Er zijn enorm veel pannen op de markt en vaak weet je niet meer wat je moet nemen. Dure in van die speciaal zaken waar je bizar veel voor betaald tot zelfs de  Action waar je voor een paar euro al een anti-aanbakpan vindt. Waar zit dat verschil in en maakt het uit wat voor pan je gebruikt?

We kennen allemaal de naam teflon wat een antiaanbaklaag bevat. Dit is geen natuurlijk product maar een chemische verbinding PTFE (polytetrafluorethyleen een plastic soort wat onder de PFAS behoort) Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat deze vrijwel niet afgebroken kunnen worden en wordt overal in de wereld aangetroffen in het water, lucht en bodem omdat het niet alleen in pannen zit maar tegenwoordig in enorm veel spullen gebruikt wordt. Dat betekend dat we dit heel veel binnen krijgen ook al gebruik je geen pannen waar dit inzit.

Dat kan wel gevolgen hebben voor de gezondheid vooral de vruchtbaarheid verminderd en kan de ontwikkeling van kinderen beïnvloeden tot gedragsveranderingen aan toe, snel in de puberteit komen of vertraagde groei. Het kan de kans op verschillende soorten kanker verhogen en schade aan de lever aanbrengen. Kans op diabetes verhogen en je immuunsysteem enorm negatief beïnvloeden met allemaal klachten die daaraan vast zitten van stralingsgevoeligheid tot auto immuunziekte. We zien ook steeds meer immuunziektes en verzwakte immuunsystemen dat is echt iets van deze tijd, zo ook de hoeveelheid mensen met Parkinson, zwaarlijvigheid, hoog cholesterol en hormoon problemen zijn sterk verhoogd, waarbij dit mede een rol kan spelen.

Dure teflon pannen zijn als ze nieuw zijn niet gevaarlijk. Ze produceren pas giftige gassen boven de 350 graden. Maar bij goedkope pannen is dat een ander verhaal en al rond de 180 graden komen er giftige gassen vrij. Hier kan je echt slecht door gaan voelen, griepachtige verschijnselen en laat staan wat deze toxische geuren die gewoon je bloedbaan inkomen verder met je gezondheid doen.

Daarnaast slijten deze pannen en gaat gemiddeld een dure pan maar 5 jaar mee.  Een goedkope pan maar 1 jaar. Je mag de laag zeker niet beschadigen want dan kun je hem meteen wegdoen. De meeste mensen doen veel langer met een pan want waarom zou je een pan wegdoen als het er nog goed uit ziet en dat ene krasje acht wat maakt het uit zul je denken. Maar tegendeel is waar het is erg ongezond.

Daarom zijn er alternatieve op de markt.

Gifvrij is: Gietijzer, staal, RVS, emaillen en glas. Helaas brand hier je voedsel snel in aan en blijft plakken. Daarom is een keramische pan een goede oplossing. In een pan wordt een keramische laag aangebracht die niet zo goed werkt als teflon maar stukken beter werkt dan helemaal geen laag. Deze laag bestaat uit silicium. Dit is soort zand en vormt dus een laagje wat lijkt op glas. De pan zelf kan wel van Aluminium en RVS zijn. Maar je voedsel raakt het niet aan dus daar hoef je verder geen zorgen om te maken. Helaas slijten ook deze pannen best snel en kun je er niet jaren achter elkaar mee doen. Wanneer je deze pannen aanschaft ook letten op goede merken want er mag geen giftige stoffen inzitten wat wel kan. Beste en betrouwbaarste merk is de Greenpan die een eigen laag ontwikkeld hebben zonder PTFE, PFOA, PFAS en Fluorine.

Lees meer op: https://www.greenpan.nl/

 

Wil je meer weten over welke voeding bij je past en wat je met voeding tegen je klachten kan doen (meer dan jij denkt)

www.persoonlijke-voeding.nl