Wanneer je veel sport, verzuurt je lichaam. Je kunt door die verzuring minder intensief je spieren gebruiken.  Pijn in je spieren en vermoeidheid zijn symptomen van verzuring. Zo ook de kuitkrampen die we allemaal wel kennen. Veel mensen nemen daarvoor magnesium, wat ook zeker zal werken. Het is beter om te begrijpen wat er gebeurt en je lichaam meer basisch te maken door middel van voeding en eventueel extra supplementen om langer te kunnen presteren.

Wanneer je hard werkt of veel sport, gaat je hart flink pompen en het lichaam verbruikt veel zuurstof en voedingsstoffen. De spieren gebruiken onder andere het spierglycogeen als brandstof en wat overblijft is melkzuur. Wanneer er genoeg zuurstof in je lichaam zit, kan het lichaam dit melkzuur afvoeren.  Is dit niet het geval dan zal het melkzuur, dat dus een afvalstof is, je spieren verzuren.

Zorg dat je diep adem haalt en voel aan hoever je lijf kan gaan. Zolang de zuurstofaanvoer gelijk is aan wat de spieren nodig hebben om het melkzuur af te voeren, speek je van een ‘steady state” en is er niets aan de hand.

Zodra er te weinig zuurstof aanwezig is om het melkzuur af te voeren dan hoopt dit zich op en ontstaan er problemen. Dit voel je als een branderig gevoel in je spieren. De spieren verzuren en dat kan dan zo erg zijn dat je spiervezels samentrekken, wat jij ervaart als een kramp. Dan moet je stoppen zodat in rust de afvalstoffen afgevoerd kunnen worden. Vaak houd  je wel een flinke pijn over. Neem rust tot de pijn weg is.

Hoe verminder je spierkrampen?

  1. Zorg ervoor dat je goed getraind bent voor je echt flink gaat sporten want hoe beter je conditie, hoe beter je hart-longfunctie is en hoe meer zuurstof je opneemt in je bloed. Getrainde spieren verzuren ook minder snel. Hou hierbij ook je ideale hartslag in de gaten.
  2. Zorg voor een goede buikademhaling en probeer niet te praten want dit kost zuurstof
  3. Na flinke spierverzuring moet je echt een paar dagen rust nemen. De spieren moeten herstellen en wanneer je doorgaat, is de kans op spierstijfheid en schade heel groot
  4. Wanneer er sprake is van spierverzuring is de pH-waarde (zuurgraad) van de spier te hoog. Het is belangrijk dat je ook zo basisch mogelijk gaat eten en daarnaast basische supplementen neemt. Het is heel goed mogelijk dat je hele lichaam voor je ging fietsen al verzuurd was door de verkeerde keuze in je voeding. Dat herken je vaak aan krampen in rusttoestand, snel spierpijn oplopen, vaak moe voelen, enzovoorts .
  5. Neem ook dagelijks een supplement met basische mineralen. Magnesium is een goed voorbeeld. Kies dan voor magnesiumcitraat 400 mg  of nog beter magnesium tauraat 250 mg
  6. Eet zo basisch mogelijk en laat alle verzurende producten uit je voeding weg.

Wat is basisch en wat is verzurend voedsel?

Hieronder zie je 3 tabellen. In de eerste tabel zie je producten staan die erg verzurend zijn. Dit zijn producten die je beter kunt  weglaten uit je voeding, Eet het meest van de basische producten, tot wel 70% van alles wat je op een dag eet.

Zeer sterk verzurend

Niet eten

Koffie

Alcohol

Zwarte thee

Frisdranken

Kunstmatige zoetstoffen

Varkensvlees

Witte bloem

Suiker

Alles waar suiker of witte bloem inzit

Sterk verzurend

Weinig eten

 

Vlees

Vis

Kaas

Dierlijk vet

Melkproducten, vooral de wheypoeders

 

Licht verzurend

Normaal eten

 

Noten

Zaden

Pitten

Volkoren granen

Peulvruchten

Koolzuurhoudend water

Honing

Eieren

 

Basisch voedsel

Veel van eten

Groente (sap)

Banaan

Fruit (mate eten, niet alle fruitsoorten zijn basisch)

Gedroogd fruit

Mais

Kokos

Kruiden

Kruidenthee

Aardappelen (ook zoete)

Gekiemd graan, peulvruchten

Amandelen, paranoten

Zwarte olijven in olie

Olie van koude persing

Kastanjes

Amandelpasta, amandelmelk

Wil je meer weten over dit onderwerp, mail me dan of kijk in mijn boek “Wegwijs in sportvoeding”. Kost nu 10 euro ruim 200 blz dik vol plaatsje en adviezen voor alle sporters ook voor wandelaars

https://www.persoonlijke-voeding.nl/boek.php

mail me irene.lelieveld@home.nl  stuur het persoonlijk meteen naar je op.