Stimuleer je gelukzaligheidshormoon Serotonine
Zin in het leven en je gelukkig voelen hebben veel te maken met een hormoon, Serotonine. In dit artikel leg ik je uit wat serotonine is, wat het met je doet en hoe je dit kunt beïnvloeden om je relaxt, gelukkig en actief te voelen.
Het hormoon serotonine is enorm belangrijk om een gezond en positief leven te leiden. Het zorgt er onder andere ook voor dat je lekker kunt slapen (de voorstof van melatonine is namelijk serotonine) Daarnaast zorgt het voor een gezonde eetlust.
Wanneer je een tekort hebt aan serotonine, kun je je echt heel slecht voelen en heb je totaal geen zin meer om dingen te doen. Sterker nog, je hebt nergens meer zin in. Je kunt er zelfs enorm depressief van worden. Wanneer je dan toch iets gaat ondernemen of sporten, kun jij je totaal futloos voelen en heb je snel pijn in je lichaam. Dat komt doordat je pijngevoeligheid verhoogd is door een tekort aan serotonine.
Serotonine wordt aangemaakt door het eiwit (aminozuur) tryptofaan. Tryptofaan zit veel in soja, amandelen, zonnebloempitten, vlees, vis en ei en is verder ook te vinden in volkoren rijst, pitten, bananen, kikkererwten, chocolade en melkproducten. Het is een heel gedoe voor het lichaam om van het eiwit tryptofaan serotonine te maken.
Om van het eiwit Tryptofaan Serotonine te maken heeft het lichaam verschillende B-vitamine nodig maar ook zink, calcium, magnesium een goede schildklierwerking, gezonde darmen en suikerspiegel. Om goed te slapen maakt het lichaam van serotonine en verschillende andere voedingsstoffen en een laag cortisol (stresshormoon) Melatonine aan.
Hoe herken je of je een serotoninetekort hebt?
• Snel geïrriteerd
• Ongeduldig
• Vaak erg gespannen en depressieve gevoelens
• Vaak zin in zoetige dingen
• Verslavingsgevoelig
• Neiging tot drinken van koffie overdag en alcohol in avond
• Vaak blijven malen over dingen en niet kunnen loslaten
• Vaak ‘s nachts wakker doordat je gedachten niet kunt loslaten
• Overgevoelig voor prikkels uit je omgeving,
• Niet in slaap komen doordat je een melatoninetekort hebt
Wat kun je zelf doen:
 Dagelijks minimaal 300 gram groenten eten en 2 stuks fruit.
 Vermijd alle kant-en-klare producten waar witte bloem, witte suikers en veel synthetische E-nummers in zijn verwerkt.
 Vermijd koffie en alcohol.
 Zorg dat je een goed dag- en nachtritme hebt. Ga op tijd naar bed en sta weer op tijd op.
 Neem voldoende ontspanning en zorg dat je cortisol in de avond daalt. (Dat doe je door rust te nemen in de avond en niet teveel in het licht te zitten)
 Kies dagelijks producten waar tryptofaan in zit.(zie eerder opsomming)
 Eet geregeld een banaan.
 Neem dagelijks een goed opneembare multivitamine om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen.
 Zorg dat je schildklier in balans is.
 Sport, maar overdrijf hier niet in, rust is net zo belangrijk.
 Let op stress en zorg dat je weinig stress hebt door rust en ontspanning.
Je kunt ook een supplement nemen waar griffonia inzit of 5 HTP (voorstof van serotonine)
Er zijn ook verschillende ontspannende kruiden die op rust en gemoed werken zoals sint-janskruid en valeriaan.
Ook voedselovergevoeligheden kunnen de aanmaak van serotonine flink in de weg zitten en zeker als je ook last van je darmen hebt. Ook wanneer je niet lekker in je vel zit of darmproblemen hebt.. De darmwerking is niet alleen belangrijk voor de vertering en goede opname van de tryptofaan uit voeding maar ook omdat het maag-darmkanaal serotonine aanmaakt.. Dus onderschat je darmen niet bij de afgifte van serotonine. Veel depressies ontstaan dan ook door slecht functionerende darmen. Laat je door mij testen voor meer inzicht www.persoonlijke-voeding.nl