Verkoudheid is een infectieziekte die zich gemakkelijk verspreidt. De hele dag door komen we in contact met virussen en bacteriën maar worden we niet ziek. Waarom worden we dan plots wel verkouden? Dit is een seintje van je immuunsysteem dat deze verzwakt is. Het is belangrijk dat je onderzoekt waarom dat zo is.
De meeste mensen worden vaak verkouden als het buiten koud en vochtig wordt, dus in het najaar en de winter. Maar in de zomer kan je weerstand net zo goed verminderen door stress of verkeerde voedingsgewoonten. Het kan zelfs gebeuren wanneer je een lange tocht fietst, je flink zweet, het waait en dan op het terras uitrust zonder iets extra aan te trekken. Je lichaam koelt snel af en dat kan funest zijn. De kans op een verkoudheid vergroot, maar dat gebeurt alleen als je weerstand verzwakt is.
Er zijn wel tweehonderd verschillende virussen die verkoudheid kunnen veroorzaken. De neus, je holtes en je keel zullen bij een verkoudheid reageren met niezen, hoesten, keelpijn, verstopte neus, loopneus, hoofdpijn en soms zelfs koorts. Zo’n verkoudheid kan 7 tot 21 dagen duren.
Voorkomen is beter dan genezen!
Om een verkoudheid te voorkomen of te verkorten, kun je het beste aan je immuunsysteem werken. Als eerste ga je de voeding eens kritisch bekijken en stel je jezelf ook de vraag, is mijn leefstijl eigenlijk wel zo gezond? Want zodra je overdrijft, je te weinig rust neemt, te weinig slaapt, hard werkt, veel stress hebt door negativiteit in je omgeving en niet zo best eet, zal dat weerslag hebben op je gezondheid. Veel beweging en sporten is voor je weerstand juist erg goed. Toch kan dit toch een oorzaak zijn van je verkoudheden naast de eerdergenoemde voorbeelden. Zeker als je continu op je tenen loopt en dan nog eens vaak na je werk fanatiek gaat sporten terwijl je lichaam eigenlijk rust nodig heeft, zal dit de weerstand niet ten goede komen.
Basis voor een gezond immuunsysteem is rust, ritme, gezonde manier fietsen en gezonde voeding met veel antioxidanten erin zoals groente en fruit. Negatief zijn de geraffineerde koolhydraten (witte graanproducten, witte suiker) veel alcohol, veel koffie. Verder is weinig slapen, veel werken, veel stress, te hard sporten en weinig rust nemen dus zeer slecht voor je weerstand.
Ook je darmen zijn belangrijk. Wanneer je darmklachten hebt, is de kans op een zwakker immuunsysteem ook vrij groot. Het eerstelijns immuunsysteem vindt namelijk plaats in de slijmvliezen zoals die van de darmen, maar ook van de longen, huid en slijmvliezen. Goede voeding en probiotica kunnen een positief effect hebben hierop. Dus ben je vaak verkouden en heb je darmklachten, ga hiermee aan de slag (zie mijn boek over darmklachten)
Wat kun je doen als je toch verkouden wordt?
- Rust nemen en pas op de plaats maken. Ook even 2 of 3 dagen thuisblijven zal goed doen, veel slapen en wandelingen maken, maar wel warm aangekleed (Warme zomer? Dan niet te warm uiteraard)
- Stoombad nemen met eucalyptusolie
- Veel warme producten eten en drinken (mijd koude dingen)
- Voor het slapen gaan verse gember raspen dit in heet water doen, even laten trekken en opdrinken. (je gaat flink zweten in de nacht en dat is juist goed, zo ben je er sneller overheen) LET OP: NIET BIJ KOORTS en zorg ervoor dat je niet te snel afkoelt.
- Zoutoplossingen in de neus of een product van Rhino Horn gebruiken
- Verzachtende producten bij drogist voor neus en keel halen.
- Propolis tinctuur (liefst zonder alcohol erin). Neem een lepel (Manuca) honing en doe 5 druppels propolis erop en dit eet je op. Dit 5 x per dag innemen (werkt geweldig tegen bacteriële infecties en werd al in de Griekse oudheid al gebruikt)
- Ben je gevoelig voor verkoudheden kun je echinaforce nemen tegen het einde van de zomer tot het voorjaar
- 3 x per dag 500 milligram vitamine C, zodra je voelt dat je verkouden wordt (liefst geen ascorbinezuur) In meer dan 50 jaar is wetenschappelijk niet duidelijk geworden of Vitamine C werkt, toch is de Finse wetenschapper Harri Hemilá, die zijn wetenschappelijke leven grotendeels aan verkoudheden en vitamine C heeft besteed, ervan overtuigd dat het de duur van een verkoudheid flink bekort. Ik ben dat ook dat zie ik continue terug bij mijn cliënten.