Het is moeilijk om een goede omega 3 vetzuren tablet te kopen als leek. Waar moet je op letten?

We weten dat we vette vis moeten eten, minimaal 2 x per week. Maar doen we dat ook? Nee, het gros van de mensen niet en daarom zijn omega 3 vetzuren capsules te oplossing. Ook kun je omega 3 hoog inzetten bij verschillende aandoeningen en ziekte.

Visolie wordt gemaakt van verschillende vette vissen zoals makreel, zalm, sardientje haring enz. Niet al te vaak van pijlstaartroggen wat zeker een optie is.

Vissen eten algen en hierin zit omega 3 en dat slaan ze op in hun lichaam. Dus je kunt ook algenolie nemen als je geen vis wilt doodmaken hiervoor. Want natuurlijk zit er een grote kanttekening aan omega 3 capsules de zee is bijna leeggevist.

Omega 3 is opgebouwd uit EPA en DHA waar je het voor inzet kun je in dit artikel lezen https://www.persoonlijke-voeding.nl/blog/supplementen/verschil-tussen-dha-en-epa/

Wanneer je een visolie supplement kiest zijn er een paar dingen waar je op moet letten

  • Zorg dat je supplement uit omega 3 vetzuren bestaat zonder synthetische toevoegingen
  • Zuivere kwaliteit is belangrijk en de meeste goedkope troep is niet zuiver ook al melden ze van wel.
  • Wanneer je visolie hebt gekocht en het stinkt naar rotte vis of je krijgt mega opboeringen dan heb je een slecht kwaliteit gekocht. Dat komt vaak voor omdat de visolie bij de productie teveel in contact heeft gestaan met de lucht waardoor het geoxideerd is. Er zijn wel bijvoegingen die natuurlijk zijn en de visolie beschermd tegen oxidatie zoals Vitamine C, Vitamine E, polyfenolen, kruidenextract of citroenzuur en dat mag erbij zitten.
  • Vraag eventueel de totox waarde op aan het bedrijf deze moet laag zijn. Wettelijk moet het onder de 26 liggen maar dit is veel te hoog. Echte goede en vaak wat duurdere merken hebben totox van onder de 5. Wanneer een merk zijn totox waarde niet weet of door wil geven kun je het beter niet aanschaffen. Totox waarde is een getal wat bij de  oxidatiewaarde gekoppeld zit. Het is een goede kwaliteitsmeting.
  • Kijk ook als het kan waar de vis vandaan komt. Je hebt er die vanuit de aqua cultuur (gekweekte vis) gemaakt worden wat niet aan te raden is maar ook vis uit de zee. Het bedrijf moet een MSC Chain of Cusodyn certificaat bezitten (vraag erna)

 

Pijlstaartrog-olie en Totox

De pijlstaartrog-olie is uniek omdat de olie ambachtelijk word gemaakt. Dus de olie is vers. Niet machinaal gemaakt houd in dat het zo min mogelijk word blootgesteld met zuurstof en niet te heet word gemaakt, wat vaak dus wel het geval is bij vele visoliëen. Daarbij gebeurt het ook dat er omega 3 vetzuur bijgevoegd word om de claim Omega 3 vetzuren op het etiket te kunne zetten. En wat ook gebeurd is dat er verschillende soorten vis bij elkaar gedaan word om zoveel mogelijk vetzuren te krijgen. Daarom hoor je ook je vaak mensen met huidklachten of ontstekingen, (ik voel er niks van en mijn ontstekingen gaan niet naar beneden) Bij de pijlstaartrog-olie is het puur en gemaakt uit 1 soort vis de Pijlstaartrog. Die speciaal voor ons gevangen word. En direct bevroren naar ons toe word gezonden.

Wat meer over de  totox waarde. Dit geeft een indicatie van de oxidatiestaat van de vetzuren (=het ranzig worden van je product). Het zegt iets over de actieve staat van de verzadiging van de omega-3-vetzuren.

Wat moet je weten als leverancier en als consument en of therapeut ? Wat je graag wilt weten is of tijdens de zuivering van de olie de “kracht” van de olie niet achteruit is gegaan. In industriële processen (kraken) reageert de olie vaak door hoge druk en temperaturen sterk met de aanwezige zuurstof of andere oxidatoren waardoor alle aanwezige organische stoffen in hun eindstadium (uitgeoxideerd of verzadigd) terechtkomen. Daardoor gaat je product niet alleen vies smaken (ranzig) maar het wordt dan in zijn geheel (chemisch en biologisch) als minderwaardig beschouwd. Het zegt dus iets over de natuurlijke staat van je product. De pijlstaartrog-olie is minder dan 1… Wat dus zeer uniek is.

Wil je meer weten of een goed merk mag je me mailen. Volgens de wet mag ik geen merken benoemen.

Ook kun je kijken op www.nutritioncompany.eu (alles is goed daar) met de code 221292 krijg je 20% korting

Of mail me voor merken irene.lelieveld@home.nl

Voor een uitgebreide persoonlijke test op voeding, tekorten, reden achter klachten, hormonen, organen enz ga naar www.persoonlijke-voeding.nl