Honing moet je hebben en en geen invertsuiker!

Waar moet je op letten als je goede honing koopt.

Honing heb je in vele prijzen en vele soorten en smaken. Maar wat is nou goede honing en geen suikerstroop wat op honing lijkt.

Honing bevat suikers dat 80% bestaat uit fructose, glucose, maltose, sucrose en tri-of oligosachariden, water, mineralen en vitamine, wat eiwitten en wat antioxidanten.

Honing van acacia, linde, tijm, Salie, oranjebloesem bevatten beduidend meer fructose terwijl de alfalfa en klaverhoning dat veel minder bevat. Dat betekend dat de glycemische waarde van honing enorm varieert. Dus de ene honing zal meer de suikerspiegel beïnvloeden dan de ander. Honing met veel fructose kunnen als je enzymen mist in je darmen om dit te verteren/ op te nemen er voor zorgen dat je opgeblazen buik krijgt en winderig ervan wordt.

Wanneer je honing koop in de supermarkt voor 2 euro kun je er vanuit gaan dat je troep gekocht hebt. Er zit  niks medicinaal’s  en gezonds hieraan en is waarschijnlijk gekleurde invertsuiker. Goede honing is antibacterieel en heeft een antioxidanten werking. Zodra de honing boven de 45 graden komt verliest het alle medicinale werkingen en kan het zelfs schadelijk zijn voor het lichaam.

Sterker nog is dat heel vaak de honing die je koopt helemaal geen honing of voor een klein deel maar om het honing te noemen. Dan zit er invertsuiker in die gekleurd is. Of men kweekt bijen in loodsen die gevoed worden met invertsuiker. De honing van deze bijen stelt niks voor en dit goedje lengt men aan met invertsuiker. Daarnaast wordt de honing gepasteuriseerd wat betekend dat het 30 minuten rond de 68 graden wordt verwarmd. Als er überhaupt nog iets van voedingswaarde inzat is dat na verhitting definitief eruit. Men doet dit pasteureren zodat de honing niet kristalliseert. Voor de kwaliteit van de honing is  die kristalliseren helemaal nier erg. Maar ja het ziet er niet mooi uit of het is onhandig voor de consument dus verhitten ze het maar. Ook ambachtelijke en vele bio- honing wat zeker al beter is maar voldoet niet aan de echte heilzame honing die jij wilt. Imkers die ambachtelijke honing produceren voor supermarkten kopen vaak goedkope rommel honing elders en verkopen het onder hun label.

Het beste is om honing bij een goede imker te kopen die de honing koud perst heeft. Het moet rauw honing zijn dus het mag nooit verhit zijn geweest. De honing mag ook niet gefilterd zijn zodat de waardevolle pollen nog erin zitten. Je betaald wat meer maar je hebt ook meer eraan.

Goede honing gebruik je ook weinig en verwarm je NOOIT. Dus niet in de thee en niet door je warme eten want dan zal het warmer worden dan 45 graden en je gezonde stoffen gaan verloren. Verder bewaar je hem op een donkere plek rond de 15 graden. Echte rauwe honing bevat namelijk al zijn enzymen nog en die gaan gisten boven de 15 graden.

Laat een lepeltje van deze gezonde honing op je tong smelten dan kunnen de heilzame stoffen meteen opgenomen worden. Ook als je flink sport is dit perfect om er energie van te krijgen.

Wist je dat duivenmelkers de duiven na een lange uitputtende tocht goede koudgeperste honing geven zodat ze snel op krachten komen?