Aambeien Symptomen en Behandeling

We hebben er allemaal wel eens van gehoord of je hebt zelf last van aambeien.

Niet iets waar je gezellig over praat als je er last van hebt. Je kunt er ontzettend  veel hinder van ondervinden. Wanneer je aambeien hebt, zijn er toch wel wat dingen die je hiertegen kunt doen.

 

Wat zijn Aambeien

Wanneer je aambeien hebt, heb je een aandoening waarbij zwellichamen opzwellen en uitzakken. Zwellichamen zijn weefsels met bloedvaten in de endeldarm. Aambeien kun je zowel inwendig als uitwendig hebben. Vaak heb je er echt hinder van. Ze jeuken, doen pijn of geven een branderig gevoel. Ze kunnen gaan ontsteken, gaan bloeden en de kans dat ze groter worden, is aanwezig. De hele dag erge jeuk is op zich al heel vervelend. Steeds tussen je billen willen krabben en de kans dat de aambeien daardoor pijn gaan doen of gaan bloeden, is geen pretje. Het bloed wat je verliest als aambeien gaan bloeden, is helderrood. Vaak zie je het bloed na de ontlasting, bij het afvegen van je billen, op het toiletpapier zitten. Wanneer je bloed in je ontlasting ziet, moet je altijd de arts even raadplegen want het kan ook iets anders zijn. Rood bloed is wel een teken dat het van de onderste gedeelte van je darm afkomstig is en meestal ook van aambeien.

Er zijn inwendige en uitwendige aambeien. Die inwendige zie je dus niet zitten en kunnen opeens gaan bloeden. Als dat gebeurt, kan dat best wel schrikken zijn. Donker bloed en zwarte ontlasting zijn vaak tekenen dat de bloeding in veel hoger gelegen delen van de darmen is ontstaan. Dit heeft niets met aambeien te maken en moet ook altijd nagekeken worden door je arts.

Vrouwen hebben meer last van aambeien dan mannen.  Ook tijdens een bevalling en als je ouder wordt, is de kans groter om aambeien te krijgen.

Hoe ontstaan Aambeien?

Door de anus lopen veel aders. Die zitten daar omdat ze een belangrijke functie hebben. Ze zorgen ervoor dat er niet zomaar iets uit je anus loopt en ze regelen de sluitspierfunctie. Wanneer je zwak bindweefsel hebt of een gebrekkige doorbloeding, is de kans op aambeien vergroot. Zeker als je ook nog flink moet persen bij de stoelgang omdat je ontlasting te hard is,  heb je meer risico om aambeien krijgen. De druk op de zwellichamen wordt bij het persen te groot. Wanneer je flink moet persen is dat natuurlijk een teken dat je ontlasting niet in orde is en is het noodzakelijk om hieraan te werken. Het is belangrijk om hierop te letten. Veel darmklachten kunnen aambeien veroorzaken. Aambeien verergeren als je weinig beweegt en overgewicht hebt.  Ook wanneer je veel moet hoesten, geregeld zwaar tilwerk doet of veel laxeerproducten gebruikt, kan de kans op aambeien groter worden. Erfelijkheid kan ook een oorzaak zijn. Wanneer je veel zit, worden de darmen minder gemasseerd en is de ontlasting vaak harder en droger. Wanneer je eenmaal aambeien hebt, is het niet zo dat je ze altijd zult houden; ze kunnen wel verminderen of weggaan.

Verder kan de lever ook nog een oorzaak zijn voor het ontstaan van aambeien. De bloedvaten komend uit de poortader, lopen direct door naar de lever. Wanneer de lever uit balans is, kan dit de doorbloeding verminderen waardoor de druk op de poortader verhoogt en dus ook de druk op de bloedvaten in de endeldarm. Ook mensen met levercirrose hebben meer kans op aambeien. Levercirrose hoeft helemaal niet te ontstaan door veel alcohol, kan ook komen door te veel suikers en verkeerde voedingspatronen. De lever heeft vele functies, waaronder  het ontgiften en aanmaak van verteringssappen. Wanneer de lever zijn functie slecht kan vervullen, door overbelasting of teveel afvalstoffen, dan zal de kans op hoge bloeddruk, een hoog cholesterolgehalte en het krijgen van aambeien en spataderen verhogen. Een goede ontgiftingskuur zal erg belangrijk zijn.

Volgens de Chinese geneeskunde is de milt ook een grote veroorzaker. Het miltdieet kan veel voordelen bieden. Hoe dit voedingsplan in elkaar zit kun je lezen in mijn boek: “Te koud? Te warm? Eet wat bij je past!

De huisarts zal degene zijn die de  diagnose aambeien bij je stelt. Dan zal hij altijd eerst de anus onderzoeken. Soms is een inwendig onderzoek noodzakelijk. De arts kan met reguliere producten de pijn en jeuk bestrijden en soms moeten aambeien operatief verwijderd worden of worden de aambeien afgebonden.

Het is belangrijk om vooral in het beginstadium van aambeien naar je huisarts te gaan. Klachten van pijn, jeuk en bloedingen  kunnen ook ontstaan door scheurtjes in de anus, een abces, ontstekingen, fistels enzovoorts. Je moet er wel zeker van zijn dat het om aambeien gaat voor je onderstaande tips gaat toepassen.

Wat kun je zelf doen?

 1. Eet meer vezels, laat alle witte bloemproducten geheel weg. Neem volkoren brood, muesli, havermoutpap, zilvervliesrijst, volkoren pasta, aardappelen, veel groenten, groentesoepen en fruit.
 2. Mijd pittig en sterk gekruid eten
 3. Neem dagelijks een lepel psylliumvezels.
 4. Drink dagelijks veel water, zeker 1,5 liter. Vocht is nodig voor een smeuïge ontlasting. Mijd het drinken van koffie en zwarte thee.
 5. Beweeg dagelijks minimaal 1 uur flink, dit masseert de darmen en zal voor een betere darmbeweging zorgen.
 6. Negeer aandrang tot ontlasten niet en houd ontlasting vooral niet op.
 7. Let op je houding bij de ontlasting: een opstapje onder je voeten kan echt enorm helpen, probeer het maar eens.
 8. Niet teveel met wc- papier over de aambeien strijken. Logisch dat er meer ontlasting blijft hangen aan je anus. Reinigliever met water en dep dan droog.
 9. Zorg dat je een gezond gewicht krijgt en val zo nodig af.
 10. Wanneer je suikerziekte, spataderen of een leveraandoening hebt, is de kans op aambeien ook groter. Laat je dus zeker behandelen voor deze aandoeningen.
 11. Neem zitbaden.
 12. Bij veel bloedverlies neem je extra ijzer uit peulvruchten, noten en eet je donkere groenten waar meteen ook veel vezels inzitten.
 13. Ontgift je lichaam (zie mijn praktijk of boeken).
 14. Laat je voeding en gezondheid eens uitgebreid testen in mijn praktijk persoonlijke-voeding.nl
 15. Neem supplementen

Welke Supplementen helpen tegen Aambeien?

 1. Ginkgo biloba
 2. OPC druivenpitextract
 3. Psylliumvezels
 4. Kiezelzuur/ Silicium
 5. Vitamine C

Uitleg Supplementen

Ginkgo biloba:  Dit is een boom en de oudste soort van de aarde. De bladeren bevatten een stofje dat een sterke antioxiderende werking heeft. Het stimuleert de doorbloeding en kan de aderen versterken. Het is ook licht bloed verdunnend. Dit product mag je nooit in combinatie met andere medicijnen gebruiken.

OPC druivenpitextract: is een extract uit de druivenpitten. Het heeft een bijzonder positief effect op de bloedvaten. Het kan klachten van zwellingen, jeuk en doorbloeding van de aambeien enorm verbeteren. Ook kan het bloedingen aan de aambeien verminderen omdat het de aderen heel goed versterkt. Zeker in combinatie met Vitamine C zal de werking van OPC nog groter zijn.

Psylliumvezels:  deze vezels voeg je toe aan je eten en omdat ze in staat zijn veel water aan zich de binden, wordt de ontlasting smeuïg waardoor je minder hard hoeft te persen. Ze stimuleren de darmwerking. Ook hebben ze een positief effect op de darmflora omdat ze de flora voeden. Er zitten slijmstoffen in  psylliumvezels waardoor de ontlasting als het ware naar buiten glijdt.

Kiezelzuur/ Silicium: dit is een mineraal waar veel mensen een tekort aan hebben. Een tekort kan ervoor zorgen dat het bindweefsel verzwakt en aambeien kunnen hierdoor verergeren. Bindweefsel is namelijk opgebouwd uit collageen en dit bevat weer veel kiezelzuur. Dit kun je in de vorm van een supplement nemen of drink thee van heermoes en brandnetel en eet gierst en bamboe.

Vitamine C: dit is onmisbaar om elke dag te nemen. Het verhoogt de weerstand en versterkt de bloedvaten. Het is een antioxidant en gaat veroudering van vaten tegen.

 

Benieuwd welke tekorten jij hebt, welke voeding  bij je past hoe je algemene gezondheid is? Maak een afspraak www.persoonlijke-voeding.nl

Supplementen nodig, op www.nutritioncompany.eu zijn alleen de allerbeste verkrijgbaar en met de code 221292 krijg je daar altijd 20% korting

Interesse in meer informatie of gezonde recepten? Ik heb 12 boeken geschreven https://www.persoonlijke-voeding.nl/boek.php