Dat is de vraag die ik me al een tijdje stel, omdat ik 48 ben en zeer onrustige borsten heb. 1 op de 7 vrouwen krijgt borstkanker en dat maakt ons toch enorm onrustig. De arts adviseerde me een mamografie, maar iets in mij wilde dat niet. Ik wilde een andere methode die vriendelijker voor mijn lichaam is en ook bekijkt waarom ik zo’n onrustige borsten heb, dus ik koos voor thermografie. 15 mei 2019 ga ik voor mijn eerste thermografie scan en op Facebook zal ik verslag doen over deze ontdekkingstocht en op mijn website zet ik de verslagen die maak hierover. (samen gevoegd)

Wanneer je 50 bent, krijg je een oproep voor een borstonderzoek. Raar dat veel vrouwen met oogkleppen oplopen tot hun 50ste en het gevoel hebben dat ze geen borstkanker voor die tijd kunnen krijgen. Waarom is 50 pas de leeftijd en niet eerder? kankercellen doen er wel 5 tot 10 jaar over voor ze echt goed zichtbaar zijn bij een mammografie. Daarnaast was mijn vraag,  is elke 2 jaar je borsten plat laten drukken met 18 kilo en ze doorstralen niet juist kanker verwekkend, want dat lezen we toch ook overal, dat blijkt uit zoveel onderzoeken. En wat doen ze regulier met borsten die niet zacht zijn en bobbels hebben en wat doen ze bij thermografie precies? Moeilijk moeilijk toch?

NEE eigenlijk niet! Dat was mijn conclusie na het lezen van het Handboek borstgezondheid van Francine van Broekhoven. Mijn conclusie is, ik hoef helemaal niet te kiezen, ze kunnen hand in hand gaan. Het heeft geen zin om deze  methode te vergelijken, ze hebben allemaal zo hun kracht en het is belangrijk om ze samen te gebruiken. Hoe fijn is dat! En in welke volgorde en op welke manier dat bepaal jij.

Ik heb besloten om te beginnen met thermografie, ze houden mijn borsten met deze methode nauwlettend in de gaten en geven me veel adviezen voor gezonde borsten en ze nemen mijn hele gezondheid mee (vandaar dat ik koos voor een totale bodyscan) En als hun het niet vertrouwen of zodra ik voel dat de tijd rijp is, neem ik een mammografie of echo.

Wat me opviel in het boek is dat thermografie helemaal geen alternatieve methode is en regulier zelf serieus onderzocht is of ze deze methode wilde gaan gebruiken. Enorm veel positieve onderzoeken zijn er geweest en vele artsen werken hier gewoon mee, dus zo alternatief is het helemaal niet, ik vindt het belangrijk om dit  even voorop te stellen! En als je de achtergrond wilt weten over dit alles, lees dan echt het boek van Francine, dan snap je beter waarom het als alternatief wordt bestempeld, dat is puur onwetendheid. Uiteindelijk is er niet voor gekozen regulier en in het boek legt Francine perfect uit waarom niet, wat in mijn ogen zeer jammer is, want dit was perfect geweest naast mammografie en echo’s. Maar ja regulier werken ze nou eenmaal niet preventief voor borstverzorging.

De methodes vullen elkaar dus enorm aan en dat gaf me toch een goed gevoel, want na de aankondiging op Facebook dat ik op 48 jaar mijn borsten liet onderzoeken met thermografie kreeg ik lieve goed bedoelde adviezen dat ik beter een mammografie kon doen want anders wist ik nog niet of ik borstkanker had. Helaas is ons een verkeerd beeld voorgehouden en denken mensen (dacht ik ook) dat je met mammografie altijd borstkanker kan ontdekken, en dat is dus absoluut niet zo. Een zeer agressieve vorm van borstkanker wel ja dat zien ze meteen, maar andere kankers echt niet makkelijk hoor of inderdaad pas in een laat stadium als de kanker al meer dan 5 jaar oud is. Het voordeel bij thermografie las ik is, dan zie je al meteen in het begin stadium van onrustige cellen vreemde beelden, en de thermografie arts bepaald of je meteen doorgestuurd wordt voor dus een mammografie of ze besluiten eerst  adviezen te geven voor een goede borstverzorging die je gaat toepassen , dan na 3 maanden maken ze weer een thermoscan. Wanneer het niet goed is, dan zien ze dat de cellen zich hebben verslechterd(gedeeld) . Maar als er verbetering is dan ga je door met de adviezen tot de volgende scan en zo houden ze het goed in de gaten, bij twijfel stuurt de ARTS je  ALTIJD door voor een mammografie. .  Dus thermografie is een hele mooie preventieve manier voor een goede borstgezondheid want hiermee kun je vreemde activiteiten in borsten detecteren, behandelen en weg krijgen. Wanneer dat niet lukt, ja dan doe je een mammografie of daarna een echo. Bij een thermografie zullen ze ook nooit tegen je zeggen dat je borstkanker hebt, dat kunnen ze ook niet, maar ze kunnen wel bij vreemde activiteiten die ze dus al heel vroeg zien (begin stadium) , je bij helpen naar goede borstverzorging of doorverwijzing. Bovendien kun je bij een mammografie ook niet zeggen dat je kanker hebt, ze zien wat en dan is nog altijd een biopsie of een echo nodig voor een definitieve uitslag. (echo doen ze niet zo gauw, ze kunnen hier zien of een gezwel gevuld  is met vocht wat een cyste is of een massieve massa is wat op kanker kan duiden)

En als jij het prettig vindt om tussen door een mammografie te maken, dan moet je dat zeker doen. Als mijn uitslagen 15 mei goed zijn, zal ik thermografie behouden als onderhoud maar ik weet van mezelf dat ik in de komende 20 jaar wel af en toe een mammografie laat maken maar zeker niet om de twee jaar.

Wat me ook opviel in het boek is dat ik eigenlijk best baal dat ik dit niet eerder een thermografie ben gaan doen, want door mijn mastopathie, wat dus al een teken is dat mijn borstgezondheid helemaal niet optimaal is en daardoor je meer kans op borstkanker heb, ik bij thermografie tenminste de adviezen eerder had gekregen om het te verbeteren.  In mijn 30 ste jaren heb ik hiervoor een mammografie laten maken, waar uit kwam dat ik mastopathie heb, maar denk maar niet dat mij toen ooit is verteld wat het is, hoe het ontstaat en wat ik er tegen kon doen. Ik dacht toen pech, terwijl het zo heilzaam was geweest als ze te tips geven om mijn borsten te borstelen, te masseren, ik beter geen beugel BH kon dragen (wat ik nooit heb gedaan om die reden) en op mijn voeding moet letten (laatste deed ik al haha) Verder is via mijn eigen kinesiologisch testmethode gebleken dat ik erg gevoelig ben voor oestrogeen dominantie wat dit ook kan veroorzaken en mijn lever moeite heeft met detox proces waardoor afvalstoffen snel wordt opgeslagen in de borsten en dus ook wat moeizaam oestrogeen zal afbreken. Nou hebben ik hier allemaal aan gewerkt, maar de borst aan de kant waar ik een zware sleutelbeen bottransplantatie heb gehad met bloedtransfusie is het meeste onrustig. Die arts heeft toen 6 uur in de operatie op die borst gesteund, hij was letterlijk plat na de operatie en dat baart me zorgen. (sleutelbeen heeft hij perfect gemaakt, heel blij mee)

Ik ben benieuwd 15 mei ik zal een verslag maken hierover.

Voor goede borstadviezen wat voeding betreft kan ik zeker bij helpen, maar het is zoals je las dus een samen spel van enorm veel factoren www.persoonlijke-voeding.nl

www.degroenezuster.nl  laat ik dit doen.

 

BERICHT 1 OP FACEBOOK (gepost voor de bovenstaande)

IK GA EEN BORSTONDERZOEK LATEN DOEN

Ik heb gisteren toch maar de stap genomen om een afspraak te maken voor een borstonderzoek. Best spannend. Maar ik heb gekozen om het anders dan anders te doen en NIET voor een mammografie te gaan. Ik ga jullie de komende maand meenemen in mijn avontuur naar een alternatieve manier van borstonderzoek en borstgezondheid namelijk THERMOGRAFIE.

Voor mij is het redelijk nieuw allemaal en een beetje onbekend nog. Ik had wel een boek hierover en een tijdje terug gelezen, maar ik dacht, interessant allemaal alleen ik hoef voorlopig dit niet te doen ik ben jong. Vrouwen die in mijn praktijk kwamen adviseerde ik wel om zich hierin te verdiepen als ze 50+ zijn maar zelf heb ik het niet ondergaan. Dus het wordt tijd.

(Het boek heet trouwens): Handboek naar borstgezondheid van Francine van Broekhoven die toevallig mij ook volgt hier op facebook. https://www.bol.com/…/handboek-borstgezo…/9200000054910278/…

MIJN VERHAAL
Ik heb sinds jonge leeftijd al mastopathie (zegt de arts) jaren terug ergens in de 30 ontdekte ik allemaal bobbels in mijn borsten die beetje pijnlijk zijn en dat gaf erge stress toen. De arts stuurde me door en heeft toen een mammografie gemaakt (in mijn ogen een belastend onderzoek ) Goddank niks aan de hand, maar ik had mastopathie zei hij. Dat gaf me veel rust en ik was blij dat ik het had laten doen. De kans op borstkanker is klein want het zit niet in de familie en ik heb in totaal 4 jaar borstvoeding gegeven. Verder draag nooit beugel BH (nooit gedaan) en verzorg ik ze goed. Ook gebruik ik sinds mijn 21 geen hormonen en eet ik zoals jullie weten erg gezond, maar toch is mijn borstgezondheid wel een dingetje dat me bezig houdt. Ook al is de kans klein op borstkanker, iedereen kan het krijgen dus ik ook, en met mastopathie is de kans iets groter. Dat weet ik wel, maar ik wilde het niet weten stiekem. Ik ben nu 48 en zoals sommige die mijn boek Wegwijs in de overgang hebben gelezen weten dat ik al met 46 in de menopauze ben gekomen. Erg jong maar wel HEERLIJK hoor. Weinig last van de overgang gehad en nu geen menstruatie meer en hormonale rust. Maar de mastopathie blijft, en dat is opmerkelijk en ik had ook al 1 jaar een pijnlijke plekje in mijn borst, maar je eigen borsten op knobbels onderzoeken is niet te doen als het vol zit, dus ik besloot toch maar eens naar de arts te gaan. Ze voelde niks geks, maar ze adviseerde me toch om een mammografie te maken. Ik dacht meteen, NEE want ik heb er teveel negatieve dingen over gelezen en ik kies altijd voor zo natuurlijk mogelijk. Meteen schoot het boek van Francine me binnen.Dus ik dacht ik ga nu de stap zetten en een afspraak maken voor een thermografie

Ik ben eens gaan google en toen kwam ik bij de groene zusters uit waar Francine van Broekhoven werkt. Ik heb haar gebeld en we hebben een afspraak gemaakt voor half mei want ze komt dan toevallig naar Maastricht dus dat is boffen voor mij.

Tja wat ga ik doen voor type onderzoek? Er is veel keuze. En of ik nu dit kies of een mammografie, ik moet het toch altijd zelf betalen (eigen risico) Ik lees alles goed door, en in overleg met Francine en we besluiten het vrouwenonderzoek. Borsten is een onderdeel van het lichaam zegt ze, en dat vergeten we vaak. Klachten daar staat niet los van het lichaam,. En aangezien ik ook graag meer van mijn schildklier, tanden en de rest van het lichaam wil weten, kies ik voor het uitgebreide onderzoek. Als ik het doe, dan ook allemaal dacht ik. Want die mastopathie moet wel een reden hebben en dat willen we graag gaan achterhalen.

Ik weet van me zelf dat ik snel oestrogeendominantie heb en altijd goed voor mijn schildklier en lever moet zorgen omdat dit mijn zwakke plekken zijn. Door mijn kennis en testmethode kan ik heel veel zelf, maar die mastopathie is toch een verhaal apart. Ik ben zeer gevoelig voor oestrogenen en phyto-oestrogenen en xeno-oestrogenen moet ik echt uit de weg gaan (zover dat lukt). Een goed voorbeeld: toen ik overstapte om totaal vegan te eten, ging ik tegen beter weten in meer soja eten (geen melk, geen yoghurt ervan, maar alleen avond eten) Nou echt serieus mijn borsten groeide 2 cup mate in een half jaar. Goedendag zeg, gratis borstvergroting, maar ja gezond is dat niet. De alarmbellen gingen rinkelen. Ik had verder geen last van soja, maar het oestrogeen werd zo geboest in mijn lichaam, dat ik besloot hiermee te stoppen en toch maar vegetarisch te worden in plaats van veganistisch puur om de oestrogenen uit de weg te gaan.

Half mei ga ik naar de afspraak en zal bij alles wat ik meemaak op dit vlak gaan posten zodat de stap voor jullie ook kleiner wordt om een borstonderzoek te laten doen, of een vrouwenonderzoek. Lees maar eens op de site van de groene zusters wat het is of bestel het boek waar ook mega veel tips instaan. Ga alvast een potje maken om te sparen, want je gezondheid is dat waard.

https://degroenezuster.nl/tarieven/…