HET UITGEBREIDE VERSLAG

Zoals jullie eerder hebben kunnen lezen heb ik gekozen voor een thermografisch onderzoek van mijn borsten. Ik zal kort uitleggen wat het is en waarom ik ervoor koos

Ik ben 48 jaar en heb al heel wat jaren mastopathie. Dit zijn knobbeltjes in de borsten waardoor borstonderzoek moeilijker is en de kans op borstkanker licht verhoogd. Een mammografie wilde ik nu nog niet doen. Het is niet dat ik er tegen ben, maar in dit stadium van mijn leven wil ik het niet, want ik sta er niet achter om elke 2 jaar mijn borsten plat te laten drukken met 18 kilo en de röntgen door mijn borsten te laten stralen. Met mammografie is er geen preventief onderzoek en ook….heel belangrijk laat men bij de uitslag van een mammogram niets weten aan wat we preventief aan borstverzorging kunnen doen. Het doel bij mammografie is borstkanker zichtbaar maken. Als ze dat hebben gedaan en een knobbel hebben gevonden, dan is het er dus al. En dat maakt dat mammografie gewoon nooit preventief is. Ik werk liever om bobbeltjes te voorkomen.

Met medische Thermografie maken ze ook foto’s maar het is totaal anders. Ze maken een foto zoals je dat normaal doet, alleen dit toestel kan alleen temperaturen “fotograferen” het eigenlijk meten, maar het leuke is dat je er werkelijk een afbeelding van krijgt. Deze foto’s worden doorgestuurd en artsen en therapeuten zullen de foto’s bekijken en samen met de vragenlijst beoordelen. Ze kunnen zo precies zien, maar ook meten natuurlijk, of er een ongebruikelijk temperatuur is die afwijkt van de normale temperatuur en wanneer dat zo is dan laten ze dat weten in het rapport. Dat rapport heet een thermogram.  Bij 3 of meer ongebruikelijke temperaturen verwijzen ze uiteraard altijd door naar de huisarts.

Nou heb ik het handboek voor borstverzorging van Francine van Broekhoven thuis liggen en ze komt me zeer deskundig over, dus ik heb een afspraak met haar gemaakt. Ze adviseerde me het vrouwenonderzoek te doen waarbij naast de borsten ook gekeken wordt naar het hoofd, nek, hals, schildklier, buik, bekken en rug. Ik vond dat een goed idee en op 15 mei 2019 mocht ik komen. Ik werd met de mails goed geïnformeerd, van wat je allemaal als voorbereiding mag gaan doen, zo moet je de zon, sauna, massages of (tja dat had ik dus….) uitslag absoluut zien te vermijden.

2 dagen voor het onderzoek krijg ik toch een histamine aanval op mijn huid. Ik balen en ik voelde me zo rot. Mijn huid was knalrood en voelde warm aan. Ze was net in Maastricht (ze reist door heel Nederland en zit op wel 10 verschillende locaties) Ze was dus letterlijk om de hoek bij me. Ze reageerde erg lief terwijl ik weet hoe lastig het is als iemand net van te voren afbelt, je hebt meteen een gat in de dag. Maar ze reageerde heel begripvol en we verplaatste de afspraak.

De dag dat ik aankwam op een kantoor in Amsterdam (ik kon ook wachten tot ze weer in Maastricht was, maar ik wilde eerder komen) haalde Francine ons op. Een vrouw met een hele lieve zachte uitstraling waar ik me meteen bij op mijn gemak voelde. Voor dit vrouwengezondheidsonderzoek sta je toch in je nakie, maar geen één keer dacht ik “o jeetje wat vervelend”. Het is zo gewoon voor haar en dat voel je aan hoe ze het onderzoek vlot en professioneel aanpakt.

We namen de vragenlijsten die ik thuis had ingevuld door in een prettig gesprek waarbij ik op een krukje zat met mijn onderbroek aan want het lichaam moet acclimatiseren. Daarna maakte ze de thermische foto’s van mijn hele lichaam. Ze gaf daarbij heldere aanwijzingen, “nu handen omhoog, omdraaien, stapje naar voren” enz. Daarna kleedde ik me weer aan.  We keken vluchtig alvast naar wat foto’s en wat meteen opvallend was, dat mijn linkerborst een ander patroon weergeeft en mijn rug compleet rood was. De val op de trap vorig jaar was gewoon zichtbaar, wauw ik voelde het nog wel, maar dat het zo heftig was had ik niet verwacht. Daar moet ik duidelijk mee aan het werk!

Francine gaf me daarna nog tips over hoe ik het beste een zelfborstonderzoek kon doen.  Ik nam een droog borstel mee om hiermee mijn borsten en hele lichaam te borstelen zoals Francine me voorgedaan had.

Francine raad me aan om heel veel de BH uit te doen. Een bh, zo verteld ze, zorgt ervoor dat de lymfe niet kan stromen. Je knelt ze af en juist dit is waarom afvalstoffen niet goed weg kunnen stromen uit de borsten. Dit zorgt voor pijn, ongemak en verklevingen . 1 op de 7 vrouwen krijgt borstkanker terwijl het bij mannen amper voorkomt, maar 100 per jaar. Als vrouwen geen BH dragen is de kans op borstkanker heel laag, net zo laag dan bij mannen. Daar schik ik van. “Ja” zegt ze “heb je wel eens rode strepen op je huid als je BH uitdoet?” “Ja dat heb ik wel” zei ik. “Dit is natuurlijk al een eerste alarm he, maar we negeren het gewoon, we zijn die rode strepen normaal gaan vinden. Maar het is niet normaal, we zetten toch ook het brandalarm niet uit  omdat hij een hinderlijk geluid maakt?” Daar denk ik nog even over na, daar heeft ze wel een punt waar ik nog nooit bij heb stilgestaan. Ik weet er zeker wat van af en heb nog nooit in mijn leven om die reden een beugel BH gedragen, want dit maakt het allemaal nog erger, en rond 6 uur gaat hij uit. Maar eigenlijk moet hij vaker dus uit en bij thuisdagen niet aandoen. Ze verteld dat de lymfe de vuilophaaldienst is en dat het ophalen van afval niet lukt bij een BH want de lymfe zitten vlak onder de huid en wordt afgekneld. “Maar wat als er een ontsteking zit” zegt ze,  “ dan kan de lymfe er ook niet naar toe om dit op te lossen, want dat doet hij ook, het is een onderdeel van het immuunsysteem”.

Francine verteld heel veel dingen om over na te denken, zo raken vrouwen weinig hun borsten aan en sluiten ze de borsten het liefste de hele dag op in een BH. Ik knik, herkenbaar.  “borsten moet je juist veel aanraken en masseren en elke dag zachtjes droogborstel, ga ook springen, rennen en bewegen zonder bh het is voor de borstgezondheid een must”. “borsten moeten wiebelen” lacht ze.

Er zijn vrouwen die zelfs slapen met een BH aan, dat verhoogd 100% de kans op borstkanker verteld ze. Jezus daar schik ik van, 100% meer kans. Ik ken wel vrouwen die dat doen. Waarom weten we dit niet?! waarom verteld de dokter dat niet of Pink Ribbon? Dit is toch enorm belangrijke informatie wat zo’n platvorm moet verspreiden aan al die miljoenen vrouwen met hun te strakke (beugel) BH’s? Maar Pink Ribbon is alleen van plan om geld in te zamelen voor farmaceutische bedrijven, zodat ze onderzoek kunnen doen voor medicijnen tegen kanker, ze doen weinig aan preventie, tenminste heb jij ooit informatie gehad over de bh van Pink Ribbon? Ik schrok hier erg van dat ze daar niets over vertellen.

Francine vertelde ook uitgebreid hoe je borstonderzoek moet doen en dat is anders dan hoe ik dat regulier geleerd heb en zoals ik dat ook in mijn overgangsboek beschreven heb. Balen dat ik haar niet eerder ben tegen gekomen want de reguliere manier is nu ik haar manier weet minder goed.  Ze verteld dat borstkanker vrijwel altijd maar aan 1 borst tegelijk begint.  Dus bij thermografie letten ze op asymmetrie in temperatuur. “ oh” zeg ik verschrikt, “dat was wat ik al zag op de foto”. Ze legt uit dat dit echt van alles zijn en ik absoluut me niet druk moet maken.

Na een vol hoofd informatie gaan we naar huis, wat een mooie interessante ontmoeting en nu een dikke week wachten op de uitslag.

Ik kreeg op maandag de foto’s en de uitslagen opgestuurd via de mail. Ik bewonderde de prachtige foto’s maar schrok toch ook nu weer van mijn rug en linkerborst. Snel begon ik te lezen. Redelijk makkelijk geschreven was het. Het rapport viel mee, geen schrikbarende zaken die ik niet wist, maar nu zag ik het eens voor me op ee afbeelding, een soort foto. Dat is toch wel even anders als een test via bloed of spiertest. Ik kon het letterlijk zien!

Mijn hoofd zag er goed uit behalve wel wat warmte patronen die duiden op ontstekingen in mijn tanden. Dat weet ik, ik heb inderdaad minder goede tanden geërfd van mijn vader. Ook al poest ik 4 minuten elke dag flos ik elke dag en eet ik echt heel gezond is er altijd gehannes als ik 2 x per jaar naar de tandarts ga. 75% verzekering was een goede zet. In mijn mond heb ook al wortelkanaal behandelingen gehad en daar kunnen ontstekingen onder zitten. Met kurkuma en gebufferde vitamine C hou ik mijn immuunsysteem zo sterk mogelijk.

Ook vermelde het rapport dat mijn lever een orgaan is die ik in de gaten moet houden. Dit vanwege patronen en ongebruikelijke temperaturen die zich over de anatomische locatie daar lieten zien. Ik doe regelmatig een leverdetox wat ik ook moet blijven doen. Lever belastende producten laat ik zoveel mogelijk weg en door mijn vak weet ik precies wat dit is en hoe ik het moet aanpakken.

Dan de borsten, rechts zag er goed uit. Wel erg koud (lagere temperatuur zegt Francine) maar dat zie je vaker bij mastopathie. Veel masseren en zacht borstelen is een must om de stromingen in de borsten te stimuleren

Dan de linkerborst, ja hoor daar staan de woorden  lichte vorm van zorg. Shit denk ik, maar de dag erna als Francine me belt zegt ze, joh niet druk maken, we hebben 4 vormen

1) laag niveau van zorg.

2) laag niveau met één ongebruikelijke temperatuur of patroon.

3) gemiddeld niveau van zorg, dan heb je dus twee ongebruikelijke zaken in één van beide borsten.

4) hoog niveau van zorg, dan zijn er drie of meer ongebruikelijke patronen of temperaturen gezien of gemeten, en dan wordt je doorverwezen naar de huisarts voor vervolgonderzoek.

Dus de lichte vorm van zorg, is dat je nu goed bezig moet gaat met je borsten, masseren en je immuunsysteem nog meer moet gaan boosten. Grappige is dat ik net begonnen was met Berberine en probiotica om mijn darmen eens een boost te geven en dus dan ook je immuunsysteem, dat had ik zelf inderdaad ook al getest. Weer een bevestiging dat deze methode ook echt betrouwbaar is en klopt. Over drie maanden wil ik een nieuw thermogram laten maken om te kijken of er verbetering is. Zou dat niet zo zijn ga ik naar een borstsweefseltherapeut die me speciale behandelingen geeft aan mijn borsten. Francine zei al dat sommige verklevingen, cystes of afvalstoffen, soms zelfs emoties zo vast kunnen gaan zitten in borsten dat je wat extra hulp nodig hebt. Een echogram is ook nog een optie en als het niet verbeterd ga ik zeker een mammografie laten maken. Maar ik wil gezonde borsten en daar alles voor doen.

Dan is de rug aan de beurt, Francine ziet een rare plek op mijn rechter heup, en ze ziet dat mijn bekken wat scheef staat. Nooit eerder geweten, zal dat de reden zijn van die heftig rode rug die je op de foto ziet?  Ik moet eerlijk bekennen dat ik zelf nooit zo met mijn rug gezondheid bezig ben. In het verslag staat dat de kans op ischias vergroot is. Wauw, nou dat klopt dus want dat heb ik gehad vorig jaar.

De plek waar ik op de trap ben gevallen is ook duidelijk te zien. Ik heb meteen een collega gevraagd of ze een sessie bodycode wilt doen want dat helpt me heel vaak erg goed. Verder adviseert Francine me om naar een podoloog (kijken of er inderdaad scheefstand is) of naar een osteopaat te gaan want die rug heeft echt aandacht nodig.

CONCLUSIE: Ik ben erg blij dat ik dit heb gedaan, ook al is het best confronterend, je weet nu wel waar je echt aandacht aan moet besteden. Voeding en supplementen nog meer aanscherpen (gelukkig is dat mijn vak dus dat lukt wel) en nu elke dag mijn lijf en borsten borstelen en masseren.  (of laten masseren haha) Ook moet ik weten waarom mijn rug zo slecht is, daar ga ik wel hulp in zoeken. Misschien toch het scheefstand van mijn bekken? Mijn lever en tanden goed in de gaten houden is een must, maar dat gaat wel lukken. Wat was dit bijzonder zeg, gewoon dat je op afbeeldingen je lichaam ziet en herkent waar het fout gaat. Ik ga mijn stinkende best doen want volgende keer wil ik ‘betere’ foto’s. hahaha.

In september ga ik terug om alleen een borstthermogram te laten maken, want dat is voor mij het belangrijkste nu.

Het is een aanrader om dit te doen!!  En Francine is echt erg goed en een prettige persoonlijkheid.

Meer info vindt je op  www.degroenezuster.nl of bestel haar handboek Borstverzorging voor meer uitleg. Ook mijn eerdere column is leuk om te lezen. https://www.persoonlijke-voeding.nl/blog/overgang/wat-moeten-we-doen-thermografie-mammografie-of-toch-een-ego/

Ze vertelde dat ze op 20 juni 2019 weer in Maastricht is met de thermografie en er nog een gaatje in de agenda, dus dit is je kans om dit ook te doen. (of bel haar voor andere locaties en dagen op 085-0645001)

Groetjes Irene Lelieveld

www.persoonlijke-voeding.nl