout
- paar takjes bieslook
- chilipoeder
Broodje, wrap of pittabroodje (de hoeveelheid aan broodjes en groente zelf bepalen)
- broodjes, wraps of pittabroodjes
- tomaten
- ananas
- komkommer
- smeerkaas of kaas
- sla
- rijstolie
- dressing naar keuze
Benodigdheden
- Keukenmachine
Je kunt kiezen of je een falafelbroodje of een falafelwrap maakt. Het kikkererwtenmengsel is bij beide recepten hetzelfde.
Bereiding van de falafels
- Doe de kikkererwten in een keukenmachine
- Pel het uitje en snij het in 4 stukken, pel de knoflook en knip wat bieslook in kleine stukjes
- Doe het uitje, knoflook, 2 eieren, tahin, citroensap, zout, bieslook, en chilipoeder in de keukenmachine en pureer dit goed.
- Als alles goed klein gehakt is, doe je het volkoren meel er schepje voor schepje bij. Het moet een beetje plakkerig deeg worden.
- Neem een braadpan en doe hier een flinke laag rijstolie in. Verhit dit goed.
- Maak een burger van het deeg of bolletjes als je liever een wrap maakt.
- Het deeg plakt flink, als het te nat is, meer meel erdoor mengen. (ook al is het plakkerig, in de olie zal dit tot een stevige burger vormen) wanneer je het deeg een paar uur in de koelkast zet plakt het vele malen minder.
- Bak de falafel goed bruin in ongeveer 7 minuten
- Laat ze uitlekken op keukenpapier
Falafel op een broodje
- Neem een volkoren broodje en snij het doormidden.
- Doe hier smeerkaas of een plak kaas op
- Neem een schijf ananas en leg dit er bovenop
- Daarop 3 plakjes komkommer
- Dan de platte falafelburger
- Wat tomaat en sla erop en naar smaak wat tahin/ ketjap of mayo
- Dek af met de bovenkant van het broodje en prik het geheel vast met een prikker, leuk is om de prikker te versieren.
De falafelwrap:
- Neem volkoren wraps
- Smeer hier smeerkaas op, vrij dik en over de hele wrap heen
- Snij de tomaat, komkommer in kleine stukjes en leg het erop aan 1 kant, ook wat sla erbij leggen.
- Leg de falafelbolletjes erop en rol hem goed en stevig op
Ik heb 4 kookboeken geschreven (of samen geschreven)
- Natuurlijk samen koken (enorm dik en enorm kleurrijk)
- Gezonde wereld gerechten
- Koken met Irene (of te wel koken met allergieën)
- Oudhollands bakboek (oude recepten in een gezond jasje)
Nu alle boeken maar 10 euro. Mail me en ik stuur ze op.
https://www.persoonlijke-voeding.nl/boek.php
Benieuwd welke voeding bij jou past?